Mar 17, 2009

ikan

internet koneksyen macam harem je hari ni. semua tempat ke...sbn jer ek?? baru berkobar2 nak update sekali tengok sangkut2 la pulak.

takpe la...kita main masak2 je la niari ek? memandangkan gambar pun dah ada kan? nak tulis byk2 pun buat sakit hati je. kejap2 diskonek! isk!!!

masak mendalah ni senang je. semua org pun tau buat. tujuan akak letak kat sini cuma utk rujukan akak je. jadi kalu sapa2 yang mmg dah teral masak tu...jgn la cerca plak yer!

"elehh!!! tu pun nak letak kat blog"
bukan apa. mana la tau kan...sok2 bila cem kawen, bawak lak bini dia ke dubai (cem temtu keje oil & gas dgn gaji usd50k sebln dan dia janji nak bagi omak eh usd10k tetiap bln without fail...fuhhh! aminnnn!!! err...abah eh takyah. bahayo org laki kok dah pogang duit byk2 nih!).
dan satu hari tu, tiba2 cem call. dia teringin nak makan masakan omak eh...
"mami, how to cook mackerel masak lomak cili api?" (wah! tiba2 lupa caner nak sebut tenggiri)
"ala...kau suh je bini kau refer blog mami. resepi dia ada kat tepi belah kiri tuhhh!!!" haa...kan sonang kojo den??
tajuk masakan : ikan tenggiri masak lomak cili api

bahan2:

  • 5 potong ikan tenggiri
  • segenggam cili api
  • 2 inci kunyit hidup
  • santan dari 1/2 biji kelapa
  • 2 biji tomato
  • 2 biji cili hijau

gamba 1 tu...saja nak tunjuk pisau baru akak! hahaha!!!

cara2:

  • blend cili api & kunyit hidup sampai hancur
  • masukkan dlm periuk. tambah air dan masakkan cili tu sket (supaya tak sakit perut)
  • masukkan santan & ikan. biar sampai mengelogak (mendidih)
  • kacau sentiasa jgn sampai santan naik minyak
  • campakkan sekeping asam keping. ejas masin & masamnya
  • masukkan tomato & cili hijau
  • dah. tu jer

53 comments:

  1. menyampah aku buka entri yang ni tijah. kau buat aku laPARRRRRRRRRRRRRRRR! cis ;p

    ReplyDelete
  2. Tijah ....

    Yelah mg lojik sungguh alasan ko, alasan ibu bermata duitan ...

    Tapi mg sedap la nampak, nampak jelah, rasa tatau la kan

    ReplyDelete
  3. belle, apo laie. poie la boli ikan. hahah!

    desertrose, misti la. anak kesayangan omak tu. sodap? wuishh! mustiii! alak nak ketering ko? hihi

    ReplyDelete
  4. waa~~

    terliur!
    tah bila la kan nak masak sendiri!

    huuu~

    ReplyDelete
  5. lama gila tak makan.serius. :(

    sini ikan kureng sket wei..

    takpe lek2.aku on the way dah ni :D

    ReplyDelete
  6. ko punya ejaan koneksyen dah macam mencarut jah! ha ha.


    .

    ReplyDelete
  7. cem teringin nk makan masakan ngan air tangan mak dia. bini dia masak lain jadinya...

    er....merajuk tak bini dia kalau dia cakap camtu?

    ReplyDelete
  8. ni pun nak masuk blog ka??? apada!!

    ReplyDelete
  9. mosti sok2 kan menantu ekau cakap.. "TQ sooo soo much mami tijah.. I like.."

    peh tu kalau tak sedap.. leh gak dio bg alasan.. "I already follow yur recipe in the blog.. every single mingle step" ahahahaha.. apo ko nak khabar tuh jah.. dah duit bebyk gitu suh anak ko import yo chef dr mesia kojo kek umah dio lagik sonang ;)

    ReplyDelete
  10. Jah, ko beli biskut Jacob tin besar ya Jah? Tingat lak aku iklan Jacob yang rajin berkumandang kat radio sekarang ni.. "ayah kata biskut Jacob adalah pilihan terbaik"..

    (saya sengaja mengalih fokus kepada mangkuk Jacob ittew untuk mengawal nafsu saya.. sekian..!)

    ReplyDelete
  11. macam2lah alasan ko nok....tapi ko jgn tak tau, kekadang resepi yg senang2 tu pun bleh fail tau....elok gak ko letak resepi kat situ...nak elok lagi ko tapaukan kitorang setaperware sorang.he! he! he!

