Feb 26, 2014

indok dah koba...

doge! doge!

hayolah!

maghin laie indok dah koba.
kok suko kek oghang tu, koba an la.
ini sonyap yo bukan eh dio buleh tau.
yo dio yo maknusio biaso bukan eh wali buleh maco ati.
cor luah an isik ati tu kan ko sonang.

buek cam indok nia ha.
indok maghin mo abang kau, indok yang mulo an dulu.
mulo2 ado yo raso cam malu.
maklom la awak yo nang betino eh kan.
cam pigi caghik timbo ghompan eh.
tapi tu la.
kok tak diluah an kang langsung tak lokek.
kok dibagitau untong2 dio pun samo. ewah!
so indok pun dongan tak malu eh koba an yang indok suko kek dio.
lopeh tu indok koba indok cumo luah an apo yang indok raso.
dan indok tak kisah kok indok betopuk sebolah tangan.
ewah laie sekali!
lopeh tu indok blah laju2!
konon tak kisah padohal muko dah lobam maso tu dek kemaluan.

sesampai yo kek umah dio call.
koba dio pun sebona eh suko kek indok.
manggggg aiiiii.
osah gighang eh indok tem tu.
raso nak menikah malam tu jugak.
eh gata eh pulak!

see???
ehhh tibo2 dari cakap pilah poie cakap oramputeh.

pado si dio kok baco...
bagitau la.
takdo salah eh do.
siti khadijah pun minang nabi.
apik an la mulut2 dongki tu.

cubo = 50% (baleh/tak baleh)
tak cubo = 0%

paham tak apo yang indok cubo sampai an ni?

apo2 hal watsep indok yo.
indok sedio membantu.

sekian.
indok kawasan.

Feb 5, 2014

hendak seribu daya...





isk melampau kan??
lawa kan?
tiba2 rasa cam lapar kan?

tu saya kopipes dari fb toke kek tersohor lela manja.
pinjam eh nok???

suka tengok cara dia buat bekal untuk anak dia ke sekolah.
kretip kan?
rajin kan dia?
saya pun tak terbuat macam tu.
padahal beliau tu keje, buat kek lagi stilllll ada masa prepare makanan untuk anak tercinta.
complete!
ada appetizer. ada main dish. ada dizet jugak.
oiii saya kagum betul nihhh!!!

betapa beruntung dan bangganya anak beliau.
mesti kawan2 yang kena makan makanan kantin jeles hentak2 kaki ni.
saya yang tengok ni pun rasa nak bercucuran air lio & air mata.

ok la saya pun bekalkan anak ke sekolah jugak.
tapi biasa2 je la kekadang masak kekadang beli.
tapi beli pun make sure dari penjual yang comply ngan piawaian kita.
kurang minyak. makanan panas2 baru masak. kurang masin, kurang manis.
haaa begitulah.
setakat ni gerai kak nora bingit sikamat is the best!

saya cerita ni sebab saya sakit hati lepas borak basa basi ngan ada parent kat kantin tadi.
dia tanya anak saya bawak bekal ke?
saya kata la iyee. hari2 without fail setakat ni sedari dajah 1.
air mineral wajib 2 botol 500ml tu.
dia tanya tak bagi belanja ke?
saya kata bagi tapi biasa dia tak guna.
dia kata "mmm...pandai awak jimat ye"
saya senyum je la.
dalam hati sebenarnya saya kesian kat dia.
ehhh tak. saya lebih kesian dengan anak dia.
bukan sebab nak jimat.
saya tak kedekut cuma mata duitan je sikit.
tapi sebab saya memang hari2 hantar/ambik anak...
jadi saya tau macam mana makanan kat kantin tu since saya melepak tunggu kat situ.

ada budak pagi2 lagi dah minum milo ais dengan fishball goreng 3 bijik.
minyak goreng? ofkos la yg peket tu a.k.a minyak recycle.
ko rasa kantin nak guna minyak sri murni yg dua kali pemeringkatan tu?
tidak ok!

break pukul 10?
mi goreng/bihun goreng/nasi goreng minyak telanjang bak kata cepwan.
kosong.
untung sabut ada la pisbol ke piskek ke seketul dua dalam pinggan.
sayur biasanya takde.

lunch?
saya penah tengok kawan cem makan nasi kosong dengan sup kepak ayam.
kawan yang lain dapat leher ayam.
pastu ada la kentang seketul.
sup pun cair.
air? coke cair ais lebih.
sian tengok.
sebab anak saya makan ayam masak kurma yang pekat dan sedap sebelum proceed ke sesi petang.

bagi belanja rm5 itu je budak tu dapat makan?

so mak2 sekelian meh la kita pantau ye.
jangan lepas tangan main bagi je duit belanja suruh anak beli makanan sendiri kan.
you are what you eat bak kata oramputes.
ni anak gogot coke hari2 kat sekolah sok kecik2 dah ada kencing manes amacam?

anak2 pun kena diajar jugak jangan memalu bawak bekal ni.
sebab biasa saya tengok yang rajin bawak ni budak pempuan.
nanti kang ada la bekas hello kitty kaler pink2 bagai eh suwittttnya!
budak laki ni kurang. malu ngan kawan agaknya kan.
lagi macho kalau beli kat kantin.
tapi cem saya dah pesan.
kalau kawan ejek saya suruh dia balas dengan sopan.

