Nov 14, 2010

bebola nasi biarlah rahsia

ini cerita lama.
simpan dlm draft.
ni baru terhegeh2 nak post.

isnin & selasa aritu cem ponteng sekolah.
ceretberet.
isnin paling kaw2 dia bagi.
siap menjejes atas lantai.
tak sempat masok jamban.
siannn...

selasa dah ok sikit.
tapi masih ponteng.
takpe la exam pun dah lepas.
sesukati mak dia je kan?

bila dah byk buang...mesti cepat lapar.
so budak tu asik la mintak makanan.
stok dlm peti ais dah habis.
yang tinggal...nasik semalam.

last2...
korek2 apa yg ada.

bahan2 :
  • nasi (belen nasik sejuk)
  • daun kucai
  • bilis
  • bawang besar
  • cili hijau (buang bijik)
  • tepung gandum (sikit. sebagai pelekat)
cara2 :
  • blend nasi + bawang + cili hijau + bilis
  • campurkan bahan2 yg diblend tadi dgn kucai + tepung gandum
  • bubuh air + garam sikit. gaul2.
  • bulat2kan. goreng macam biasa.
siap!
nama resepi taruk la apa2 pun.
janji boleh makan.
emergency kan?

eh tapi sedap jugak wohh!
dia macam rangup diluar...bertexture didalam.

saya bagi nama dia bebola nasi biarlah rahsia.
eewwww...

cekodok je sebenarnya ponnn.
(tapi mmg rahsia. sbb ada sebijik tu dlm dia ada antibiotik)
aiyo dokter. antibiotik boleh gorengkah?

15 comments:

  1. kreatif aa kak tij ni bab2 masak... kagummmm... =)

    ReplyDelete
  2. Huih.. mmg kreatif dan innovaatif fak tijah ni.. cayalah!

    ReplyDelete
  3. cklah
    pening jugak jadi tukang masak ni kak kan?


    cik agogo
    huii. bila dah emergency...semua jadi mejik.


    leen
    hehehe. kalu saya sorang2...telan je la air kosong sampai kenyang.

    ReplyDelete
  4. my mom pon suke buat ini cekodok nasik. tapi takde bubuh kucai dgn ikan bilis pon. kosong je tp sedap! hihi

    ReplyDelete
  5. pengasuh ank2 aku org jawa. dia ada ajar buat cekodok nasi ni. cuma xder letak cili hijau + kucai la.

    ReplyDelete
  6. satu lg resepi main taram...emergency case...ehehhehehe

    ReplyDelete
  7. errr, kalo aku amik resipi ni kena carik kan ko downline huhu?

    ReplyDelete
  8. ramlah
    amboi comel sungguh ramlah ni. hehehe. nati kirim salam sama mak yer.


    kngah
    aku suka letak cili hijau sbb wangi. tapi aritu kena buang bijik sbb mamat tu ceriberi kan...


    seri
    nanti nak try letak yg sirap...


    kazaztan
    ye lah. nasib baik tak buat cekodok belacan.


    huda
    kena laaa. sudah berkuatkuasa skrg. hhaha

    ReplyDelete
  9. cun! ada nasik sejuk.besok pagi punya breakfast setel!

    *besok laki sy bukak bekal,dia tnya,ape ni yang?sy jawab, bebola nasi tongkat ali.koh3x!*

    ReplyDelete
  10. anis
    bukan bebola manmohan singh? ehh..itu india punya

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Tij,

    Alahai! Bijak sungguh mami cem ni! Nasib tak cair anti -biotik di dalam ... kalau tak hahahaha.. semua merasa.. heeee

    ReplyDelete
  12. dayah
    sbb masak dia xleh lama. agak2 kuning kena angkat terus. kalu tak sumer org makan perasa ubat

    ReplyDelete
  13. idea baru ni,boleh buat tuk sahur(nasi belen berbuka)

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...