Nov 3, 2010

harijadi bersejarah

2 nov.
semlm la tu.
hari ni baru omak eh terhegeh2 nak update.

pagi2 subuh sapi'e lagi acik mimi dah sms.
"nok, nyanyikan besday utk cem dr aku na. hepi besday dr aunty mimi yg kiut" katanya
(tengs acik...walaupun pekataan "kiut" tu buat mami saya sesak napas seketika)

hoh?
besday anakku kah hari ini?
mcm mana org lain ingat...saya boleh lupa?
tak patut. tak patut.

lepas tu cija plak mms.
bagi gamba monyet apa tah nyanyi2 besday song.
hepi je mamat tu sepanjang nak pegi sekolah.

ok.

mami rasa bersalah ni.
takpe.
kita cover dgn percubaan membuat kek coklat nak?
tak penah buat seumur hidup.
maklom la.
saya bukan suka masak benda yg nak kena sukat2 ni.
campak2 dlm piok, kuali takpe.

so...gugel resepi.
taip [kek coklat paling mudah]
ada byk.
tapi ada 1 ni paling bangsat cara kerja dia.
pakai blender je.
wah! sesuai nih...
cake mixer saya dlm kotak nunnnnnnnn dlm stor kena tindih dgn 3 lagi kotak atas dia.
tak kuasa nak cari ok.

saya pun memulakan procedure.
tapi seblm tu sudah prepare 1 voucer diskaun kingkonfeksyeneri 50% sekiranya tak jadi.

mula2 siapkan...

bahan A (campur semua, kacau2 kasi sebati) :
  • 2 cawan susu coklat (saya guna dutch lady)
  • 2 sudu kecik nescafe
  • 1 sudu kecik vanilla
bahan B (campur semua, ayak dulu kasi mesra) :
  • 2 cawan tepung gandum (biasa je takyah yg naik sindri tu)
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu kecik sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecik baking powder
bahan C (blend tolo + gulo sampai kombang, minyak masuk kemudian) :
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
topping (panaskan je takyah dabelboil) :
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 4 sudu minyak masak
dah campo2 semua sila bakar ya.
burn baby burnnnn selama sejam pada 160 degree.
(seblm tu pre-heat dulu barang 10 menet)

ok.
kita tunggu ekkkkk.

ketinggggg!!!

wah! timer sudah bunyi.
mari kita tinjau.

aiyoooo!
serupa kena pijak resaksa.
merekah sana sini.
atas keras serupa koko krunch.
nasib baik dalam adalah moist.
kenapakah?????

takpe.
jgn panik.
nanti darah tinggi.
apa guna dinobatkan pelajar terbaik sains SRP'91 kalu tak prektik ajaran guru.
(sempat eksyen disini...)

berbekalkan sedikit teori...
konsep unjuran & peresapan.
cepat2 saya buat topping.
panas2 tu siram atas kek.
dgn harapan dapat memoistkan permukaan secara reverse osmosis.

wooott!!! wooottt!!!
jadi uolss!!!
atas tu lembut balik.
hasil peresapan cecair panas ke dlm permukaan yg merekah secara perlahan2 kan?
bak kata pepatah...
sekeras2 kerak nasi, direndam air...lembut juer.
ewahh!

ya...
akhirnya boleh dimakan tanpa patah gigi.
dan boleh la simpan balik voucer tadi.

(tengs pada tuan resepi asal kalu terbaca. saya tatau nak kredit sapa sbb resepi ambik dari threaded forum)

paling buat saya hepi...
tuhhh!!!
sampai terpintal2 kaki...
terjilat2 jari...
menikmati kelahhhzatan khhek shoklet mami...
kannnnnnnn?

last but not least...

selamat hari lahir anakku.
semoga kamu sentiasa diberkati.
amin.

p/s : paling bahagia bila ko masak (walaupun tah hape2), anak datang mintak tambah lagi.

57 comments:

Leen said...

Hepi besday birthday boy!!
Apapun, kek tu memang nampak terbaek!!

aNiS tHe BumbleBee said...

epi besday encem boyyyy!!!

mak2 mmg pakar bab kaver mengkaver ni...ahahahha!

Cik Lurpak said...

kan? kalu masak anak makan, syok kan? happy birthday cem!

Wahidah said...

wah homemade la.......


cayalahhhhhhh

Ms.Lilies said...

Lepas ni ko dh blh bwk sebijik time ko trn kl yek...

Ahaks!

Seri said...

happy birthday cem

kakpah said...

nampak gamba pun dah telio ni. nak sikit..nak sikit..
hepi besdei cem. nak suruh nekpah nelanja, ajak mami ko datang sini hiii...

