Jun 17, 2009

ayam panggang

bini : ayam ni...nak perisa ape bang?

laki : aaa...satay!

wah! mcm pizza hut bleh order flavor segala ye? takpe...kasi can la kan? niari ikut tekak u, hari lain ikut tekak i plak...

plan asal nak buat ikut resepi BBQ yg kak ezza bagi aritu. tapi takpe...minggu depan la pulak. tu belum lemon-rosemary chicken & mushroom sauce lagi tu. wah! byk betul project akak lepas nih!

kanun keseksaan akta 574 (seblm disebat bontotnya)

ahh! dah masak pun...

mari meletakkan gravy...

burp! alhamdulillah. cakap byk pun tak guna weh. mari salin resepi...

resepi : ayam panggang tijah (eh! patutnya tijah panggang ayam la kan?)

bahan2 :

  • ayam sekor (jgn potong, jgn buang kulit)
  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 btg serai
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh biji ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu minyak masak / olive oil / butter / apo2 yo lah...
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk kunyit

blend segala bahan di atas kecuali ayam (ofkos la kan. apohal lak nak di blend ayam tu...)

kaedah :

  • mula2 buat space sket utk sumbat rempah2 tu kat ayam. cara dia...masukkan saja jari jemari gemuk anda kat cecelah antara kulit & daging ayam tu.
  • kemudian lumurkan rempah2 yg dah di blend tadi keseluruh bahagian ayam. cecelah kulit, cecelah ketiak, luar kulit & dalam perut.
  • urut2 dgn cakaran harimau kasih sayang supaya ramuan tadi meresap sepenuhnya
  • marinate semalaman. or at least 4 jam (balut dgn plastik/cling wrap supaya rempah sherashi bershama dgn ayam)
  • kemudian bakar pada suhu 200'c selama 45-60 minit (tengok size ayam la. kalu kecik tak payah lama sgt)
  • sekali sekala bukak oven utk sapu balik drippings tu kat ayam...
  • utk gravy (kuah), masakkan lebihan rempah tadi dgn dripping ayam (lelemak yg cair atas dulang masa bakar ayam tu). tambah sedikit kicap manis, sos lada hitam & sos cili. kalau pekat sgt...tambah air.

dah siap! sedap membunuh nih! siriyes! (sapa lagi nak puji kalu tak diri sendiri kan?) yg penting...puas la kitorang 3 beranak membaham ayam panggang hari ni dgn bermodalkan rm 7.20 saja.

sekian. hingga berjumpa lagi di lain rancangan...

78 comments:

Ms.Lilies said...

adehhh....sedapppppppppppp tuuuuu...kakjah, ayam panggang 2 ekor!!!

haruan tasek said...

aku kata dah oven semalam buat panggang ayam....... buat lapar aje

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

nampak sedap sangat2 je ayam tu kak...haha...

::@FiQ said...

matikla tijah kempis x lame lagik***
menu berhasiat tekau!

F A R Y N said...

aku takmo entry ayam...
entry lelaki kacak plisss...
ahahahaa

*ayu* said...

sedapnya!!!!! kena try nih...

Yunus Badawi said...

nanti aku bawak 2 ekor ayam ke rumah ko. ko tolong masak mcm ni tau. sekor aku bawak balik sekor kira upah ko masak dan utk cover rempah ratusnya hehehe

::narita:: said...

kak jah,
nak ckittttttt

09892 said...

waaaahhh!!! orang ada oven baru katanya!!!

siggplus said...

kemain ye dh dpt oven br ni..lama oh xda entry masakan..nasib baik aku xreti masak, kalau tak aku dh ada scrap book nama 'buku masakan kak jah'

~Layla Yuki~ said...

kak jah..ekau ni memang laaa buek nafsu makan den datang jam jam ni gak..sodap nampak eh tu,kak...hehe

paRi-paRi sYurGa said...

ooooooo.....
camtu cara msak nye yer?
ok....





samat mlm...
*tarik selimut...
terus tido..

wakakakaka.

