Nov 1, 2012

hati pari

2 bulan lepas...di pasar ampangan.

saya beratur untuk membeli santan.
(kuat menyantan betul orang nismilan sampai kena beratur)

berdiri dibelakang saya ada 2 orang makcik yang mana saya syak mereka adalah adik beradik.

makcik A : long, den tadi dah lotak hati pari tu lam poti yo!
(poti : peti ais)

makcik B : elok la tu. kotak kang besomut lak!
(kotak : kalau tidak)

makcik A : wiii tak saba tunggu sojuk. makan mo eksrem sodap tu kan?

makcik B : a'ah!

temenung saya seketika sejurus mendengar perbualan mereka.
hati pari...
makan dengan aiskrim?
gilo apo?
apa tak buat goreng cili api je.
macam hati ayam kan?


ok balik.
lepas tu lupa.
sampai la hari ni tadi tiba2 masa wassap dengan kekawan lama...
diorang cakap pasal hati pari.

oohhhhhhhhhhhhhhhhhh baru saya tau.

menatang tu kek sebenarnya.
datang dari sarawak sana.
patut la boleh makan dengan aiskrim.

cehh!
bodoh sombong tak nak tanya tu la pasal.

oh ya!
selamat ketemu kembali.
kehkeh!

37 comments:

  1. Jah..arwak omaka apak akak pulak yang dinamo an hati pari tu..jagung yang diparut lopeh tu campo an santan ngan gulo..kacau sampau masak..tak boh topong..kalau boh topong tu..namo e puding jagung..kalau jagung sesajo tu di parut dan dikacau boh gulo namo e hati pari..masuk an lam poti memang sodap mek amek jah.

    ReplyDelete
  2. Dalila,
    Yay. Saya pun cam tak caya buat satu entry lak hr ni. Haha


    Mk,
    Takdo lak butang eh kan?


    Mim,
    Nanti kirimin saya hati pari satu yaaa?

    ReplyDelete
  3. Intan,
    Saja je tu. Rindu tak? Hehee


    K.erna,
    Oooo ado hati pari lain jugak ko kak? Osah la tak tau sey tu doh. Sib baik akak bgtau


    Huda,
    Ado la. Mental ada kucar kacir sikit. Skrg dah ok. Hahah

    ReplyDelete
  4. 2 bln lepas punya cerita jah...?
    apa ko tak tunggu tahun depan je baru up date jahhhhhhh...

    :p




    .

    ReplyDelete
  5. Tas,
    Kahkahkah. Ko tembak aku tas? Cadang mmg nak tunggu taun depan. 2 bln je lagi kan. Tp cam sian lak kat blog sendiri

    ReplyDelete
  6. yuuuhuuuuuuu....!!!?

    Salam Jah...
    aku pun tak tau hati pari tu mende..sib baik ko bagi tau kat sini...

    ReplyDelete
  7. Oh kak tijah,finally..update gak..hehehehe

    ReplyDelete
  8. Iyo eh...memang jonih kek..itam longut kalo eh..manihhhhh bona2. Org serawak panggil ati parekk.

    ReplyDelete
  9. Timo kasihlah kek hati pari. Dapek gak akak singgah baco, lopeh ghindu kek jah. Hahaha. Akak bolun ponah donga hati pari tu doh. Ni fos taim, jah. Duo lam satu haghi ni. Ilang ghindu, lopeh tu botambah ilmu akak.

    ReplyDelete
  10. hati pari adalah sejenis kek?
    ok baru ku tau.

    welcome back tijah :)

    ReplyDelete
  11. Selamba pos entry baru setelah berbulan cuti tanpa rasa bersalah kan? Sampai hati cuti lama2..

    ReplyDelete
  12. aku baru terkenang²kan ko semalam... telepati-minda aku berjaya la ni :)

    ReplyDelete
  13. kak..yu tau tak ai winduuuu gilo dekat yu. sampai hati yuuu!




    *makan hati pari masak sambal*

    ReplyDelete
  14. Ya ampunnn..baru la terjojol nama blog ko kt bloglist aku.seb baik dah ber'yusnirafiza' kt pesbuk rituh.kahkahkah!

    ReplyDelete
  15. nizam
    yuhuuuuuu. pekabar bro? ada sihat? wahhh kemain ko aritu aku nampak kat sacc kann? hahahaha


    rafhani
    yer dik. ko ada seru seru akak ekkk?


    ibuintan
    a'ah kak. 2 bln confuse. haha


    makji
    sey dah gugel baru tau goman eh cemano. osah longot eh kan? tapi tengok resepi cam sodap bunyi eh.


    k.aidah
    kihkih. alah mokasih la kak. lenkali kok ghindu tataplah tol sg bosi tu kak. sey salu lalu lalang situ.



    ReplyDelete
  16. mya
    yer sayang. ko baru tau? takpe, aku pun sama. next adalah misi mencari & rasa pulak.


    adi
    takde mintak mahap lak tu kan? apa nak buat dik, cuti besalin akak banyak...kihkih


    kog
    wiiiii. masa ko kenang tu...ko tengah buat apa? ha jawab. jawab.


    hanie
    ai tak tawu. sbb yu tak cakap. kalau tak lama dah ai tulis surat dekat yu...


    anis
    kalu tak misti dah nak kena remove tu kan? errr selamat berkenalan. nama saya khatijah.

    ReplyDelete
  17. huh.. serkap ko jarang sangat tu...

    mana ada aku kat situ...
    err...
    bila tu?

    ReplyDelete
  18. errr... sejak bila aku tukar jadi sang kelembai ni jah? hahaha... malas nak sign-off..

    Nizam.Ariff

    ReplyDelete
  19. hati pari tu kek warna hitam
    saya penah makan
    sedap. klu makan byk jadi muak

    ReplyDelete
  20. sang nizam
    ada. mana bleh bagitau. lenkali kalu tersempak aku nak sergah je.


    huda
    dia mcm kek lapis sarawak la kot ek? tgk resepi mcm2 bahan dia letak dalam tu. mesti sedap tu.

    ReplyDelete
  21. welcome back nok. Oh dah bersiaran semula. Baguslah tu. Rajin2lah update. Peminat2 dah tak sabar nak ikuti perkembangan citer ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yb,
      Tak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe

      Delete
    2. Yb,
      Tak tau roh mana yg merasuk boleh tergerak plak nak tulis balik bang. Hehe

      Delete
  22. Tijah...kok tanyo kang di koba eh nyampuk cakap org tua...hehe. Duk ontok2 yo lah dongar org beburak, pehtu buek konklusyen seniri, ati pari makan ngan eskrim. Kok kuek lagi nak tau, test la, beli ati ikan pari ngan eskrim..nayoo..
    Welkambek jah. Lamo den nunggu entry si tijah ni...lamo na betapa eh.

    ReplyDelete
  23. liz
    yayyyy. dah pegi bayar zakat. haha


    acik
    osah eh. nyampok kang kok kono lompang. dah la acik2 tu cam ganeh yo ghoman masing2. kihkih


    kak lia
    hai kakkkk. pekabar?

    ReplyDelete
  24. Hahaha..tergelak sy baca entry ni..kul 2 pg tergelak sorg2.
    Bila tijah wat kambek... ;)

    ReplyDelete
  25. cikpuanhalia
    jgn gelak sensorang lenkali kang ada lak yang tompang sekaki saya tak tau. hiiiiihiiiiiii


    myrantings
    macam familiar nama ni. awat xde link? hehe

    ReplyDelete
  26. bila google resepi, rupanya kek ni nak membuatnya kena kukus 8 jam. pitam.

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...