Tijah said...

leen
mekasih. haa. raso buleh la tahan. tak keracunan. hihihi


anis
nak2 kaver kesalahan kan? alahh. dah buh topping pekat2 tu bukan dia tawu dizaster dibawahnya....


cik lurpak
yer dik. kalu dia makan bertambah lagi syok tengok

kakngah said...

hepi besdey
dah buleh POTONG tu jah..
seswai sgt cuti sklh dah dokek ni..




errr.. dah potong lun???

Tijah said...

wahidah
haaa. next time kalu takde susu coklat nak try letak santan. lagi homemade kan?


mimi
mak tada berani nok. ko dah master membaking ni. mak malluewww...


seri
mekasih aunty. hikhik


kpah
ala. tu gamba dah edit tu kak. cubo real punyo takdo la nampak menyelerokan bona do. kihkihkih

Tijah said...

kngah
lon potong laie. kito bagi dio potong kek dulu la

Huda Ramlee said...

alah bak kata mak aku,"makan jadi t**k gak"(ayat jijik di sini)..biar rupe disaster janji bukan rasa.. =P..

Huda Ramlee said...

alah bak kata mak aku,"makan jadi t**k gak"(ayat jijik di sini)..biar rupe disaster janji bukan rasa.. =P..

kak Erna said...

happy birthday cem..semoga jadi anak yang solleh dan membahagiakan mami..
Jah..patut tak yah panik..bilo dah sojuk pun kek tu gerenti lombt balik..
Seronok cem dapat makan kek buatan mami dihari jadi dio..nanti mintak mami buek laie yo cem..panggil acik buek tukang raso..

lyza said...

hepi belated birthday cem..semoga menjadi anak yang soleh dunia akhirat..
tapi akak ni kelakar la..haha..gelak guling2 saya kt opis nie..
tp ok gak..sb kek akak tu nampak yummmmyyyyy sgt..sib baik jauh..if jiran..dah mtk tapau dah..hehehe...

shija said...

hepiiii besdayyyyy jayanggggg!!..kek ngko mmg tak menahan wokkkk!!ate..tak reti2 tingga an pok den!hakhak

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

terbaekk..& fresh dr ladang...hehehe

sila panggung kemain cem ek...
Bahgia sunggoh...

Epi b;day Cem dari Mamarempit..kecit2 duduk camtu tk po yo..dh bosa nanti jangan....takot ado yg terguda... :D

hantumakan said...

epi bday cem, moga panjang umoq, dengar cakap ibu bapa..

tijah, trus lapor aku pepagi nengok eh kek kau tuh, mencik ah.

Pnut said...

hepi besday bucuk....
suruh mami order kek ngan akak pnut ek.. (akak ok..akak..)
kek ben10 tau..

LiErOSe~QiEmi said...

wahhh.. kek tu nmpk sedap gile.. udoh le saye pose ganti ari ni.. adeh2..

hepi belated beday cem.. jadi anak yg soleh yer

h a n i e said...

hepi besday cem..
semoga semakin hemsem.. dannnnnn...
sila mintak adiah mahal2 dari mami
dia masih ada rasa bersalah lagi tu..jadi sila ugut beliau..




eh...aci tak bagi ajaran sesat gitu kak? :P

tasekM said...

jah, ko bab2 masak mmg terbaek la jah.

(gila mulia nari aku nk muji ko)

hepi befday cem sayang!

syira, cem n MC ni kena buat befday party sesama la jah. beranak bulan sama. bulan pose tu jam, kan...? teruk tak ko mengganti...? aku ganti seminggu je.

:)



.

hOtMaMa said...

hepi besday to cem.. wahhh.. dasat ko jah... buek cake main blender jooo...hahaha

Tijah said...

huda
yer kan? aku suka kau. janji takde rasa tepung sudehhh


k.erna
yo ko centu kak? mano la sey tau. maklom la festime buek kan. tu yg sey tak koso nak buek kuwe rayo tu. semodang nevesss yo takot tak jadi.


lyza
tak baik ko gelakkan akak dik. kecit ati akak ni. kihkihkih


cija
tu la tu. agak2 sompek ko tingga'an pok kau nok? takpo la sok ko balik kito buek laie. buek peraso asam masin lak.


mama
mokasih acik. seksikan sayer? hahaha. dah bosa sok takleh buek centu tu. sbb tem tu dah byk bulu...


dalia
mekasih nok. nak buat coklet volcano cam ko buat tu cam tak kofiden. asik la kuar masok blog ko tengok. isk. later2 la ekkk. tunggu aku master sket.


