Oct 6, 2009

abe! siakaksting sor!

"kau tau ngahhhh...ado pasarayo baru bukak! dokek blakang tmn sri mawar nuna. konseb namo ehhh! osah murah2 barang eh. den baru poie mo ayah kau tadi boli anggor nia...4 engget yo sekilo. takdo bijik lak tu. kau poie la tengok..."

muka sazah yg sgt bersungguh2 mempromosi pasaraya baru bukak tu buat akak berasa amat teruja nak pegi tengok.

wooohh! econsave. ingatkan mende la konseb! konseb! abes sume nama omputeh nak di negerisembilankannya.

tapi mmg murah pun ek? ni fes time akak masuk econsave ni. kesian kan?

nampak siakap. 6 hengget sekor. besar gak size dia. sampai terkeluar2 la dr dinner plate tu kan. so mlm tadi try la siakap stim. sedapp arr! walupun murah, isi dia cantik. daging dia pun fresh tak bebau. ni harus la kejap lagi pegi beli lagi 4 ekor nih. baru puas makan. kat tomyam pun diorang charge 15 -20 hengget sekor kan?

abe! siakaksting sor!
(cara order di restoran tomyam)

bahan2 :
  • siakap
  • bawang putih
  • halia
  • cili api
  • daun ketumbar
  • limau kasturi
cara2 :
  • hiris bawang putih + halia + cili api + daun ketumbar
  • letak semua2 brg tu atas ikan
  • perah air limau
  • garam sket, sos tiram sket, minyak bijan sket
  • kukus 15 menet
sapo makan ni kannn...gerenti mengaum2 kesodapan!

64 comments:

Mak Ton said...

ye lah....

seh ari tuh lalu situ.. tp lom bukak...

nk g la cengini...

siakap 4 henget sekor.. org dtg jamu ngan siakap leh??? hiks

Ms.Lilies said...

mengaum nok??
cer ko buat bunyi skit...
teringin gak dgr ko mengaum haa :p

♥ dak pink said...

aiishh, tergugat iman pose nam ai nengok ikan tersebut..

*elo kak. saje nyinggah. =)

suezensuzanna said...

owhh..mcm sungguh sedap siakak sting tuh...

jasrina said...

stim betul la tengok siakap tu...

hantumakan said...

owh, itu gimik la jah, bebaru bukak memamg pakat letak rega suma beyond murah, hehe, lelamo rege biasa gak tuh..

bai the way, bilakah kau akan pindah ke kaw. jammed hirok pikok itew, hehehehe

:)

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Den pon ghodah yo poie ari ahad aritu, poie meninjau kawasan...brg2 makan murah yo...bulih laa..tp nak momboli pikir 10x mano tak eii, org nak bayar beratur panjang cam nak poie haji...tak koso den nak nunggu...:)

nurul@cokolat said...

ramai cakap econsave murah.. aku tak percaya. tapi lepas ko sendiripun cakap murah, kini aku percaya. sebab ko tak suka menipukan?

econsave paling dekat dgn aku adalah di sg.buloh... mmmm????

yuyee cap limau said...

kak jah masa kite p seremban baru nie lalu gak kat ekonsep,rugi nyer tak singgah kalo tak dapat kite jumpe kan..hahah

FIESYAH said...

econsave memang murah, p kite ni je yg lagak kaye x kalah nak gak g Tesco & Giant..he..he...

Siakap Sting, nak wat lah, sodap je..

~0~ said...

siap mengaum tue...takut den nak try

||alis|| said...

ngeh.... kaloh order tomyam nih.. beli ikang nih mana, be?

kak konsep... hehehe!

Cahaya said...

wah sedap nengokyer ikan akak tu..nk rase le sikit...ingatkn kangkung..hehe

Yunus Badawi said...

Kalau ko pindah Setiawangsa esok takde kedai konsep tu kat sini. Kita pakat2 pegi pasar borong Selayang aje....

Lifesaver said...

lor...kak tjah..aku ingatkan kg aku mundur..lama dah econsave buka di tempat ku..hehehe

Che La said...

econsave kat rumah den tu gaduh gaduh orang berebut parking, malah nak berebut ana pi giant je..

Syima Syaz said...

adoi.... teringin plaks makan siakap 3 rasa kat PD.sedap giler!

