Oct 14, 2009

haih! makan lagi. bila nak kurus cenih?

genap sudah 17 tahun kami berbesfren. kena denda dgn warden? kena libas dgn pengetua? tuang kelas? tuang prep? panjat lab? karaoke di bandar muar menggunakan biasiswa MARA? memprovok flasher di tmn perumahan sebelah asrama (berani la sbb ada pagar)? dll...


semua tu kami dah buat. dah rasa. alaa...bila lagi kan? alang2 mak bapak jauh tuh!

lepas sekolah masing2 bawak diri ikut result SPM. ada yg pegi oversea, ada yg local je. akak sini je la. tu pun nasib baik ujung2 dapat gak convert loan MARA ke skoleship. yeh! yeh! takyah bayar balik!


annual raya potluck. acara ini telah pun kami amalkan sejak bbrp tahun yg lalu. memandangkan kudrat nak berhappening di planet hollywood dan bermodesto's mcm zaman muda2 dulu dah takde. dah tua. dah kurang tenaga. maka kami buat gathering sebegini je lah. masak2. gelak2. borak2. cemolot2 sket. tu pun dah cukup happening sampai pening laki masing2 kan?

semua datang kecuali zaza & ajer (jauh nun di mersing). kalau lah ada shepherd pie zaza yg sedap tu...alangkah lengkapnya hidangan rosmeri ciken dan potato salad tu ibarat set quarter di kenirojes kan?

dan menu adalah...

buffet spread. konsep adalah "letak jer takyah susun2".
puding karamel zt yg lazat & berkerim!
nasi dagang by lela. siriyes sodap! osah teral kau nok.
den nasi lomak pun tak lopeh laie.
dannn...the most yummiest potato salad ever by ticer bai
(gamba gugel...tak sempat snap sbb sedap sgt)

nak resepi?

tic, mak kopipes ok. nak tunggu ko senirik buat entry masak memasak ni alamat berjanggut la kan? hiks!

bahan2 :
  • 20 holland potatoes
  • celery stick (full erection)
  • 5 parsley (really green ones)
  • 2 big vidalia onions (diced)
  • salt and pepper for seasoning
  • 2 genggam coriander leaves
cara2 :
  • rebus potato. jgn lembik sgt.
  • masukkan semua bahan2
  • lumur2kan dgn mayonis ikut suka nak byk mana
  • salt & peper to taste
kepada yg lain2...taon depan sila tunjukkan skill memasak anda ya? tamo beli2, order2, suh mak masak ni sumer taw. mano aci...

38 comments:

Ms.Lilies said...

nok...kena holland potatoe yek..malaysian potatoe x bleh ke?
eheheehe

~Kak AZZ~ said...

kemeren helen punyo kontang tak buleh ko Jah....dokek yo kemeren ni....Holland tu bapak la jauh ehh...mano la nak cokau ni...hehe

ashley said...

Jah,
akak dah boleh imejin betapa LANGSINGNYA tubuh badan ko and the geng 5 tahun dari sekarang...
ha ha ha!

joegrimjow said...

makan je banyak
pastu da gemok
cari saya ;-)

ashley said...

Pesanan kepada anak anak MARA,

kut kut nak menyorok dalam lemari sebab nak TUANG prep..
OSAH la...trick tu dah lemau...
acik acik ASUHAN dari MARA dah buat semua tu!!
semua dah kena cepuk.
ha ha ha

CATZ said...

kentang holland??
kentang biaso kenot eh??
kena kumpul duit pi holand pulak nih..
btw..thanks for sharing the recipe..
and....seronok meriahnya korang berpotluck nii...
ala..sellau je cko kan..camno nak kurus..makann ajo..tapi time duk menyenduk tuh duk pikir..sedap..sedap..hhahahaa..
ala..tijah bukan gemuk pon..
kan..kan..kan..ihiks.

mrMiEZ said...

amboi kak tijah

meriah sungguh no..

nape dak ajak miez skali...

miez pun ja'at cam kak tijah gak...

hehehehe... besh nye dapat jumpa kawan skolah yang menghilang mengikut result SPM kan...

leh dak miez pangge kak tijah jadi planner untuk gathering kawan2 miez... tapi venue die kat Menara Aifel, London. Hehehehe... leh dak

Ok.. babai kak tijah

ai said...