k.pnut
ahkakkkk? kuang3x. ahkak ade kasi diskaun 50% tak kakkk? kalu ada saya nak.


lierose
mekasih. nampak je sedap tu. eh. tapi mmg sedap pon. hihihi


hanie
ok. ok. dia kata mintak taja penginapan 5hari6 mlm dikemeren. nak acik hanie sponser. caner tuh?


tm
oit. asal ko ganti seminggu? moskel nihhh. dan asal ko baik hati hari ni? ada pape ke berlaku mlm tadi? (moskel lagi...)


hotmama
mekasih. seriyes nok. gula tu pun mak tak haluskan dulu. sumer main sumbek yo. osah sonang eh...

Diana Din said...

Hepi belated besday cem... Ghilooo terliur tgk kek tu... Tempah 5 biji untuk Deepavali bleh kak? hehe

Diana Din said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

diana
buleh. tapi utk dipabali harga kono up sket. maklum la minyak naik hage org sibok nak mandi minyak pagi raya tu kan?

KAKTINY said...

wah tij.. berhasil berhasil..
kagum kagum kagum.. (dan turn aku adalah hujung bulan ni, utk besday nureen.. dh pandai request suh aku yg masakkan kek utk dia!.. errrkkk...)

gua cilok resepi ni jugeks lah.. hahaha...

ya betul.. mmg bahagia sgt kalau anak dtg pintal2 ujung kain mintak tambah dan kata shedaaappp.. (dan double bonanza kalau bapak si anak pon ckp sedaaaap.. kehkehkeh).

momguess said...

1st
h.a.p.y.bi.r.t.hd.a.y
kat ank ko

2nd...
air tangan ibu kan
ank aku selalu puji aku masak sedap
walaupn lps mkn tu die selalu sakit perut
hahahahha


3rd...
mana janji ko ngn aku
nak tungu najib letak jawatan ker?

tasekM said...

ganti seminggu sbb aku bersalin lagi seminggu nak raya. bestkan tahun tu dapat beraya dgn baby. bila kita nk tambah baby ni jah...? sudah mandulkah....? hahaha...



.

Kazaztan Team said...

eppei besday to kaki berpintal tu...cik tijah... kembang idung kalu anak2 makan smpi jilat jari...hehehehe

Tijah said...

tiny
ko pakai je resepi ni nok. kalu blender rosak ko blasah je pakai garpu. misti jadi punya. a'ah. tapi anak aku je suka kek, apak eh kurang makan. dia suka bekas jer. opsss.


momguess
1 - mekasih
2 - aku saplai ko pil chikittekon nak?
3 - aku tunggu kak ros kurus dulu. khakahkahhh...


tm
mandul? kahkahkahhhhh. jaat kau tawww. tu naseb baik ada sekor lekat tem berenang nok.


kazaztan
kannn? bukan takat idong jer. yg lain2 turut kembang sekali

NenekPenne said...

bravo tijah bravoooo.. kipidap

akak pun tak suka masak menda yang kena sukat2 ni...leceh ok..

apa cara yang kita buat untuk sampai ke satu2 tempat tu bukan isunya. isunya ialah end product adalah memuaskan..betul tak jah?

Fida Ghazi said...

oooo kakak.. beday saya besok..*eh.. ye ke?* silalah buat2 peduli.. nanti saya bagi alamat.. hantar guna pos laju yeh kek tu..

sekian,
Yang Mengharap.

sya mansor said...

happy birthday cem... may Allah bless u always. belajar rajin2 tauuu


p/s; jangan lupa mintak hadiah mahal2 kat mummy. huahuahua

isabelle said...

happy besday cem!!!
aunty nak try resepi mami awak pulak la.selama ni dok buat guna resepi lain, jadi gak. tapi mcm tergoda lak tgk kek mami tu

J@J@ / Bini The Rock said...

Hepi sebedey Cem! moga makin hensheem!

**salahkan omak eh sobab baru drop n3 niari! Klu smlm drop, gerenti smlm acik wish Cem awal2...

heheheheh

momguess said...

ko rasa kak ros blh kurus ker?
tettttttttttt
kena saman tak kite nnt

||alis|| said...

selamat hari lahir Farhan ;)

*kata calon isteri mithali, kena laa supan2.. cewah*

tahniah gak kakjah berjaya.

23may nt yu buat kek untuk ai
19jun nnt ai buat kek untuk yu

aci? :P

lyza said...

kak..kita gelak bkn sb cake akak tu.. tp gaya akak bercerita tu..hehe..tp kan kak..kita gelak2 pun..kita puji kek akak tu nmpk sedap n yummmy tau.. hehe..

