Jul 29, 2008

kuah kacang

tadi akak gi branch office amek propectus baru utk new fund. akhirnya, keluar jugak capital protected scheme yg dinanti2kan itu. akak ske nih...sbb money back guarantee.
saje nak tunjuk kasut moncong tajam feveret akak. sepak anjing bleh senak dia tau!!!

next, singgah citrah jap buat threading & cuci rambut. kan xleh cuci sendiri tp bila org buatkan tu...siap urut2 kepala bagai adalah sangat bestttt sekali! ala, kan mahal pun...5 hengget je. dpt ke hage tu kat KL?? takpat der jepp!
on the way blk, akak ikut ampangan nak singgah pasar. aiseh! tutup la pulak, tak tau plak ptg xde org meniaga sbb akak salu gi pagi je. akak ske pegi situ bukan apa...bawang putih dah siap kupas, cili padi, cili kering dah siap buang tangkai, kacang tanah dah siap blend kasar, santan dah siap perah...kan menyenangkan keje akak tu. peniaganya semua org melayu saja, gerai2nya well organized & yg paling penting...takde tumpahan sisa2 babi ke haper disitew.

kacang tanah dah siap tumbuk. 3 hengget jer.
terpaksa la cari kedai lain utk beli tahu, togei & timun. mlm tadi akak buat kuah kacang. so, hari ni cadang nak buat la tahu sumbat kan...since pencicahnya dah ada. carlos kalu cucur udang, tahu sumbat dia lebih ske makan dgn kuah kacang...org utara gittew! tapi akak lak ske kuah cili cam cucur udang alor gajah tu. lagi best!!

jeki/jil..ko nak resepi kuah kacang kan?? nia deh ha...
bahan2:

  • kacang tanah (ditumbuk/blend kasar)
  • 2 biji bwg besar
  • 3 biji bwg putih
  • 2 inci halia
  • 2 btg serai (dititik)
  • sedikit lengkuas diketuk (tadi akak x letak, lupa beli...)
  • segenggam cili kering
  • sejemput udang kering
kekdah:
  • bwg besar + bwg putih + halia + cili kering + udang kering diblend together-gether
  • tumis dlm minyak yg agak byk. ni utk kasi kuah nampak cantik je. pas dah masak bleh la buang minyak yg lebih2 tu...
  • masukkan serai, lengkuas & tambahkan air. biar dia mendidih kejap
  • masukkan kacang tanah...
  • perisakan garam, gula (gula merah + gula putih) & asamnya (asam jawa).
  • masak sampai la kacangnya lembut & kuahnya pekat

asam jawa extra yg menyenangkan hidup akak. botol itam tu gula merah ok, bukan kicap. dan ubat batuk cap ibu & anak tu enterframe saja...tiada kena mengena dgn resepi.

kuah tengah mendidih. tu periuk tupperware, mak akak kasik! pasnih nak mengendeng periuk vision dia plak! errr...bkn org ns harta termasuk periuk belanga turun kat anak pompan sulung ke? wakakakaa!! cija, cana...korang beli periuk sindri okeh!
mkn dgn nasi impit kerr...

tahu sumbat pun blehh!!

10 comments:

ita.itu said...

wah mcm gitu ek buatnye...bila la sy rajin nak buat kak..hehe..eh kak kasut ko aku kenan la..dah la tajam..pastu kale paberet i lak tuh..hehe

K.Jah said...

ko akan jadi rajin bila laki ko start komplen makanan kat luar tu. byk MSG la, mahal la, rambut makin gugur la, udang busuk la..jadi utk mengelakkan dia mengomel semasa mengadap rezeki, ko masak jer la kat umah ita...mcm aku ni ha walupun kekadang cam x brapa nak ikhlas...wakakaka...

Izzu Izzuri said...

Setujuukkk!!
Ko akan rajin kan ita..
Selain komplen2 yg dnyatakan oleh kak jah di atas ialah.....
Bila mak ko da xde lg di alam maya ni..Takde sapa yg leh ganti kesifuan memasak dia..Barulah rasa terhegeh2 nk blajar sume2nyer..Sbb laki ko, abg2 ko terutama skali bapak ko mnyebut2 'mak dulu rajin masak & sgt setap'...
Huhuhuuuu...Sentap tak??

p.e.e.p.a said...

kacang tnah pun dah siap tumbuk? bahagianya hidup.. =)

K.Jah said...

jek, betul tu..tapi walupun mak aku ada lagi, kekadang dia saja suh aku masak. "ibu dah bepuluh taun masak haaa...bagi la ibu rilek lak" kato eh. mak aku dah lemak skrg. wakakakaka...

peepa, iyer..mmg bahagia sesugguh. leceh tu kacang nak sangrai, pastu buang kulit, nak blend bagai..dah ada yg siap senang

Anonymous said...

camno la aku tak poso isnin kalu balik somban ko masak cengginik..agak rase besalah ye disitu makan masakan kakjah niek..dio kalu masak raye nyerk style k..gomok haku tau!!

*woit ngah,adat n9 kalu tanah dapek kek anak pompan sulong,tapi kalu akak eh takmoh adik dio leh dapek,nak2 yang bongsu..ko taknak kan..muahkahkah..larikkkk!!!

-acu-

K.Jah said...

woih cija, tak baik tau citer hal tanah kat sinih. kang org ingat kite materialistik lak. tapi..mmg betul pun! akak ngaku tu... wakakaka!!!

IBU KUMBANG said...

KJ, ko kata diet tapi aku nengok macam nan ado jer... aku semalam byk kali dok perati kot2 ada hapdate.. wah sekali hapdate main pukal... jap lagik.. time2 boss aku takde akan ku cerca dan maki setiap N3 ko...

K.Jah said...

IK, diet la tu..kan seimbang menunyer tu. mana ada nasik. lauk pauk & dessert less sugar low kalori sajork! harus la pukal, kan aku ske warehouse sale. ko nak cerca aku nok? akak ske!!!!huhuhu

yenyenstory said...

lapar rasanya.....nyammmm