Sep 12, 2008

hari ke sablas

good morning bloggers!
.
wah! akibat tengok Scripps National Spelling Bee tadi la nih. tabik spring la tengok budak india tu, anak mat saleh pun leh tumpas.
.
korang puasa tak hari ni? puasa? takpe, kite cuci mata jugak la ye!! menu akak semlm...ayam masak merah. ingat nak buat nasi tomato tapi lupa nak beli brg buat acar. nasi tomato tanpa acar adalah umpama berak tanpa membaca (utk akak la...dan bbrp blogger lain yg punyai tebiat yg serupa). so, masak la nasi biasa saja dan tambah bbrp menu lain sebagai pelengkap.

basahkan tekak dulu. sirap bandung cincau magenta. (kerana saya kurang menggemari pink)

ayam masak merah

ketam berempah

sup cendawan
telur dadar (nak resepi?? kahkahkahh...)

ni dia resepi ayam masak merah tu yer puan2. pada yg dah tau, boleh ignore saja. semlm tertengok rancangan ketuk-ketuk ramadhan sheila rusly tu. tengok dia masak cam best jer, terus tekak ni rasa teringin nak makan.

bahan2:

  • ayam (1/2 ekor)
  • 2 biji bawang merah besar
  • 4 biji bawang putih
  • sedikit halia
  • segenggam cili kering
  • penumis 4 beradik (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 2 btg serai (dititik)
  • 2 sudu tomato puree
  • 1 sudu kicap manis

kaedah:

  • goreng ayam dulu. then put aside (wah! tiba2...)
  • tumis cili kering + bwg merah + bwg putih + halia yg telah diblend.
  • tumis sekali 4 beradik tu..
  • masukkan serai + tomato puree + kicap manis (ni nak kasi kaler menarik saja)
  • masak sampai pecah minyak (kasi cili tu betul2 masak kalu tak sakit perut nanti)
  • masukkan hirisan bawang besar. masak kasi layu2 sikit...
  • masukkan ayam goreng tadi. kacau2....
  • siap!!!

20 comments:

Anonymous said...

makkkkk aihhhhhh!!nmpk sodap sirap bandung cincau magenta ngko ngah.aku stuju na ko kasik nama magenta tuh..cam sesuai je kan,kene jerkkk..huhu

-acu-

cokolat said...

dan dan lah ko sirap bandung cincau magenta!!!!!! apsal tak suka pink? geliss ek???

julietchun said...

Bandung ko mengancam la.

ita.itu said...

sdpnye KJ...aku tertarik ngan cincau ko tuh..hehe

nanonano said...

salam kak,
sy berminat ngn telur dadar akak tu,
sile la kasik resepi,
kuikui
:p

shuzana said...

kak jah..kalau x bubuh 4 beradik tu bley x..?

IBU KUMBANG said...

Air tu menggugat jiwa raga!

Umie said...

KJ,nnt lps dah buat nasi tomato beserta gravy nnye tu semua sila blogkan resepinye sekali ye...sbb haku nak wat nasi tomato gaks...hehehe.. (x reti nak buat tp gediks nak try,hikss)

Kos Serani said...

ADOI...tak tahan tengok sirap Bandung plus cincai tu...Sodap

:: AYU AYUMiE :: said...

camner ekkk nk buat telur dadar? larikssssssssssssssss sblm kene luku ngan kj

K.Jah said...

ja, seswai kan??? aku kena buat 5 menet seblm bukak pose. kalu tak kang cem kojap2 bukak poti...last2 abih kek dio yo.

cokolat, xde la sampe gelissss, kureng minat sajork. hahahah

juliet, haaaaa..bandung diraja tu. ko jgn memain. hikhik

ita, oit..apasal ym ko semlm? mogok eh dia?? hahahaa...along ko jadi kasi kuih tak?

nanonano, blehhh..nanti akak kasik yer. pandaiiii la ko kan!!!

shu, bleh gak..tapi nanti rasa cam ayam berlada biasa je kot. tengok kat tv dia letak..aku pun letak je la. tak letak kang rasa cam derhaka plak. huhuhu

ik, cer ko tenung air tu lama2...misti jap lg ada cam rasa manis2 cincau tu bergerak kat tekak ko. hahahah

umie, okes! no problem..resepi ayam tu dah ado. tinggal nasi je lagi.

kos, aaa...akak buat dgn penuh kasih sayang tuuu...tu yg nampak sodap. eh! tp mmg sodap tau!

ayu, wooo!! itu sikret resepi tu. tapi takpe, nanti aku buat entry khas utk telur dadar.
(cija, ko ketuk sket minah ni laju2)

cendawanintim said...

KJ,

ko nih cam ari2 jer masak aku...isk333..asyik2 aku yang kena masak...

Air sirap bandung magenta ko tu memang maveles, tetiba aku rasa nak minum ari nih..padahal smalam dah beli 5 kotak soya bean yeos..

K.Jah said...

cendawan, mana ada msk hari2. hr ni laki aku x kasi msk..suh aku rehat supaya x letih. hahahaa..apa maknanya tu.

ko try la..pakai susu ideal best sket! yg penting sirap tu..kena ada bau ros. pergh!!

MAMA IQA said...

wohoo..resipi kite tersama la plak..ayam msk merah..mlm semlm saye msk utk sahur pg tadi n buka ptg ni..saje msk lbh utk buka skali..ptg kang nk jln2 cuci mata kat param!

Umi Mia said...

sodap yo...especially ketam tu..my feberet.........

K.Jah said...

mamaiqa, a'ah...ptg kang pun aku nak gi param. cari kuih2 plak...

umimia, ketam aku kureng sket. leceh la nak makan. laki aku sorang je layan tu..

afiq said...

menganggu gugat driku sungguh!....part ayam 2 x vuley thn okeh!

K.Jah said...

afiq, ko ske ayam ye dik?? tu blum buat rendang taruk maman lagi tuh. perghhh!!

afiq said...

wi aiiii....tpi kan...shh boto nk crik maman...kjah tau mne nk crik?
pyh boto kek ghombau nih

K.Jah said...

pokan rabu pilah salu ada. tapi bukan pasar mlm rembau ada ke? kat org jual sayur kg tu...