Feb 4, 2011

kuay teow kantonis

heppppp!!!
tengok tu...
kemain syak wasangka.
biasaaaaaa diaaaa...

sebenarnya pasal ni la.
1st time buat kuay teow kantonis jadi.
rasa sebijik macam kedai victory.
alahhhh. kedai cina muslim yg femes kat S2 tu.
tu yang ulang sampai 3 kali.
hahaha...

hey!
bak kata juri dalam top chef.
samtaims...gudfudisbeterdenseks ok.
alah!
translate ah sindri.

ini utk sorang makan.
tengok tuu...
siap ada efek nur dari jendela dapor.
kau ado?

bahan2 :
  • segenggam kuay teow
  • 3 ulas bawang putih
  • udang
  • fishcake
  • ayam
  • 1 helai sawi (buat syarat je utk presentation. saya tak suka sayur)
  • 1 biji telur
cara2 :
  • goreng kuay teow & kicap. angkat & ketepikan. letak dlm pinggan.
  • panaskan minyak lain.
  • tumis bawang putih.
  • then masukkan ayam, udang & fishcake. letak air sikit utk kuah.
  • masukkan sawi.
  • ejas rasa. garam + lada sulah + lada hitam (sikiitt je tau) + minyak bijan + sos ikan + sos tiram
  • pecahkan telur. kacau2.
  • pekatkan kuah dgn tepung jagung. (1 sudu je. bancuh dulu dgn air supaya tak berketul)
  • siap. boleh tuang kuah atas kuay teow tadi.
  • sedia utk dihidang (wahhh! ayat rancangan ketok2 romodhon)
tu jer.
dijamin mertua suka hati.
eh!

31 comments:

DeLancrettLurpak said...

sometimes, good food is better than seks, LOL!!!

.
.
.
.
.
(sambil angguk-angguk) hehehhehee

Aku said...

fudplusseks sekaligus lak?

Ranggi metropolitan... hahaah

eddie dewanaga said...

...hehehe, tengok juga pasangan mengawan tu, sometimes boleh forget that we're having nothing yet since last night...!!!

Oops.. teringat cerita dulu.

zonaku said...

malas la nk masak....


.
.
.
.
oder je la blh????

Leen said...

Wah, ni wajib try nih..tq kak tijah <3

Aslina said...

alamak... sedap yang membawa pengulangan berkali2 ni yang bahaya kepada diet untuk kuwos ni...

kak tij... efek diet tak??? kalo sedap cenggini, saye takde nak tambah makan 3x je... kurang2 pun 6-7 kali.

huhuhh...

Kazaztan Team said...

ehhh...ehh..ehh..sedap...ada bau smpi sini..

Kaseh said...

lama tak pi kedai victory tuh..suka mee hailam diaa...babe gua amek resepi nih..

Lazyf said...

ini baru betul-betul Ho Liaw...hohoho

Cik Ina minat Do do Cheng said...

hiss, meleleh air liur makcik tengok kueh teow kantonins tu, siap disimbah cahaya matahri gitu.

AZANI said...

i am innocent...

Umie said...

oishii sou.. isk3x.. tetiba teringat kedai makan cina muslim kat tasik permaisuri..sodap nya aii..terliur jap haku nih.. kat sini mana nak cari chinese food yg halal..waaa!!!!

Madam Sooyaree said...

Fuddenseks laa... bakar kalori, hahaha..

Nampak senang, nanti den nak cuba. Tapi mana pulak nak cari kuey teow ni?

Tijah said...

lurpak
paham kannn? kekadang jer la. hahaha


aku
errrr...caner nak jawab tu bang nijam?


eddie
hahahaha. ni cakap dr pengalaman la nih kan?


zonaku
bolehhh jer. bila nak datang?


leen
harus. barang pun x byk, senang plak tu.


aslina
tu pasal kasi resepi siap2 utk buat sekali makan jer. pengulangan adalah berbahaya.

Tijah said...

kazaztan
kannn? tak mahal der. kiter cas sepinggan 18hengget jer.


kaseh
mi hailam dia sedap kan? kita pun suka. penah try restoran jaya blakang cimb town? haaaa. situ pun sedap chinese food dia.


lazyf
hochackkk. ho ho ho. semua ho lah...


cik ina
tu sinar mentari pagi tu. bukan senang nak dapat efek sebegitu. errr. kem salam kat akak do do cheng eh?


azani
saya tau bang. :D


umie
kono la gugel cari resepi buat sindri kan? tapi chinese food biasa brg senang dapat, nak buat pun tak remeh.


madam sooyaree
ehh. betul jugak kan? gudsajesyen, hahaha. kuayteow kering ada kot jual kat mall...

al-lavendari said...

nampak macam sedap .. esp tengah2 lapar begini !

tasekM said...

jah... dulu ex-student aku pernah ajar buat mende alah nih.

buat kuah tu adalah sama. tapi tak guna kueh teow. ko amik bihun. nak basuh, basuh la sikit. tapi aku tak basuh. masuk terus dalam minyak panas. hasilnya. bihun tu akan garing. masuk dalam pinggan. pastu buh kuah belas atas.

sedap tij. rasa kranci2 bihun tu(perghh... ejaan aku!).

kat kedai panggil mi apa ntah.





pejadah blog aku pun aku tak bukak lagi pepagi nih, blog ko yg aku hadap nih...




.

Tijah said...

al
aaaa....makan panas2 mmg best tu bang. nak2 diiringi bunyi angin mendayu2 kat bukit tu. heheh


tm
ehh? aku nak try la nanti. bihun goreng misti kranci & sedap kan? goreng cam ala2 soto tu ek? eh. bukan tu bihun ladna ke weh?

kak Erna said...

jah..segonggam mano nak cukup..he he..

pieyaris said...

maveles lo!!!yummy!!

||alis|| said...

wa terkesan dengan resepi kali ini kak jah..

chai n tea said...

ok kopipes dgn jayanya..
thanks kak

cik zilla said...

link blog baru sy..
http://fuzzy-zilla401.blogspot.com/

selamat mempolloww

Puan Capa said...

akak...ada lagi..nak!

Tijah said...

k.erna
kok makan sorang cukup tu kak. hehehe


pieyaris
haaa. jgn lupa try taw...


alis
senang giler kannn?


chai n tea
ahhhh. sudah register jadi downline blm?


zilla
ya. terima kasih...:D


puan capa
meh la sini. bawak udang sindri yer? hahaha

KAKTINY said...

aku sanggup je sediakan GOOD FOOD "SETIAP HARI"... hmmm... takpe.. abaikan penyambungan ayat yang tak sepatutnya!!.. kehkehkeh..

bila nk deting?.. (kita alih topik.. kahkahkah).

ashley said...

boleh try nih...
Thanks Jah!!

Tijah said...

tiny
aku rasa cam tauuuuu jer caner nak sambung ayat ko tu. hahaha


k.ash
sila kak. sila. mudah sgt tu kan? :D

LiErOSe~QiEmi said...

kak, kicap ape tu??? kicap cair ke kicap biasa makan tu??? nak kena try niiiii

Tijah said...

lierose
akak blasah jer kicap kipas udang lemak manis tu. tu jer yg ado. hihi

intan.maisarah said...

hoh. sodap. ! lapo dah ni