Dec 14, 2008

sardin roll & nasik goreng

petang semlm kiterang pekena briyani gam kat giant. memandangkan lunch tu dah lambat dan agak berat, mlm tu tak makan nasik dah. buat sardin roll jer. buat dia senang je. tapi takpe la...tulis jugak la ek??
.
so bahan2 dia adalah seperti berikut ye puan2...
.
  • sambal sardin (goreng garing dulu ngan bwg merah, bwg putih & cili api)
  • telur (pecahkan...buh garam & seasoning sket. akak buh lea & perrins & pepper)
  • roti (leperkan dulu kasi nipis. kalu tak sardin roll korang tebal sgt pastu serap minyak byk)
ok, kekdahnya plak...
  • bubuh sambal sardin atas roti yg dah dileperkan tu...
  • celup dlm telur. make sure seal sekali 2-2 hujung dia dgn telur tu supaya tak terburai masa goreng nanti
  • goreng...dan
  • ngap!!!!

sardin roll yg sedang landing baekkk atas pinggan free serbuk pencuci DAIA

ni plak menu tambahan. nasi goreng cili api. akaknyer nasi goreng takde letak sayur bagai...tak suke. cuma letak bwg merah, bwg putih, ikan bilis & cili api. tu jer. bila makan ni teringat akak kat arwah mak jill. dianyer version nasi goreng pun cenggini gak. kosong tapi sodap!!!

36 comments:

naz ilyn said...

Salam...

lama rasanya sy tak buat sadin roll anak-anak suke.
nasi goring tu kalau kat kedai namanya nasi goring kampung sama dengan versi sy... takder rupe tapi sodap buat pedas-pedas berasap telinga perhhh.

♥.misz luna.™ said...

sdp nye...


nk jugak...

lapa nih..

afiq said...

akk bkin segale ayer meleleh... lapo nih aku serang umah ko kang kak....muahahahaha

cokolat said...

aku suka tgk penggelek tu...

linn said...

TL aku pun ada satu pinggan pree daia tuh!!!

Tijah Lawa said...

nazilyn, tu ah..kalu xde sadin blasah jer lauk apa yg ada. saki baki rendang raya pun ok gak tu. janji kretip kan??

huda, lapa? cer tenung lama2...sure ada rasa sket kat tekak nanti. huhuhu

afiq, ko jgn ngengada. omak ko tu lagi teral masak...ko pandai buat rendang pucuk ubi tak nok?

cok, baling kepala org tak reti bahase best tu kan?? tak pun org kuat merajuk. u know wat i mean?? hahahaha

linn, aku ade 2...khayer sket dr ko kan?? wakakaka...

afiq said...

mak ngn wan i pandai la kak oiiii...i pandai mkn jer u....

aza hisham said...

makcik tijah.... ooo makcik tijah, ko punyo no henpon losap la pulok... email @ message ke FB leh tak? aku nak tanyo pasal UT ni... kok lambek2... kang napsu-napsi den ni nak mengabihkan yo... (toruk kan???)

Tijah Lawa said...

afiq, ko mmg kan? nanti dah salu dtg sbn koling2 aaa...

mimah, jap...aku mintak no ko kat ticer. kang aku sms okes...

adibah said...

mlm tu tak makan nasik dah. buat sardin roll jer. <--- tijah, aku kompius la... cemana buat sardin roll je tapi ada sikgoreng podeh? kira macam hidangan Combo ye?
*kompius... hehe

Tijah Lawa said...

adibah, iyo nok...hidangan kombo pok carlos & cem. huhuhu

Teacher said...

part ko kena lenyek dulu roti tu aku tak pernah tahu... siap.. bibik kena buat kan untuk aku pagi nanti.. nak bawak bekal gi school

Umie said...

hah..lama tul ko x post gambo masak-masakan erk??...ehh,cem bole sebat x sume makanan nie sbb sume versi pedas ke langit je...huhuhu

Tijah Lawa said...

ticer, aku dah try buat tak lenyek...giler oily sampai tak tergamak nak makan.

umie, cem tahan pedas. tapi kena ada air sebotol kat sebelah la...

LediAgli said...

nasi goreng tu bukan nasi ke? heheh

Teacher said...

Kalau pakai olive oil bulih tak kalau kita tak lenyek dulu kepingan roti tu??? Kiya muje??? cannot Kana the roti He??

