2 bulan lepas...di pasar ampangan.
saya beratur untuk membeli santan.
(kuat menyantan betul orang nismilan sampai kena beratur)
berdiri dibelakang saya ada 2 orang makcik yang mana saya syak mereka adalah adik beradik.
makcik A : long, den tadi dah lotak hati pari tu lam poti yo!
(poti : peti ais)
makcik B : elok la tu. kotak kang besomut lak!
(kotak : kalau tidak)
makcik A : wiii tak saba tunggu sojuk. makan mo eksrem sodap tu kan?
makcik B : a'ah!
temenung saya seketika sejurus mendengar perbualan mereka.
hati pari...
makan dengan aiskrim?
gilo apo?
apa tak buat goreng cili api je.
macam hati ayam kan?
ok balik.
lepas tu lupa.
sampai la hari ni tadi tiba2 masa wassap dengan kekawan lama...
diorang cakap pasal hati pari.
oohhhhhhhhhhhhhhhhhh baru saya tau.
menatang tu kek sebenarnya.
datang dari sarawak sana.
patut la boleh makan dengan aiskrim.
cehh!
bodoh sombong tak nak tanya tu la pasal.
oh ya!
selamat ketemu kembali.
kehkeh!
Yeay !! U r back :)
ReplyDeletelike!
ReplyDeleterindu bonar den dgn Kak Jahhhhh
ReplyDeletefinally,
ReplyDeletelama betul menyepi.
Jah..arwak omaka apak akak pulak yang dinamo an hati pari tu..jagung yang diparut lopeh tu campo an santan ngan gulo..kacau sampau masak..tak boh topong..kalau boh topong tu..namo e puding jagung..kalau jagung sesajo tu di parut dan dikacau boh gulo namo e hati pari..masuk an lam poti memang sodap mek amek jah.
ReplyDeleteKak jah
ReplyDeletemane ekau bertapo
Dalila,
ReplyDeleteYay. Saya pun cam tak caya buat satu entry lak hr ni. Haha
Mk,
Takdo lak butang eh kan?
Mim,
Nanti kirimin saya hati pari satu yaaa?
Intan,
ReplyDeleteSaja je tu. Rindu tak? Hehee
K.erna,
Oooo ado hati pari lain jugak ko kak? Osah la tak tau sey tu doh. Sib baik akak bgtau
Huda,
Ado la. Mental ada kucar kacir sikit. Skrg dah ok. Hahah
2 bln lepas punya cerita jah...?
ReplyDeleteapa ko tak tunggu tahun depan je baru up date jahhhhhhh...
:p
.
Tas,
ReplyDeleteKahkahkah. Ko tembak aku tas? Cadang mmg nak tunggu taun depan. 2 bln je lagi kan. Tp cam sian lak kat blog sendiri
yuuuhuuuuuuu....!!!?
ReplyDeleteSalam Jah...
aku pun tak tau hati pari tu mende..sib baik ko bagi tau kat sini...
Oh kak tijah,finally..update gak..hehehehe
ReplyDeletelaaaa.. camtu ko!
ReplyDeleteIyo eh...memang jonih kek..itam longut kalo eh..manihhhhh bona2. Org serawak panggil ati parekk.
ReplyDeleteTimo kasihlah kek hati pari. Dapek gak akak singgah baco, lopeh ghindu kek jah. Hahaha. Akak bolun ponah donga hati pari tu doh. Ni fos taim, jah. Duo lam satu haghi ni. Ilang ghindu, lopeh tu botambah ilmu akak.
ReplyDeletehati pari adalah sejenis kek?
ReplyDeleteok baru ku tau.
welcome back tijah :)
Selamba pos entry baru setelah berbulan cuti tanpa rasa bersalah kan? Sampai hati cuti lama2..
ReplyDeleteaku baru terkenang²kan ko semalam... telepati-minda aku berjaya la ni :)
ReplyDeletekak..yu tau tak ai winduuuu gilo dekat yu. sampai hati yuuu!
ReplyDelete*makan hati pari masak sambal*
Ya ampunnn..baru la terjojol nama blog ko kt bloglist aku.seb baik dah ber'yusnirafiza' kt pesbuk rituh.kahkahkah!
ReplyDeletenizam
ReplyDeleteyuhuuuuuu. pekabar bro? ada sihat? wahhh kemain ko aritu aku nampak kat sacc kann? hahahaha
rafhani
yer dik. ko ada seru seru akak ekkk?
ibuintan
a'ah kak. 2 bln confuse. haha
makji
sey dah gugel baru tau goman eh cemano. osah longot eh kan? tapi tengok resepi cam sodap bunyi eh.
k.aidah
kihkih. alah mokasih la kak. lenkali kok ghindu tataplah tol sg bosi tu kak. sey salu lalu lalang situ.
mya
ReplyDeleteyer sayang. ko baru tau? takpe, aku pun sama. next adalah misi mencari & rasa pulak.
adi
takde mintak mahap lak tu kan? apa nak buat dik, cuti besalin akak banyak...kihkih
kog
wiiiii. masa ko kenang tu...ko tengah buat apa? ha jawab. jawab.
hanie
ai tak tawu. sbb yu tak cakap. kalau tak lama dah ai tulis surat dekat yu...
anis
kalu tak misti dah nak kena remove tu kan? errr selamat berkenalan. nama saya khatijah.
huh.. serkap ko jarang sangat tu...
ReplyDeletemana ada aku kat situ...
err...
bila tu?
errr... sejak bila aku tukar jadi sang kelembai ni jah? hahaha... malas nak sign-off..
ReplyDeleteNizam.Ariff
hati pari tu kek warna hitam
ReplyDeletesaya penah makan
sedap. klu makan byk jadi muak
sang nizam
ReplyDeleteada. mana bleh bagitau. lenkali kalu tersempak aku nak sergah je.
huda
dia mcm kek lapis sarawak la kot ek? tgk resepi mcm2 bahan dia letak dalam tu. mesti sedap tu.
welcome back nok. Oh dah bersiaran semula. Baguslah tu. Rajin2lah update. Peminat2 dah tak sabar nak ikuti perkembangan citer ko.
ReplyDeleteYb,
DeleteTak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe
Yb,
DeleteTak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe
yeay!tijah is back!
ReplyDeleteTijah...kok tanyo kang di koba eh nyampuk cakap org tua...hehe. Duk ontok2 yo lah dongar org beburak, pehtu buek konklusyen seniri, ati pari makan ngan eskrim. Kok kuek lagi nak tau, test la, beli ati ikan pari ngan eskrim..nayoo..
ReplyDeleteWelkambek jah. Lamo den nunggu entry si tijah ni...lamo na betapa eh.
hi tijahhhh
ReplyDeleteliz
ReplyDeleteyayyyy. dah pegi bayar zakat. haha
acik
osah eh. nyampok kang kok kono lompang. dah la acik2 tu cam ganeh yo ghoman masing2. kihkih
kak lia
hai kakkkk. pekabar?
Hahaha..tergelak sy baca entry ni..kul 2 pg tergelak sorg2.
ReplyDeleteBila tijah wat kambek... ;)
I miss u tijahhhhh...welkam bek
ReplyDeletecikpuanhalia
ReplyDeletejgn gelak sensorang lenkali kang ada lak yang tompang sekaki saya tak tau. hiiiiihiiiiiii
myrantings
macam familiar nama ni. awat xde link? hehe
bila google resepi, rupanya kek ni nak membuatnya kena kukus 8 jam. pitam.
ReplyDelete