May 4, 2010

laksa

"senang je jah. ko rebus pastu ko blend je sume2 dgn tulang2 skali. takyah kopek2 der. pastu ko tapis kasar..."

lebih kurang begitu la ajaran beliau.
cam ciken je bunyinya kan?

ekceli dah 2 kali. nak tambah kali ke-3 mcm keji. saya sebenarnya bukan la penggemar laksa sejati. tapi kalau dah makan betambah tu...sesuatu telah berlaku!

so semlm adalah mengelupur cari sardin. dapat la 1/2 kg kecik2. balik terus projek. eh masak! neves. 1st time nih.

ya.
seumur hidop mmg tak penah buat laksa.
so resepi ini adalah khas utk yg senasib dgn saya saja.

bahan2:
(kuantiti telah digubah versi tamak haloba pemasak)
  • 1/2 kg sardin segar
  • 3 labu bawang besar
  • 3 keping asam keping (ini kena ejes slow2 jgn masok semua terus sbb kekadang lain asam lain level kemasamannyer)
  • 1 genggam cili kering
  • sedikit belacan
  • daun kesum
  • bunga kantan
  • timun, bawang, cili api, telo rebus (potong2 utk hiasan)
cara2:
  • rebus ikan + bawang + cili kering + belacan
  • ikan tu buang kepala, buang tulang tengah pastu blend terus (bawang & cili sekali) dgn air rebusan. takyah kopek2 isi. malas.
  • masuk dlm piok, rebus balik
  • masuk bunga kantan, daun kesum & asam keping
  • ejas masin & masam
setel!
laksa jgn lupa celur plak.
kalu takde...ko makan je la dgn nasik.

besepah2 kan?

33 comments:

hantumakan said...

aku pun tak berapa minat laksa..
tapi kalau makan bertambah, mmg sesuatu.. :)

al-lavendari said...

makngahnya kat rumah, lolap mato pun buleh buek !

Tijah said...

dalia
sesuatu? apa tu? konyer versi cam lain makna sajork

Tijah said...

al
yolahh. makngah tu teralll. huwaaa..

Ms.Lilies said...

Tgk tajuk je lajuuuuuuuu aku masuk blog ko....fav aku ni nok!fav akuuuuuuu....esok confirm pi pasar carik ikan!

kakngah said...

mkn laksa x buleh skali hadap. hongeh. kono mkn ulang2. tu psl den maleh nk basuh mangkok mkn laksa. elok yo lotak bwh tudung saji. kok nk mkn laei pakai yo yg tu balik hahaha!!
osah poloso eh kn..

Tijah said...

mimi
ikan sadin tau. jgn ko pakai ikan pari plak. wakakaka


k.ngah
wakakaka. samo la kito. sampai berkorak2 pinggan tu beselupat dgn isi ikan kan?

Daun Bidara said...

nampak cerah laksa ko ni jah...(orang tak pandai masak berkata).. he he

Tijah said...

daun
tu maknanya cerah masa depan tu. kehkehkehhh

NenekPenne said...

ada orang buat kuah laksa dgn ikan tuna... tu pun sodap gak... depa kata lah

wahhh jah, semalam akak pun makan laksa gak..tapi akak tak buek semua2 tu... akak buek lagi sonang....

bahan2nya:
1. sediakan duit jorrr...sebabnya...akak makan kat Pappa Rich...wahhhh memang best..sebab dapur tak comot, mangkuk pun ada 'orang gaji' basuhkan....muahahahahaa...

hantumakan said...

apoko versi aku de, hahahhaa
aku cakap laksa yg sodap mmg tambah ulang2..
kalau tak sodap, pandang sbelah mata pun tak koser.. hahahaha

PUTUBAMBU said...

kita mmg 'hantu' laksa..
hantu pun tak hantu cam kita..ekekek..

tapi kan.. cam lain pulak le tang cara rebus ikan + bawang + cili kering + belacan tu..

kita biasanya rebus ikan je pehtu baru blend ngan awas2 yg lain tu..

tapi takpelah..ape2 fesyen pun takpe.. asal jadi..

yg penting..boleh ngap ngan jayanya..! hoho

Lazyf... said...

samo la kito kak...ese pun x goma bona laksa tp kalo mkn btambah tuh mmg sesuatu...

