Oct 9, 2010

mari main telur...

ahahhhhh!!!

tengok tuuu...
lajuuu je klik kannnn???

hahaha!

ok.
ekceli aritu masa balik dr penang...
mak ada kirim telo itik.
byk gak.
ada la dekat 10 bijik kot.
besar2 size dia.
takkan nak gulai hari2 kan?
nak goreng...ngeri.
sbb dia cam kuning sangat.

so...
saya buat telo asin.
mula2 harus la gugel resepi dulu kan.
lepas tu baru beli barang.
alah...
garam je ponnnn.
macam la susah na.

ok.
kita perlukan bahan2 berikut :

  • 3 peket garam kasar
  • 10 bijik telo itik (atau apa2 telo yg sewaktu dgnnya)
  • air
  • periuk
  • balang plestit (boleh risaikel balang kuih raya)
cara2 buat dia...

masok air dlm piok.
masok garam dlm air.
masak sampai larut.
tutup api.
sejukkan air garam tu dulu.
jgn panas2 tu masok telo.
kang dia jadi telo separoh masak pulak.
air garam dah sejuk baru masukkan dlm balang plestit.
lepas tu apa lagi.
rendamkan lah telo2 anda ittew sehingga tenggelam.
then...
tunggu 3 minggu.

tik...tok...tik...tok...

so...
semlm dah rebus sebijik.
makan dgn asam pedas pari.
sedapppp nyahhh!
sbb dia tak masin sgt mcm yg kita salu beli kat kedai tu.

cobalahhh!

lepas ni nak try buat ikan masin, cili jeruk, kepek ubi, kepok lekor, bla bla bla...
wah!
industri kampong la pulak kan?
eh!
abang patma dah janji...
sepanjang kena reman...
saya bleh guna ladang beliau...

40 comments:

  1. Telur itik sedap buat gulaikan...time aku ngidam tu ari kemain payah nak jmp....siap aku blk perak tu abah aku crkan....dh dpt kemain laju aku ngap mabuk2 tu hahahaha...

    Dah sudah makan uwekkkk...ceh..:))..

    ReplyDelete
  2. mimi
    a'ahh. gulai dgn bacang muda paling stone kan? bacang kasi lebbbbihhhhh sket. cili api kasi byk. huiii. dah meleleh lak elio aku mlm2 ni haaa

    ReplyDelete
  3. Buh belimbing kecik pun sedappppp....xpsl aku pun lapar gulai itik hahaha

    ReplyDelete
  4. mimi
    telo ayam pun bleh...tapi ko jgn kacau2 na kang dia senang pecah. huishhh. jom pakat cr belimbing sok nok??

    ReplyDelete
  5. dah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!

    ReplyDelete
  6. dah citer mengidam pulak...tp betul la, part yg mengidam nak makan tu syok. dah makan, 2minit kemudian..bluweekk..sempoi la, tak tinggal sisooo..hik!

    ReplyDelete
  7. Feveret aku tetap telur dadar.

    Ok nak main telo.

    ReplyDelete
  8. gila rajin. dulu masa pergi hatyai kita org beli telur asin tapi ada dua mata oren tu. kira putih takda. syiok gila ok. sbb oren lg sedap kan ;p
    apa kata lepas ni kau try experiment buat tu. pastu meniaga. acik nak beli. haha.

    ReplyDelete
  9. amboi jah..banyak e..nak buek..elok tu jah..industri hiliran tu..nanti boleh meniago..jual ..mesti rmai pelanggan..lobeh2 laie..telur asin tu..kalau tak masin macam tu..buek gulai..sodap boto tu jah..

    ReplyDelete
  10. eh..senang je ghopanya ya..
    eh.tak yah balut dgn benda itam-itam tuh ke???
    laaaaa...
    eh jah, ko dah bleh meniaga telo asin ni..bukak 5 cawangan kedai indutri kampung eh..
    errr...
    ko dgn abg patma tuh kamceng ehhhh??
    oh mak takot ko.....

    ReplyDelete
  11. amboiiih.
    dah buleh bukak bisnes dah kak tijah ni.
    heee.

    lama tak komen2.
    auww.