Tijah said...

makton
tak...yg 4 hegget tu anggor. siakap 6 hengget


lilies
ngiauuu!!!! wakakak. tu bunyi gimau manjo tuu...


dak pink
aku lom sempat pose 6..ni dah benera jopun plak dah. huwaa...x sempat nih


suezen
mmg sedap dik. sila lah coba...


jasrina
kan? aku pun stim tengok


dalia
kalu centu aku kena amek gamba nih. before & after. sok2 kalu nek harga aku bleh komplen. bleh centu nok?


june
a'ah. den poie ahad aritu tapi tak singgah. meghombik org cam somut. tu yg poie tem kojo tu...


cok
yer. aku bukan propa nok. hahah. dan aku mmg suker benda murah2 nih. maklum la sayang duittt kannn??


yuyee
misti ko tak cam akak. sbb akak pakai mask. akan kan mask of zorro...


fiesyah
org belagak jer soping kat tempat mahal2 tu. hahahaa...bleh tak buat stetmen cengginih?


~0~
hahaha. kalu ikan kecik...dier mengiau jer kot


alis
tak ahhh. abe beli kak jayenggg....heheh


cahaya
wahhh! cerca ikan mak nampakkk?


yb
lagi murah kot bang? tapi bukan sesak ke tempat tu? pastu tak sejuk takde ekon cam ekonsep. wakakaka...


lifesaver
tu konsep tu bukak kat kawasan senawang yg kurang maju la tu. huhuhu


che la
tu la. kesian lak aku tengok giant lengang jer. kesian ker?


syima
ala...buat jer sindri senang...

atty's said...

buat peyut stim jew nie..nengok ikan siakap setim nin

mamarempit said...

tingat mo omak mentuo den...bakal menantu dio nk pindah....nk cari umah teres yo...umah PAKMAN ado...tp mahal....(den dh golak guling2 dlm ati...)

apartment...jadik umah PAKMAN......ayoooo yoooo

NenekPenne said...

ooo ekonsave...ha ha ha...
murah gak la kat situ

siakap steam memang best
dah lama tak masak,. dulu ada orang yang rajin nak makan tapi la ni...alahai...

jane said...

jah,

siakak sting se!!!

Mak Su said...

kedai konseb? kekeke..biarlah konseb, asalkan siakaksting itu marvellouss...aaummmmmm

ZARA 札拉 said...

arini ku masak siakak sup kak~

tasikmerah said...

konseb? hihihihih... jah, aku minat giler la ke omak kau jah. nk apply anak hankat bulih? he he.


.

ashley said...

Murah bonar la siakak tu...tapi kat mana ek Bangi ni? asek asek billion ngan bintang je!
kajang ado laa kut..

julietchun said...

ko tak taruk lilin bawah siakap tu utk memberi impak stim lebih?kakakakakka

Kak Ezza@makcik Blogger said...

tiap tiap bulan kek sini lah akak menyopping barang dapur...boli ikan dan sayur tiap tuap hari kek sini laa jugak...sampai tak nampak pasar basah dah...apo tak nya..makcik kek pasar tu jual cili api selonggok kecik 2 ringgt..kat ekonsave ni ko kaut lah banyak mana..tak mahal pun....so camner yo....

farish H said...

sdapnyaa

KV said...

aummmm

kak wos said...

wah!! sting la tgk ikang sting ko jah!!
ngahaha!!

tp ekonsep kat kajang kan jahh..
sangat la bersepah-sepah..
walopong murah tapi kurang selesa..
tp tu kat kajang la..
kt tempat lain aku tataww....

::narita:: said...

lain mcm jek bunyi nye tuh kak haha..

~M i z a ~ said...

wallaweh! siakap..jeles mek nok..haha!
ari tu sy ngidam nk mkn ikan stim, n bajet lak xmncukupi nk beli ikan2 besaq2 nih, sy beli leather jeket je..haha! jnji ada rasa, sy bedal jer.. nsib baek xamik ikan bilis..hahah!

Hidemichi said...

tambah lagi masuk kamus negerisembilan ko jah.

Lazyf... said...

Konseb mmg mughah...mmg kodai rogo patut!!!

rashiD said...

emphhh..
lazat..

cookie devine said...

siakak sting??hoh...lamo xmake.nok2 ada kulat shitake.sedak doh tuh..

sis,u bikin CC lapar.

faiz said...

hantu ko jah...ingat apa la konseb..konseb.. hahaha...

i kalau blk kg pun mmg suka shopping kat konseb tau...tp x gak suma brg2 dia murah..kena tgk2 jugak..

erna said...

la..jah..goli ati..janji sobut yo sazah nikan..akak dah 2 ari cari ikut petunjok yang di bori tak jumpo..belakang sri mawar yo..esok nak cubo lai..dulu selalu poi econsave kek banting memang boto murah...

