Aug 12, 2010

hari kedua...

bagus betul la.
takyah susah2 pikir nak letak tajok apa kan?

coppp!!!
jgn tiru ok.
kita cop tajuk centu dr 1 ramadhan sampai la raya sok.
tajok esok...hari ketiga.
konfem.

semlm kita buat roti jala & kari ayam.
bawak utk bebuka kat rumah sazah.
sampai2 sana...
ingatkan sazah dah masak nasik sama laok.
sekali nan ado uols.
hanya gulai petai saja.

sazah tak sempat masak.
sbb atok sakit perut.
muntah2 sampai lembik satu badan.
nak pegang bekas muntah pun tak larat.
sian pulak tengok sazah kulu kilir kuar masok bilik air tukar kain atok.

bila tengok tu kan...
ekceli kita mmg salute la dgn 2 org ni.
salute dgn sazah...sbb jaga atok yg dah oku.
salute dgn mak penang...sbb jaga ayah yg stroke.
mmg respek habis la.
ko ingat senang ke nak jaga org yg takde upaya ni?
susah mau cerita ok!
semoga 2 insan hebat ini dijanjikan ganjaran yg besar oleh Allah.
amin.

ok.
sambung cerita...

takpe.
2-3 hari ni biar kita saplai laok lah.
kalu sempat kita masak.
tak sempat beli je.
tengok tadi udang murah la pulak kan.
1kg baru rm8.
beso2...fresh plak tu.
apa lagi...pulun la...
buat sambal tumis utk petang kang.

ok.
nampak mcm tak menarik ek?
tapi pecayalah rasanya ekselen.
well...
tijah katering kan??
(huhuhu...menggigil nak taip nih)

nak resepi?
bolehhh!!!
ni kita ejas resepi jiran sebelah.
org sabah tu.
muda lagi tapi teral masak.

sambal tumis udang

bahan2 :
  • 1/2 kg udang (buang kepala je. kulit & janggut takyah)
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • secubit ikan bilis
  • sedikit belacan
  • 4-6 sudu cili boh (buat sendiri lebih sedap, cili boh beli mcm berlendir ok)

cara2 :
  • goreng sket udang tu (sampai bertukar merah cukup takyah garing2) pastu keluarkan dr kuali
  • guna minyak goreng udang tadi. tumis cili boh yg diblend dgn bawang putih, bawang besar, belacan & ikan bilis sampai garing. (make sure cili masak betul takut nanti sakit perut)
  • ejas rasa. garam + asam jawa + gula + sedikit kicap manis utk lemak & kaler yg lebih menawan.
  • masukkan lagi 2 biji bawang besar yg dihiris. biar sedikit layu.
  • boleh tambah petai kalau suka.
  • siap!!!

senang giler kan?
dah...pegi la masak.
15 menet tak sampai ni.
kalu beli kat param...
silap2 2 hengget ko dapat udang 4 lai je.

selamat berbuka!

44 comments:

  1. 2 inggit dapat janggut udang je laa

    tij catering - makan² raya boleh order tak?

    ReplyDelete
  2. alamak jah...
    mokasey la.. cam tatau yo den xdo idea nk buek apo ngan udang songah kilo dlm esbok tu..
    tggl nk cari potai yo...

    nk cari potai...
    nk cari potai...
    nk cari potai...
    nk cari potai...

    ReplyDelete
  3. terliur seri baca entri kak tijah

    nak gi cari udang & petai juga

    ReplyDelete
  4. alah kak...semalam saya berbuka dgn roti jala 4 keping je.sayu rasanya..mak tak bgtau pun dia tak masak.
    hari ni mintak2 lebih baik dari semalam...kena usha dapur dulu

    ReplyDelete
  5. ko tau azam aku pose tahun nih.

    hari 1 - popia basah
    hari 2 - popia basah
    hari 3 - popia basah
    .
    .
    .
    .
    hari 30 - popia basah.

    tapi kan tij... kalau by the end of ramadhan aku tak kurus gak... haruslah aku termencekik mekdi kat tengah2 tu...

    ha ha.



    .

    ReplyDelete
  6. rasa nak pergi beli udang jugak lah..hehehee :p

    ReplyDelete
  7. salute kan! right now pun my mum is taking care of my dad yang baru nak pulih dari stroke. Tij, your masak sambal tumis nampak menarik hehee malam semalam sahur i pun makan sambal tumis udang petai and ayam goreng serai taw!