Kau BLURkan muko kau yo Jah??? huh!!

kak wos said...

yang aku nampak..
2 ekor rosmeri cikeng.
yg tu jer yg aku fokus..fokus..

zonaku said...

nikmat kan berketunjit ngan kawan2 lama...

Tijah said...

lilies
bleh juerr nok. sedap dimakan bersama java chips tu. hikhik


kakazz
buleh order online tu kak. hikhik. makan mo rondang ayam serama pun best tu...


ashley
hahah. biaso la kak. dulu kiterang jari kelengkeng. skrg ibu jari kaki....


joe
kannn? tapi tanak control makan lehh? hehehe


ashley
betul tu kakk! siap kantoi lagi. tu yg kena sebat ngan pengetua tu. nasib baik tak kena depan assembly. hahaha


catz
kentang biasa? err..nati mak tnya ticer bai buleh tak yer? tapi rasa dia cam xde beza kan? bukan gemuk...expand jer. wakakkaa. lagi tanak ngaku


miez
buleh dikk. akak sanggup jadi event planner. tapi nak 3 tiket free ke sana yer? maklum la kena bawak cem ngna dedi dia sekali. hehhe


ai
ai...ai...kaptennn! hahahhaa


wos
ko agak2 kalu kita potluck...cok akan masak apa yer? misti dier teral masak nasi beriani kannnnn??? akhlakhannn?

Tijah said...

zonaku
hahaha. fes time aku dengar pekataan berketunjit nih. yer. mmg best dik. masing2 lemauuu jer. hahaha

HaNa NyoTa uHArA said...

Nakal rupenye ko ye kakjah,
aku nakal sikit-sikit jek..aku cuma setakat calar kan satu kete dan pancitkan 2 biji taya exbf aku 2 jek..tapi tu 2 tahun lepas punye cite, skrg aku dah insaf sebabnak kawen..huhuhuuh

Zyma Saad said...

Jah....

Ko sakan beraya ekkkk....
Jeles aku....patut la badan aku kurus dari ko,Jah.
Sbb ko makan lebih, aku makan kurang. Huhuhuhu........

Lifesaver said...

kak tijah..nape muka ko di blur kan??

hantumakan said...

porah kau jah, muka sindri blur, muka orang lain kau letak terang2, hahaha..

mamarempit said...

Aiseh men....tk yah la kurus...buek apo...kan dh cumel....YB kan kono cumel sntiasoo :P

Cikpid said...

seb baik USANA x sampai ag..yolaa kak..lopeh ni diet sikit yo..dh pueh makan dh nengok kan gambar tu...

Desert Rose said...

yE TIJAH aku paham maksud tersurat ko tu, iaitu ko adalah bijak laksana sb tu loan boleh convert, tabikk 15 kali pada Tijah, dah la lawa, pandai, pandai masak pulak tu aishhhhhh.Cium skali.

* Dan aku suka bhn potato salad no 2 ituew awwwwww teruja btoi * sambil telepon laki ajak half day

::narita:: said...

kak tijah...
beshnyeee nasi dagang tueeeee...

tasikmerah said...

jenuh la aku nk pi holland carik potato tu jah. kentang kemeren hailen tak bulih ke jah? he he.



.

linn said...

gambar ramai2 tu ada sorang yg muka di blur2 tu kenapa nok? adakah dia di alam bunian? ataupun VVIP yg muka takleh dipublish di mana2 media cetak dan elektronik atau apakah? musykil aku nih.

