May 19, 2009

resepi terhebat - from garden to the kitchen

panas kan? nasib baik atok ada kat umah. kalu tak silap2 dgn mak dia skali bogelling...

hari ni since takde benda nak update, kita main masak2 je la eh? bersesuaian dgn tajuk diatas, resepi kali ni adalah berkonsepkan from garden to the kitchen. alaaa...sapa tengok AFC tau la rancangan nih. yg cepwan jadi hostnya tu.

jadi apa bahan utama kita from the garden utk hari ni?

yaaaa...PISANG!

pisang adalah lazat lagi berkhasiat ya adik2. dan akak sgt suuuukakan pisang. apa2 jenis pun lah! terutama sekali jika dimakan bersama eskrem coklat. mmm...dilisyes!

tanpa melengahkan masa, mari kita buat banana fritters le tour de la hoya @ pisang goreng. susah nih...sbb tu kena tulis! kredit to TM utk resepi batter yg termantap di abad ini!

bahan2 :

  • pisang (paling best guna pisang nangka, nipah & tanduk)
  • 1 sudu tepung goreng pisang ADABI
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 sudu tepung gandum
  • garam & kunyit sket utk kalering

3 jenis tepung tu kasi gaul dgn air sket pastu goreng je la cam biasa. peringatan! ratio 1 : 2 : 1 tu mmg dah perfek dah tu. jgn memandai nak tukar2 ok. jgn lawan tokey...batat pisang ko karang!

hasilnya. tengs tm. kranci giler pisang tanduk aku nih. resepi ko mmg terbaek dr ladang! laki aku siap cakap bleh buat jual...

ooppp! ooppp! kejap!!! buat pencicah dulu la baru sedap! cili api + bawang putih sebijik + kicap + gula. pergh!!! orgasma berganda! try la wey! cakap byk pun tak guna...

oh yer! kebaikan pisang ada banyak kat sini. tapi akak amek 1 je...

Kawalan Suhu : Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

sazah banyak makan pisang masa preknankan akak dulu. hasilnya? dapat anak penyabar, pendiam & pemalu. tak gittew bu? huhuhu!

59 comments:

Mya said...

aku sungguh tidak tahan melihat cili api kicap bergula itu..

shija said...

jayangggg!!kuwossss anak ko skang nok!wiiii aiiii..aku pon ske pisang tanduk goweng nok.dapek aku bayang'an camno kranci eh goweng pisang tu,nak2 sobab guno topong bogheh mo topong adabi...meletssss siot!

My Spirit Finger said...

tengok sambal kicap tu berjejeh-jejeh ayaq liuq i tau. i hate u.

lulu jr said...

kak jah.
cili kicap tu mmg mencengkam mata dan jiwa okei.
terpercik kat mata aku, nmpk afrika terus aku.

cokolat said...

jadi kau dengan pisang memang ada koneksyen yang kuatlah ni?
memanglah sangat!!!!

||alis|| said...

kakjah...
aku mmg suka pisang tanduk nih..

masa ibu pi umrah dulu dlm 2mggu;
aku pi pasar tadi asek beli 2bijik pisang jenis nih, buat goreng.

yam..yam... siap kicap ke? shedapp..

apsal ai nyer boifren tuh kuwos kakjah?

Mme Doole said...

petang ni jugak aku gi cari pisang!!

kakngah said...

org peknen mmg digalakkan mkn psg. kaya dgn potassium... pelaweh pun yo tu...

miSz.haNie said...

hoh!
tgk smbl kicap..
menitis air liur...
huhuhuhu....

Cik Pah said...

dapat anak yg penyabar? baguslah untuk aku nih kan.. harap harap berkesan.. tapi kalau baby nih ikut gak perangai baran aku nih.. salah sape yer ?

azreen said...

nok aku sedang membayangkan muke ko yg kelazatan memakan "pisang" bersama aiskrim coklat......yum-yum..

ashley said...

aku semangat jer nak baca..

tajuk from garden to the kitchen..
tengok tengok....
pisang goreng...
uk alahai..

takpa..jemput..sila..
selamat menjamu selera..

Tijah said...

mya
kan?? aku yg tepek gamba tu pun tak tahan. tgh telan2 elio nih...hhehee


cija
mano tak kuwos, skolah pagi potang nok. haa..sok datang umah aku gowengkan...


dzaza
wiii...misti menitik2 atas kibod kan? tak senonoh taw ko nihhh...hahahha


lulu
bukan kalu terpecik terus buta kah? ahhhahaha


cok
misti la C...koneksyennyer sangat kuatttt sekali. akhakhakh...


alis
sedap kan? dier cam masam2 manis gittew. mkn dgn kicap mmg terbaik perasaan dier nok. ko terai la skali...bwg putih jgn byk taw...


diva
wah! tukar nama plak dah. huhuhu. pisang apa ada kat sana nok? tanduk ada ka??


k.ngah
kan? pisang tu sodang elok la. mkn prune kang kok menabo bona lak pelaweh overdose


hanie
baru tengok tu...blm rasa lagi kan? hahhaha. dengki.


c.pah
err...salahkan bapak eh bleh? hahahaa


reen
wakakakak. kojap2...ko nak aku pikir kaler apa skrg nih? kuning? ijau? biru?