    ReplyDelete
  8. daun nak order semangkuk boleh? tak sempat sampai rumah lambat

    ReplyDelete
  9. pehhhhh!!! bau ko menumis rupanya sampai ke sini.

    ReplyDelete
  10. Cop!acana ko tau rasa dia ekselen???haaaaaaaa sesuatu ni :p

    ReplyDelete
  11. besar sungguh dugaan puasa ni ... masuklah mana-mana blog orang pompuan, tak ada cerita lain, melainkan tentang makanan. yang tak tahan tu siap dengan gambar sekali !

    ReplyDelete
  12. posa-posa ai tak makan petai,nanti mulut busuk..
    sekian terima kasih

    ReplyDelete
  13. Ntahnya Kak Tijah ni..siap kata rasanya ekselen. Boh ujung jari kat udang tu..boleh tao kot ekselen ke idak. Macam jari digital pulak!

    Tak pose eh? eiiiiii...

    ReplyDelete
  14. huhu.sampai ati kak tij wat sy menderita camni, siap tempek gambar lagi. udah la kita ni dok bujang. hehe. tipu je tu. petang ni cadangnya nk masak ayam masak blackpepper. keh3x.

    ReplyDelete
  15. derita gila baca entry time siang2!!!
    kena masak balik rumah ni!tak tahan oden!

    ReplyDelete
  16. humangaii...terlior den tengok sambal petai tu.

    ReplyDelete
  17. Esok ko masak lebih dan hantar sini sikit.

    ReplyDelete
  18. mmg salute kat mereka2 yang menjaga orangtua, or menjaga individu oku - sabar tahap tinggi

    ReplyDelete
  19. Gua nak buat majlis hari raya company gua agak dalam 500 org ada berani Tijah Katering hantar quotation ke Penang?

    ReplyDelete
  20. awat nmpak udang jek noks...
    potainye mane.?? huhu

    ReplyDelete
  21. kog
    bulehhh. meksimem 10 org jer mak brani amek. wakakakaka


    kngah
    haaa. dah bebuka dah ni. jadi masak udang tu tak?
    dapek carik potai tak?


    seri
    oraitttt. esok kencing sure heboh punyer efek dia kannn? hahaha


    syima
    alah siannyerrr. tu la lenkali talipon mak dulu. kalu dier gi bebuka kat masjid caner? hehehe


    tm

    perghhh. konfem ramping ah ko raya taun nih. baju lama2 ko meh kasik aku


    elissmie
    beli jgn tak beli. yg besar2 best tau. kecik2 tamo


    yours truly
    ayam goreng serai? bunyi cam menarik tu. ada resepi tak?


    daun
    takot udang tu karang tak sempat sampai balakong dah melompat masok the mines. heheh

    ReplyDelete
  22. juliet
    ahahhhhhh. bau sampai PJ kannnn? eh. ko dok PJ ke ek?


    mimi
    opppsss. hhahaa. aku mmg salu la buat masak setail cenggini nok. bau asap jer dah tau sedap. wakakkaaa. jobo khannn?


    al
    hehehe. apa bleh buat bang. ni je la modal n3 paling senang. tanak banjer saya makan kat hang li po ke bang?


    k.pnut
    alaaaa...mask kan adeeeee??? huhuhu


    fida
    eh buleh tauuuu. dari gerak geri asap dah bleh tau sedap ke tak sedapp. cobalahhh. perlukan siksens tu.


    gadiscomel
    aku kannn. menderita la tiap kali kena taip nama ko nihhh. kehkehkehhhhh


    suehaily
    hehhhee. tak sempat masak bebuka...bleh masak utk saho.


    dzaza
    hahhhhh. ni mana ko pegi lama tak nampak???


    yb
    alaaa...kak ros masak misti lagi sedap kan banggg. aku ni amatur jer


    mak su
    yes. sazah tu nampak jer cam lembik tapi taf jugak tu. saya blm tentu dapat buat mcm dia...


    hide
    500??? terus mak pengsan. kalu 5 org buleh la. maklum la baru bejinak2 blaja masak.


    heze
    potai nan ado noks. pueh cari tak jumpo. huhuhu

    ReplyDelete
  23. Salam Ramadhan Kak Jah (rase blom lambat kan)

    Nak tanya skit..

    Bukankah sambal tumis sepatutnye rona merah..? Tapi nape kak jah nye rona coklat..?

    Sekian, toche2...