Tijah said...

nenet
hahaaha. tu mmg salu buat tu. tapi sesekali bila angin rajin datang rasa nak buat la plak kan


dalia
oohh..aku ingat ada "org dalam" teringin mau makan. hikhik


putu
errr...sebenarnya mmg patut rebus ikan je dulu. tapi sbb aku malas mau rebus cili kering asing2 tu yg sekali humban. dah lembut cili, ikan, terus blend. mak malas melampau nyahhhh. hahaha


lazyf
tapi x jumpa otak udang la plak. makan ngan tu lagi best htu

zonaku said...

mak suka mkn ngan bihun goreng.......

kak, ikan sadin ker sadin dlm tin nie?????????

harap2 ikan sadin.. lenkali campur sekor dua ikan kembung. lagi ummpphhhh!

A.I said...

tetap nampak lazat dimata aku!

Tijah said...

zonaku
ikan sadin fresh bukan dlm tin tu tau. campo kembung eh eh? sok2 aku try (ntah bila la tu kan)


ai
yer. aku tau mata ko lawa. (bodek sketttt)

Kak Ezza@makcik blogger said...

Jah
kalau ko tambah tenggiri jeruk tu 2 keping..lagi sedap jah oiii..blender sekali ngan ikan rebus tu....kuah biar pekat2 sket....menjilat mangkuk ko nanti...

KAKTINY said...

laksa ni mmg menu wajib hidangan raya kat umah mak aku.. dan mmg feveret forever aku..

dan dan aku tingin nak buat laksa gaks.. hihihi..

Tijah said...

k.ezza
wuuuu. tenggiri jeruk feveret sey tu. tu la punca kena induce masa besalin dulu sbb bp naik. huhu. ok. akan terai nanti. tengs kak!

Tijah said...

tiny
alaaa...acik sebolah (royelculen) takkan takdo laksa nok. huhuhu

tasekM said...

laksa ni aku suka makan sbb ianya kurang lemak. perghhhhhh... tak menahan aku punya jaga kesihatan, kan...?

tapi tak kurus2.




.

Tijah said...

tm
sbb tu aku kurus walaupun jari tembam. wakakakakaka. (ko jahat kan komplennnn)

h a n i e said...

laksa ni la paling nk masak..
campak2...setel..
makan pun sodap..heheheh

sheila said...

conclusion eh apo???
sodap ko, ala2 ko???

HaNa NyoTa uHArA said...

gile senang.. pasni bule la aku tunjuk skill kat laki aku..
dah 3 kali dia asik suh aku masak laksa..tapi aku kata nanti dulu dengan alasan "ai bz" dalam erti kata lain.." ai tak tahu buat la bang.." ;p

~Kak AZZ~ said...

Akak mmg suko laksa penang ni... Dah salu buek dah kuah ehh tu... Kdg2 mee laksa tu pun buek sndri.. Jonuh nak buek ehh tp lobih sodap la dr mee laksa yg redimed tu... haha...

si[jari] telunjuk said...

woah..aku suke laksa...senang je wat laksa tuh...lau ko tambah ngan kiub ikan bilis,pasti lagi sedapppp...

MimpiLaila said...

asal kuah ko jalang yo..mesti tak kaw nih mcm jual kek kentin yu huhuhu

Tijah said...

hanie
tu pun aku tak terbuat dik. hhahha. keji


sheila
misti la sodappp. hahhha


hana
ok. buleh la try buat pasnih. misti laki ko maken sayang. hahah


k.azz
cano lak caro buek laksa tu? kok xdo buleh pakai kotiau ko?


jaritelunjuk
ehhh? tak tau plak aku tu. wah. byk rasier ropernyer buat laksa ni ekkk


lela
tapiiii den buek cukop. sumoooooo org dapek makan. wakakakaka...

EraNaZeErA.. said...

wah..wah tetiba ter ada link aku plak. hehe... woit jah.. rebus ikan.. ngan garam jelah.. mana plak ngan bawang n cili kering.. hehe... ni mesti salah dgr sifu ckp ni..

heeheh.. tu la ari tu suh tambah.. malu2 kucing... kan dah rugi... sapa kata tak sedap buat laksa ngan ikan sardin... belum cuba belum tau... kan jah kan...

+a.z.i.e+ said...

kerana resipi & gambar laksamu, Tijah.. buatkan aku terus mengidam nak makan..

Habis satu pasar tani aku carik semalam..

nasib baik dapat!

kalau tidak, harus ke seromban weekend neh.. carik kamu, Tijah..

=P

Tijah said...

era
tu ah. aku pemalas lipas nak rebus cili asing2. tu yg campak sumer ngan bawang2 skali. mak mintak ampon cekguuuu. ngaji tak abes nih. hahah


azie
wakaka. mano aci beli kat pasar tani wehh