Zyma Saad said...

Pos sini sikit....
Lapar nihhhh.
:)

sheila said...

sebolum tgk isi n3 ni..pueh tau den baco tajuk tu..hampeh boto ko ni kak..

mcm2 suku kato den guno..dah ghaso cam nak guno buku bacalah anakku....
siakap stim ghupo eh...

Tijah said...

atty
tu baru stim...blm bikin kari kapla ikan lagi tu. hehehe


mama
pakman? wakakaka. kalu condo lak caner sebutannyer nok?


nenek
alaaa..jgn la sodeh2 plak nak2 dekat deepavali nihh....


jane
siapppp. wakakakaka


maksu
hehheh. tadi pegi dah habes la plak. nyesal tak beli lebih semlm...


zara
sedap ker buat sup? aku salu guna ikanmerah jer tu...


tm
buleh try apply nok...nati aku kasik form yer. lagipun anak yg ada skrg pun sazah dah cam malas nak layan jer. huwaa...


ashley
bangi xdo kot kak tak ponah nampak pun. kajang ado...aku tau tu tapi aku tak penah lakpegi


juliet
kalu taruk lilin nati bukan dier jadi cam coklet fondue ke? hehehe


kak ezza
kannnn kak kannn? sey mano ado boli kek kodai luar skrg dah. mahal la. baik beli kat pasaraya jer. sejuk lak tu...ada ekon kannn?


farish
cubalah dik...kalu ko rajin. hehehe


kv
auummm cakk? hahah


wos
sbb dah lama wos. sini baru lagi harus la bersih walupun lecak2 sket. tapi takpe la...janji murah. ayam 3.9 jer wos.

Tijah said...

narita
wakakkaka. biasa la dikkkk. sekali sekalaaa...


miza
uik. ko dorang ni amek no giliran per tulis komen nih. hikhik. sian korang makan bilis jer. takpe la...blk sini sok kita buat lawatan sambel belajar kat konseb yer?


hide
tu kamus sazah tu...


lazyf
kannn? sampaikan tadi lalu giant aku tgk lengangggg jer. hehhehe


rashid
dik..akak fobia sungguh la tengok muko profile kau nih. apola salah eh lotak gamba kau yg cam yb tu...kan senonoh kitttt...


cookie
sedakkk keeyyy? wahhh! tiba2 tijah cakap kelate...


faiz
a'ah. tapi tadi tgk dutch lady 1 lit tu 3.9 jer...kat luar 4.6. ok la tu kan? ayam pun 3.9 /kg. hari2 rosmeri pun buleh nih


erna
kak...tadi sey nampak akak kek giant mo asben kan? nak melaung dah tak sompek sey tgh beratur nak byr tem tu. konseb nak sonang masuk ikut forest height kak. lopeh kastam tu...mmg boto2 topi jln. ikut sri mawar kok tak biaso takut sosek lak...


zyma
ko jer la post kan diri sindri dtg sini nak? aku tunggu kat konseb. heheheh


sheila
kau ni kannn. ehh! buku bacalah anakku ado jual kek family store sikamat den tgk aritu. jilid 1 sampai 4. wakakak...

linn said...

kalo aku order..tijah..siakaksting sor! can or not?

kakpah said...

siakap 6 hengget sekor? humang murah e.

Chik Att said...

siakaksting tu.... sembelih putuih urat tengkok dakkk....

Tijah said...

linn
cannn. tapi cam biasa la mak kena mark up sket ikut harga direstoren yer. huhu


kpah
iyo kak. semlm poie nak boli laie sekali dah abeh. osah frust eh aritu tak boli lobih2...


chik att
jgnkan urat tengkok. dgn kepala2 skali putuih. hehehe

kucingorengemok said...

ingatkan sazah cite pasal kedai berkonsep

Mas said...

BTW, smlm baru melahap siakap stim....masak kat kedai jer.
Mak nak gila koser jah oii...

Resepi 1(kek coklat)

250 gm mentega
250 gm gula
170 gm tepung naik sndri
80gm serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis
4 bj telo

cara buat....pukul mentega sampai kembang,
masuk telo satu persatu, masukkan tepung naik sndri n serbuk koko, masukkan susu pekat, humban dalam oven.

resepi 2 (kek coklat air kotak)

250gm mentega
1 1/2 cwn gula halus
1 kotak air (perasa coklat/milo)
2 cwn tepung naik sndri
3 bj telo
1/2 cwn serbuk koko
esen vanila
( kalu adunan cair tambah tepung-utk kek gebu, kalu nak kek basah- tak payah tambah tepung)

Gaul mentega ngan gula, masukkan telo satu persatu, masukkan milo kotak, masukkan tepung dan serbuk koko. Gila senang.


