Jul 8, 2008

puding @ bingka roti

masuk dapur...tengok roti gardenia ada sebuku tercongok atas meja. byk lagi...dah tu carlos beli size jumbo tak hengat kan! bila la nak habis tu...takkan nak buat roti telo lagi kot! isk!! kembang tekak akak memikirkannya...

check bahan tengok...oraitt!! bleh buat puding roti nampaknye! akak tak penah buat ekceli, tapi penah tengok mak penang buat. belasah je la kan? agak2 tak jadi, humban je dlm tong sampah! lagi pun nak gak try acuan belubang yang mak akak kasik tu. dah dekat setaun dia beli tak penah sekali pun akak pakai.

bahan2:
  • 10 keping roti
  • 2 cawan (400ml) susu full cream
  • 4 bijik telur (size kecik)
  • 2 sudu tepung kastard
  • 4 sudu butter
  • 5-8 sudu gula
  • sedikit esen vanilla
  • sedikit serbuk kayu manis (optional)

kekdahnye:
  • potong2 roti (kulit tak payah buang)
  • rendam roti dalam susu.
  • masukkan telur, butter, esen vanilla, tepung kastard, serbuk kayu manis & gula.
  • kacau2 sampai sebati
  • bakar dlm oven pada suhu 180 deg C selama 40 minit.

jadik nyahh!!! sorii yer akak over excited. maklum la 1st time buat!

benda ni ada gravy tau. kena makan dgn kuah dia baru bleh climax to the max! kaedahnya senang saja!

gravy = susu + tepung kastard + gula + garam yg sangattttttlah sedikit okeh! (nak kasik lemak je) dan panaskan atas api sederhana sampai pekat.

siap meleleh2 yg tak tahan tuuu!!!!

10 comments:

Izzu Izzuri said...

Peehh!! Nikmat!!
Btw jek, aku belikn kau sarung getah dr singapore.. 'maik munyerr..' Hehehe..

NieZearm said...

sempat je amik gamba pembuka selera.. korang ni tdo kul bape?

kalau dah pasang nanti.. selepas pemanduan, sila bau tangan anda.

p/s: pastikan ade losyen or perfume or kt glove box untuk mengurangkan tindak balas kimia yang terjadi. kegagalan anda bakal membuat tanda tanya kepada orang lain.. ;-D

NieZearm said...

sajer je letak gamba dagu tajam.. jelingan tajam.. (tah hao la dironung'an tu)

Kos Serani said...

sodap tu...tapi Xleh makan selalu...nanti paras gula dlm badan tinggi heh heh heh

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

pemanduan apa lak ni jek & jil?? tak paham tul aku...cam dabelmining je bunyinya tapi takpe, akan ku tunggu saatnya. hehehehe...btw, akak ske!!!

kosserani-> ye, sesekali je nih.. ank test skill. hehehe

green apple said...

aku nak buat, tapi pantang sket kalau roti lembik lembik basah.

apa kata ko buat demo kat rumah aku?

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

byk la konyer demo kan! huhhu!!

ko kena mix kekejap je roti & bancuhan tu. aku tgk kat tv diorang siap rendam lama dgn susu tak hengat. semlm ok la...moist lite2 sajork! buat la...mesti anak ko skee!! bibik ko lagi la ske!!! hahahah

Anonymous said...

wahkahkah...aku tau nape puding roti ko ni menjadik ngah!!...pasallll....ade keseimbangan sukatan disituk!!!hahaha giler lucas bahan2 wat puding niek..ke aku yg terimagine lain...larikkkkkk!!!!

-acu-

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak jah kita copy resepi yer ... THanks ..... mmg nyummmmyyyyyy giler ..... puas hatie buat sendiri ;-)

CiK AiDa said...

kak,nk tanyo nie..resepi akk tuye kan..yg step 2 ngn 3 tue..buat kat tmpt asing2 ek?erk..akk ado YM tak..lgi sonang nk tnyo..hehe..roh nk masuk dapur ngh membuak2 nie..hehe..tq kak!