AfiQ said...

mak sey ado topi ni ha..
dio tanyo...sapo deh tuh?? (cem)
sey jwab..."anak tijah..."
mak den koba...
"lawa2 keluargo eh yo...."
means termasuk la tijah tuh....

erkkk* afiq tekesimah*

Tijah said...

ashley
hahhaha. kan dah tekono. pisau dah asah tajam2 lom? jumaat ni nak kerah tenaga. hahaha

Tijah said...

afiq
acikkkkkk!!! jgn la...tij maluewww taw. wakakakakaka...

Ungku Nor said...

cam harem la kau, memontang la den tongah pantang tak bleh makan kicap..kan? kaan??

huh..

lupekanje said...

acik semalam baru makan pisang goreng sampai 2 bungkus (Seringgit sebungkus...)
Makan sorang-sorang...sampai kembung pewot acik..
last2 acik memang jadik pendiam sungguh.....uhukkk..

Hidemichi said...

Tijah...bini aku nak resepi sambal belacan!

SHIMI said...

pisang yang untuk menyejukkan badan tu bukan pisang goreng la...
tu nak bagi darah tinggi

rizz said...

cedapnyaa pisang gowenggggggg ngeee

~z13L@D@L@Dy~ said...

simple nya sambal kicap tu...knp kalo tgk org lain wat (org lain ye) susah je..huhu

adibah said...

Jah, pisang tanduk paling mabeles. Gwe sukaa...!

Sambal kicap? Kalo umah den dekat ngan umah ko nok.. dah lama aku berlari ke rumah Cem yang cekci ittew..!

CikChelsea said...

malas r nk bace blog kak tij lg lepas neh

suka sgt buat org lapo

huh =p

Ms.Lilies said...

aiyoo nokk.....sambal kicap tu buat aku rasa sesuatu ditekak dan dimulut ni...

lo.lo palazzo. said...

leleeeehhh entri ni..
peregerap last tu xtahan..

kakpah said...

akak makan pisang bila susah nak ke jamban ooppss...

ai said...

aku x penah umur lagi rasa goreng pisang cicah kicap...nk kene try ni!!!

Penari.Gendut said...

Omaigawddddd cili api pojaankuuuuuuu. Aku kat sini mulut dah berair-air mau ciliii, tapi tak kesampaiaann. Tak nampak pon cili api kat sinii :(:( alih alih makan black pepper je bertaburan kat makanan atau bell peppers..tapi tak sama rasanya!! Tak sama tau tak!!!

*emo ni, sebab takdpt makanan pedas*

Kizzy TF said...

akak tijah, baru je ari ahad tu sy goreng pisang kat kg..tp tak krunci pon. tensen!

Tijah said...

k.nor
alaaaa. xleh mkn pisang ngan kicap...try la mkn dgn tolo asin. wakakaka. mokasehh yo?? esok den robuih...


acik
alaaa. 2 hengget byk mano bona la skrg ni cik. dah la pisang skrg org jual dibolah eh kocik2. osah kedokut eh...(yo ko pendiam?)


hide
aku belacan kureng sket so xde resepi terbaek. nati la aku tanya mak metua aku caner. aku kat n9 ni layan sambal gesek jer...tu resepi dia ada la.


shimi
hahaha. ok per...goreng la dlm minyak masak sri murni 2 kali pemeringkatan. tiada kolestrol katanya...


rizz
sedap makan panas2 kannn??


ziela?
humang aih cano nak baco namo kau nih? hahaha. simple kan? kalu takleh buat gak silalah bunuh diri tu. harharharrrr....

Zihan Naszeri said...

awat cem mkn hati tu kak oiii

Tijah said...

deeb
aku pun sker sgt. potong nipis2 sket..pergh! sgt la kranci...


cikchelsea
malas? takpe aaa...(merajok nihh)


lilies
molot jer? perut tak rasa lapar? hahaaha


lo.lo
mana? mana? hahahah...silalah perchayaa!


k.pah
lambek efek eh kak. nak copek makan botek...lopeh tu tgn pun bosa sekali cam cito pepaya tu.


ai
aku pun blajar mkn masa skolah kat muar dulu nok. siriyes sedap. ko try la...


alia
blekpeper mano sodap nok. tu buat cikencop ok la...


kizzy
haa..sila salahkan bancuhan tepung yer? try yg ni plak lenkali...


zihan
penat skolah nok. heheheh

Yunus Badawi said...

badan ko panas ko minum air power mcm aku terminum semalam ke tijah?

psst - tapi aku takde lah sampai nak bogelling mcm ko hehehe

iina said...

orgasma berganda?? wakakakah.. musti ekau berganda2 kan kan.. mengigil badan menahan kesedapan... wakakakakah.. den raso2 ehh kalau dah berganda2 gitu takde de.. sabar2 dah... ahakss

vidadarisakura said...