Lazyf said...

epi besday cem...
moga pnjg umo, murah rezeki serta dipercepatkan jodoh...voley gitu?hehehe

p/s : jgn maghah yo omak cem...hehehe

Daun Bidara said...

panjang umur cem, murah rezeki..

MELAH said...

nampak sedap la kak tijah!

bagus betui teori peresapan menatang hala tu.

kagum melah dengan kak tijah ni.

hepi besday kat anak bujang kak tijah.

jo said...

umur anak makin meningkat, mami teda rasa apa-apa ke? hehe...

ashley said...

dasat..terbaek dari bonda!!
hepi bufday THE CHAMP!

Yunus Badawi said...

Patutlah ko tak jadi turun KL. Penat aku tunggu. Nasib baik aku tak roger si Tiny tu.

Anyway tahniah kerana berjaya buat kek cokelat yg sedapnya hingga menjilat jari.

To CEM: Happy belated birthday.

adibah said...

happy belated besday untuk adik iparku tercayang.. (hehehe)

Jah, kalo dating nnt bawak la kek tu... sesuai untuk swit urin kan..? :D

Petito said...

tijah!!!! tak patut okeyh! hantar la sepiring kek bday boy kek KL ni plak! samo hari plak tu. apopun, nanti kita celeb kat harrods (baca: KLCC) ye cem taun dopan! hahahahaha... :)

MrMiEZ said...

Tahniah kak jah...bravo

Sampai cem menjilat jari... bertapa nikmatnya kek yang omak dio masak...

Jangan sampai jilat jari kaki udah la..

Hahahaha

::narita:: said...

kak....
bday cem ek..
tlg ucap kat dia..

lame gile org x update blog...
malassssss terlampau....
rindu kat akak gak...
comel x gambor org jd cekgu wakaka..

chai n tea said...

guna blender..ini yg terbaik!!
i pon dh lupa kak mana peginya my cake mixer..

kellas idea...

apapon hepi besday cem..
baper tahun dh umurnya kak?

DrSinga said...

nangis tuanpunya resepi asal nengok guna blender...

linn said...

wahhh...ada lagi resipi kek cekelat yg paling senang. kena terai nih. (apsal aku suka nau cuba resipi ko bagi haa? ada pakai2 ka?)

and hepi belated besday to cem!!!

Hidemichi said...

Selamat Hari Jadi Cem!

Tijah said...

nett
betullll. walaupun neves pada mulanya kan? tacap kaw2 punya last2 jadi jugek. nasib baik.


fida
ko tiap2 bulan besday kau kan nok??


sya
takat ni dia mintak 5rengget jer. buat beli token bowling.


isabelle
mekasih aunty. cuba la. senang betul tu...


jaja
tu la tu. omak saya tu mmg makin malas update skrg.


momguess
macam takkkkk je kan? hahahaa.


alis
ai tanak kek. ai nak pizza. errr...island supreme, extra cheese plissss...

Tijah said...

lyza
kihkihkih. akak saja je nyakat ko dik.


lazyf
waahhh. saya suka doa abg yg last tu. aminnnn...


daun
mekasih acik daunnn...


melah
ha. tu la kelebihannya. sok2 dah ada anak ckp jgn ponteng kelas sains tauuu. byk teori buleh pakai tu.


jo
teda. mami rasa semakin hot dan muda. kahkahkah


k.ash
mekasih acik. acik tanak kasi saya hadiah ke? heheh


yb
haaaa. nasib baik aku tak jadi naik KL. kalu tak sian anak aku bang.


dib
seswaii. kalu xde topping tu dia tak manis sgt nok. aku buat pakai gula anau nak? kihkihkih


petito
a'ah samo hari lak kan? nak shoping kek herot ko? hahahaa. amek bau buleh la situ.


miey
jilat kaki takpe...jgn jilat cagu. aiyoooo...


narita
yer comellll. tapi tak kena buli ke cekgu kat dlm gamba tu ek? kihkihkih


chai n tea
betul. blend je telo tu sampai agak2 putih kembang sket baru masok gula. konfem jadi.


dr singa
kann? misti dia nyesal tulis resepi sudahnya org main ejas je sesukati.


linn
akunye resepi kan salu guna meted paling bangang & sonang. hahaha. malas masak benda leceh2 ni.


hide
mekasih bang. abang? huhuhu

PUTUBAMBU said...

hahaha..!! kelakar betul entry ni..

takpelah..asalkan niat tu jadi..

janji cem suka...kenyang perut dia..

Happy Besday Cem..!!