Jun 28, 2012

pucuk paku masak lomak cili api dgn ikan masin

assalamualaikum.
dah makan lom?
saya baru sudah.
burppp alhamdulillah.

lama tak masak mendalah ni.
tajuknya adalah seperti di atas...panjang kan?
saya bagi resepi terus la.
nak buat senang giler.
orang nismilan ni masak lomak cili api dia memang tak pakai bawang2an yer
kecuali ayam, daging, ikan...benda2 yang ada bau sikit la.
takat sayur2 ni simple je caranya.

bahan:
  • 2 ikat pucuk paku (amek daun/pucuk saja)
  • 1 genggam cili api (ikut la nak pedas mana)
  • 1 genggam ikan bilis
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 kotak santan (kotak kecik tu. saya guna ayam brand)
  • 2 ekor sepat masin (potong2 kecik pastu goreng sikit)
cara :
  • blend cili api, ikan bilis dengan sedikit air.
  • masakkan bahan kisar tadi dalam periuk sampai cili betul2 masak.
  • masukkan pucuk paku & serai.
  • masuk santan.
  • masukkan ikan masin yang dah digoreng tadi.
  • last sekali masukkan asam keping & garam (ejas rasa sebab ikan sepat dah masin).
siap.
senang kan?
takde bawang2 ke apa.
mak saya ajar memang macam ni.

takyah susah2.
copek siap masak, copek buleh tengok tv.
ujar beliau.

34 comments:

Acik Erna said...

ha ha ha..nak tengok tv copek yo jah.mano dapek jah..dulu2 ngaji e yang lamo sudah he ngantuk..terus lolap

al-lavendari said...

kata orang .. siapa yang selalu kembong elok makan paku supaya cepat keluar angin .. betul ke ?

~ Cik Azz ~ said...

Salu makan paku goreng yoo.. Gulai paku jarang naik kek ghumah ni... Gulai ghobung salu la naik.. huhu..

Lamo boto tak makan sopat goreng.. sodap ehh aii sopat goreng ni.. hehe..

ibundo said...

Umang sodap e. Baru senin haritu akak ngulai cuk paku. Siap buh potai lai jah oi....

Kak Lia said...

akak pun tk do buh bawang2 bagai kalau msk lomak ni....petuo gulai tk copek basi..kato Kak long laaa...

nifalnin... said...

ghindu lauk nii... lamo bona dah x makan sobab eh abah dah x do... omak lak x nak masak sobab eh nanti ado yg x mkn.. mombazir kato eh...

sonang2 nanti nak buek skit la.. nak lopeh an ghindu... agak2 klu tukar ikan masin ngan poghut sodap tak kak?

Nizam.Ariff said...

Kebetulan!!!!

Tghari semalam aku makan pucuk paku masak lomak cili api dan berlaukkan ikan patin masak tempoyak.

Pucuk paku kat pekan ni, dia punya akar + batang pun dia masak sekali!

Malam tadi aku sakit perut... dan daun pucuk paku itu aku lihat masih utuh macam tak berkunyah... hahahaha!

PUTUBAMBU said...

copek tgk tv yg penting tu..! hehehe

hanie said...

kakkkk.. ai baru meroyan semalam nak makan kerabu pucuk paku + kerang..
sekali dia pi tayang pucuk paku masak lomak la pulekk..

tensen tau! hahaha

Tijah said...

k.erna
sazah sobab dio yang ajar ngaji, dio buleh ngelat suh anak hafal ayat dio tengok tv. hehe


al
ahhaha. logik gak tu bang. bila dah makan paku kompih la deh kan...


k.azz
aah. payah gak nak cari sopat yg sodap ni. kekadang jual kek kodai siap berulek bagai. ewww.


k.pah
sey tak ponah lak try mo potai. sodap gek eh tu kan kak. buleh cubo nih.


kak lia
centu ko? tak tau lak sey tu petuo lambek basi. tapi tak sompek basi kak, osah laku eh.


nifalnin
mo poghut pun buleh gak. tapi paling mecing mo ikan masin la sobab bau2 kopam eh tu yg buek sodap tu.

