Sep 4, 2009

mari sini saya ajar kamu cara2 menyediakan portuguese egg tart

Jah, nie ha resepi portuguese egg tart tp i sendiri pun blm cuba lg but hope OK la...

Bahan2 (6 biji tart)
1 keping puff pastry (nie kat tesco pun ada jual)

Filling
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair or susu segar
1/4 cawan whipping cream
3 biji kuning telur
1/4 sudu kecil vanilla extract

Kekdahnya:
Panaskan oven 200 C
. Masukkan suma bhn2 filling dlm mangkuk dan pukul sampai sebati dan tapis..dah tapis ketepikan ler. Potong puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat dan cucuk permukaannya dengan garfu. Pas tue masukkan dlm muffin tin. Isikan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh. Bakar selama 20 minit and biar sejuk dlm tin muffin selama 5-10 minit sblm dikeluarkan. Pas tue x reti2 ke nak ajak kita ngopi sekali??? hehe...gud luck!

~ faiz ~

------------------------------

lama dah akak mintak resepi portuguese egg tart dari minah ni. (lawa kan dia?)
*nok...tlg buatkan mak doploh bijik bleh? tengs in advans. hehehe...

email tu akak simpan since bln 7 tuari. tapi masih tak buat2 lagi. kegemaran kami sekeluarga ekceli nih. dulu masa muda2, masa metabolisma tengah tinggi...akak buleh je hadap benda ni hari2.


tapi hari ni tadi...

akak telah memberanikan diri menyediakan sendiri potugis egg tart buat famili.

cara2nya :
  • pandu kereta ke giant senawang
  • parking
  • kunci kereta
  • pandang kiri, pandang kanan...lintas jalan
  • masuk kings confectionary
  • ambil tray
  • sepit egg tart 3 biji...
  • bayar (rm1.50 x 3) dan berlalu pergi
setel!!!

burp! alhamdulillah!!!
gendang gendut tali kecapi. kenyang perut suka hati.

eleehhh! takde la susah mana egg tart ni kannnn???

55 comments:

Ms.Lilies said...

peveret ku jua nok!!
tapi aku tau makan je...buatnya haremmmm nak amik tau

Tart LovEr said...

makanan harianku

Tijah said...

lilies
aku juer begitu. kekadang teringin makan sebijik jer...nak buat malas. hehe


tart lover
sedap kan? hari2 pun takpe...

linn said...

tipah tetipu btol laa. tp ok laa...senang nak sediakan tart versi ko nih. aku yakin aku leh buat gak.

ZARA 札拉 said...

hahaha~

aku setuju kak~

senang banagt!

~BEE~ said...

waaa...sedapnye...

dah lama x makan...dulu selalu buat breakfast...

xbleh jadik nih..esok mesti beli...hihi

Shifu67 said...

errrr... berapa kalori dia nii

joegrimjow said...

kalori mesti bnyak ni
hehe
xpe
asalkan kenyang

Tijah said...

linn
aku pun yakin ko takkan tersasar resepi masa buat nih. heheh


zara
kan? aku dah kata. aku xkan share resepi susah2 ni. hehehe


bee
yer. silakan. ekceli aku prefer baker's cottage punyer dr kings confec. puff dia lagi lembutt...


shifu
err...lebih kurang 400kj bang. sbb tu kena beli so dpt mkn 1 sorang jer. kalu buat takut terlebih kalori. heheh

Tijah said...

joe
tengok rupa pun takot kann? hehehe

Cakap Kosong said...

nok...aku pandai buat resipi ko yg last tuh....hahaha..tapi kan nok...kalau cheese tart ngan muffin ...kt stall kt kompleks pkns tepi org promot broadbad tu memang sedap....membunuh sedapnyer nok..:-D

gerbera said...

ye..ianya sungguh lazat. Saya pilih egg tart di Bakers Cottage.Nyum nyum..

Tijah said...

ck
siriyes nok? aku sanggup dibunuh utk dptkan cheese tart yg sedap tu.


gerbera
tart bakers cottage pilihan utama sy juer. tapi jauh nun terletak di town. maka tiada pilihan lain...kings confec pun jadi la...

