Jul 30, 2008

lepat labu

salam israk & mikraj peeps!!! NS cuti hari ni...
ptg semlm akak & carlos singgah pasar mlm ttj seblm amek cem. niat hati tu nak beli soya panas je, tapi terbeli plak popiah basah & seri muka kat makcik slow tu. bapak slow okeh makcik tu bungkus kuih. tapi disebabkan kuih dia sedap nak MATI, kiterang sabar je la walupun service LEMBAB nak mam***!!
pastu...
lalu kat org jual sayur, nampak labu kuning yg cantik. carlos kata buat lepat sedap tu. (nak wat caner, kiterang ni selera org kampung). akak panjang2kan leher tgk ada tak org jual daun pisang...ha! ada pun. beli dlm 6 helai medium size, 50sen jer. ok bang, daun dah ada...bleh la beli labu tu tadi.
sempena halloween...err...israk mikraj ni kan, mari kita raikan dgn membuat lepat labu dan dikongsi bersama jiran tetangga okeh!
  • potong labu kecik2 & rebus sampai empuk (pakai piuk rice cooker bleh? hahaha)
  • sementara tu layurkan daun pisang atas api (ni nak kasi daun tu lembut, kalu tak dia senang patah masa lipat2 tu nanti..)

  • lecek labu yg dah empuk tu sampai hancur
  • pastu tambah tepung gandum sket. jgn byk sgt nanti lepatnye keras
  • tambah gula secukup rasa (bleh gak letak gula merah utk kasi kaler lepat tu gelap ala2 latino gitew)
  • buh garam sket nak kasi lemak (skettttttt je tau)
  • letak atas daun pisang cenggini...

  • bungkus & lipat sesuka hati. akak dpt sedulang nih, byk gak kan?
  • kukus selama 20-30 minit

sungguh enak dimakan begitu saja!!!! (sila nyanyi seperti roti gardenia)

11 comments:

ita.itu said...

yaallah..menariknye..ko pandai masak kan

Mummy said...

amboi yang.. tergoda mummy nengok! siap resepi lagi tu.. ni yang buat mummy sayang adik mummy sorang ni... btw.. thanx sebab ziarah blog mummy, nanti mummy link kan k.jah kat blog mummy ya yang...

K.Jah said...

ita - pandai tu xde la, cume rajin sket jer. laki & anak aku pemakan lepat tegar nkoo!!

mummy - blehh!!sy pun nak link mummy gak. hikhik...terharu plak ada org panggil kite "yang". terasa manja disitu

:: AYU AYUMiE :: said...

kakjah, cam tau je kat umah ai ada labu sesuku bijik...leh try nie...tp ai takder KUKUSAN...wawawawawa, so bertambah wishlist ai utk kak jah: loyang + kukusan...heh!

K.Jah said...

ayo budak nih...

ayu, ko mintak cija belikan eh? ala..duit dia, duit akak gak. tak gitew cija? wakakaka!!

IBU KUMBANG said...

KJ,

Aku hangin betulla orang bagi resepi kuantiti nye "sikit2" ni.. aku budak baru belajar harus la bg ukurannya.. kalau pakai cawan pun ok.. jgn pakai timbang2 ni, xde timbang kat omah.. hehehe.. demand.. demand

Anonymous said...

kok nak boli an loyang + kukusan tok kak ayu,baik aku boli dapo tok umah 'bersamamu' kepunyaan en chang ithuwww...kihkih

-acu-

K.Jah said...

IK, aku kannye pandai pun sukat2 ni. main campak2 jer...ala, ko agak2 je la. labu sebijik, tepung ejas sindri sampai kental sket, pastu gula pandai2 la ko rasa...

Kos Serani said...

Ini blog resepi dan masak memasak ker??/ LARI...kak Jah mengamuk kena kutuk

NieZearm said...

kat opis aku dolu, sesiapa yg agak lembab mesti di panggil lepat...

K.Jah said...

kos - akak punye post based on obsesi terkini. skrg tgh giler masak...so korang akan tgk gambar mknan sajalah. hahahaha

jek - hahaha..asal ah? jadi aku bleh la panggil makcik jual kuih tu..makcik lepat kan? xde la teruk na bunyinya kan?