    ReplyDelete
  24. miez
    sbb akak letak kicap manis sikit dik. itu adalah penipuan warna. kalu merah2 nati cem takot nak makan. hihi

    ReplyDelete
  25. salam tijah
    mana aci book hari 1 sampai akhir puasa....tak apalah....kita book syawal nanti...

    ReplyDelete
  26. Dah tak boleh makan udang. Pantang

    ReplyDelete
  27. 10 orang bukan makan raya... tu makan² hujung minggu je tu, hehe :p

    ReplyDelete
  28. ooo... itu tajuk ko eh... takper.. aku tak tiru, cuma 'ekjaz' skit lebih dr ko.. kehkehkeh...

    weih.. napo dak di masukkan gambo "ikan pekasan goreng letak bawang besar + cili padi + perah limau???"... ekehkehkeh...

    ReplyDelete
  29. alaaa...apa ni men cop2 tajok. baru nak buat camtu gak.

    ReplyDelete
  30. ya allah tetapkanlah imanku tgok lauk si tijah nih...den x kiro..den nak test gak potang kang...abang!jom boli udang...udang galah leh x?

    ReplyDelete
  31. seperti biasa.. aku pasti meniru kauu..
    tp aku ejas letak santan sikit..
    sedap dan wangi..
    kehkeh!

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. hihi..hello kak tijah..sy sbnrnya one of ur berlambaks silent readers..dh lama sy follow blog k.tijah..cuma malu lak nk mengomen..aww!cuma di ramadhan ni terbuka hati la plak nk komen.. sgtlah saya ketagih mmbaca blog akak..siap khatam balik ke post pertama akak..hihi..ala2 stalker la akak..keep going kak tijah!! i lap u! muah!! *selamat berpuasa*

    ReplyDelete
  34. uuii..sodapnya sambal potai tu..!

    tijah, aku pun pernah mengalami ape yg mak kau alami tu jah..

    dan skrg..kakak aku pulak..
    jaga mak yg diabetes..

    last week..masuk spital lagi..potong kaki kiri pulak (10 tahun dulu potong kaki kanan)

    mmg memerlukan byk kesabarannn..

    ReplyDelete
  35. Beso pahala jaga orang tua ni...! BTW sambal potai udang tu memang menyelerakan!!1

    ReplyDelete
  36. naseb baik dtg sini memalam! KLU TAK, MST SEBOK CARI UDANG JGK...

    **mcm biase, resepi mu menjadi rujukan ku! hAHAHAHAH

    ReplyDelete
  37. azani
    ko book tajok lepas raya utk citer open house plak yer bang


    pok li
    aisehhh. rugi ler centu. mkn sikit2 takpe kot...


    i am naa
    yer. cobalahhh...


    kog
    hahah. jadi ler. mak tak teralll...


    tiny
    pekasam tu stok sahur. malas plak nak masok sini. huhu. bila kita nak cari baju raya ni weh?


    linn
    ok la. jom la buat sesama. kang merajok plak ngan aku. kihkihkih


    suria amanda
    kahkahkahhh. siap doa tu. bulehh. apo2 udang pun bleh. udang galah, rimau...diorang ok jer.


    wos
    aku sbb malas nak beli santan. jadi aku guna je la apa yg ada kat umah tu wosss...


    max ann
    aihhhh. ni yg akak sayang ko nih. i lap u too. selamat berpose dan selamat hari raya. singgah2 la selalu yer...


    putu
    adoiyaii. sabar je la kan? sian mak ko. takpe..jaga la dia selagi dia masih ada. mudah2an korang anak2 dapat ganjaran yg besar drNya


    hazey
    tu la kan? bukan calang2 org mampu buat tu der...


    jaja
    sonang kan? bahan2 aku guna biasa x byk...

    ReplyDelete
  38. Menunggu laporan hari ke 3 sampai raya
    :)

    ReplyDelete
  39. owh.. ada guna ikan beles yek?
    nanti mau coba

    cuma ..
    perot akak takleh tahan
    ngan cili boh je..

    ReplyDelete
  40. uuudang ko robouhh yo pon sodapp..

    yang pasti masa lapar... apa2 pun sedap

    ReplyDelete
  41. hamzah
    udang lagi best dr sotong kan?


    cklah
    hahhhaaa. dah update dahhh....


    k.uji
    a'ah. sy pun baru tau. seblm ni takde guna pun...


    shifu
    kalu udang fresh sedap la bang. kalu kat pasar agak2 dah lama kena buat sambal kasi ilang bau

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...