    ReplyDelete
  12. dh tak kojo ni.. payah pulak nk kuar dr lost world ni g cr bhn masakan. kok tu dulu, pntang bukak blog ado msk sesodap.. sekejapan den poei pasar. memontang la psr kek blkg ofs yo...
    kau sajo kan jah.. dera napsu den..
    adeh... mano nk cokau tolo mo gelimbing buloh nih!

    ReplyDelete
  13. kak..kot dah maju bisnes karang..jgn lupo kat den lak..paling koman offer la jd menejer...


    hahahahah

    ReplyDelete
  14. kelas ko Jah ..... jadi usahawan telooo ....
    Kat ladang Phatma tu ada telo kambing ngan lembu joo ..... kooo buat asin gak keeee....

    ReplyDelete
  15. timun ko tak jeruk jah...?

    timun?
    timun?




    .

    ReplyDelete
  16. telur masin paling ku suka part kuning nye... sodap!

    abang patma takde boleh lah tijah buat beg tangan hermes. kulit buaya pree

    ReplyDelete
  17. akak suko yg kunin yo..hehee....bising la laki akak kalo tgk telok asin melopong...

    ReplyDelete
  18. jom join my contest boleh dapat RM101 http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/10/join-my-contest-be-my-followers.html

    ReplyDelete
  19. kak tijah, kalo telur berkurap sesuai tak untuk diasinkan?








    budak duk hostel ramai yg berkurap kat telur. kah kah.

    ReplyDelete
  20. stakat ni bini tak komplen lagi telur masin...eh. Astaga!

    ReplyDelete
  21. ko leh add profession baru ni jah.. USAHAWAN IKS.. kehkehkeh...
    aku sokong je product ko jah!!..
    (sambil wink wink nk telor masin tu 3 bijiks!!!).. hahahaaaa...

    ReplyDelete
  22. wah ko bersengkongkol dgn abg patma ye noks?? wakakakaka

    mak tak suke ler makan telur masin ...tapi mak suke telur abg pomen...opppssss!!

    ReplyDelete
  23. aisey tajuk n3 cik tijah..
    sepris aje.. hihihihi

    ReplyDelete
  24. jah..asal telo kau tak itam mcm kek kodai tu....ooo kek kodai tu spesis tolo pathma gak eh..
    kau nak buek apo ladang eh tu? burung morak mano buleh buek gulai
    "kau masak apo ari ni jah..morak masak kuzi"kan lain mcm bona bunyi eh tu

    ReplyDelete
  25. 24hb gue pegi seremban, sila tapau telur masin ye...

    itu hari kita gi seremban apsal taknak jumpe, kita kecik ati tau..

    merajuk la camni..

    ReplyDelete
  26. macam sodap jer!
    nak terai buat jugak.
    penah tengok mak buat telor masin pakai tanah liat tu.

    ReplyDelete
  27. kiranajoe
    bluek tapo..yg ponting kena masok tekak dulu. huhuhu


    fndrocka
    aku suka telo dadar gak. tapi suka lagi telo bungkus dan telo...(sila sambung)


    peej
    wahhh. tu telo teknologi tu siap ada 2 kan? sangat balance diet anda nok. ko nak beli? ok...deal.


    k.erna
    a'ah....2 peket garam tu. 3 minggu tunggu...mmg bebaloi kak.


    catz
    takyah der nok. itam2 tu lumpurkan? ke sekam padi? mak pun tatau motip natang tu guna utk balut telo kan...


    pije
    yelah..awak sombong ngan kite skang. huuhu

    ReplyDelete
  28. kngah
    dah tak kojo la kono rajin poie pasar selalu nok. hahaha. gelimbing buloh biaso kek pasa tani byk nok. try la carik...


    hanie
    bulehhhh. antar la resume. pengalaman tidak diperlukan...asal pandai kira tolo sudah.


    chik att
    tu ahh. abg patma xde bela itik. kalu tak senang sket dapat stok.


    tm
    timun taklehhhh. kang dier lembikkk...


    madam
    kannn? lagi pun yg kuning tu biasa tak berapa nak masin sgt.


