Dec 20, 2008

paprik seafood

utk 2 org makan...
  • 1 cawan udang
  • 1 cawan sotong
  • 1 cawan daging
  • 2 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • sedikit halia
  • 4 sudu sos tiram (k.ungku suh pakai brand maggi sbb dia pekat)
  • 4 sudu sos cili (akak pakai cap kipas udang sbb dia ada campur tomato sket)
  • 10 bijik cili api (optional kalu suka pedas)
  • daun limau purut (racik halus)
  • daun ketumbar (racik halus)

kekdahnyer:

  • bwg merah + bwg putih + halia + cili api. tumis kasi layu sket
  • masukkan daging. masak sampai empuk
  • masukkan sos tiram + sos cili. sila ejas rasa disini
  • masukkan udang + sotong (jgn lama nanti keras & liat)
  • masukkan daun limau purut + daun ketumbar

dan utk efek yg lebih dasyat, sila makan dgn tolo dadar cili api! mencongkammmmm wa cakap lu!!!

8 comments:

linn said...

lapo pepagi buta tgk padprik ni laaa. mana nak carik??

sheila said...

sukat bhn montah pakai cwn..wakakkakak. ingat nak buek kek ko apo

diameter cwn tu kono brapo cm? tinggi lak brapo?

tentangseseorang said...

kak cawan beso mana ko pakai tuh kak??

Tijah Lawa said...

linn, ekau tu yg tak tido2 sapo suruh. wakakaka...baco la lopeh makan tghari sok..

sheila, pokok dek kau la nak pakai cawan apo nok. kok raso tamak kit leh sukek pakai gayung. wakakaka

ady, cawan biaso tu la. lopeh sukat udang, sukat milo lak. waakkaka

Ungku Nor said...

alamaaakkk..cheffff!!!

itu bawang besar hiris kasik terjun taim dah last la weihhh.

masuk sekali dgn bunga kubis dan kacang panjang, kalo suka letak sayur mayur laa.

sos tiram tak semestinya maggi, life pun sodap, nona pun sodap.
pilih la mano ndak.
lain pado tu, akak tak jamin keunibersannya.

ekau ni Jah, nuntut tak abih..ahakss

Tijah Lawa said...

ungku, dennyer paprik versi pemaleh kak! konyer versi rajin terpaksa. wakakaka!!!sos tiram misti la den promot maggi..kan keluaran nestle tu? hahaha!!!!

Abdul Wafi said...

adui mak eh.

lapo benor dah ni..


sodap ka?

hehehe.

Tijah Lawa said...

wafi, sodap dik! terai la...