Nov 19, 2011

salmon berinai

hai apa khabar?
hari ni buat apa?

saya?
tadi siang ke senawang topap nitrogen untuk tayar.
then lajak ke giant beli barang dapur.
dem!
lupa hari ni sabtu takde plastik.
bag tak bawak pulak.
so masuk tengok2 je lah kot.

ujung2 terbeli jugak.
salmon sekeping, daging aussie, fillet ayam, udang & petai yang siap kopek tu.
tu je.
sumbat dalam handbag.

sampai rumah tak tau nak buat apa dgn salmon tu.
mana penah masak salmon seblm ni.
selalu talapia, keli, tak pun ikan biasa2 je.
nak buat salmon petai cili api...macam kelakar.

last2 sekeping lebar tu saya marinate.
bawang putih, lada hitam, minyak masak & rosmary.
guna resepi ayam rosmary saya.
oh garam gula sikit.
perap 1 jam then grill.
selalu tengok kat restoran dia serve dengan sos ek?
makan dgn sos aminah hasan macam tak western.
so buat la sos putih.
butter takde.
minyak masak pun boleh la.

sos putih?
bawang besar chop-chop, tumis sampai layu then masuk tepung gandum sikit.
oh ya, tumis dalam kuali bekas grill ikan tu ye.
sayang belen2 minyak dia...wangi tu.
bila tepung dah bercampur rata dgn bawang, masukkan susu pulak.
fresh milk takde so saya pakai susu pekat manis tu bancuh air sikit.
janji susu.
kalau takde mmg saya pakai santan kotak tadi.
(oiii resepi apa ni?)
then tambah garam & black pepper sesedap rasa.
gula takyah letak dah sebab susu tadi dah manis.

boleh la kan?
siap sudah salmon rosemary saya.
sos putih saya suka pekat2 mcm tu.
texture macam mashed potato.
sapa suka cair boleh la tambah lebih susu.

projek terkini.
menginai kuku.
thanks k.erna bagi inai aritu.
saya tambah gambir & air limau sikit.
merah yu! :D

25 comments:

  1. Cantik kuku kak tij...
    kagom.. kagom....

    ReplyDelete
  2. rin
    kuku je cantik, muka tak. hahaha

    ReplyDelete
  3. masuk masterchef malaysia elok raso eh k.tijah ni. wakakaka

    ReplyDelete
  4. Lama sy tunggu akak update blog.finally..pastu tepek gamba makanan lak.bestttt

    ReplyDelete
  5. tuh yu berinai kak, bukan salmon :P
    sedap. saya pon tak penah makan salmon lagi.

    nak merah inai paling mudah titiskan 5-6titik minyak cap kapak, bila pakai sejukkkk and merahnya cantik sangat. silalah buat sekali n tgk hasilnya :)

    ReplyDelete
  6. putera aftus
    tak berani derrr. sampai bab membaking konfem kena singkir.


    rafhani
    alamak ye ke? nati bila akak dah jeliter akak tepek gamba akak plak ek? :D


    alis
    izittt? ok kejap lagi nak buat 2nd round. tp rumah ni takde minyak cap kapak. minyak yuyi cap limau bleh?

    ReplyDelete
  7. aku ada 2 keping ikan patin. lebihan patin sg pahang beli sekor hari tu.

    agak-agak kalau aku buat resepi patin rosemary camtu ok tak?

    ReplyDelete
  8. salmon mahal tapi sodap.dah kenalah tu buat grill ngan black
    peper, cik ina ingat tadi ko perap ngan daun inai. kah kah , rupanya ko berinai.

    ReplyDelete
  9. aku
    mmm. ntah la tak pastu bleh ke tak. tapi aku rasa better masak tempoyak je la kot. kang tak sedap kot kaciwa. huhu


    tm
    a'ah. tapi aku rasa cam muak kot. tak kena ngan selera sebenarnya tapi saja la nak try.


    cik ina
    maun kembali dara kalu perap ngan inai tu kan? kuikuikui (nak try akaknyer rasam. feveret tuhhh)

    ReplyDelete
  10. jah..apo tunjuk 2 kuku yo..he he..harus tunjuk sepuluh2 tu..cantik..

    ReplyDelete
  11. resepi ko nih sangat sesuai dihidangkan di meja pengantin kan?

    nxt year ko boleh try masuk masterchef.
    kreatif sangatttt.

    ReplyDelete
  12. SLama dah tertunggu-tunggu akak punye update.. Akhirnya.. Hehee..
    Saya suka baca blog akak. Ada resepi dan ayat-ayat yang mencuit hati.. :)

    ReplyDelete
  13. wow... kuku dan salmon adalah satu kombinasi yang wowwww... :)

    *eh, baru perasan... kuku+salmon=kumon... da mcm nama pusat tuisyen Kumon... :p

    ReplyDelete
  14. tak sakit perut ke jah? kehkeh..

    cantik merah inai tu

    ReplyDelete
  15. eh..baru bercadang nak buat salmon dengan white sos ni.. eh... tak sangkanya.. eh..

    macamana pakai inai tak comot mcm tu? telitinya..

    ReplyDelete
  16. Kalau pendek2, kuku cawan.
    Ni namanya kuku gelas, panjang2... cantik

    ReplyDelete
  17. montang2 dah masuk musim mengawan skrg ni... ekau feeling2 pengantin baru yo jah!

    ReplyDelete
  18. nampak sedap................rase ? ;p

    ReplyDelete
  19. tij
    mmg kau terror
    boleh pelbagaikan apa yang ada dn haslnya marvelous

    ReplyDelete
  20. k.erna
    2 kuku tu yo cantik sikit kak. kuku lain habis sempong2 kono pisau masa masak. hehe


    wos
    kan wosss? tak cam kurang menarik wos compare ngan ayam golek yg boleh ditonggengkan sebagai kepala hidangan. masterchef? jgn la wos, bab menghidang aku fail wos.


    bila ina pakai apron
    cecehhhh. ye ke dik? terharu akak dengar ni. terima kasih jgn serik dtg lagi ye...


    jedi
    gambir sarawak? uishhhh (ko ada stok tak? *tanya berbisik)


    7hariseminggu
    a'ah la kannnnn? kau mmg bijaksana tau. mungkin pengasas kumon dulu mcm ni, lepas ketip kuku, dia masak salmon.


    putu
    sedap nyahhhh. cantik kan? kan? kannnn?

    ReplyDelete
  21. fida
    hehehe. dah baca dah tu. jadi kan? mcm mana pakai inai? saya guna berus waterkaler anak saya utk apply wahai fida. tepek tebal2 atas kuku gerenti boleh punya.


    sudip
    a'ahh. kuku akak mmg gelas, kuku asben pun gelas. so kuku anak akak ko agak mcm mana? panjang double kauuuu. nati akak buat n3 kalu senang eh


    kngah
    tu la dehhh. sesekali berinai ni best jugak ngah. teraso seksi eh. opss.


    cik aletheea
    ofkos sedap dik. cer try.


    azani
    buleh la bang nak hidup. sbb aku malas nak pegi kedai semata2 nak cukupkan bahan yg ada. so aku belasah je la. hehe

    ReplyDelete
  22. memang terpedayalah akak tadi neh ..

    wah! lain macam je resepi ni, tu yang laju je baca .. rupa-rupanya .. hahahaha



    *

    ReplyDelete
  23. k.uji
    malas nak pikir tajuk sebenarnya. hahaha

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...