    mama
    samo la kito. yg putih tu kekadang melampau2 masin eh sampai bedosing telingo kan...


    gadis kampung
    kok tak join nak duit jugak buleh tak? huhuhu


    johan adam
    bulehhh jugak tuuuu...nak cepat baik ko suh jer diorang berendam kat laut. huhuu


    hide
    wakakakakaa...errrr. ehhh. tak berapa nak faham plak. huhu


    tiny
    errr...dah selosai. aku ganti dgn telo asin kedai ok tak nok?


    raja
    apa nak buat bro. nak simpan makan sebijik2 ntah bila nak abes. heheh


    heze
    misti abg pomen tu bepeluh kan? wakakakaa. astaga tijahhh...


    leily
    ahahhhh...notiii ehhh awak nihhh...


    lela
    a'ahhh kan? tapi kok morak asam podeh mungkin sesuai kot. kan sajak judu'an mo tolo asin tu. tadi den poie ostrich farm tekau. tebayang kok la buleh masak cam rosmeri ciken tu kan?


    k.pnut
    alahhh. akak takde call ponnnn. huhuhu. takpe nanti insyaallah kita jumpa eh kakkk?


    gadis comel
    ooo. tanah liat eh tu? tanah tu campo garam ke ek??

    ReplyDelete
  29. jah..kalau ostrich nak buek rosmeri kau kono tompang bakar kek kilang ruti azan hahahaha

    ReplyDelete
  30. wuwuwu dh setaunn xmkn telo masin.. isk isk! mano nk carik telo itik kat algeria ni?? telo ayam bley ke? xpkai garam kasar bley ke?garam haluih je ado ni..

    ReplyDelete
  31. sedap juge telo masin kan.. x penah terfikir bank buat sendiri..
    hihi..nway, tenkiu berkongsi rahsie pembuatannya ya.

    ReplyDelete
  32. lela
    ooo haiii. sementaro nak sampai senawang dr pilah...sojuk la ostrich tu. mano sodap laie dah. somban xdo kilang ghuti ko aa?


    che sue
    tolo ayam pun bulehh. garam apo2 pun buleh kasar ko haluih x kisah. janji ujong2 dia masin nyahh


    fatin
    yer dik. nak lagi masin sila simpan lagi lama yer. jgn sampai 3 taun plak. darah tinggi ko kang

    ReplyDelete
  33. kak tij!! ai miss yuu.. hehehe.. masih kenalkah dgn diri ku.. suatu masa dlu bertanyakan tentang sazah? eh btuikah itu nama.. kalo salah.. mintak ampun.. huhuh..

    mcm best je telur asin akak buat ni.. akak da try gorengkan telur asin? best gak.. try la.. hehe

    ReplyDelete
  34. tajuk tak hengatttt...bunyik mcm lucah walhal..alahai telur itik rupanya...

    mak sedara kita bela itik, abis anak2 sedara dibekalkan dgn telur itik masin buatan sendiri pakai balang plestik mcm tijah ni...

    ReplyDelete
  35. tijah..tq for the resipi
    kita nak cuba try test le..

    telor masin mmg sodapp..!!

    ReplyDelete
  36. adriea
    ingat dikkk. ko dah kawen skrg ek? selamat pengantin baru ehhh. semoga kekal ke akhir hayat.


    nett
    aku ni tadi baru lepas perabiskan stok telo yg ke 9 & 10. wassalam dah. wiken ni ingat nak pi cari stok lagi


    putu
    kannnn? kita pun suka sangat. makan dgn bubur nasik pun stone.

    ReplyDelete
  37. telur masin tu goreng pon sodap kak :p

    ReplyDelete
  38. Alaaaa k. Tij ni!! Sajo yo..nk doro komaghau tokak den ni!! Tolo masen!! Den gomar sosgt laaaa haih!! Den slalu buek 3 suku masak yo tolo masen tu n sodut toghuih yo!! Perkh!! Nikmat gilo!! X pon, den masok dlm megi praso ayam + cili api joghuk!! WOW!!

    ReplyDelete
  39. Leleh siot! Masak lemak cili padi campur sawi masin! Huishhhhh.

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...