Sep 5, 2009

bubur lambuk yb (bukan yunus badawi)

baiklah!

berdirinya saya dihadapan ini adalah untuk berkongsi satu lagi resepi.

ya!

menu kita hari ni adalah bubur lombok lambuk. carlos yg rekues suh buat ni. oraittt! akak on je. lagi senang masak sejenis jer kan? jadi tanpa melengahkan masa, marilah sama2 kita meneliti bahan2 yg diperlukan.

bahan2 (utk makan 3 org) :
  • daging (potong kecik2. sila gunakan daging impot ostrolia utk lebih cepat empuk)
  • 1/2 pot beras
  • 6 ulas bawang merah kecik (hiris)
  • 3 ulas bawang putih (hiris)
  • sedikit halia (hiris)
  • 1 sudu makan rempah sup
  • 1 sudu makan rempah kurma
kaedah :
  • tumis bwg merah, bwg putih, halia, rempah sup & rempah kurma sampai garing
  • masukkan daging & beras. kacau2. biarkan mereka intim seketika sebegini...
  • kemudian sila tambah air byk2 (kata nak buat bubur kan...)
  • dah. tunggu je la sampai beras tu kembang
  • dah kembang...masukkan segenggam bawang goreng
  • siap. dah boleh makan
  • ehhh kejap! kejapp! seblm tutup api, sila letak a little dash of seasoning macam kicap manis sket, sos tiram sket, pepper sket, lea & perrins sket. semua sikit2 jer dlm 2-3 titik gitu. nak kasi enhance the flavor saja.
bubur ni sengaja tak diletak bunga lawang, cengkih, pelaga kebagai. tak suka kang masa makan tergigit benda2 tu sumer terus potong stim. lagi pun dlm rempah sup & kurma tu mmg dah siap ada benda2 tu semua kan...

dan bila nak hidang, jgn lupa...
  • cili kicap (kicap + cili api + bawang putih = tumbuk/blend)
  • daun sup/bawang (hiris la. nak kunyah selai2 pun boleh juga)
  • bawang goreng
  • bilis goreng (takde. so akak ganti dgn daging cincang goreng)
  • kacang tanah (optional)
  • telo asin (optional)
ahhh! agak2 nanges tak tukang masak masjid kg baru kalu tengok nihhhh?

p/s : ini la benda yg akak nak cerita semlm tu. kuang ajaq jer nak rasier2 segala kannnn? hamponn dek nonn! maaf zahir & batin!

39 comments:

xiiinam said...

jah...

Berdirinya saya di sini..


Tu yang tak tahan tu...hiohi..

ckLah selalu buat bubur ni atas permintaan anak-anak dan bapak anak-anak...tapi ckLah sendiri secara peribadi, nak menelan juadah ni pun tak berfapa lalu....

Okeylah....maspun mencemburui saya, saya akan mengundur diri...


Eh....tetiba bahasa macam orang bertanding pidato ni...hi..hi..

xiiinam said...

nak cepat sangat...
banyak erata;
hiohi = hi..hi...
berfapa= berapa
maspun = masa pun

Sekian. Terima kasih. Hi..hi..

mimie said...

santan tak yah tarok ke tijah...

mrMiEZ said...
This comment has been removed by the author.
mrMiEZ said...

alahai kak tijah...

leleh ayor lior jantan aku nengok kak tijah nyer bubor lambok..

nape tak idang skali skala ngan ayor halia...

pssstt... angin kuar...

sayok2 kak tijah.. teruskan usaha anda memikat suami dengan air penangan tangan kak tijah..

hehehe

Kak Ezza@makcik Blogger said...

sori la tijah
mimie tu anak den,,,kupa nak tkr acc tadik

pari pari syurga said...

peerrrgghhh..




dgn segera tekak aku nak mintak bubur lamnbuk ni..

Yunus Badawi said...