Hahaha...selamat mencuba,aku tulis resepi ni untuk ko sorang jer.Pada sapa2 kalu sapa amik tapi tak kredit aku....bantat ler kek tu nanti. Muahahaha gila kejam.

CATZ said...

hi Tijah,

saya suka blog awakkk..
:)
jumpa while blog walking..
suka resepi siakap itewww..
P/s: dah jadi pembaca senyap yg tegar pula..
hiks.
:)

eddie dewanaga said...

Jah, gua ni kalau ikan yg stim-stim ni, gua takleh makan, macam tak masak je rupa dia... siakap ni kalau gua, goreng genggaring taruk sos lada itam.

lagipun, stim-stim macam ni berair je, lecak!
hehehe...

Teacher said...

gigit cili api tu yang bulih buek mengaum tuh

ztzett said...

we demo kecek kelate ko?

seghupo dok siakaksting mu denge hok abe di keda tongye tu? ko hok mung sedak lagi?

shija said...

wah!snawang dah ado konseb nok!kek area umah dikmas tu ko.wiiiiaiiii..nak try poie la kok balik sok mo sazah.nak caghik anggul 4 engget tu,kihkih

mugiwara said...

ingat setinggan ke.

rupanya sikap stink~

erna said...

boto la tu jah...cari konseb tak jumpo poi giant...abang akak cakap kang tak sompek nak buko..tu yang copek2 ambk barang,sikit yo boli terus poi hj samuri bloi makan untok buko..sampai gumah..lewat ckt buko...poso...tak abih laiii tapi ari ni last..alhamdulillah...akak dah jumpo econsave...apo jah tak panggil akak jah...akak ni kok jalan memang jenih menonong tak nengok kiri kanan..selalu kalau sedaro ko kawan ko..tau2 dah kono tampa yo...

rashiD said...

ahah..
nnt den tuka..

Teacher said...

errr.. mate. Pekatnye!! woh.. tak leh paham langsung mate!

Tijah said...

kog
hahhaha. sazah kalu berciter mmg salu lari konsep


mas
mekasih nok. nati mak try pastu kalu jadi mak tepek yer. mak misti ada niat utk kredit nih...tkut nati kek mak batat. kihkihkih


catz
hi catz. kita pun ada masuk blog awak senyap2. hehehe. sowiii. tengs for kaming yer...


eddie
hahahaa. lu jahat la brader. wa suka gak goreng2 tapi sesekali stim best gak perrrr...


tic
tuuu dehhh. nak lagi mengaum cili api boteng. hikhk. den donga cik nuar byk tanam cili situ...



zt
seghupooo. kaloh (carlos) kato laie sodap. ahhh...susah na plak rasanya kecek klate nih. kihkihkih


cija
apolak umah dikmas. dikmas tmn rasa sayang la. ni tmn sri mawar dokek dr helmy nuna...


mugi
hhahhaa. sedappp aa..mana ada stink


erna
hahahah. a'ah sey tengok akak cam nak copek yo. klakar lak tgk asben akak tekocoh2 deh ikut tang blakang. semlm carlos ado boli siakap laie 2 ekor. akak dapek boli tak?


rashid
haaa...centu la. kan ensem tuuu...sodap kit mato akak kau ni mandang


tic
kita stick to baso noghori pokat yo la kan? hikhik

k.e.r.i. said...

ingatkan kedai aircond.

Aspalela said...

murah yo???

pasni nak try cari ikan siakap la kan konseb!

**lawak lak dengo econsave jadi 'konseb'...hehehe

Aspalela said...

murah yo???

pasni nak try cari ikan siakap la kan konseb!

**lawak lak dengo econsave jadi 'konseb'...hehehe

ai said...

trima kaseh kerna mencetuskan idea masak aku!

dah lama aku x stim. eh..masak stim. ni harus aku buat. mekaseh jah..

Tijah said...

keri
weyy. kan jauh bunyinyer tu. heehhhe


aspa
x dapat siakap. kembung buat cenggini pun sedap..


ai
bukan ko tiap2 hari stim ke nyah? wakkakkaa...