ZARA 札拉 said...

pergh~
aku bleh palk view jam tengah tegak pukul 12 tengah hari~
lapar nok~

Tijah said...

hana
calar keta? pancit tayar? tu bukan nakal sikit2 tu..tu jaat tu. wakakkakak


zyma
tu la. masa muda2 ni elok makan puas2. sok2 diet la. bleh? hahaha


lifesaver
saja dik. mak kan misteri...


dalia
wakakakaa. ehhh...yg blur tu aku ehhh??


mama
yb mana leh kurus kann? kan kena attend byk majlis makan2....


cikpid
haa...kena makan puas2 seblm mendalah tu sampai kannn?


dr
kahkahkahhh! ko sorang jer pagam isi hati aku ni nok. mari kita gelakkan kat sapa yg kena byr blk tu. oppssss...


narita
mmg besh dik. mmg pandai kawan akak tu masak. kono lak geget cili api suleh2


tm
buleh kot nok. tapi takut kot tak rasa western plak nati. ker ko nak try kentang india?


linn
yg mana ekk? err...mungkin dier tak fotogenik kot. tu yg asal bergambar jer kelabu tu...


zara
hahaha. cer close up kan sket gambar2 tu...

ztzett said...

1)kena libas dgn pengetua?

bila masa nih? ko buat ape dikja? apesal aku tatau? ni mesti masa ko kat Melur kan?


2)panjat lab?

so korang skor tak?


3)memprovok flasher di tmn perumahan sebelah asrama...

ni nko dan set-set Melur je nih kan, masa MENUMPANG asrama kitorang kan? Kitorang the original ANGGERIKIANS are suci dan murni ok...
(Ticer dan Lela, sila sokong!)

Kesimpulan?
Budak2 Melur memang tak senonoh!
wahaha!! Larrriiikkkk...

BTW, osah bersepah konsep hidangannya ya? Malu mak mertua ni beb.....

Hezesuze said...

ermm rosmeri ciken tu da semesTnye tijah yg wat kan kan....ermmm

Tijah said...

zt
tak. kena libas tu masa kat ATF. dgn shabudin. aku x gi kelas sbb period pain tapi noraini tak backing pun. teruk tul. melur?? tak..perangai ku teruk masa kawan dgn budak2 anggerik. wakakaka. larikk!


heze
yer. semestinyer nok. itu dah cam signature dish mak dah tu.

faiz said...

jah..mcm ku kenal je chicken rosemari tue...hehe...

sementara masih blh mkn nie..kita bantai mkn je la..sok2 dah sakit..x selera..rasa nyosal plak masa sihat x mo mkn..kan..kan...

xiiinam said...

Ini geng silat yang kena cuci pinggan kat rumah kenduri dulu ke JAh?





He..he...dah besaaarrr dah semua ya!

Tijah said...

faiz
hahah. tu filosopi yg paling aku suka tu...makan sementara sihat kannn?


cklah
yer kak. besarrrrr bagai johan masing2. wakakaka...

Lazyf... said...

Kak...napo muko akak diblurkan???

Teacher said...

ishhykkk kutuk anggerikian yeh?? melurians nampak baik di luar tapi tak begitu di dalam...

Tijah said...

lazyf
misti la...nanti muka ai di cam pengundi hantu. wakakakk


tic
ishhh! tak sumer tawww...ai bukan pengikut warden yg bela kucen tuu. hikhikhik

is@r said...

tijah, rosemeri ciken tu sure ko punya kan? wah juadahnya begitu la sempoi!

HaNa NyoTa uHArA said...

aku tepaksa calarkan kak.. tak sengaja, sebab dia tak bayau balik downpayment yang aku pinjam kan dulu..

Tijah said...

is@r
yer. maknyer siknicer dish skrg tuh. konon2nyer la. sindri ngaku nih


hana
hahaha. kalau mcm tu bagus. bagus. org centu mmg patut kena ajar sket. kipapdegudwerk. lenkali nak calarkan lagi..kalu xde kaki bagitau eh? nak gak join

dude said...

MRSM ek kak..?

Tijah said...

dude
yer dik. muar