NenekPenne said...

tijahhh!!!.... ai suka resepi u tu... dapur tak kotor, jari jemari pun tak kotor kan...

gimme 5 yang oi!!!! u are soo damn brilliant sama mcm ai.. buat apa susah2... king confectionary kan ada.... ha ha ha..

ryurisora said...

lapo....

lupekanje said...

hmm...senang sungguh idup nih...
wat per nk susah2 kalu hak senangnya ada depan mata kannnnzz...

pas ni, ko tak yah la sesusah menyusahkan owang lain minta resepi kalu nk dptkan hasil instant yg tk nyusahkn idup ni nok...heheh..

AZANI said...

bazar ramadan ampangan happening...

aNiS tHe BumbleBee said...

konpem mak sy puji kak tijah lagik..ha,ko tgk tijah tu.sumer benda dia pndai masak.lebey kurang gitu la ayatnya.hinsss!

Tijah said...

nenek
u jgn kotorkan jemari taw. nati mcm mana nak tekel hartawan timor leste tu? heheh


ryu
akak ponnn...ni baru sudah makan megi


acik
takpo. satu hari sok den misti buek tu cik. tunggu bilo dek beradik dah kumpo ramai2 kit baru best masak byk2. err...acik nak ko?


azani
a'ahh...tiada tandingan walupun byk jer tempat lain tumbuh mcm cendawan


anis
bukan masak dik. tengok tijah tu..sumer benda dia pandai beli. main tunjukkkk jer. heheh

faiz said...

uikhhh jah...nyaris x tersembur air kopi aku jah..kot ye pun nak paste gambar..biaq la kecik sket..nie cam nak promo la plak..hahaha..

so, bila le agaknya nak merasa portugis egg tart tue ye..??? kalau kau buat mesti rupa dia sebijik cam yg kat kings tue tau..rasa x tau ler plak ;)

ashley said...

he he he

anak dara aku pun boleh buat NIH!!
cukup TERAL..

Yunus Badawi said...

Kalau cara ko tu, aku pun boleh. Bukan setakat egg tart, apa jenis makanan pun aku boleh dapat hehehe

Lifesaver said...

akak tijah...

aku lebih suka yg resipe egg tart kedua tu..hehehhee

@LiYaNNuaR said...

gud toraii... hahahaha

pari pari syurga said...

wakakakkaa...
aku pun pandai pun buat gaya cmtu...


hahahahaha!

moon said...

baguih sungguh resepi hang tu jah, pandu masuk kedai terus dapat ngap...hehe

ai said...

Aku pon selalu buat cara mcm kau tu. Mudah kan???

isabelle said...

resepi kaktijah gak yg lbh berkesan.hehehe

~0~ said...

wah...resipi tue cam drive thru..thru away...memang best tart tue..ahaks..

Mak Ton said...

siot tul la kak...

seh ingat bener2 nk ngajar wat tart nih... hiks...

Beli pun ok gak...

seh buat dolu.. kulit eh koreh melentung...

Lazyf... said...

Baker's Cottage nyer Egg Tart nih sodap kak...

kucingorengemok said...

ooo gitu kekdahnya, SENANG GILA! :p

tasikmerah said...

tij, aku ada request. tolong buat cheese tart pulak. bulih?

:)

Kak Ezza@makcik Blogger said...

senang jer Jah buat ni...akak ah lamo buat daa..sedap sangat....

Nietanozie said...

memang senang jahhhh......hehehe

mamarempit said...

tk minat la...kalo tart gulung nenas tu suker la..

||alis|| said...

akak... dah berapa point nih, hehehe..

kat italy bakery nyer PT nih sebiji dulu rm1. lani dah naik, rm1.20/pc. mmg sedap la kan.... akak yg buat tuh akak mlayu, dia ckp nak buat mmg senang, tapi bahan kena sukat ngan betol..

hantu btol la makan natang nih..kalori pon sedap menyorok dalam badan, kekeke!

Aminah said...

memang tak susa la......gua pon le wat camni...

