Dec 16, 2008

kek batik

raya puasa tuari carlos dapat voucer rm100 company kasik. bleh la nak amek apa2 pun dr minimart nestle tu. akak dah siap buat list dah. kaw2 panjang list dia. segala jenis sos, seasoning tanpa MSG, body partner 3in1, perencah segera, nestum, oat, dll.
.
tapi...ujung2 brader tu bawak balik milo & susu pekat manis jer lebih. bertin2 ko susu cap gantung...errr...cap junjung tu!! brg lain nan ado. haih!!!

so, tadi akak pun beli la biskut marie sepeket (kat giant rm3.59, kedai luar rm4.50. bangangkan beza dekat singgit?). nak buat kek batik kasi cepat sket abes stok susu tu. expired march'09 tu. cepat giler!! cam tak ikhlas jer nestle ni bagi brg taw!!!

dan bahan2nyer adalah :
  • 1 bungkus biskut marie (450g)
  • 2 sudu butter/marjerin
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan serbuk koko (van houten)
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan air
  • 2 sudu tepung kastard (ni rasier utk kukuhkan struktur kek supaya tak terbarai masa potong nanti dan gravy + biskut juer akan melekat cantik disittew)

p/s: takyah letak gula lagi...dah cukup manis dah tu!

kekdahnya pulak :

  • patah2kan biskut marie tu. jgn kecik2 sangat ok. takut terhancur sangat masa mix dgn gravy dia nanti

  • tenggekkan piuk atas dapo (wah! ni pun nak bagitau ke??)
  • humban saja semua bahan2 tu dlm piuk (kecuali biskut) dan masak sampai mendidih
  • bila gravy dah nampak agak likat, masukkan biskut dan kacau rata (make sure biskut adalah coated sepenuhnyer ok)
  • masukkan dlm bekas, tekan2 kasi padat & sejukkan dlm esbok

esok...dah keras baru leh makan. tolong sabar2 sket yer!!

rupa adalah hodoh. tapi pedulik haper...janji ianya kaya dgn perasaan kecoklatan!

senang kan?? cem pun bleh buat aperrr! buat bising...

niari akak buat utk k.ungku (dgn harapan pasni dia buatkan puding karamel utk akak plak. huhuhu! keji mintak balasan...) & jill yg sedang preknen tu dulu. cija...ko kalu nak sila balik sbn ok? mak takde buat delivery ke s.alam. jgn risau, stok susu mak ade 16 tin lagi. cukup sampai krismas. wakakaka!!!!

ciao!!

38 comments:

ita.itu said...

gigih ko buat nok..ngk pun sdp ye..tp aku malas la..cane..haha

Anonymous said...

wahhhhhh!!!!gigih mak isik borang cuti krismas cengginik nok!ko nak mak tambah cuti brape hari nok?kahkah.ayam turki ko masak apo nanti nok?masak lomak cili api n9 style kah?atau ko panggang je nok!wat cocah mo air asam pineng style..ok tak!ok tak!kate makan besau sefamily nok!hohoho....

-acu-

cendawanintim said...

asben aku ske bebenor ngan kek nih...aku tak pernah la plak nak membuatnyer...

takper, nanti aku cuber..

papepon, i lap u nok!

KAKTINY said...

ooo... ko main cara halus yer kak jah.. buat kek batik kat kak ungku and mintak balasan puding karamel.. bijak bijak.. ko mmg marbeles bijak kak.. kehkehkeh....

KaSiH said...

kak jah..ni yg wat cintaku 100% kat ko kak...slalu aku wat...hasil yg kuor sama cam biskut cecah coklat..keras...

nnti aku nk nerai...klu tak jd gak kek batik aku ni...aku salahkan resepi ko ye kak..ahahhaa aku mmg keji kak jah...tp aku syg ko..muahh muahhh...

Amy Maznan said...

sedap nyer! fav aku tu jah..tapi nak buat tu yg malas...huhuhu nak ckit??

Eida said...

kek batik ni.. keluar peti terus makan .. sedapp tuuu..

Ungku Nor said...

eh..bukan tadi cakap nak buek sendiri ko puding karamel tu ha? haa??
;p

julietchun said...

Aku tak puas ati ngan teka teki ko. Tak baik ko mkn sensorang sedangkan sedare yg lain dok telan air liur je, tak bau sorga ko Jah.

cokolat said...

i lap u jugak nok.... hahaha.. tetiber je kann???

lupekanje said...

jah..sodokah sikit kt acik susu tuh...nak kasik copek abih..meh acik pun nk wat kek batik...anak2 acik antu kek batik..puding karamel aritu acik sorang je abihkan...hehheh..

♥.misz luna.™ said...

nk ode buleh?

hehe

Cakap Kosong said...

nokkkkkkkkkk..ko dah kira berapa kalori dalam kek batik tuh, lemak........huhuhu.....tak bleh nih.....makanan yg tak sihat !(sajer jer dengki.....he! he! he!)

pearlEJ said...

suka gak buat kek batik nih.. sebab senang... hehehe... tapi ni tak pernah letak tepung kastard.. nanti nak try laa...

linn said...

