ada org kata, nak tambat suami tidak susah. bagi perut dia kenyang, bagi dia "bayar bil" on time, hatinya akan senang! wahh!! begitukah?
.
btw, entry ni agak basi. tu dia hasil pancingan carlos sabtu lepas. ikan, ketam & udang lipan. pelik ok rupa udang tu. menakutkan.
.
bukan efek fotografi. udang ini mmg hodoh!
.
malas nak menumis segala, ketam & udang tu akak goreng saja. ikan senangin yg besar tu pulak buat gulai tempoyak cili api.
.
.
Gulai Tempoyak Cili Api
bahan2:
- 2 ekor ikan (M size) apa jenis pun boleh
- sejemput cili api
- 1 ruas ibu jari kunyit hidup
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 helai daun kunyit (siat2)
- 2 sudu tempoyak
- 2 biji cili hijau
kekdah:
- blend cili & kunyit. masukkan dlm periuk
- blend kelapa parut. penuhkan 3/4 blender tu dgn air. perah santan, masukkan dlm periuk
- panaskan cili + kunyit + santan (kecikkan api utk elakkan santan pecah minyak)
- masukkan cili hijau, daun kunyit & ikan
- didihkan...blub! blub! blub!
- ejas garam & asamnya. jgn letak asam dulu sbb tempoyak tu dah sedia masam. kalau kurang baru letak sedikit asam keping.
- siap!!!!
7 comments:
perhhhh lobster la kakak niek masak,makanan ruji aku tuh..buek lak goreng belado,dilisyes!!
-acu-
bukan lobster tu doh. bosa ibu jari yo...takdo isik lak tu.
telan air liur aku okeh.....udang tu x sanggup aku nak mkn..hehe
manyak takut ooo... nnt byk asid dlm badan. leh gaut.. :-p
ita - udang tu bukan ada isi pun. stress tau!
jek - aku dgr petua, mkn udang kena sekali dgn kulit dia. kulit dia ada chitosan utk serap kolestrol. tapi kalu ketam, kerang tu...agak2 ko sanggup x mkn kulit dia? heheheh
mau koyak tekak aku nanti. kok ia pun bole claim, tak nak la sesaje je nyeksa diri.. :-p
jek - tu la. tak bebaloi memakannyer.
Post a Comment