Jan 28, 2009

nak cerita pasal apa sebenarnya nih?

adakah anakanda kesayanganku disebelah kiri itu akan membesar dan berubah wajah (serta bersix-pack) seperti yang dikanan? hikhikhik! (maaf la yer! janganlah mencerca. tijah mmg selalu berimajinasi diluar kawalan!)

hahaha! tu selingan jer tu. ekceli nak citer pasal nih!!!

niari wa rajin sikit. wa bikin sambal sotong petai. tu rajin sikit la. kalau rajin banyak, wa bikin briyani gam (tipooo...tak penah buat pun). kalau tak rajin langsung, wa tak masak terus...tapau je lauk makcik ikhlas.

so...saksikanlah!!! (k.ungku, den tau kau teral masak. so duduk ontok2 ok? wakakaka...)

sambal sotong potai

pelakon utama :

  • sotong (1 mangkuk penuh bekas taufufa tu)
  • petai
  • 4 biji bawang besar (medium size...dihiris)
  • 2 biji bawang merah + 4 biji bawang putih (ni utk tumis)
  • 6 sudu cili kering (blended - tahap kepodehan pokok dek tokak)
  • sos tiram + kicap manis cap kipas udang (feveret tijah)

kekdah :

  • tumis bawang merah + bawang putih sampai naik bau
  • masukkan cili. tumis lagi sampai pecah minyak
  • masukkan air asam jawa + sos tiram + kicap manis sket (jgn sampai itam la plak yer)
  • ejas masam + masin
  • last sekali masukkan bawang besar yg dihiris + sotong + petai (mcm biasa la, dah masuk sotong jgn lama2. nanti liat tecabot gigi pelesu ko)

dah siap! makan dgn nasik lombik paneh2 sodap tu!!!

36 comments:

aishifa said...

bleh ker sotong masak petai.. tak pernah makan lah.. slalu udang jer.. sedap ker ha?

cokolat said...

mmglah.. bila tcl + carlos sinclair = cem ahmad...
bestlah formula aku tuh!!!!

ko sok2 aku mula kurang makan, ko jangan letak lagi gambar makanan pedas2 ni.. letak masak kicap takpe!

cendawanintim said...

ko ske makan nasik lembek ke nok???

cokolat said...

cend.. nasik lembik mmg sedaplah.. tapi bukanlah yang lembik mcm utk org takde gg tu.. sedap nok!!!

||alis|| said...

sotong kering masak potai ado?
err.. ko tak masok belacan ek kak? bagus. aku kena ada blacan.
tak pon aku ganti potai tuh ngan kuini! *kuini beli oke*

tentangseseorang said...

sambal sotong ady tak heran. kalau sambal udang... ko memang zalim kak :P

kakngah said...

dapek potai joghok.... pergh.. bau deh.... hoghum...

kakpah said...

Gamba cem dongan yang sobolah e tu akak ingat kan, ado kenen-kenen sikit tang bulu koning. yang lan-lain tu cam out yo. Cubo kau matchkan dongan salman khan pulak, keh..keh..

Samba potai tu boto ko kau masak. Macam tapau yo..

KV said...

sedap nyer jah oii!!! Aku dah la tgh mood diet. Hiks

@LiYaNNuaR said...

fuh... den bawu je tolan sambal odang takdo potaiii... sdp je sambal sotong potai tuh... sib baek dah konyang nih... gegegege

kakpiah said...

jah..
cem adelah pasti jawoh lebih encem dr si fahrin tu..
mak tak sker!

dan nasik lembik itu sememangnyer menjadik pojaan tekak aku..

NUR ZIHAN NASZERI said...

aku kan kak..selalu temankan laki aku men bola sepak..si pahrin ni pon main gak..

aku benarnye kdg2 tu aku pi teman kan laki aku aku bukannye nak tgk main bole sgt pon..aku nak tgk die..err..err..die..pahrin ahmad

err..kalu ko kan tcl kak..
aku ziSCHAhan, aku rase takde sape yg menafikan kak.kan? kan?

Ungku Nor said...

iyo laaaahhh..
den duduk la ontok-ontok kek topi tivi lcd den ni haa.

layan heroes season 3..huh.

arini den buek sup tulang bapak gilo podeh. semalam den boli kek pasar tani. mengomut nekmoyang gamai lak orang kek situ.

den tak kasik kau sup tulang tu kan apo doh.
kolesterol la JAH..
ekau tak elok makan mondo2 camtu..lalalala ;p

Tijah Lawa said...

aishifa, wuish! buleh la...sodap tau. cer try...

cok, ah. aku x kira. aku nak letak laaaaagiiiiii byk dr seblm nih. hahaha

cend, iyer. nasik lembik adalah sgt sedap mkn dgn sambal nok.

cok, yer..betul. nasi lembik tapi bukan cam bubur.

alis, asben tak suka sgt sutun kering. aku kureng sket belacan...asben mak ada resdung nok.

ady, ok. aku nak gi beli udang sekarang. cekitout!!! hahahaha. aku mmg zalim

Tijah Lawa said...

k.ngah, potai joghok tu kan..kok buh dlm rondang dageng kemain sodap tu doh. rondang yg cili api tu...sazah salu buek!

k.pah, salman khan sey goli la k.pah. alak tak cayo ko sey masak tu? hahhaaa...pecayooolahhh! sey mo k.pah tak brani tipu2 doh.

kv, aaaa...ko amek bau jer nok. eh..bau pun xleh kan?? ko tgk sajork!

liyannuar, potai tu yg buat best sebenarnyer kan???

piah, PNN, CCK & TCL suka nasik lembik?? wahhh!!! sama la kitaa!!! leh geng nih! *nasi lombik 3 pinggan bang??? sambal lebih yer...

zihan, ko mmg getikkannnn?? wey!!! nanti tolong curi2 snapkan gamba 1 utk mak bleh?? amek yg pose seksi2 eh?? wakakakaka...

ungku, seb baik sup2 ni den kureng sket kak. takpo la..tak heran do. hahahaa. tapi kok sambal2 mmg den buleh stress kalu ko tak pelawo.

monas2petronas said...

aku choppppppppppppppppppppppppppp jadi menantu ko!

aku choppp cem awal2..pls aku buking...

eh menantu ke besan? hahahahha

aku harap jadi menantu la kot :">

erna said...

suka akak baca jah punya jwban tu,memang akak terigin nak bwk keto.alahai ensemnya anak jah.akak memang dok soromban.kek ttj.