Tijah Lawa said...

ledi, tak..nasi goreng tu nasik jadi-jadian. ala, nasik sojuk goreng dapek sepinggan kannyer kenyang pun. wakakaka...

ticer, totap raso beminyak nok. ala...lenyek yo la. kan eh susah pun. kono lenyek buleh lak? wakakaka!! run for ur life tijah!!

NUR ZIHAN NASZERI said...

akak..

aku nye version pakai sardin mentah2 tu, masuk cili padi gaul ngn mayonis.gaul kasi hancor

pastu roti pon mmg kene lenyek kak..bg takdela minyak tu xmmbanjir kat roti tu..muka aku ni pon da cukp minyak segala nk nambah minyak lg...haih

try kak...sodap..

Ungku Nor said...

heh..setakat tepek gambar yo.
antar la sini barang sebokeh..marah amek la den camni..;p

Tijah Lawa said...

zihan, wah..montah pun best yo? xnah try lagi tu...lenkali nak cube lak.

ungku, pepesli tu...sajo yo nak naik'an darah kau kak! hahaha...

Cakap Kosong said...

nokkkk.........ko pun cam aku gak, pakai pinggan daia, senang free, kalau pecah pun tak ralat sangat!

Tijah Lawa said...

ck, aku kalu beli brg mmg saje cr mana2 yg ada free gift. daia pun daia lah..tak berkesan kalu aku buat cuci jamban jer..

cendawanintim said...

aku dah ler lapo weiiiiii...tengok roti sarden tu plak...posto la sini...dah lama dah onkan blutot...tak dapat searching2 lagik ker???

Hidney said...

haiyoooo... menjilat jari ni kalau dapat satu. masalahnya tijah, i nearly burnt my house down the last time i tried to cook. huhuhuhu ganas neh...

Kak Piah said...

tijah... *piah dtg sambil lenggang kingkong..*
tadek nak komen pa per.. sajer dtg nak tayang blusher body shop yg aku baru beli.. ko nampak tak...??

arryani said...

+Ya Allah, sedapnya tgk....Nak buat jugaklah....

Tijah Lawa said...

cend, aku dah sent. ko x dapat ke nok? huhuhu....

hidney, kalu dah hampir rentung tu...ko order luar je la nok. huhuhu

piah, ko beli piah? aku dapat free...adik aku kasik. tapi revlon jer la..hahhaha

arryani, buat jgn tak buat. senang jer tu...tutup mata pun bleh!

KV said...

kv pun suka nasi goreng cenggitu. Cuma tak taruk cili api sbb tak tahan podeh.

azreen said...

Jah...aku pun suke buat nasi goreng cenggitu je...senang ek...tapi tak tahan nengok sardin roll ko...ade lagi tak...kalau habis buat sikit utk aku ek...muahahahaha

julietchun said...

Aku pun taktau selama ni roti tu kena lenyek dulu sebab aku tak penah buat,mak yg buat,hahaha.

KAKTINY said...

asik meronggeng ker giant jer kak.. biler nak detin kat alamanda lak.. si jonis tu dh tak sabar nak kenal ngan kak tijah lawa nih.. kehkehkeh..

Mrs Maznan said...

sedapnyer sadin roll ko tu jah...

Tijah Lawa said...

kv, yer...less is more bak kato omputeh. tokak tijah mmg xleh terima byk2 bahan dlm masakan nih...

azreen, bleh...tapi kena sistem barter dgn FM la. huhuhu...

juliet, yer nok. kena lenyek dulu...siannyer mak ko, buat la sindri wehhhh!!!

tiny, alaa...jonis jasko sbn pun ade. meh ler sini...pas mkn jonis bleh culik anis. wahh! tetiba jual anak org..wakakakaka

amy, nak sodap lagi kono cicah sos baharom. hahaha..tapi sos tu ada kat tasek gelugor jer

Mummy Cool said...

adoi laa.. lapo aku tengahri ni dok nengok sardin roll ko tu yang...

Anonymous said...

wah!nampak sedap sardin roll ko nok!kok jadik menu b1 krismas cantik gaks niek,ahaks.

-acu-

Tijah Lawa said...

mummy, tungguuuu...niari mak buat kek batik plak. esok nak tayang..ni tgh sejukkan. blm keras lagik...huhuhu

ja, bleh jer..ko pegi beli brg2 dier. wakakakak...