tengok tuuu...
lajuuu je klik kannnn???
hahaha!
ok.
ekceli aritu masa balik dr penang...
mak ada kirim telo itik.
byk gak.
ada la dekat 10 bijik kot.
besar2 size dia.
takkan nak gulai hari2 kan?
nak goreng...ngeri.
sbb dia cam kuning sangat.
so...
saya buat telo asin.
mula2 harus la gugel resepi dulu kan.
lepas tu baru beli barang.
alah...
garam je ponnnn.
macam la susah na.
ok.
kita perlukan bahan2 berikut :
- 3 peket garam kasar
- 10 bijik telo itik (atau apa2 telo yg sewaktu dgnnya)
- air
- periuk
- balang plestit (boleh risaikel balang kuih raya)
masok air dlm piok.
masok garam dlm air.
masak sampai larut.
tutup api.
sejukkan air garam tu dulu.
jgn panas2 tu masok telo.
kang dia jadi telo separoh masak pulak.
air garam dah sejuk baru masukkan dlm balang plestit.
lepas tu apa lagi.
rendamkan lah telo2
then...
tunggu 3 minggu.
tik...tok...tik...tok...
so...
semlm dah rebus sebijik.
makan dgn asam pedas pari.
sedapppp nyahhh!
sbb dia tak masin sgt mcm yg kita salu beli kat kedai tu.
cobalahhh!
lepas ni nak try buat ikan masin, cili jeruk, kepek ubi, kepok lekor, bla bla bla...
wah!
industri kampong la pulak kan?
eh!
abang patma dah janji...
sepanjang kena reman...
saya bleh guna ladang beliau...
Telur itik sedap buat gulaikan...time aku ngidam tu ari kemain payah nak jmp....siap aku blk perak tu abah aku crkan....dh dpt kemain laju aku ngap mabuk2 tu hahahaha...
ReplyDeleteDah sudah makan uwekkkk...ceh..:))..
mimi
ReplyDeletea'ahh. gulai dgn bacang muda paling stone kan? bacang kasi lebbbbihhhhh sket. cili api kasi byk. huiii. dah meleleh lak elio aku mlm2 ni haaa
Buh belimbing kecik pun sedappppp....xpsl aku pun lapar gulai itik hahaha
ReplyDeletemimi
ReplyDeletetelo ayam pun bleh...tapi ko jgn kacau2 na kang dia senang pecah. huishhh. jom pakat cr belimbing sok nok??
dah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!
ReplyDeletedah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!
ReplyDeleteFeveret aku tetap telur dadar.
ReplyDeleteOk nak main telo.
gila rajin. dulu masa pergi hatyai kita org beli telur asin tapi ada dua mata oren tu. kira putih takda. syiok gila ok. sbb oren lg sedap kan ;p
ReplyDeleteapa kata lepas ni kau try experiment buat tu. pastu meniaga. acik nak beli. haha.
amboi jah..banyak e..nak buek..elok tu jah..industri hiliran tu..nanti boleh meniago..jual ..mesti rmai pelanggan..lobeh2 laie..telur asin tu..kalau tak masin macam tu..buek gulai..sodap boto tu jah..
ReplyDeleteeh..senang je ghopanya ya..
ReplyDeleteeh.tak yah balut dgn benda itam-itam tuh ke???
laaaaa...
eh jah, ko dah bleh meniaga telo asin ni..bukak 5 cawangan kedai indutri kampung eh..
errr...
ko dgn abg patma tuh kamceng ehhhh??
oh mak takot ko.....
amboiiih.
ReplyDeletedah buleh bukak bisnes dah kak tijah ni.
heee.
lama tak komen2.
auww.
dh tak kojo ni.. payah pulak nk kuar dr lost world ni g cr bhn masakan. kok tu dulu, pntang bukak blog ado msk sesodap.. sekejapan den poei pasar. memontang la psr kek blkg ofs yo...
ReplyDeletekau sajo kan jah.. dera napsu den..
adeh... mano nk cokau tolo mo gelimbing buloh nih!
kak..kot dah maju bisnes karang..jgn lupo kat den lak..paling koman offer la jd menejer...
ReplyDeletehahahahah
kelas ko Jah ..... jadi usahawan telooo ....
ReplyDeleteKat ladang Phatma tu ada telo kambing ngan lembu joo ..... kooo buat asin gak keeee....
timun ko tak jeruk jah...?
ReplyDeletetimun?
timun?
.
telur masin paling ku suka part kuning nye... sodap!
ReplyDeleteabang patma takde boleh lah tijah buat beg tangan hermes. kulit buaya pree
akak suko yg kunin yo..hehee....bising la laki akak kalo tgk telok asin melopong...
ReplyDeletejom join my contest boleh dapat RM101 http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/10/join-my-contest-be-my-followers.html
ReplyDeletekak tijah, kalo telur berkurap sesuai tak untuk diasinkan?
ReplyDeletebudak duk hostel ramai yg berkurap kat telur. kah kah.
stakat ni bini tak komplen lagi telur masin...eh. Astaga!
ReplyDeleteko leh add profession baru ni jah.. USAHAWAN IKS.. kehkehkeh...
ReplyDeleteaku sokong je product ko jah!!..
(sambil wink wink nk telor masin tu 3 bijiks!!!).. hahahaaaa...
rajin tijah ni.. :)
ReplyDeletewah ko bersengkongkol dgn abg patma ye noks?? wakakakaka
ReplyDeletemak tak suke ler makan telur masin ...tapi mak suke telur abg pomen...opppssss!!
aisey tajuk n3 cik tijah..
ReplyDeletesepris aje.. hihihihi
jah..asal telo kau tak itam mcm kek kodai tu....ooo kek kodai tu spesis tolo pathma gak eh..
