Jun 17, 2011

bubur asyura

carlos tanya...
"bleh buat bubur asyura tak?"

gua konfiden jawab.
"bulehhhh!"

patut terus pegi beli barang kan?
gua tak.
capai kompiter dulu.
gugel resepi maaa...
gua mana penah buat bai!
tadi tu tipu je.

wohhh! banyaknya.
jenis manis ada.
jenis masin ada.
mana satu nak ikut nih?

gua sms kak pah.
tanya resepi.
"ontah la jah. akak tak ponah buek. tak goma"

aiseh! gua buntu.

last2 sms kak kat kampung.
mintak tanya resepi kat mak.
sazah takyah tanya la.
dia benda2 cenggini main order je.
"koso den doh. nak makan eh duo tigo sudu yo"

so resepi dah dapat.
cara pulak lupa tanya.
ahhh! belasah je la.
jadi masuk mulut.
tak jadi masuk tong.
apa susah!

baiklah.
mari membubur sekarang.

bahan2 :
  • 1 cawan kacang hijau
  • 1 cawan keledek (potong dadu)
  • 1 cawan ubi kayu (potong dadu)
  • 1 cawan jagung manis (belasah jagung cream ayam brand tu je)
  • 1 inci halia & lengkuas (blend, ambik air)
  • 1 batang serai (blend, ambik air)
  • 1 helai daun pandan
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • gula merah + gula putih secukup rasa
  • garam sikit utk perisa

cara2 :
  • rebus kacang hijau dulu sampai empuk.
  • masuk keledek & ubi kayu. rebus lagi sampai empuk.
  • masuk jagung.
  • slow2 masukkan tepung beras.
  • masuk santan
  • adjust gula & garam

bembahan dalam adalah optional.
boleh jugak letak kacang tanah, kacang kuda, kacang merah...
apa2 je la yang agak2 sesuai.
jangan masuk petai lak yer?
mereka bukan kekacang...

nak versi bubur, lebihkan santan.
nak versi kuih (keras sket boleh potong2), lebihkan tepung beras.
senang cerita...sindri ejas ahhh.

eh sedap ke jah?
boleh la.
tapi muak sebab manis.
ni mungkin lagi 4 taun baru ripit balik.
ala2 pilihanraya khannnn?

ok selamat mencuba.
daa...

25 comments:

  1. jap... ko cite bubur ke pengat? ke sama je? heh..

    ReplyDelete
  2. arghhh den goma boto asyura manih ni. kalo balik umah kawan den kek tepeng bulan2 muharam adola omak eh simpan lam fridge somangkuk. den nak buek sondighi, omak den koba "ahh mak tak goma. sapo lak nak makan nanti?" aaaa T_T

    ReplyDelete
  3. kog
    boleh jer mana2 pun kot. sini kalu pengat...jenis yg cam tepung2 cair pastu ada pisang tu. ala2 puteri mandi tu ler...


    muna
    tu la. dia walupun bembahan sikit2 tapi sbb dah macam2 tu dia jadi byk pastu tak abes makan. takpe...kasi jiran2 rasa pun oke

    ReplyDelete
  4. skang ni musim bubur asyura ke? aku nak bawak tapaware gi surau nanti :P

    ReplyDelete
  5. bubur pun ikut musim pilihanraya ke kak?hahaha

    ReplyDelete
  6. oo... manis.
    aku selalu makan kt kampung jenis masin.
    siap ada pedas2 sikit.
    deme bubuh rempah kari.
    sedap.





    .

    ReplyDelete
  7. juliet
    apa kata ko bawak plastik dulu sorok dlm bag telekong. tapawer kang obvious sgt plak. hikhik


    puan capa
    semestinya. makan selalu kang boring plak. :P

    ReplyDelete
  8. tm
    tu bukan bubur lambuk ke yang? ehhh! sejak bila lak beryang-yang dgn ko ni khannnnn?

    ReplyDelete
  9. nasib baik ko tak tanya aku kan jah?
    kalo tak mesti aku tanya ko balik.
    takde kesudahan.