TL, gitu laa sepatutnye ropa kek batik kan. ko nak wat lawo yg cemana haa?? kalo nak wat kek batik yg rupa lawa dan cun melecun aku rasa kang namanye kena tukau jadik brownies atau kek cokolat kang.

iina said...

ini kek fav den.. selalu buat wajib time rayo.. takleh tidak.. sebab tiap tahun ada budak sorg dtg umah semata-mata nak makan kek tu.. tahun nie den xdo.. agaknya budak tu pun dah xdtg rayo laei dah.. tukg buat kek cuti lamo hehehe..

uihh kak ungku siap bg resepi wat puding karamel tu..

Tijah Lawa said...

ita, woihhh..ko nok...ni dah kire step paling malas dah aku buat nih. main campak2 jer...

ja, kemain ko rekues menu krismas ngalahkan kapir kan? wakakaka...jill ajak main masak2 kat umah dia nok...menu, spaghetti bolognese, kek batik, dll...kita tong2 la beli brg...

cend, cuber nok. rendang ko teral..ni takat ujung kuku kaki ko jer ni nok...

tiny, bijak kan aku?? aku kan ala2 ade ubi ada batas, ada hari boleh balas...hahaha...

kasih, kalu x jadi meh aku buatkan...tukar dgn konyer nasik goreng tadi. nampak cam best jer...

amy, tang malas tu yg aku xpek nak tolong tu..huhuhu

eida, yer..biler dia dah keras2 sket kan?? sgt lazat ok

ungku, ko jgn la tukar2 stetmen kak...bukan ko ker kata nak buatkan aku karamel, nasi ayam, laksa, nasi tomato bagai??? hahaha

juliet, abes takkan aku nak blutut kat ko kot? wakakakak...buat ler nok. sonang baitu...

cok, i lap u too...* buat derk..buat tak paham. wakakakak

acik, bilo buek puding karamel tu cik? wahhh...makan tak ajakkkk!!!!

huda, bleh...nak wat hantaran ker? huhuhu...(jeling tajam kat mr.sigg sketttt)

ck, tak sempat nak kira kalori nok. dah lesap masuk perut dah...hahahaha...

ej, senang kan? takyah kukus takyah bakar bagai. try la letak kastad...senang sket potong kot

linn, kalu lawa jadi kek lapis sarawak la plak kan? :P

iina, budak mano tu? huhuhu...cam org penting jer bunyiknyer.

NUR ZIHAN NASZERI said...

kak

seingat aku first time buat kek ni was 1993
aku drjah 6..pastu da xbuat2 da..mkn org punye je kak
kekkee....cm tingin je nak buat kak..
sementelah mc neh

Tijah Lawa said...

zihan...ko makan ni konfem sakit mata ko baik. try laa...hahaha

iina said...

alah budak tak penting muahahaha.. kawan adik den jiran depan umah kat kg.. tapi den nie specil gak po.. den naklah raso lak puding karamel kak ungku dan kek batik dikja lak.. den balik sok den tuntut tau tuntut tak kiro

Tijah Lawa said...

iina, kau ko cam waris jari antu lak nak tuntut2 bagai. waakkaka... yo la. kok nak raso dtg la n9 yo.. dah cam katering lak raso eh hah...

Kak Piah said...

err.. kena wat centu ek.. utk dpt kn puding karamel kak ungku tu?
aku baru ingat nak bomohkan jer dia.. hehehe...

KV said...

keh keh keh..mintak di balas yer!

Alicia said...

kalu rajin aku sampai nak cuba le resepi ko ni...simple je resepinye...nampak cam sedap..

Tijah Lawa said...

piah, kv...ngan k.ungku kena main halus sket. ala...patut pakai bekas tupperware semlm. supaya dia pulangkan blk bekas mak dgn balasan puding karamel. wakakakaa...jahat!

Tijah Lawa said...

lisa, a'ah...senang giler. ko main campak2 jer misti jadi punyer...

afiq said...

benci tau.. wa xde time nk wat.. camno tue... buatkan sket.. pehtu akk campakkan sokojap kek kg batu ni ha... lamo toooo ngidam an bondo alah tuh.. wakakakakakak

monas2petronas said...

aku suka,,tapi rasa mcm tadek org nak makan la :( tp cam nak wat gak la petang ni ke,,sok lusa ke

Tijah Lawa said...

afiq, tu la..den suh dtg somban kau jobo. hahaha....

wina, ko buat jer misti habis punyer. tapi konyer ptg ni, sok lusa tu...cam takkan buat jer. hahaha...

Anonymous said...

jah..tipu ni..ni biskot bukan kek wakaaka

Tijah Lawa said...

anon, capolak nih..ala lenkali lotak la namo manjo. tu kek la tu..asal usul dia mmg la beskut. hahaha....

NieZearm said...

time kasih ye jek.. :)

Tijah Lawa said...

samo2 jekk...

Anonymous said...

jah...ni akak kau yg paling kocik iaitu kak chik lah...lupo lak den anon yo takdo blog laie..ticer bai baik janji nak ajar

Tijah Lawa said...

ohh...lela kosan eh. den ingat'an capo tadi. montang2 ko pandai masak kemain kutuk den kan??? huhuhu

azreen said...

nok...aku mmg peberet tau kek batik nih...nnti ko buat utk aku sekali ek...tp tunggu aku balik m'sia tau babe....

Tijah Lawa said...

azreen, ko mmg taw. MIL ko ada tu..pesalahnyer tunjuk bakat sket. huhuhu

azila said...

kak jah!!!thnks resepi ni!!dh buat dh!!mmg sedappppppp!!!laki ku puji smpi ke arini beserta dgn bonus di mlm jemaat! wakakakakaka