Jul 24, 2008

ketam bercili

sorry eh korang!!

akak asik post entry makanan je sejak domenjak ni kan? kalu korang boring tengok takpe, akak tak pakse!!!(merajuk lite2 nih..)
tadi petang...sedang akak bersantai2 dgn jeki kat mcD, carlos yg tengah mancing kat lukut sms. dia kata dapat ketam 6 ekor. besar2 gak! alamak!!! seriyes...akak tak penah masak ketam seblm ni okeh. nak siang...errr...procedure nak kopek & bersihkan ketam tu pun akak tak tau. on the way balik tu akak call jeki, engage la pulak. try call hasnah, dapat. akak pun tanya la cara2 penyelenggaraannya kan! wahhkahkahhhakahh!! pompuan itu sgt puaka ok!! kaw2 dia gelakkan akak sbb tak reti siang ketam. tapi last2 dia ajar la jugak. kena kopek kulit keras tu dulu..kena titik sket kaki dia nak kasi masuk kuah dsb. ok. skrg akak dah paham!!!

sebolom

selopeh


Ketam Bercili (Omputeh kata...Chilli Crab)

bahan:
  • 6 ekor ketam (disiang2, dititik2, dikerat2...dsb)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • segenggam cili kering
  • sejemput cili api
  • 1 btg serai
  • 1 ruas halia (besar ibu jari)

kekdah:

  • blend kesemua bahan2 diatas (kecuali ketam la ofkos...)
  • tumis bahan2 tersebut
  • perisakan secukupnya (garam, sos tiram, sedikit kicap manis)
  • bila dah garing, masukkan ketam dan kacau2 sampai mesra

tu jer. carlos kata sodap! hahahaha!!! ofkos la. tak sedap pun dia kena kata sedap gak. kalu tak lenkali akak tanak masak!!

wakkakaka!!! ugut nih!!

8 comments:

dakwanie yang sangat malas said...

beb, omak den posan kalau masak ketam potong sket duri kecik kecik tuh.. he he he sebab aku dah pernah berdarah bibir terkena itu duri kicik ok?

esok hantau bangi ketam eh?

IBU KUMBANG said...

Wah.. my feveret.. saya pun penah buat post pasal chili crab ni.. nasib baik baca arei jumaat.. esok leh balik kampung masak cili crab

Anonymous said...

perhhhhhh...tak menahan uollss!!

-acu-

ita.itu said...

kak jah..sy ketam nih mmg x pndi makan..kecuali org kopek kan br sya makan..pemalas kan

K.Jah said...

sy pun tak pandai makan ketam.. cepat bosan ah. pasni sy beli crab meat kat supermaket tu je la senang

K.Jah said...

wanie, a'ah la..ko tgk ketam aku, duri x buang..sepit x buang. giler bahaya...takpe pasnih aku tau la mcm mana nak buat!

p.e.e.p.a said...

byk btul tepekan2 resepi kj kat sini eh..seme nmpak sedap =)

sheila said...

terliur lak den tgk resipi kotam ni...tp mama den posan..kalo ado budak kek dlm poghut janganlah ngengado makan menatang ni...

sah2 bilo anak tu kuar sok..tangan eh cam kotam... x ghoti duduk diam