"KAU TAK BAWAK BOKA SOBAB OMAK KAU POMALEH!!!"

sekian curahan hati saya untuk bulan ni.
hendak seribu daya tak hendak seribu dalih kan puan puannn?
(terus set jam untuk esok kul 5.30am)


Jan 23, 2014

dari kerana mata...


*edited

hari ni anak bawak balik peribahasa baru.
saya suruh bagi contoh.

mami saya mata duitan.
dedi saya kaki bangku.

good job son! 


Dec 3, 2013

perihal kenduri (part 2)

jumaat pagi.
maklang datang rumah.

kokngah!

iyo maklang?

kau datang umah maklang sok yo?

yolah insyaallah.

datang tau!!! maklang ngajak boto ni.

malam ni datang la tentolong mungkuih tolo.
sabtu pagi tu ado katam dak ina (perantin)...
lopeh katam betunang...
potang lopeh asar nikah eh...
malam tu ado berinai bosa, tetuka baju moh...
esok eh tu pagi kekah anak dak liza (anak sulung)...
tongahari eh tu sanding dak ina.

datang yo!!!
sesusah tido yo umah maklang.

yolahhh maklang!!!

















dalam hati...
gilo boto maklang ni.
dibuek eh kito cam takdo laki.

Nov 11, 2013

perihal kenduri (part 1)

part 1.
maknanya ada sambungan la kan?
hahaha!
kan dah nak masuk cuti sekolah sekarang.
musim kenduri la ni.

alkisah...

beberapa minggu lepas saya ke satu majlis perkahwinan.
satu ke sebuah ah?
apa apa lah.

sebelum ambik pinggan saya usha dulu sipenyedia makanan.
katering.
ok bagus bagus.
boleh makan dengan tenang.
sebab kalau masak sendiri, mungkin saya kena pegi dapur dulu.
tanya "pakcik, lauk masak merah ni kan...ayam dia beli bila?"

ok tu intro.

lepas jamu selera, beramah mesra dan berselfie kami pun beransur.
tengah salam2 tuan rumah tanya "eh dah ambik goodies?"
dia nampak tangan saya kosong agaknya.
"errr...boleh la kak. nak gula2 tu jer. lelain saya dah dapat." tunjuk dalam bag.
saya tipu.
tak ambik pun.
sebab apa?

ni yang nak cerita ni.

apasal sekarang orang suka bagi goodies mengarut2 ek?
tu bekas kecik2, bekas kotak, bekas kaca sebesar penumbuk bayi tu nak buat apa ye?
nak bubuh garam?
3-4 kali cubit dah nak kena refill balik.
siap print gamba pengantin yg errr macam tak praktikal pulak untuk saya simpan.
dalam cuma ada coklat borong murah yang manisnya boleh potong tangan.
so baiklah tak payah ambik benda yang saya tau saya akan buang kemudian.

plis lah.
kalau nak bagi goodies biarlah bersesuaian lagi berfaedah.
murah pun takpe.
kalau tak bazir duit je beli pembungkus mahal2 ujung2 orang buang kan?
saya pernah pegi kenduri jawa mana ntah.
suka ok!!!
dia bagi bag kertas saja. cantik la tapi.
dalam ada macam2. kerepek je 3 jenis. dodol durian seketul pastu air laici sekotak.
itu baru best!
dalam kereta jugak selesai dibelasah.

dah tu nak bagi apa?
cer bagi buah ke, candy ke, kekcawan ke, kerepek ke, lilin wangi ke, biskut ke...
apa2 je lah janji isi dia best dan rasa ada kualiti!
luar tadahal. balut dgn organza pun lawa apper....

apa2 pun, hak masing2 la kan?
saya saja la nak cerita dari sudut pandangan saya.
nak kawenkan anak pun lambat lagi.
nak kawenkan suami kena tunggu saya mati.

ok.
jumpa lagi di part 2!
kenduri kawen sampai bulan 12 kan?

