Jun 29, 2008

nasi daging!

NASIK DAGEN TASEK GELUGOQ

1. rebus daging dulu utk stok (air rebusan daging) dan masukkan halia ketuk & bwg putih masa nih. sementara tunggu daging empuk jgn buang masa, terus buat acar timun & air asam yer puan2...

2. air asam
bawang merah, air asam jawa (guna saja pes adabi tu senang), belacan, cili api, cili merah & tomato.blendkan semua2 tu..tapi jgn halus sangat. perisakan garam + gula + asamnya. kasik balance

3. acar timun
hiris timun nipis2 (jgn besar sgt..belah 4 dulu) dan bawang kecik. perisakan asam (guna cuka), garam & gula...acar ni kena manis sket baru syiok!

4. papadom - goreng la...takkan kukus pulok!

5. nasi daging
  • tumis bawang merah, bawang putih, halia, daun kari & penumis 4 beradik (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis & buah pelaga)
  • lepas garing kekuningan, masukkan stok rebusan daging, susu full cream 1/2 cawan dan beras yang dah dicuci & ditoskan
  • masukkan garam sket utk kasi lemak, jgn byk sangat ok. ratio beras : stok biasanya 1 : 1 1/2 depends on jenis beras yg korang gunalah dan tunggu la sampai masak
dan selepas beberapa ketika....tadaaaa....

nasi daging

sup daging

acar timun

air asam

baluunnnn!!

nampak mcm byk step kan? tapi perrccaaayalahhhhh...senang sajork!

oh yer...utk dessert plak, akak buat sago mata ikan. feveret mak akak nih!

  • cuci sago (jgn lama2, sekali lalu jer..nanti kanji dia ilang pastu bila masak tak melekat)
  • rebus sago (1 cawan sago : 2 cawan air)
  • letak gula & kaler merah perasa ros (nak letak perasa ketam pun bleh kalu korang suke)
  • masak sampai jernih (sampai la kaler putih mcm mata ikan dlm sago tu ilang)
  • masukkan dlm acuan & sejukkan
  • dimakan dgn susu sejat IDEAL keluaran NESTLE utk kesedapan ketahap dewa!

6 comments:

Anonymous said...

sedappppp gilerrrr nasi daging ko ngah!ko tapau tok shana aku leh tumpang ngicak skali wehh,w'pun aku sah2 konyang dah makan kek umah ko,huhu...dap nyerkkkk!!!

waaaa..tak pueh makan sago mato ikan ko,aku sempat rase sesudu jerk,nak keja bas punye hal!tapi serious sodap,manis2 buah(manis2 cengginik la akak ske)+lomak,i loike bebeh..slurpppp!!!

-acu-

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

hahaha..pandai la ko bodek kan?? ko nak tak aku buatkan french toast resepi izzu tu, tapi aku xde oven la. beli la satu kat aku..hahahaha

Anonymous said...

bodek ko tak rugi maaa,leh makan sodap2,ahaks..nak nak!!..aik,bukan bang sani cakap dio dah boli oven butterfly kaler itam ko?ko pinjam la oven ibu yang bulat tuh..rugi ooo boli oven kalu jarang2 buek kek,berabok deh sok teh lemari..kan kan

-acu-

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

tak nak la butterfly, belikan aku panasonic kaler silver okeh!! oven ibu bulat la...aku mana suke, aku nak squareshape mania .

Izzu Izzuri said...

Mak aiii...Sedapzznyer!!(W'pun aku tak rasa nih..) Peehhh!! Meleleh air liur nengok eh haaa.. Aku nk try la wat..

mak kintan said...

yuz: sonang yo kan? guno air ghobuih daging yo. tp buleh tk lotak daging eh skali dlnm nasik time kito masak tu? apo lak ghaso eh aa?? kau dok ampangan ko? sok bulan poso sblm balik rantau dr KL, MK singgah pasar ramadhan ampangan lu. nanti kita calling2 okes!!!