ReplyDeletekau nak buek apo ladang eh tu? burung morak mano buleh buek gulai
"kau masak apo ari ni jah..morak masak kuzi"kan lain mcm bona bunyi eh tu
24hb gue pegi seremban, sila tapau telur masin ye...
ReplyDeleteitu hari kita gi seremban apsal taknak jumpe, kita kecik ati tau..
merajuk la camni..
macam sodap jer!
ReplyDeletenak terai buat jugak.
penah tengok mak buat telor masin pakai tanah liat tu.
kiranajoe
ReplyDeletebluek tapo..yg ponting kena masok tekak dulu. huhuhu
fndrocka
aku suka telo dadar gak. tapi suka lagi telo bungkus dan telo...(sila sambung)
peej
wahhh. tu telo teknologi tu siap ada 2 kan? sangat balance diet anda nok. ko nak beli? ok...deal.
k.erna
a'ah....2 peket garam tu. 3 minggu tunggu...mmg bebaloi kak.
catz
takyah der nok. itam2 tu lumpurkan? ke sekam padi? mak pun tatau motip natang tu guna utk balut telo kan...
pije
yelah..awak sombong ngan kite skang. huuhu
kngah
ReplyDeletedah tak kojo la kono rajin poie pasar selalu nok. hahaha. gelimbing buloh biaso kek pasa tani byk nok. try la carik...
hanie
bulehhhh. antar la resume. pengalaman tidak diperlukan...asal pandai kira tolo sudah.
chik att
tu ahh. abg patma xde bela itik. kalu tak senang sket dapat stok.
tm
timun taklehhhh. kang dier lembikkk...
madam
kannn? lagi pun yg kuning tu biasa tak berapa nak masin sgt.
mama
samo la kito. yg putih tu kekadang melampau2 masin eh sampai bedosing telingo kan...
gadis kampung
kok tak join nak duit jugak buleh tak? huhuhu
johan adam
bulehhh jugak tuuuu...nak cepat baik ko suh jer diorang berendam kat laut. huhuu
hide
wakakakakaa...errrr. ehhh. tak berapa nak faham plak. huhu
tiny
errr...dah selosai. aku ganti dgn telo asin kedai ok tak nok?
raja
apa nak buat bro. nak simpan makan sebijik2 ntah bila nak abes. heheh
heze
misti abg pomen tu bepeluh kan? wakakakaa. astaga tijahhh...
leily
ahahhhh...notiii ehhh awak nihhh...
lela
a'ahhh kan? tapi kok morak asam podeh mungkin sesuai kot. kan sajak judu'an mo tolo asin tu. tadi den poie ostrich farm tekau. tebayang kok la buleh masak cam rosmeri ciken tu kan?
k.pnut
alahhh. akak takde call ponnnn. huhuhu. takpe nanti insyaallah kita jumpa eh kakkk?
gadis comel
ooo. tanah liat eh tu? tanah tu campo garam ke ek??
jah..kalau ostrich nak buek rosmeri kau kono tompang bakar kek kilang ruti azan hahahaha
ReplyDeletewuwuwu dh setaunn xmkn telo masin.. isk isk! mano nk carik telo itik kat algeria ni?? telo ayam bley ke? xpkai garam kasar bley ke?garam haluih je ado ni..
ReplyDeletesedap juge telo masin kan.. x penah terfikir bank buat sendiri..
ReplyDeletehihi..nway, tenkiu berkongsi rahsie pembuatannya ya.
lela
ReplyDeleteooo haiii. sementaro nak sampai senawang dr pilah...sojuk la ostrich tu. mano sodap laie dah. somban xdo kilang ghuti ko aa?
che sue
tolo ayam pun bulehh. garam apo2 pun buleh kasar ko haluih x kisah. janji ujong2 dia masin nyahh
fatin
yer dik. nak lagi masin sila simpan lagi lama yer. jgn sampai 3 taun plak. darah tinggi ko kang
kak tij!! ai miss yuu.. hehehe.. masih kenalkah dgn diri ku.. suatu masa dlu bertanyakan tentang sazah? eh btuikah itu nama.. kalo salah.. mintak ampun.. huhuh..
ReplyDeletemcm best je telur asin akak buat ni.. akak da try gorengkan telur asin? best gak.. try la.. hehe
tajuk tak hengatttt...bunyik mcm lucah walhal..alahai telur itik rupanya...
ReplyDeletemak sedara kita bela itik, abis anak2 sedara dibekalkan dgn telur itik masin buatan sendiri pakai balang plestik mcm tijah ni...
tijah..tq for the resipi
ReplyDeletekita nak cuba try test le..
telor masin mmg sodapp..!!
adriea
ReplyDeleteingat dikkk. ko dah kawen skrg ek? selamat pengantin baru ehhh. semoga kekal ke akhir hayat.
nett
aku ni tadi baru lepas perabiskan stok telo yg ke 9 & 10. wassalam dah. wiken ni ingat nak pi cari stok lagi
putu
kannnn? kita pun suka sangat. makan dgn bubur nasik pun stone.
telur masin tu goreng pon sodap kak :p
ReplyDeleteAlaaaa k. Tij ni!! Sajo yo..nk doro komaghau tokak den ni!! Tolo masen!! Den gomar sosgt laaaa haih!! Den slalu buek 3 suku masak yo tolo masen tu n sodut toghuih yo!! Perkh!! Nikmat gilo!! X pon, den masok dlm megi praso ayam + cili api joghuk!! WOW!!
ReplyDeleteLeleh siot! Masak lemak cili padi campur sawi masin! Huishhhhh.
ReplyDelete