Tijah said...

nizam
wooooo. itu silap percaturan tu. mana leh makan semua part. amek yg lembut2 je la. ko pun satu pegi telan semua. errr...ko tengok eh? hehehe


putu
kan? zaman dulu2 kan byk rancangan nyanyi2 mekar sejambak tu. ala yg ada hail amir, uji rashid sumer tu.


hanie
wahhhh. cok paku + kerang? aku ejas lagi la utk hari ni, kuah ada, beli tambah cok paku lagi sama kerang jer. best kan?

afiq said...

haiiiiiiii

Nizam.Ariff said...

dia degil... aku flush 2-3 kali tak mau hilang....

kah kah kah...

DeLancrettLurpak said...

kalu den tuka dgn asparagus, sodap ko tak sodap?

MK said...

copek masak copek buleh tgk tv..!!! i like. tp tv manjang cito disney channel yo..nyampah

Mak Ton said...

Sodap lak hai..
Kak.. Pg td seh poie kedai boli lauk.. Seh tingat kek akak sobab eh.. Ado abg tu kurang dongar sikit gak eh.. Akak tu mtk ikan senangin.. Dio leh tanyo ikan bawal? Akak tu jwb blk senangin.. Dio jwb siakap ko.. Tinggi kit soro akk tu.. Sonangin lah!! Huhu..
Ado satu entry akak tulis lebih kurang gini raso eh..

Tijah said...

afiq
haiiii sayang. wah! tiba2 skendelll


nizam
ewwwwww. (tengah bayang mcm mana gambarnya melalui dslr ekkk?


mim
ontah la tapi buleh cubo tu. mungkin buleh tambah potai sekali.


mk
tu nasib baik nijam tv 24jam. zaman mak2 kito maghin kono manfaatkan tv seponoh'eh maklum la ko 10 dah habih siaran. huhu

Tijah said...

maton
kihkihkih. kodai mano tu? osah nak kono piuh telingo brader tu kan? lenkali nak boli ikan kau bawak ipad ton. jgnn lupo save gamba2 ikan sonang nak tunjuk.

NadineZuharra said...

sedapnye, nnti nak tryle buat sahur. Selamat berpuase kak.. : )

jimmy al ghazali indra said...

jadi lapar nih

Irfa said...

selamat menunaikan ibadah puasa ye
maaf kalau ada salah komen

Piah the Becok said...

apesal engko takde resipi puteri mandi kak jah?????? aku nak kena buat untuk pujuk orang merajuk marah ni... hukhukhukkkk

Lady Windsor said...

oohh aku kah yang terlambat ni..tak kira...tengkiu aaa cik tijah atas resipi yang kebabom neh...petang karang aku nak buat...meleleh sudehhh! sedap!

lovely said...

fuhhh.. sedapnya pucuk paku masak lomak..
http://lovelyberryintheblog.blogspot.com/

Nizam.Ariff said...

Tijah...


aku nak minta ampun dan maaf dari ko
kerana banyak aku terlepas cakap atau terumpat atau apa-apa pun...


selamat menyambut syawal...
sebelum tu, jom pulun perabih ramadhan yang masih tinggal ni...



wassalam

Alip said...

bila la akak nk update.... :(

Irfa said...

hai hai hai..
saya dtg ni :)
sonang bangat masaknya..
cepat msk cepat dpt tgk ye..

Mak Wardah said...

Salam kenal. Terjah dari blog Irfa, suka baca blog ni. Thanks

beeautyconscious said...

Kak Tijah...Asmkum.....

Bila nak update....................?
Sedih nya tau tak update..........

♥nrina♥ said...

simple dan sedap...

makcikkantin said...

cik tijah,

sonyap joooo, bila nak update?

Tihara said...

as salam

sedapnye masakan macam ni..terus rasa lapo semula :)

Tijah said...

salam semua. elemek caner nak jawab ek. ok la saya dah update. doakan saya rajin ya. pada yg baru datang, selamat berkenalan. nanti saya datang jengah ya.

KLH said...

kak, kunyit takyah lotak ko? cemano kuning lak tu? pueh lak pikir an ha..