Tijah said...

faiz
ni sebagai tribute aku sbb ko dah susah2 bagi resepi tapi aku tak buat2 pun lagi. hehehe. aku rasa kannnn...ko jugak yg kena buat aa. nati aku beli. hehehe


ashley
apasal kepslok kak? teral betul2 ke teral beli tu? hehehe


yb
iyer la bang. siapkan ajer ongkosnya kan???


lifesaver
aku dah agak dahhhhh. hahhaa


liyannuar
kannn??? siap cara step by step lagi aku bagi...


anim
ko jgn makannn...nanti nak kawen. kalori byk nihhhh...


moon
nak rasa seketul sorang jer. tu yg malas nak buat tu...(tak konfiden sebenarnyer)


ai
cara yg ke-2 tu kannn???


isabelle
tu bukan resepi...tu procedure. hahahah


~0~
yer. lagi hangus lagi setapp kan??


makton
resepi atas tu kisah benar. ko try la nok. dah jadi nanti leh buat n3. :D

Tijah said...

lazyf
yer. terbaik tu...puff dia lembut & kurang minyak kan?


kog
ala nok. katak dlm lubang ko bleh buattttt...ini misti celah kuku jer nihhh...


tm
tart2 ni aku fail la nok. takpe kalu aku terr buat aku bagitau...


kak ezza
resepi dier sama tak kak? kang sy pi blog akak tengok...


nietanozie
cuma perlu Q & bayar jer kannn????


mama
sodapp nok. asal ko tak suker? isk! rugi nikmat dunia taw. heheheh


alis
mmg...tu pasal xleh buat nanti dapat byk...mkn xleh berenti. kalu beli seketul sorang takde la rasa cam berdosa sgt pada diri sindri kan?


aminah
gua tawuuuu. gua post lu barang 10 ketul nak? tapi promis ajak vilashini mkn sekali tawww....

tentangseseorang said...

kau sama seperti aku kak. mempunyai resipi yang sama. ahahahaha

xiiinam said...

ku cubit juga dak tijah ni karang....


...makcik dah ready nak keluarkan bahan dari gobok kat dapur tu tawww!!

izman said...

kalau boli, akupun buleh tijah oi...

::narita:: said...

kak jah...
nak ckittttt ;)

siggplus said...

resepi yang aku guna untuk sediakan kuih tart lebih kurang sama gak la ngn resepi kak tu

Aminah said...

namo ajk dia....gua benci dia...ahahaha

Syima Syaz said...

senang sebab beli kan..kan..

Tijah said...

ady
resepi yg drive thru tu kah? hahaha


cklah
adoiii sakit aa chegooo....(teringat dulu ada sorang cikgu BI suka cubit aku kak sbb sebut masjid mosque sebagai moskiu...)


izman
nasib baik masa beli aku tak tersempak bopren lama. opppsss. hikhik. klakar ah citer ko tu...


narita
dah abes dikkk. 3 ketul jer beli...


siggplus
ko pandai buat jugak kah?? untungnyer bini ko sok...


aminah
jgn benciii. nanti sok2 jadi roommate baru tawu. wakakakaa...

Tijah said...

syima
pandaiii punnn...hehehe

siggplus said...

pandai jugak la..nak ke resepi?ni ha dia

cara2nya :

* pandu kereta ke giant senawang
* parking
* kunci kereta
* pandang kiri, pandang kanan...lintas jalan
* masuk kings confectionary
* ambil tray
* sepit egg tart 3 biji...
* bayar (rm1.50 x 3) dan berlalu pergi

Syima Syaz said...

hehehehe

Che Sue said...

oh tuhan..setap nyerr...adoilaa adoilaa..nk balik mesiaaaa!

faiz said...

jah, kalau nak beli tart kat aku blh..tp sbb ko niekan tahap2 celebriti..so kena charge double ler..hehe..he

Tijah said...

siggplus
wakakakaa. cam penah baca jer tu...tapi kat mana ekkk???


syima
apo golak2? hahah


che sue
kat sana takdo ko dek???


faiz
mencikkkk! ko dabel stended ngan aku nokkk?? hahahaa

kupaslaroren said...

akak.....sy tgk pic pastu terus print. dan bila bace baru kusedari....wahhhhhh tertipu tipah tau ;p mencik

tart kt Kigs mmg sodap =)