    ReplyDelete
  10. Salam. Akak, sy baru je jumpa blog akak ni smalam sbb gugel cari resepi kuah kacang n goreng pisang, skali kuar blog akak yg sempoi ni.. Haha.. Sy minta izin nk folo boleh..? Ermm.. Dah folo pun.. Suker ar! Ada resepi. Ada lawak jenaka.. Ok lah. Keep on blogging.. ;)

    ReplyDelete
  11. kalo yg kuih tu..arwah mak koba an..kalo nk nampak kelabu...guno kawah tuli.....kan macik2 salu buat time 10 muharram....buat secara berjemaah...kono la guno kawah kan...


    p/s : kawah tuli - kawah tk do tompek pogang

    ReplyDelete
  12. ..aiseeyy... bubur lambuk dan sepesen macam asyura ni geli sikit aku nak telan... dah campur macam-macam... tak leh nak konsentret...

    ReplyDelete
  13. Masa ada arwah nenek aku dulu rajinlah dia buat bubur ni setiap Hari Asyura. Semua anak cucu dia panggil ke rumah dia utk makan bubur ni.

    ReplyDelete
  14. kesian aku...
    selalu tgk tp xpernah makan hahahaha

    ReplyDelete
  15. jah..maso akak dok selangor dulu..bubur asyura e..lobeh ko bubur nasi dengan segala bahan sayur2an dan kekacang tu..tak maih pun.
    kakak ipar yang dok pahang pulak..samo pesen macam yang buek ni..

    ReplyDelete
  16. mabeless kak!!!

    haah,ade 2 jenis gak kt kg aku,kak.satu manis,satu berempah2 tu.yg manis ai laikk...pasal nama ai anis..manis....kakakakakaka!!!

    dari,
    adik manissss..
    sri lanka.

    ReplyDelete
  17. assalam, lama tak jenguk sini..apa kobar kau Jah..
    rajin membubur asyura?
    .
    .
    .
    aku tak pernah buat..
    kut ada pun tunggu orang surau buat, tadah jer barang sepiring..hehe

    ReplyDelete
  18. apolak tetibo incik carlos ngidam asyura nih.tapi kira ok la ngidam asyura,kang dia order macaroons lagi la payah nak gugel resepi

    ReplyDelete
  19. hahahah! sumpah lawak!
    tp idea bernas gak msak campak2 ni!
    respeklah la sama lu!

    bdw, hi!

    ReplyDelete
  20. kngah
    haha. tibo2 yo plak teringin kateh...


    wos
    tu yg aku malas tu. ujung2...moh ler kita cari ka pasar malam. tu pun kalu ada la kan?



    farina

    bolehh. silakan dik. buat ler cam umah sindri yer. pintu sentiasa terbuka...


    mamaleeya
    ooo. kuali yg boghek tu yo? osah kan? mmg takyah telingo koli tu...takyah pogang mmg dijamin tak terbalik dek boghek eh tu.


    sang kelembai
    aaa. tu pasal aku letak bahan 4 jenis jer. letak macam2 jenis kkang takut cam kelakar je rasa dia.


    yb
    org tua dulu2 mmg rajin kan. masak sampai sekawah utk cucu. ekceli nak umpan jer tu..kalu tak cucu tak balik. hehee


    mimi
    cer buat. cer buat. hahahaa. tapi bagus ko...mek ayra yg xde gigi pun leh tumpang makan.


    k.erna
    a'ah. dio mmg ada 2 version kak. yg masin berempah tu sy tak penah lak rasa. kek mano ado jual gek eh kan?

    ReplyDelete
  21. anis
    aku kan...terus speechless. wordless. bila baca stetmen ko yang last tu. huhuhu


    k.ash
    kabar baik kak. akak apo kabar plak? tak join kpah poie pineng ko? sini xde dengar pun org buat bubur ni. kalu ada dah lama saya usung tadah piok. hehe


    hatim
    kannn? makarun tu mcm mana la rasanya ek? salu dengar je rasa tak penah la plak.


    miss kiah
    hi kiah. welkam. nak experiment masak2 ni kena tunggu xde org. kalu x jadi senang nak buang. haha

    ReplyDelete
  22. hahahha! yes! betul2! gamak2 tak sedap, bahan bukti perlu dihapuskan tanpa meninggalkan any kesan! lol

    ReplyDelete
  23. kak tij, petai tu betul sepisis kekacang la... saye tengok diskaveri cenel ritu.

    ReplyDelete
  24. miss kiah
    tu pasal kena masak tem sorang2 kan? hahaha


    piah
    ehhh? maeans boleh la ia dimasukkan dalam ABC atau cendol spesyel kan? hikhik

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...