Tijah said...

lilies
lepas mkn ni...bleh la makan jamu mak dara. hikhik


haruan tasek
nanti kalu aku panggang haruan aku bagitau result ya? sedap ke tak....


hidayah
uish. cuba la buat kalu nak rasa...campak2 jer tu


afiq
sehat la tuu...minggu bakar2an tanpa nasi katanya. huhuhu


faryn
n3 berkenaan bapak ayam mau? hahaha


ayu
haruss!!! nati dah cuba bagitau yer???


yb
apa plak 2 ekor? 4 la...sekor utk ko, 3 lagi utk aku..pengeras kena lebih tu. heheheh


narita
buat sindrikk...hikhikhik. (lariii sambil mengkejar kanggaroo...)


zt
hehehe. tatau la semangat ni sampai bila bleh bertahan. weh! online memlm nampakk??? ceting ehh???


siggplus
brader...ko kawen nati aku buatkan ayam golek kepala meja pengantin nak?? hehehe


layla
mlm2 ni agak2 mana nak carik ayam ek? hehehehe


pari2
yer. ko eksen skrg yer? dah kawen sok baru ko tau bila kena rekues. hahaha

Yunus Badawi said...

oven ko muat 2 ekor aje. tu yg aku bawak 2 aje hehehe

SHIMI said...

ayam sekor (jgn potong, jgn buang kulit)

kalau aku masukkan ayam 2 ekor yang bolom sembolih boleh ko

peace.....

faiz said...

amboiiii....rasmi oven baru ke jah ;-) tp syian aku tgk ayam tue tertonggeng je..hehe..bkn kalau nak panggang org selalu letak kaki atas ke jah..??? musykil jap...

Tijah said...

yb
elehhh. kalu 4 pun...bleh buat 2 round per.


shimi
bleh gak. dgn bulu2 dia masukkan sekali weh. dapat perisa shuttle cock. hahahah


faiz
hikhik. tu gambar mula2...lepas tu aku pusingkan dia kuak lentang plak. kalu tak nanti buruk rupa dia ngangkang.

AZANI said...

tulang temulang jangan dibuang, boleh buat chicken stock.

siggplus said...

nak2..tmbh2 chicken wing..nk yg mcm pizza hut nye..hee

i.am.belle said...

tgk gambar pun dah terlior dah ni hah.


nak bagi resipi ni utk omak den xD kat keyhell tade oven daaaaaa

Monkey D Luffy said...

betul ker tinggal tulang jer?

atau ko letak isi kat tepi dah

hahaha

shuzana said...

wah kak tijah..semangat membakar ngan oven baru yer..

Mme Doole said...

amboi amboiiii .. oven umur sehari dah panggang ayam tros! kak jah, den nak balik minggu depan ni.. fridge magnet nak yg bosa ke tecit2? kalo bosa dpt 1, kalo kecit dapat 2.. sila reply kat blog kite!

ashley said...

Tu namanya SEMANGAT OVEN BARU..

ha ha ha

semoga semangat ini dapat diteruskan sehingga akhir hayat oven itu ataupun hayat tuannya..

||alis|| said...

ku menanti di episod yg lain puler.. ate smlm ayam, nari ayam lagi kah? jadik mak ayam aku nih kang.. kuangkuangkuang!

:: AYU AYUMiE :: said...

wah! dah la i tgh lapar nie... skali nmpk pulak 'tulang' ayam panggang yg dikerjekan tijah 3 beranak... mabelessss...

PESANAN BUAT UPIN & IPIN:
*shija-SHANA, rugi oooo kalu korang tak balik soromban...byk lagi resepi ayam golek kakak korang tu dok menunggu... hikssssssss!

isabelle said...

nmpk gayanya kaktijah telah memberikan inspirasi utk aku merasmikan ovenku yg suci murni itu.

slurppp...sedap sungguh!

hantumakan said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, mengguda abih ayam kau.. hehehe.. cermin oven pun masih clear gitu.. akunya dah 'freckles'.. hahahhaha

*Miss Geli^ said...

Kejiiiiiiiiiiii!!..buat aku meleleh air liur je pepagi bute!!!

tentangseseorang said...

sile pos ke KL. ahahaha

haNie said...

mementang dh ade oven baru..
hehehe...

ayam panggang tijah?
camno lak rupenye tu kak..
:P

Mas said...

Wah....sapa2 peminat kenny rogers nandos tak payah buang duit dah p makan kat sana....ikut resepi ni lagi senang. Tapi kalu malas masak tu, memang tak bole kata apa lah. Muahaha.

manusia~normal said...

pasni mesti menjadi2 entry pasal makan2 sejak ade oven ni...adehhhh..

shija said...

perhhhhhhhhh!!ko masak mmg mantop nok!dah cam ayamas mak nengok gupo ayam ko tuh!

Cahaya said...

kak tijah ku sayangggg...
tolong ler anta kat saya sikit kak...
xpaham baca kaedahyer tu..akak anto yg dh siap masak ler..huhu

KaSiH said...

ayam mati disula siapppp aku panggangkan...

