ok. part 2 plak. saja je ni. takde citer apa pun. nak tulis resepi sket je. maklum la raya setaun sekali kan? tak rekod kang takut lupa.
kebetulan balik raya awal taun ni...dapat la tolong2 mak sket kat dapo. kasi dia rehat sket la kan sambil tengok qamar bani hashim kat oasis (siriyes best wohhh citer tu!). sian mak. penat siang mlm jaga ayah yg tgh kurang sihat tu (strok).
rendang ayam biasa mmg mak serah bulat2 kat akak.
"hang buat la cemana pun..."
cuma ketupat palas dgn gulai daging jer kena pantau. sbb versi yg biasa mak buat ni lain sket. ikutkan akak kang...belasah pakai cili api je.
ok...
lets start dgn main dish. ketupek paleh...
bahan2:
bahan2 :
kebetulan balik raya awal taun ni...dapat la tolong2 mak sket kat dapo. kasi dia rehat sket la kan sambil tengok qamar bani hashim kat oasis (siriyes best wohhh citer tu!). sian mak. penat siang mlm jaga ayah yg tgh kurang sihat tu (strok).
rendang ayam biasa mmg mak serah bulat2 kat akak.
"hang buat la cemana pun..."
cuma ketupat palas dgn gulai daging jer kena pantau. sbb versi yg biasa mak buat ni lain sket. ikutkan akak kang...belasah pakai cili api je.
ok...
lets start dgn main dish. ketupek paleh...
bahan2:
- 5 cawan beras pulut susu (rendam kejap dlm 15 min then toskan)
- 5 cawan santan pekat (dari 2 biji kelapa)
- garam & gula
- 3 helai daun pandan
- daun palas
- masak santan. bubuh garam & daun pandan sket utk wangi (jgn mandai2 letak vanilla plak taw!!!)
- masukkan beras pulut. pulut haruslah lebih sket dari santan. jgn terendam sgt nanti pulut lembik.
- kacau2 sampai la pulut tu separuh masak. (pulut tu misti ada bijik2 sket tau. takpe tu der sbb karang nak rebus lagi skali)
- pastu balut la pulut tu dgn ketupat palas cenggini. (mekasih byk2 la kat owner nih...)
- pastikan balutan adalah rapat yer. jgn tenganga pulak. masuk air lombik ketupek tu nanti.
- siap balut...sila rebus ketupat tu lagi sekali.
- tips : alas bahagian dasar periuk tu dgn lebihan daun palas dulu utk elakkan ketupat dr hangus yer kawan2.
bahan2 :
- 2 kg daging (jgn potong besar2 nanti cepat habis. wakakaka)
- 4 peket rempah kari daging/ayam
- 20 biji bawang merah (kecik)
- 10 biji bawang putih
- 4 inci halia
- penumis (bunga lawang, pelaga, kayu manis & cengkih)
- 2 tangkai daun kari
- 2 senduk kerisik
- 2 senduk cili boh
- 1 biji kelapa (ambik santan pekat)
- bwg merah, bwg putih & halia dibahagi 2. sebahagian hiris, sebahagian lagi kasi blend.
- bahan2 yg diblend tu...gaulkan dgn daging, rempah kari, cili boh, kerisik & air sket.
- bahan2 hiris tu...ditumis sekali dgn bahan penumis & daun kari.
- bila dah garing sket, masukkan daging yg dah diperap dgn rempah & bawang2 tadi.
- letak air lebih2 sket...tunggu sampai daging empuk
- last skali...baru la masukkan santan pekat tadi. agak2 mendidih...tutup api.
24 comments:
tijah nak masak camni untuk open house nanti ke?
hamba stuju!!! :-)
nak makan banyak2. stressed nih!
tijah...ai nk rekues gulai daging mak tok gn ayam rosemeri yerr mase open hous ruma you..ai nk datang pakai kebaya dan kain belah tinggi maut punyaa..liptik merah tauu...
tuh dia, chef tijah dah masuk dapoq semula, kekeke!
bila akak nak wat open house?
terus terasa nk berlari mendptkan ketupat dlm peti ais org kasik semlm sempena raya posa 6 arini...ekekeke!
dib
kita buat pakai daging bangau nak?
tic
acik ani byk masak tak tuari? wuii. tingat acar buah eh yg sodap tuhhh. tuari acik usop kau jmpa acik nuar kek pilah. koba eh nak pi jauh. pi mano tu?
salwa
takyah la pakai kebaya dik. takleh kancing butang kang caner? hikhik
alis
yer. aku nak try buat trifel ko tu plak nanti. pakai kek stoberi misti sedap tu kan?
apik
ko nak datang ker dik?
buyuiazliana
wah dah pose 6 dah eh? akak baru terhegeh2 nak mula ni...
Jah,
dah banyak tahun tak buat ketupat daun palas sebab selalunya yang tukang buatnya adalah ayah akak...miss la!akak kena ikhtiar suapay mampu membungkusnya.
u kijam laa tijahh......tak cekci laaa
ashley
aku pun makan taun gak belajar balut ketupat tu kak. kejap2 terbarai. skrg ni jer baru ada konfiden sket nak buat sindri....
salwa
wakakakakaa. pakai jubah ke court tu pun buleh sajer...hehehe
bagos2....
nanti kalau perlu, aku rujuk je kat ko caner nak buat eh...
i loike!
wey.. abah den memang can tu.. dah lamo den tunggu dio nak poie jauh2.. tak poie yo... goma bona buek drama queen... gasak eh lah..
orang kelantan pun buat ketupat palas juga jah, kalau balut ternganga bucunya atau tak cukup solid isinya mau orang tua reject. he he
kak tijah..ketupat jantan ke betino tu?hehe
ghondang tu tak koring yo Jah...!
meleleh air lio nengok.
zt
caner nak buat apa? bungkus ketupat ke? weh. kalu dapat sama2 kita bungkus ketupat palas tem potluck best kan? tapi bila nak siapnyer ek?
tic
wakakaka. ja'atttt la luuu. tapi mmg omak den menjuih2 mulut eh donga cito abah kau. acik milah kau osah bedondam boto deh mo belukang tu...
che la
a'ah kan? kalu terbukak2 tu...bakal mak metua tgk misti kena rejek awal2
lifesaver
jantan aa...ketupat betina balutan dier cam skirt sket. hehehe
eddie
tak. dia mmg berkuah sket. yg kering tu wa punyer rendang ayam
sodap aeh..
kat tmpat saye lak kak tijah, ketupat palas nye cicah ngan sekaya. huhu..
ryurisora
uishh. manis tu...best ke? tak penah rasa plak
hak...tercokik den ngan sarapan ni ha...
buat dua2 la...
aku dari dulu belaja ngan nenek aku tak lepas2...lipat daun palas...
time potluck? bulih! bulih...ala2 aktiviti sukaneka cam gitu kan??
pastu ko ngan aku je yg layan.....
memang koghomaan ese kotupek paleh tuh...
zt
a'ahkan? org lain aku tak harap sgt esp tic bai. agak2 tak lepas lipat ketupat kang misti dia berpura2 bz capture moment dgn kamera dia tu konon2nyer. wakakakak
lazyf
sey pun ghoma. melokit2 tangan nak membalut eh tu...
kak tijah, cicah sekaya tu cara org perak belah telok intan sana. bes jugak la. tp kot org yg tak suke manis memang x leh g lah.huhuh
rupa ketupat palas ko tu lain la dari rupa ketupat palas aku
ryurisora
tu la tu. utk org tekak pedas cam aku mmg xleh kot tu. heheh
nora
akunyer jantan. konyer tino kot? heheh
Post a Comment