Tijah Lawa said...

wina, paling maximum aku bleh terima menantu tua 5 taun jer dr cem. huhuhuh!!! tapi kalu ko nak bagi aku diamond MJ...akan aku pertimbangkan semula. hahaha

erna, ttj?? laaa...hai umah omak sey tu. buleh la sok kona2 kan? lepak kek azhar maju ko...

Hamirdin b Ithnin said...

jam aku bujang, buat sambal otomatik. Lagi kaw....

Nad Eusoff said...

soke nasi lombik...
tatau la nape abah mencik sgt nasik lombik
ske nasik kogheh..

adoi potai, berahi aku ngk potai tuh..
ahaha

nyway, cem dah besar kalo betul jadi cam fahrin, calling2 akak ye..
ahaha

azreen said...

meleleh aku nengok gambar si fahrin kat atas tu.....hahahaha...tp lagi meleleh-leleh nengok gambar sambal sotong petai ko.....cayalah!!!

Cakap Kosong said...

nok sedapnyer lauk ko....ko pesan sket ngan si azreen tu.....igtlah laki dan anak 2 anda dirumah! muahahahhaaa!!!

mebby a.k.a ezza said...

wahhh sambai sutun petai mmg syokk wooo..terliur dh ni..aduss..anjat tau gegirll sbb tetiba jew en3 gempak muka FAHRIN tuhh boipren den ni..wakakak pasan..

iina said...

hehehe nan ado lak ngan si fahrin tu.. abislah sok.. melambak gal2 beratur nak ngorat cem.. sobab mak dio dah berangan anak glamour cam artis.. semlm baru jek den buek sambal sotong kering.. ko lak wat sotong petai uihh sodap tuh

** yong ** said...

kak tijah lawa..nak tanya..

apakah perkaitannya fahrin yg ala2 ensem gitu dgn sotong msk petai???

hahahahahaha

Tijah Lawa said...

prof, sambal otometik tu caner prof? apa kata buat n3 skalik? ker beli??? hahaaha

nad, akak kah?? ker dah jadi makcik tem tu? huhuhu... jumpa geng nasi lembik lagi. gimme 5

reen, kalu aku letak sambal petai & fahrin. mana ko terkam dulu nok? hahaaha. sila jawab dgn ikhlas yer...

ck, yer..dia mmg x sedar diri tu. tuari dah la pegi nude beach sorang2. tak ajak plak tu...hahaha

mebby, yg mana satu lazat nok? hahhaa..pilihan ditangan anda...

iina, ado potai tak sanun? sok kok blk jelobu bawak la stok potai joruk skali. bawak lam hand luggage yo?? hahhaaa..abeh satu kapatobang dgn pilot2 skali poning.

Tijah Lawa said...

yong..caner ko bleh tercicir plak nih. hikhikhik..

persamaannyer adalah....LAZAT!

wakakakaka...

arep said...

abeslah anak kak jah jadi child fish kak sendok kalau ber SIX pac bagai.. opsss

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

aku rasa anak ko bila dah besar nanti lebih hemsem dr yg sebelah tu..cayelah aku nie hehehe...

nak try ler masuk petai kat sambal sotong...susah plak nak cari petai skrg nie kat sini...

tentangseseorang said...

tapi takpe kak. ady baru makan je sabtu lepas. ahahaha

Tijah Lawa said...

arep, tu yg mak takot tuh. mak kena jaga anak mak tu ketat2 pasnih. huhuhu

rina, petai mahal skrg kan?? aku beli segengganm jer sampai 2 engget. giler..

hahahaa..tapi kalu dapat udang galah pastu petai lebih pastu bawang extra plak. pergh!!! nanges!

shija said...

perhhhhh!!cem sonyum cam fahrin tuuuuuuu!!eh!silap lak.fahrin sonyum cam cem tuuu.apo2 pon cem aka hayekkkkkk sangat la somelllll!acu gewamm la ngan ini budak somel!ngan abang sbelah tu pon acu gewamm gaks!double gewamm!leh?muahahahhaha..mati la kene kutuk pasniek!kuikui.

Teacher said...

DEN BALIK pilah omak den masak samba daun kayu lotak banyak2 potai.. suami mak tak nak ciyum mak malam tu nokkk

Tijah Lawa said...

shija, dah la pi kewantam tgk owang kawemmm kam??? lagiii la gowammm....hahhahaa. ngengado eh lak ai!

ticer, hahahaha...biaso la penangan potai nih. takpo la. sekali sekalo kan???

shija said...

harus mak gewammm nok poie kewantam arie tuh!sah manyak eh anak2 ikan tekau!yang jambu2 laie la manyak nok!mak ske mak ske nok!muahahha

Tijah Lawa said...

ja, kau mmg gata kan?? apo tak tangkap sekor. buleh buek masak 3 raso? kahkahkah...