Apasal tak buat utk 4 org? Boleh YB yg ni tumpang makan hehehe

Aku rasa elok ko berniaga bubur ni depan masjid Kg Baru. Bagi yg tak dpt bubur free tu mesti beli bubur ko. Lepas mereka rasa bubur ko yg best ni lain kali tak payahlah mereka berbaris ambik bubur masjid. Beli aje dari ko. Aku nak jadi pelabur bisnes bubur ko ni boleh?

Tijah said...

cklah
hahahah. ni misti tgh bloghop secara marathon ni. sama la kita...ni dah petang2 baru nak bukak pc. sy buat bubur ni pun sbb anak kena ulser molot...senang. telan jer tanpa sebrg effort. hehe


mimie/kak ezza
takper...biaso la bln poso. tak kak. sy tak letak santan (kekonon utk dapatkan bubur yg healthy. hehhe) tapi letak buah keras sket utk rasa lemak2.


mrmiez
sedap eh letak air halia? nak kena try tuh...takpe lenkali kita buat lagi.


anim
sempat buat lagi nihhh. ko lebur2 jer dlm piok tu...(taun depan merasa la ko terkengkang2 masak utk somi. heheheh)


yb
ada byk lebih lagi bang. 1/2 pot tu pun bleh dapat byk sebenarnya sbb dia kembang kann...ko nak jadi pelabur aku? wahh! dialu2kan bang. kat KLCC orait tak? tepi lift besar tu...

Tulisan Dari Manjung said...

Cik Tijah....kau dah berjaya membuatkan TDM terliur melihat bubur itu pada jam 6.43 minit petang ni.....
nahas resepi kau tu.....pasti TDM akan try.....

Tijah said...

tdm
eh..ada link sini. sori tdm tak perasan plak tadi. misti try taw. senang saja lepas ni takyah beratur kat masjid lagi. heheheh...

Shifu67 said...

nak makan semangkuk je.. cik jah oii... beli kat PaRam je la sonannggg.

faiz said...

mcm senang je tgk ko buat jah..aku kalau nak mkn bubur lambuk p beli kat param je..hahaha...

Syima Syaz said...

teringat dulu masa dok bangsar,pukul 5 dah bawak bekas tupperware ice cream turun kat surau n atur tupperware (mcm manusia beratur) pastu bila bubur dah masak,tuan punye bekas laks beratur nak amik bubur lambuk.sedapppp sgt.5x lebih sedap dari kat kampung baru...
tak tau skrg ade lagi ke tak.

Ms.Lilies said...

nok...aku buh udang kering ngan santan...pastu sapa yg kulit sensitip akan menggaruk sepanjang malam ehehehe

ai said...

ERK!!!!

Ayda said...

terliur akak jah..... dah la satu rumah domam ni... tapi sib baek bukan H1N1

AZANI said...

he he he kg baru......ada saingan....

::narita:: said...

boleh try nie.....

Tijah said...

shifu
semangkuk mana cukup banggg. tu sekali dgn stok sahur sekali tuu....


faiz
wehh. bubur lambok tu lagi senang dr buat egg tart taw. hahaha


syima
misti tukang masak tu masak dgn penuh keikhlasan kann? tu yg sedap tu...


lilies
a'ah ek? aku pun x teringat nak buh udang. lenkali nak try lah. tapi santan aku kureng sket...


ai
hahhaaa. aku tau asalll ko bunyi centu.. tekaan ko semlm salah kannn? hahah


ayda
buek la kak. domam2 sodap mkn bubur tu. sonang takyah kunyah2 bagai...tolannn yo.


azani
saingan dr surau senawang kannn?


narita
bagus utk org yg cramp perut. hahah

ZARA 札拉 said...

takpe..dah makan...

(sebab view malam..cuba siang?)

hahaha~

Yunus Badawi said...

