Jul 2, 2008

menu emergency!

dari rembau tadi seblm blk rumah, akak singgah tmn kemuning kejap. ingat nak beli soya je utk cem, tiba2 ternampak kway teow, udang & sotong segar2...aiseh! goreng pun sodap nih. akak pun beli la sana sket, sini sikit...ye la, yg nak makannyer 3 beranak jer pun. ni ekceli semua org pun tau buat kan?? tapi akak post jugak la yer versi akak nih...khas utk budak2 baru belajar, kalu salah tolong jolokkan!! whoooppsiiee!! cam molest jer bunyinyerh!

kway teow goreng
bahan2:
  • 1 peket kway teow
  • cili kering (sukati la nak brp pedas..akak pakai sejemput je)
  • 1 bijik bawang besar (senang skali kupas sajork)
  • 5 bijik bawang putih
  • sejemput udang geragau / ikan bilis / udang kering (tadi akak letak udang geragau, ni utk ganti rasa ajinomoto)
  • 3 ekor sotong besar
  • segenggam udang kertas
  • segenggam kucai (akak ske letak byk2)
  • sepeket fish ball

kekdahnyer:

  • cili, bawang merah, bawang putih, udang geragau blend sekali sampai hancoq (akak tak ske pakai cili boh jual dah siap tu, tak sedap!!)
  • masukkan minyak secukupnya
  • tumis bahan2 yg diblend tadi sampai garing
  • masukkan sotong, udang & fishball (seafood jgn masak lama2 nanti liat okeh!!)
  • perasakan dgn kicap manis (akak ske cap kipas udang tu), kicap masin, sos tiram & garam. gula tak payah letak sbb kicap manis tu dah lemak manis
  • masukkan kway teow & kucai. gaul rata sampai la masak
  • tabur bawang goreng & cili potong sket utk merembeskan saliva
  • last skali...jgn lupa baca bismillah okeh!!

senangkan? akak takde letak ayam/ daging/ togeh/ fishcake/ telur/ tahu ke haper. tapi kalu korang nak letak boleh je, tak berdosa pun. cuma bagi akak, LESS IS MORE. byk2 sgt bahan akan mengconfusekan deria rasa akak sajork! yang penting...masak dgn penuh kasih sayang & ikhlas. confirm sedap punyer!!! wahh!! k.jah berpilosopi gittew!!

kalu nak masak mi goreng, bahan2 & kekdah dia sama jer. cuma kucai tu ganti ngan sawi dan ofkos la..kway teow ganti dgn mi kuning. hohohohoh...keji tak?

5 comments:

Izzu Izzuri said...

Tenkiuk jek!!
Nk try bekfes esok.. Hehehe!!

Anonymous said...

asal ko terer masak erk?menu ko ngan kak izzu smue nampak syedap,pelik tol haku!nape,nape dan nape?

-acu-

NieZearm said...

ada tak makanan yang bole meningkatkan pack aku ni dari 1 terus ke 6...

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

wuishhh!! teral masak tu gifted tu pastu ko kena gak rajin trial & error. kalu dapo pun takdo takpek acik nak nolong dohh!!!! hahahaha. larikkss!!! cija nak bantai dgn kain viskos rm15 semeter!

Anonymous said...

wahkahkah...umah aku konsep makan konyang2 sebolom masuk umah!!githu..

*merase akak raye pakai viskos 15hengget semeter noks..nangiss nih bulan dopan nak byr upah jait 4 olai baju laks..uhuk!!

-acu-