Aug 13, 2008

tose/tosei/tosey/tosay

tose/tosei/tosey/tosay/____ /____ (sila isi tempat kosong)

apa2 sajalah. yang penting "bang, sila tepati janji okehhh!!!"

membuatnya taklah sesusah mana. cuma makan masa sebab melibatkan proses rendaman & fermentasi yg agak lama.

bahan2:

  • 1 cawan beras
  • 2 cawan aluthu/urudhu/dhal hitam (tak tau sila tanya selvi...)
  • 1 senduk nasi sejuk (kak senduk?)

note: selvi ada kedai runcit di senawang. semua kekacang & rempah ratusnya ada label. saya suka.

.
adunan:
  • rendam beras & aluthu selama 8 jam
  • lepas 8 jam, blend beras + aluthu + nasi hingga halus (ejas air masa blend...jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
  • masukkan sedikit garam
  • peram lagi selama 8 jam (adunan akan kembang sedikit & berbau agak masam seperti tapai)


penyediaan:

  • bawang besar di potong 2
  • celup dlm minyak
  • sapukan bawang berminyak atas kuali leper
  • masukkan sesenduk adunan & leperkan senipis mungkin

  • option...boleh letak telur & bawang cincang utk efek yg lebih hebat!

  • tutup adunan supaya permukaan atas sama masak

  • lipat 2

  • dihidangkan bersama dhal & sambal
  • wow!!!

10 comments:

hOtMaMa said...

mak aihh..susah rupanyer nak wat tosei... mak rela oder kat kedai mamak sajork..hahaha.. matilah dasar pemalas kan... hazab nak menunggu adunan 8 jam u ols..!hik

K.Jah said...

ha'ah, mmg hazab hotmama. tapi kalu plan nak mkn ramai2 mmg bebaloi la. pasni tunggu lagi 10 taun la br buat blk kot. kahkahkah!!!

dakwanie laaaaa said...

aku ada masalah makanan yang memerlukan penyediaan yang lama....
sebab nanti aku leh hilang mood
anyhow
congrats beb!!!! (bukan sebab berjaya buat tosssei--->sebab berjaya dapat hadiah dari carlos!!)

mak kintan said...

wah...rumit la..seb baik pakmir request megi saje..ngeh!! anyways!! bravo k.jah

ita.itu said...

wah mmg aku salute la ngan ko..mmg terer siot...jeles aku

K.Jah said...

wanie - baru ingat nak ajak ko kacau dodol utk raya ni. wakakakaka!

MK - tu kira try 1st & last la tu. naik muntah member mkn tose pagi ptg siang mlm. ambik..nak sgt kan! :)

ita - hinss! hinss! tu blm aku kawen dgn pakistan lg. hahaha

Anonymous said...

mangaihhh!!aku ingat time ko cakap nak wat tosei ko main2 je,sungguh rupenyerk.gupe adunan time peram cam susu getah lom boh cuke maso atok motong gotah mo member2 eh atok awang,atok jago lombu(*capo namo atok tuh,lupo lak den)kek kampong dolu2 kan

-acu-

K.Jah said...

ja, sbb janji nak kasi upah yg gigih gak aku buatkan tu. hahaha. no pain no gain maaaa...

aku pun tak ingat nama atok tu. pagge atok gotah yo la...

Umi Mia said...

k.jah.........tabik spring lah...toingtoingtoing..bapak leceh nak buat.........terror tul lah..

freemoney said...

g makan kat kedai mamak jer senang....