    ReplyDelete
  12. qishie, pegi la masak skrg. hahaha!!!

    wina, blk sok mek sure ko naik 10kg tau! kalu tak tak bebaloi nok!!!

    tm, laa..ye ke? siyes tak perasan (sambel pura2 terperanjat) hihihi

    mugi, kalu bini dia arab? misti hari2 makan kebab...

    tic, yolahhh! den cubo buek puisi la pulak lopeh nih. hihihi

    iina, kok tak sodap jugak den koba kek cem. biar omak yo la poie sanun mo abah kau. bini kau yg tak pandai masak koba resepi den salah lak...hhahaah

    deeb, yer. nampak jer ko tulisan jekeb tu kan??? ahhaha

    ck, aku tunggu konyer resepi la plak nok! abah ko chef tu...misti byk resepi leh share kannn???

    ReplyDelete
  13. tetibe terliur..
    mesti menyongat masak lomak cili api tijah..

    wah..besar betul harapan omak eh..usd50k ngkau..best betul..

    haha..getik kan aku nak cakap nogori..padahal sepah gile..

    ReplyDelete
  14. yo tawan2.. kak jah kan UT consultant.. dia tawu pemakna usd50k 20-30tawun akan datang, kan kak? kan? nilai wang semakin kecik.

    so nak tak nak kena doakan cem paling2 usd100k/mth kak! kot dia kenal lagi aunty alis dia, boleh laa aku tumpang bahagia sekaki dua, haha!

    ReplyDelete
  15. pija, ni balas dendam kesumat nih. ko tunjuk gulai daging, aku tunjuk gulai ikan plak. biar sama2 terliur br fair & square. hahaha!!!

    alis, tawu takpe. maklum la...5k mana cukup sok nok! 50k best la...
    hahaha...

    ReplyDelete
  16. tijah jelita..

    lama mak masuk siniiiii..hang sehat haaa.. resepi nampak mcm sedap tuu.. harap tak tawaq la tijah nooo..


    jaga diri ya tijahhh..len hari mak mai lagi.. hehe

    ReplyDelete
  17. ramai orang heran apasal kito masak lomak tak masuk bawang. Haha.. tu lah spesial e masak lomak ni kan. Yang asli tak ado bawang.....

    ReplyDelete
  18. ms.weed, cheq sihat! anak cuti skolah cheq kena la rajin masak sket. lenkali dtg lagi naaaa..bawak resepi pasemboq skali.

    k.pah, iyo...bawang tu stok masak tumih2 yo kan?? kito masak main lobo2 yo...bahan pun simpel. yg ponteng kono kek tokak!

    ReplyDelete
  19. haha pisau tuh cm nk mbunoh je wakakakk larikkkkkkkk

    ReplyDelete
  20. mak aih..
    dh lm gila x mkn msk lemak cili api ni...
    kak jah nie la....


    wat huda nk cari msk lemak smpai dpt ni..
    tgk da ngidam..
    adoi...


    pisau tu,,
    nk gak die tunjuk eh..
    lalalala...




    intenet mmg agak bodow gile la ari ni...
    mrh btul la..

    ReplyDelete
  21. jah....aper kes blender cili??? giling lagik best per...takpun tumbuk kelentang kelentung...
    kau kan duk umah atas tanah....
    cam acik ni yo lah, nk ngelak bunyik bising menumbuk tuh...sobab duk ataih umah-umah org lain..heheh

    ReplyDelete
  22. siyes aku barutau masak lemak takyah buh bawang. ni selain utk cem yg bergaji usd50k, aku pun bleh guna gak nih.

    ReplyDelete
  23. "mami, how to cook mackerel masak lomak cili api?"...miahahahahhaha..comel munyik nye nok!

    "cem temtu keje oil & gas dgn gaji usd50k sebln".....aminnnnnnnnn!!!

    ReplyDelete
  24. mak mertua sy cakap orang nogori masak lemak mmg tak letak bwg.. jimat kan

    ReplyDelete
  25. ye la.. ye laaa... aku tak kaco dah bang kalos ko tu..

    aku paham.. gambar pisau tu...
    huh!!!

    ReplyDelete
  26. kalau salai dulu lagi sodap kan Jah....peh tu boh pucuk daun asam gelugur yg diracik cam bungo rampai tu....umangaiii...tekonang masakan Kak Long kek Juaseh..

    ReplyDelete
  27. cenggini, gathering yang akan datang, harusla ko sorang yg masak kan... ;) kan Tic kan kan kan...

    ReplyDelete
  28. cis! tinggi cita2 ko...

    p/s: lebih selamat duit di tangan lelaki tau

    ReplyDelete
  29. sib baik ko bg idea kat aku nak masak apa esok....tima kasih nokkkk....

    ReplyDelete
  30. wah, sonang jo masok nyo yo??
    aku ingat susah. Tenkiu jah!!

    ReplyDelete
  31. duit cem dah byk tem tu takdenyer nak soh bini dia masak, oder je ape nak makan,hahhahaha. kot ikan mekkerel pun dah pupus tem tu yer, laut tercemar,hahahahha.

