bahan2 :
- 1/2 ekor ayam (potong kecik)
- 1/2 kelapa (amek santan)
- 4 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- sedikit halia
- penumis (kayu manis, bunga lawang & pelaga)
- sepeket rempah kurma (adabiiii, melazatkannnn!!! adabiiii, menyelerakan!!!)
- 4 biji cili hijau
- 2 biji tomato
- 2 biji kentang
- 1 biji bawang besar (potong 4)
cara2 :
- bwg merah + bwg putih + halia blend kasi hancur
- tumis dgn penumis (kayu manis, bunga lawang & pelaga) sampai kuning
- masukkan rempah kurma. tumis lagi sampai terbit minyak
- masukkan ayam & kentang. golek2 sket biar mereka serasi bersama
- masukkan santan. biar menggelegak
- dah nak masak tu baru masukkan tomato, cili hijau & bawang besar yg dipotong 4 tadi
BEST SERVED CHILLED!!!
wakaka!!!! ofkos la sodap makan paneh2!!!
11 comments:
ini pun untuk menantu ko kan... ;p
kapten, yer. resepi utk menantu jugak ni. hahaha
semua resipi ni akak hapal ke kak?
huhu...bes nye!
qishie, lauk2 aku hapal. tapi kalu kueh2 aku kena tulis..takot termiss apa2 ingredient!
nok!!!!!mak baru prasan entry niek!awat ko masukkan entry nie kat celah2 entry lame nok!sebaik mak nampak time usha2 entry2 bawah niek!haishhhhh...sebaik mak tak termiss ngko.
tijah...den mang suko masakan yang berlomak ni. Kurma tu den hirup macam sup yo..mang mabeles.Mak salu masak kurma..len kali masak versi mak lak tapi tak der beza ngan versi ko. Ekekeke kalo esok nurin kok jadik nantu ko..tak payah risau sobab mak mesti ajar sampai pandai.
cija, sajo...aku backdated kan tarikh eh.
mas, kurma best kan?? pastu kalu ada lak sambal blacan skali kan..pergh!!!
Kurma ni kalo tunggu esok, pastu panaskan, pastu wat kuah roti canai.. sodap ni Jah.!
betul! betul! betul!
ada lak sambal skali kan?? pergh!
mekasih nok...hari ni aku nak msak kurma ko....pasti marbelesss
senang jer kan reen? ko campak2 jer...oh yer tomato jgn lupa yg muda sket taw. kasi masam2 sket
Post a Comment