adehla kak tijah.
salah time aku bukak entry yg ni.
sumpah lapar terus!
dem!



haha

veeda_areena said...

patut la badan ko cantik.... makan pisang rupanyerr.......

tentangseseorang said...

perasan

Tijah said...

yb
aku takyah minum apa2 mmg badan panas selalu bang. wakakakak. lambat lak ko masuk niari? haaaaa....jeng 3x...


iina
yo la. dah tu makan sodap kan?? hahahaa. tapi cam lain bona lak komen kau kali ni taw. hehehehe


vida
hoh? 3 pagi? ko tak tido lagi ker?? hehehehe


k.bed
yer. ko nak kata aku cam anak gajah la tu kan nok??? hahahaha...


ady
alaa...ko dengki. hhaahha

kakpiah said...

aku jua penchenta pishang..
sangat suka!!
masa ngandongkan kedua2 ninja dulu..
hampir tetiap hari aku telan pishang..

tapi sekarang aku sudah ketakutan..
adakah anak aku akan membesar dan memiliki sifat2 seperti tijah?

penyabar, pendiam & pemalu??

owh!!
tidakkkk!!!!

*ahahaks!*

Aspalela said...

Amboi kak Tij....
sekali cakap sejibik cam....
cepwan laaaaaaa...
:)

tasikmerah said...

jah, 10 tahun punya eksperimen br nk dapat resepi terbaek tu tau jah! (nampak sgt yg aku jarang memasak kan?)

lama tak lama tu... hahahaha....

:p



.

tasikmerah said...

ko mmg terer la jah sbb bab nk mengagak air tu pun nk kena ada skil. terkurang tak bulih. terlebih pun tak bulih... he he.

agak2 kalau kita meniaga kat london bulih beli bas 2 tengkat tu cash tak jah..? muahahaha...


:p



.

neezareef said...

pisang cicah sambal kicap...x toleh kiri kanan dah..tau2 licin je pinggan

julietchun said...

lepas makan rasa menanduk,kekekeke.

KV said...

jah, sampai ke tua aku masih gagal wat sambal kicap org johor. Huhu

manusia~normal said...

kak jah..nak mintak nasihat ni..maklumlah dah pakar ala2 cepwan kato eh hah...
sey tak bapo bokonan ngan kaler kuning2 kunyit tu hah...
biaso na jumpo...
nak tukar kaler lain buleh???guno pewarno merah mungkin???

Tijah said...

piah
bagus piah. anak ko mmg ada ciri2 insan mulia seperti tijah. ahhahahaa...


aspa
mana ada...aku molot tak lezer tawww. hahahah


tm
lama gak tu. err...aku syak ko goreng pisang setaun sekali tu. hahahah


tm lagi
aku buat cam bancuhan roti jala tu jer. tak pekat sgt tak cair sgt. bas 2 tingkat? bukan takat bas nok, dgn stesen dia skali kita bleh beli cash.


neeza
best kan?? aku kalu xde sambal kicap tu mmg kureng jln...


juliet
tandok apa??? hahhaaa...moskel nihhh...


kv
terbaek nok. ko cuba laa...misti x nyesal.


bp
buleh. lopeh tu kau boh susu sket...jadi la den adunan sirap bandong. kau mmg nak kono lopuk kan?

09892 said...

aaa!!!!

teringat aku 1st tem makan goreng pisang + kicap...kat Johor.

Tenks Pakcik Muddat for introducing it to we all...

Tetiba teringat tempe goreng + kicap (baik utk kesihatan minda, sbb tu kita pandai2 kan) and oso mi siput + sambal .... heaven..

HappyIrfa said...

hahahaha..penyabarnya kak tijah ni

Tijah said...

zt
aku pun blaja mkn pisang ngan sambal kicap kat muar ka jugak. seblm tu mkn cicah gula jer. tapi mi siput best kan?? nasi lemak cikgu atan oso. tapi anak dia tu gatal laaa...sker sembam2 kat org..


irfa
tapi tidak dijln raya. heheheh

Mak Ton said...

sedap la kak...
uisshhhh... ni yg teruja nk buat nih...
akak nye gmbr sama citer mmg menaikkan napsu mkn la akak nih..
lapo....

Tijah said...

makton
aku kan mmg kedengki. wakakaka.

Pije. said...

meleleh air liur i kak tijah.
auww.

Tijah said...

pije. woohh! kang blk sila ke kedai 2 ringgit beli towel goodmorning 5 lai

Yunus Badawi said...

kalau semua org badan panas mcm ko, bankrap tauke sykt minuman tu.

aku lambat hari ni sbb pegi rumah anak2 dara dulu. Jgn jeles kah kah kah

Tijah said...

yb
wakakakaa. kureng asemmmmm!!!!

Monkey D Luffy said...

cis

aku x percaya

tul ker ko ni

Tijah said...

kapten
apa yg ko tak pecaya?? aku pemalu? hahahah