Kat KLCC harga sebungkus bubur ni pun kenalah tinggi mcm menara berkembar tu. Mahu sebungkus RM5. Cepat kita kaya Jah. hehehe

TweetyPeak said...

huhu.. betul mcm YB berucap.. sib baik tak mcm bini YB rambut kembang tu berucap.. ehh rambut raya Tijah tak kembang mcm org iteww kan.. (kang ada aku masuk ISA) huhu larikkk

Nizam.Ariff said...

Kalau orang lain masak, aku tak mampu nak telan.

Aku nampak bubur tu macam muntah jin!


Kalau aku buat sendiri, baru aku rela telan...

Leen said...

wah... memang tgh kempunan bubur lambuk ni... crius teringin giler..

Monkey D Luffy said...

boleh lawan kg baru punya ker?

ashley said...

Jah,
Datang Bangi, ko hantar semangkuk kat Ustaz Harun Din..
Dia makan tu je time buka puasa...
Bagus untuk perut yang kosong.
Idak le terkejut.

linn said...

aku rasa mcm dah buh komen smlm tp takde plak. (mesti tgh tido2 ayam time tu). owhhh...mcm sgt senang ko nye resipi bubur ni nok. kang lepas raya aku nak terai laa.

Syima Syaz said...

betul tuuu...

dude said...

fuh memang tere masak la ko kak!
nanti arr kat kl kena try..kat sini beras da abis malas nak boli laie..

nk tny, tu pic yg fes tu dalam periuk ye?
byk ke myk nk letak?
daging takyah rebus dulu ke?
berapa lama nak tunggu beras tu kembang?air tak kering ke?

hoho byk lak soklan aku uii

Tijah said...

zara
eksyen ko kann?? hehe


yb
tu yg aku suka tu bang. cepat kaya cepat aku bleh pakai fairlady. hahah


tweety
gulp! rambut kembang? sapa tu yer???? wakakkaka


nizam
muntah jin? hahhaaa. misti sbb kaler dier agak kekuning2an kann??? (tgh imajin)


leen
ko pun rajin masak kannn? cuber ler try...


kapten
bulehhh! enitaim...


ashley
kann? ni kang kalu berbuka makan tak hengat pastu nak semayang maghrib senakk...


linn
try jer nok. aku xde letak santan ke haper. kalu ko nak lemak2 sket taruk ler yer...


syima
apo yg betul?


dude
yer. tu dlm piok. minyak xyah byk cukup2 utk menumis jer. daging akak pakai yg ostrolia tu xyah rebus dulu dia mmg jenis cepat empuk. daging tu tak mahal der...sepekat (besar tapak tgn) tu dlm 3-4 hengget jer cukup la sekali makan. brp lama nak tunggu? tunggu aa smpai beras kembang cam bubur tu...pastu dah bleh makan

Lifesaver said...

"masukkan daging & beras. kacau2. biarkan mereka intim seketika sebegini..."

agak berapa lama biar diaorg intim kak tijah?? hik3~

Tijah said...

lifesaver
biarkan sampai diorang jerit sindri..
nak air!! nak air!!! wakakkaka

Lazyf... said...

kak, tawon dopan leh buek moniago kek bazar ramadhan lak...

bOnda said...

jah, ni pestaim bOnda kOmen kat blOg tijah nih..memang superb aa bubur lambOk ni..thanks 4 the resepi..tak sabar nak cuba try karang =)

farish sinclair said...

sdapnyaaaaaaaaaaa

susudalambotol said...

lepas dah belasah makan kaw2, bubur lambuk pun entah kemana. last2 ke tong sampah akhirnya :D

Tijah said...

lazyf
bulehhh. ko tolong akak packing yer?


bonda
yay yayyy! selamat datang. hehehe. dahcuber lom ni?



rizz
sungguh enak dimakan begitu sajaaaa....


hidd
hahhaa. tu pasal dah ada bubur ni xleh ada makanan lain dah. no option kaedahnyer terpaksa makan ni jugak...:D

StingRay said...

mat saleh panggil menda ni risotto...



ha ha ha..


mandai2...