Oct 18, 2013

pengat kesihatan

hi!

lama tak masuk resepi kan?
jaga anak yang demam dah 2 hari.
bagi makan, bagi ubat then lepas dia tido saya free.
moh la masuk dapur.

semalam mak saya ada bagi pisang nipah 4 biji.
choiiii 4 biji je ke?
nak buat apa tu?
takpe la. ingatan tu yang penting. haha.
nak goreng cam tak kuasa.
buat pengat je la kan.
kawankan dengan tepung penyet tu untuk nampak lebih meriah.

ok lets...

bahan :
  • 1 cawan tepung pulut
  • air (untuk bancuh tepung)
  • secubit garam
  • pisang
  • 1 cawan susu full cream
  • 1 cawan air
  • 2/3 sudu besar gula merah (suka manis boleh lebihkan)

cara:
  • tepung pulut + sedikit garam + sedikit air diuli jadi doh. make sure sampai boleh dibentuk.
  • gentel bancuhan tepung bulat2 dan leperkan sikit tengah dia tu.
  • keep aside. ewah!
  • potong pisang sesukahati. keep aside jugak.
  • panaskan susu + air + gula merah (untuk kuah pengat)
  • masukkan doh tepung pulut ke dalam kuah sampai masak (tanda masak, tepung akan timbul)
  • then masukkan pisang.
  • masukkan jugak secubit garam untuk kasi lemak.
  • adjust kemanisan.
  • siap.
  • boleh makan.

panjang kan cara?
haha!
sebenarnya ia adalah pengat puteri mandi.
diberi nama pengat kesihatan sebab tak pakai santan.

itu saja.
have fun!

note : ini versi cair seperti yg saya suka. sapa nak kuah pekat sikit boleh guna 2 cawan susu terus takyah campur air kosong tu ya.

Oct 10, 2013

back to basics

bukak2 je fb...
menderu2 masuk iklan kurus, iklan putih, iklan besar, iklan ketat, iklan tegang, dll.
ok kita disable feed dia.
mak tak suka!
hahaha!

satu ketika dulu saya adalah seorang yang gila suppliment.
name it la apa brand yg saya tak makan.
semua dah.
obersi mari...kokdiang mari...
ada kkm ke takde kkm ke semua saya belasah.
ikut2 kawan.
makan la jah, boleh kurus ni...
(padahal dia tak kurus2 pun lagi)
makan la jah, nanti boleh cantik sesama...
(2 taun dia makan tona masih tidak sekata malah berlopak pula. apakah?)
duit kalau kira habis beratus jugak dah...

nasib ada kawan2 doktor.
diorang la nasihat suruh stop.
apa2 ubat ni tak kira la apa mesti ada side effect dia.
terutama pada hati & buah pinggang.
so, go for natural adalah lebih baik.
kat rumah cuma sparekan panadol saja.
gittew!

so bermula la pencarian natural remedies berasaskan apa2 yang ada kat dapur sana.
detox gila2.
minum air kosong banyak2.
overhaul satu badan.
kasi buang segala racun2.

nak cuci bersih usus?
minum air rendaman mint + timun + citrus (lemon, oren, lime, etc)

rasa nak demam?
rebus air serai, minum cepat2. insyaallah ok.

cuci muka?
soda bikarbonat + madu boleh menanggalkan noda2 dari muka.

nak mantoppp?
minum rebusan manjakani.

supaya makanan senang hadam?
minum madu + serbuk kayu manis. insyaallah.

batuk & gatal tekak?
kapur + limau kasturi sapu kat tekak & dada. limau + madu kasi minum.

muka naik jerawat?
sapu kunyit. dia ada antiseptik.

pelupa?
amalkan jus pegaga
(yang ni dengarnya bagus utk anak2 jugak...daya ingatan lebih kuat)

nak kurus?
minum air rendaman asam keping.
heyyy ini petua dr oz ok.
ramai dah retis hollywood kurus pakai cara ni.
diorang makan extract garcinia cambogia tu.
cam dasyat je nama kan?
padahal asam keping je pun.
melambak kat dapur dipandang sepi je.

eh ada banyak la cara.
tak larat nak tulis semua.
omputes pun sekarang dah rajin ambik benda2 natural ni.
kita je kat malaysia ni makin merapu ubat tah hapa2.
tu belum tengok iklan dia lagi...ewwwww!!!
apa nak jawab bila anak tanya "mami kenapa muka dia macam ni?


apa2 pun kan...
perlu rajin cari dan baca.
kat sini ada...boleh buat rujukan.
murah, selamat & berkesan insyaallah.
amalkanlah.
lepas tu boleh apply keje kat metua ashrapmoslem.
maklum la menantu dah resign dah kurang 1 pengamal perubatan kannn.

so kawan2...
sayangilah badan kita.
mari amalkan natural remedies & clean eating sama2.
back to basics macam orang dulukala.

daa...
(nak pi blend jus pegaga)