*nasib baik resepi ko senang kak...sesuai utk org malas yg rajin mkn mcm aku ni...

julietchun said...

ayam masywi kat KL ni buleh tuutp bisnes kalo lagu ni,kekekkee.

KV said...

jah, aku pun semangat lah nak gi beli oven!!

♥cybermummy♥ said...

tijah boleh bukak kedai ayam panggang cam ni ..kalau dah maju leh bukak franchise kat s'pore pulak ...( saya jadi manager nya nanti hehehe )

tasikmerah said...

jah, pasal apa ayam ko ni aku nampak mcm anak anjing duduk kena penggal kepala...? kikiki..

teruk benar dah mata aku ni haih....

jah.... aku syak keni rojes pun bulih tutup kedai jah.... aku nk cuba malas. pos sikit!

hihihi...

:p

Tijah said...

azani
ye ke? alamak dah masuk tongsampah la bang. takpe...lenkali aku ingat yer?


siggplus
wehhh! ko tgh jadi perantin tem tu mana leh mkn byk2...


belle
haa...blk kg sok buleh buek nih. hehehe


kapten
isi dah masuk perut so mmg tinggal tulang jer la. heheh


shu
countdown nokk...bleh buat ni. tak lama lagi abes pantang kan...hehehe


mme doole
weee...nak blk dah yer? nati aku zas kerumah ko jap lagi


ashley
semoga oven itu mahupun tuannyer tidak dimadukan. wakakka. tetiba...


alis
nari ikan la...semlm dah beli pari kat pasa mlm. hehehe


ayue
biarkan diorang...si tanggang mmg cenggitu. nak kena offer ayam golek br nak balik agak eh. wakakaka. larikkk!


isabelle
yaa!!! marilah....usaha tangga kejayaan kan??

neezareef said...

perghh..teliur sehhh

Tijah said...

dalia
hahhaa. ko pembaking terhandal...misti tebal frecklesnya. lepas ni harus la try turkey plak kan?


geli
aku sindri pun memeleleh air liur nih. dahla puasa niari...hahha


ady
kalu post melalui anjib agak2 sampai tak tu? heheheh


hanie
rupanyer misti comel sbb tijah yg ado kek dlm tu...hehehe


mas
betul nok. kenirojes tu ayam 1/4 jer dah dekat 20. buat sindri dpt 2 ekor pastu bleh makan sampai lebam kannn???


bp
haa...tu pari dah tunggu dlm fridge. kejap lagi nak marinate ni. hahaha


cija
tu versi percik tu nok. versi black pepper, bbq mak lom try lagi tu. ko nak ko? balik aaa...apo laie. hahaha


cahaya
kalu dekat mmg aku dah antar bahagian kepak tu nok. hikhik.cam tak ikhlas je kan?


kasih
sbb aku pun cam ko jugak. resepi renyah2 ni aku mmg malas. huhu


juliet
wuish. takkan sampaicenggitu kot. aku amatur jer nih....


kv
cepat pegi beli nok. aku beli yg sharp tu jer...jadi la buat masak ganas2.


cybermummy
spore mkn2 mmg best kan?? adoii...rindunyer nak mkn sop ketuk kat beach road...


tm
hahhaa. aku mmg malas tahap...leher tu pun aku tak buang. terukkan? padahal bukan makan pun tu. heheheh

mrblind said...

bab masak-masak ni gua fail..hahaha

Tijah said...

neeza
nanti blm pose sok nak buat byk lg n3 mcm ni...hhhahaa. saja dengkikan??

Tijah said...

mrblind
suh la org umah lu masak weh...tp jgn lupa ko belikan ovennyer dulu. hahaha

lupekanje said...

sungguh menyiksa batinku TIjahh..

rizz said...

adoii la keco lior..ttup la kenny rogers pasni ahhaha blurpp

e.l.i.s.s.m.i.e said...

menggiurkan :D

My Spirit Finger said...

ooooo...inilah project pertama ko terhadap oven baru itu.

MK said...

kaaaaaaaaakkk aku posoooooo... ya rabbi..sodap eh nampak muka ayam niiiiiiiii...

~inilah dugaan ku yg berpuasa - musti bertambah pahala bagi dugaan ini~

Mak Ton said...

pergh!!!!!!
melotop tuh... terliur seh ha....
nila penangan oven baru eh kak..

@yue said...

cekcinyaaaaa ahyam!