    ReplyDelete
  32. rizz, itu ancaman maut tuu...hahaha

    huda, apa lagi. suruh la cik abg carikan sampai dapat. buktikan cinta konsepnya...hahaha

    acik, nak copek cik oiiii! sonang blender ni main lobo2 yo...

    ady, dubai 20 taun akan dtg misti dah ok punyer. :P

    linn, senang kan?? kuah tu buat cicah roti canai pun sedap nok!

    cija, aminnnnnn...hahaha. mak ada mende nak gusip dgn ko nih. tunggu mak buzz aa....

    ReplyDelete
  33. Internet aku pun lombab..dari semalam lg nak interprem kat sini...ni baru bleh!haih.

    Segonggam tu cili api, podeh mampuih! Bini den sukolah!

    ReplyDelete
  34. eerrr usd50k??...ok lah den nak book lah si cem tuh..

    larikkk!!!

    ReplyDelete
  35. cikpah, yer. jimat kan?? terlalu seb sampai bawang tumbuh daun kekadang tu. hehe

    piah, ahernyer ko paham juer maksud ku itu piah. hahaha

    mamarempit, tak pun gulai mo potai kikih kah? osah sodap eh...

    zt, tanakkk! lenkali aku nak bawak kek coklat jer cam chubby aritu. aku kan travel jauhhhh...mana leh bawak masakan rumit2 nih...

    kepten, lagi la x selamat. silap2 kang terspend kat pompuan lain plak...:P

    reen, ko pakai tuna ko??

    kv, ok...ko ajar aku caner buat singgang daging paling best plak bleh? aku kalu gi kelantan suka giler mkn tu...

    juliet, abes nak makan apa sok ek?? tahu sumbat jer ke hari2? hahaha

    ReplyDelete
  36. hidemichi, tu la...semlm gugel pun fail. aku nak cr gegambar best pun xleh. bini ko org mano?

    muadz, bulehh! booking 10& d/payment yer? wakakaka. larikkk!!!

    ReplyDelete
  37. Aku tak pernah jumpa...
    Cef Wan pun kalah ni...
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    dalam resepi pun ada unsur kecindan...ha..ha..ha...
    selalu resepi yang aku jumpa kat majalah tu, seriuuuus je...

    ReplyDelete
  38. kak Tij.....kok ngori boto den tgk pisau kontot ekau tu....

    Tenet mmg lombab taper...den punyo pon samo yo kak!!...
    **meh pinjam pisau..den nak bunuh strmx nie...**

    ReplyDelete
  39. cklah, kecindan tu apo cekgu? sey BM cukup makan yo maghin nih. hikhik

    as, jgn memain...tajam tu. tu sebagai ancaman jugak tu pada perampas2 diluar sana. hihih

    ReplyDelete
  40. Bini aku org Banjar Felda Jengka

    ReplyDelete
  41. kak jah nk cket..umph..oik,macinnyer

    ReplyDelete
  42. momo, org banjar? misti teral masak tu..

    yuyee, misti la macin. ko tu mkn sampai menitik2 peluh.
    larikkk!!!!

    ReplyDelete
  43. jahhhhhhhh, tinggi imaginasi ko jah..

    ReplyDelete
  44. nampak sungguh menyelerakan..weekend harus buat :) salam kenal dan ziarah...

    ReplyDelete
  45. tetiba saya terdengar perut menyanyi lagu keroncong.huh

    ReplyDelete
  46. cend, aku mmg kuat verangan nok! hahaha!

    elissmie, salam kenal juer. buat jgn tak buat yer? :D

    irfa, perut sapa nok? hahaha!!!!

    ReplyDelete
  47. apo barang blend cili tu..tumbuklah kasi lumat..

    pehtu yg x tahan tu..mano ko tau dak cem nak kojo bergelumang ngan gas & minyak ni..kot dio nak jadi doctor ko..omak eh bukan main pandai laie sajes bidang utk kesonangan omak eh dihari tuo..kokokoko (apsal tetibo den tergolak bunyik camni?)

    ReplyDelete
  48. Kira ok la... last time buat open house mee kari bini aku sold out!

    ReplyDelete
  49. sheila, den blend sobab aritu tumbuk cili masok mato. troma la jugak 2-3 hari.

    mano den tau? haa...sobab den tgk cem salu ghalit perati cino kodai tu bilo dio dtg tukar kepalo tong gas dapo tu.. kokokoko!!! (den pun nak golak centu gak la...golak org saket tokak)

    hide, mi kari? wah! kau kena kredit kat blog tu. etlis kungsi la resepi beb! hahaha

    ReplyDelete
  50. memontang la den dah tak sompek nak masak sekarang..kau belagak mo den yo huuuuhuhu ;p

    ReplyDelete
  51. kd, hahahaa. tak lamo laie misti anjib susut bodan eh kan??

    ReplyDelete
  52. hahaha
    arini aku kena masak menu ni kak.
    tenggiri mahal tak eh.

    ReplyDelete

superjo...
supermen...
sudah baco...
harap komen...