Nov 14, 2010

bebola nasi biarlah rahsia

ini cerita lama.
simpan dlm draft.
ni baru terhegeh2 nak post.

isnin & selasa aritu cem ponteng sekolah.
ceretberet.
isnin paling kaw2 dia bagi.
siap menjejes atas lantai.
tak sempat masok jamban.
siannn...

selasa dah ok sikit.
tapi masih ponteng.
takpe la exam pun dah lepas.
sesukati mak dia je kan?

bila dah byk buang...mesti cepat lapar.
so budak tu asik la mintak makanan.
stok dlm peti ais dah habis.
yang tinggal...nasik semalam.

last2...
korek2 apa yg ada.

bahan2 :
  • nasi (belen nasik sejuk)
  • daun kucai
  • bilis
  • bawang besar
  • cili hijau (buang bijik)
  • tepung gandum (sikit. sebagai pelekat)
cara2 :
  • blend nasi + bawang + cili hijau + bilis
  • campurkan bahan2 yg diblend tadi dgn kucai + tepung gandum
  • bubuh air + garam sikit. gaul2.
  • bulat2kan. goreng macam biasa.
siap!
nama resepi taruk la apa2 pun.
janji boleh makan.
emergency kan?

eh tapi sedap jugak wohh!
dia macam rangup diluar...bertexture didalam.

saya bagi nama dia bebola nasi biarlah rahsia.
eewwww...

cekodok je sebenarnya ponnn.
(tapi mmg rahsia. sbb ada sebijik tu dlm dia ada antibiotik)
aiyo dokter. antibiotik boleh gorengkah?

15 comments:

ckLah@xiiinam said...

Akal superjo...!!!


:D

Cik Agogo said...

kreatif aa kak tij ni bab2 masak... kagummmm... =)

Leen said...

Huih.. mmg kreatif dan innovaatif fak tijah ni.. cayalah!

Tijah said...

cklah
pening jugak jadi tukang masak ni kak kan?


cik agogo
huii. bila dah emergency...semua jadi mejik.


leen
hehehe. kalu saya sorang2...telan je la air kosong sampai kenyang.

ramlah melaram said...

my mom pon suke buat ini cekodok nasik. tapi takde bubuh kucai dgn ikan bilis pon. kosong je tp sedap! hihi

kakngah said...

pengasuh ank2 aku org jawa. dia ada ajar buat cekodok nasi ni. cuma xder letak cili hijau + kucai la.

Seri said...

antibiotik yang sedap

Kazaztan Team said...

satu lg resepi main taram...emergency case...ehehhehehe

Huda Ramlee said...

errr, kalo aku amik resipi ni kena carik kan ko downline huhu?

Tijah said...

ramlah
amboi comel sungguh ramlah ni. hehehe. nati kirim salam sama mak yer.


kngah
aku suka letak cili hijau sbb wangi. tapi aritu kena buang bijik sbb mamat tu ceriberi kan...


seri
nanti nak try letak yg sirap...


kazaztan
ye lah. nasib baik tak buat cekodok belacan.


huda
kena laaa. sudah berkuatkuasa skrg. hhaha

aNiS tHe BumbleBee said...

cun! ada nasik sejuk.besok pagi punya breakfast setel!

*besok laki sy bukak bekal,dia tnya,ape ni yang?sy jawab, bebola nasi tongkat ali.koh3x!*

Tijah said...

anis
bukan bebola manmohan singh? ehh..itu india punya

Dayah said...

Salam Kak Tij,

Alahai! Bijak sungguh mami cem ni! Nasib tak cair anti -biotik di dalam ... kalau tak hahahaha.. semua merasa.. heeee

Tijah said...

dayah
sbb masak dia xleh lama. agak2 kuning kena angkat terus. kalu tak sumer org makan perasa ubat

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

idea baru ni,boleh buat tuk sahur(nasi belen berbuka)