♥cybermummy♥ said...

tijah skrg dah tak yah ketuk sedut je guna straw ..malu woo nak ketuk2 hehhee...

Tijah said...

acik
terseksa lagi kok disuruh poie jogging cik oi. hehehe


rizz
kenny jah bleh? wakakakaka


elissmie
slurrpppp!!!


dzaza
yer. mi rebus sg. dua pun leh masak pakai oven pasnih. hahaha. over...


mk
kau sajo nak menyodapkan hati sendiri kan? hahahah. den pun poso...tapi dah bukak dah. bendera naik plak...


makton
mano ado mk, situ ado kau kan? wakakaka. ala...sementara rajin ni la kan...


ayue
tonggek kannn???


cybermummy
pakai straw eh? wallaa....tak tau la plak. last mkn taun 8 taun lepas tuu...

sayanghasni @ yus said...

patut arr en hubby belikan oven..
suruh masak sesedap rupanyer..
terima kasih kerana tgk gambar dapat free resepi..
boleh cuba nanti..
kalu hubby i bagi hadiah oven masa Hari Bapa nanti..

kakpiah said...

no komen

*bizi lap ayaq lioq berteraboq*

Aspalela said...

ni kira nak ngetes aben rama2 bawu la ye kak?????

esok msk ape lak??? udang galah panggang plk ekk??

:P

Cahaya said...

mmg jauh sgt ler bunyi keikhlasan akak tu kn..hehehe;-p

Tijah said...

yus
tu simbiosis namo eh. sama2 dapat untung. hehehe


piah
yer la. aku tau ko tgh bz renovet umah kan? bila nak buat hoswoming nih?


aspa
esok pari bakar cicah air asam. hehehehe


cahaya
dah tu masak ayam..ajak2 ayam jer la kan? hhehehe

IBU KUMBANG said...

Nok, orang dalam pantang leh makan ker? aku dah tangkap leleh ni.. *Ini seriyeeeeeeeeeeessssssssss*

Tijah said...

ik
bleh...konyer version letak lada hitam, halia & kunyit lebih2 sket. kunyit hidup taw...bukan serbuk.

+a.z.i.e+ said...

Kak Tijah,
Bakar ayam neh pakai oven yg semalam tuh ker? Ish, jeles neh.Aku tak pernah try pun.. bebetul menjadik ker neh?? Neh yang nak cuba lah..

Tapi gambar No.1, dia nya bumbung oven tuh mcm lain dr yang Cap ButterFly jerk.. musykil neh..

Hidemichi said...

cisss...ada gambar bogel dalam sauna!

Tijah said...

azie
takde la...bukan brannd butterfly. akunyer sharp. hehehe. tapi pakai butterfly pun buleh gak per...


hide
seblm masuk sauna siap lulur lagi. kellas kann...

kakpiah said...

malas la nak buat hoswoming ke bagai nih..
diva kan?
har har har

moon said...

wah bukan main lagi ko tijah, oven baru, boleh jual biskut raya la pulak lepas ni...adoilah tijah baru teringat hutang nak bagi no phone ngan ko....ishshshh

Tijah said...

piah
elehh...ckp jer la sombong. huhuhu


moon
tu la aku tunggu gak tu. hehehe. beskot aku malas nok...kalu masak bakar2 tu ok la kot.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

kenapa ek, aku tgk ayam yang belum masak tu..len macam lak..

azreen said...

nok lps ni blog ko jadik blog memasak pulak.....syok btul....nnti bleh try resepi ko pulak....sedapnye....meleleh2 pulak aku ni.....

Kizzy TF said...

akak, saya kawin akak jadi caterer sya nak? :D

Tijah said...

cikgooden
mcm apa ek bang? hahahaha


reen
ko try buat turkey nok...seminggu ko takyah masak lepas tu. hehehe


kizzy
aku tak teral wehhh. takat ayam golek seketul kat meja pengantin tu blehla

eddie dewanaga said...

teringat ayam madu ramadhan dekat taman suria JB... eh, ramadhan dah hampir tiba!!

Tijah said...

eddie
tu yg aku risau tu..pose tak abes ganti lagi nih. hihihi

ai said...

AYAM PANGGANG TIJAH

kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

su said...

sey nak cubo lah nanti kak! sodap boto nampak ey! hehehe!

Tijah said...

ai
wah!! kemain kuat ko gelakkan??? dushhhhh!!!! amek sebijikkk...


su
sodap eh tang gravy tu...jgn lupa buat okes???

dude said...

kena try nih