Sep 5, 2008

hari ke-4

rakus tul dak cendawan & cokolat ni tau. tak kasi can langsung akak kau ni nak rehat2kan perut sket. dah dipaksanya update menu bagai. cuba la tanya fadhilat ramadhan hari ke-4 ni apa ke...kan?? hehehe!
.
ok. hari ni menu bodoh saja. tapi ada cerita disebalik menu hari ni. selamat membaca!!
.
thari tadi akak, carlos & cem ke klinik rasah buat assessment sikit. sampai sana diorang kata 1.30pm baru boleh register. ok lah. sempat bawak cem pegi makan dulu.
.
oppss!!! careless whisper @ mix-fm. kasi akak feeling jap!!!
.
ok dah. sambung balik...
hidung kembang + gigi jarang + leher masam = sodappp ehh ciumm!

cem makan nasi + ikan masak kicap. tu je lauknya. carlos telan liur "nampak cam sedap plak ikan kicap tu...petang kang yang masak boleh?". ok. kita buat ikan masak kicap hari ni.
.
pastu masa kat kedai nak beli ikan, carlos pesan lagi "yang...beli bayam sekali eh?" ok. bayam sekali...
.
sampai rumah...akak start masak, carlos start tido. dekat kul 5.30 gitu dia bangun, berdiri kat pintu dapur. sebelah tgn cekak pinggang, sebelah lagi garu2 badan, mata tengok peti ais "yang...udang tu agak2 sempat defroze tak? boleh buat udang tepung???"
.
akak diam & garu kepala. dapur, singki sudah kemas...kuali sudah basuh. baru ingat nak baring2 kejap. "kalu tak sempat takpe lah...tapi esok yang buat eh???" katanya dgn nada sedikit kecewa dan terus masuk bilik sambung tido.
.
tak sampai hati la pulak. takpe, buat la kejap. bukan susah pun...
.
jadinya menu hari ni adalah...

tenggiri masak kicap, bayam rebus, tempe goreng, sepat masin cili api, sambal belacan, ikan selar goreng & udang tepung. air...sirap bandung. dan org itu sangat hepi hari ni dapat makan udang goreng tepungnya.
.
begitulah ceritanya mcm mana akak bleh termasak hari ni sedangkan plan asalnya nak tapau nasi tomato saja...
.
taun depan boleh la sewa satu tapak kat pasar ramadhan jual lauk pauk. agak2 tak laku, jual mercun pulak! brilliant bukan?

17 comments:

Mieza said...

untung laki ko jah dpt isteri mithali cam ni...hehe

byk menu tapau2 la sini skt...:p

shuzana said...

sodapnyer..

hOtMaMa said...

umang aiiii..meriah eh lauk pauk ko kak jah..! kalau den tak sompek nak masak pelbagai jaudah time2 hari kojo doh...hahaha! kak jah 5.30 dah siap masak.. kita 5.30 baru sampai rumah... sedih kan!

puan.cokolat said...

sedap hokeh sambal belacan itew!!

alahaiii... dapat gak nengok pic cem dokek2 gitu!
bagi ako geget sket pipi dier yang nombam tuuu!

Kos Serani said...

Kak Jah, selamat berpuasa dan selamat menyambut HARI RAYA yg bakal menjelang tiba 25 hari saja dari sekarang

ita.itu said...

kah.kah.kah..kelako la ko..nak taknak kena msk kan..laki dah request..isteri mithali nih..hehe

Umi Mia said...

ermmm...bab laki request ni mmg payah sikit nak tolak kan..tu sbb tiap hari nak masak utk bulan pose..tanya dia dulu nak makan apa..takderlah kang tetiba dia buat muka cebik plak...tgh mengidam benda lain..benda lain yg kita masak...

5.30 dah siap masak yer....bestnya...masak dlm keadaan tenang kan...

pearlEJ said...

haaa apa lagik KJ... taun depan sewa laa 1 tapak jual lauk pauk... konpemmm laku.... dah ler pandai masakkann...

NieZearm said...

elok la cerlos bagi cadangan tu. tak la kena pikir sndri..

IBU KUMBANG said...

KALU KO JUAL MERCUN AKU NUMPANG SEKAKI... KO PUNYA MENU MEMANG MELATOOOOP LA.. KJ

K.Jah said...

mieza, untung kalu rajin la. kalu malas gak semlm..kem salam la jawabnyer. hahaha

shu, :) heheheh

hotmama, semlm masing2 cuti maaa. dapat la masak slow & steady. hehehe

cokolat, apo tak tombam..org x puasa la katakan

kos, time kasih ya..:)

ita, harus la ta. kang dia pasang branch kang susah lak aku. hahaha

umimia, kan?? etlis xyah susah2 pikir nak masak apa. cam kite ni xpe...apa ada balun saja.

ej, pastu taun depan lagi satu sewa kantin skolah plak ek?? wah tamak disitu!

jek, amboiii ko. dengar makan steak semlm...italiana heh???

Anonymous said...

uishhhh!!w'pun ko masak simple(*kategori yg aku boleh msk tanpa tanyo resepi kek kau lah,haha),tapi menyelerekan haku nengok eh nak2 mkn mo nasik paneh2 laie!ado lak udang topong waa ckp luuu!!..hayekkkkkk!!apo kombang na idong tuh.

-acu-

julietchun said...

Tahun dpn aku calonkan nama ko msk pertandingan ibu & isteri mithali k.Aku ada ramai kawan kat Golok yg jd dealer mercun,ko roger aku nanti yek kalo jadik.

Purple 28 a.k.a Eija Sam said...

meriahnyer lauk dia

K.Jah said...

ja, idung kombang pasal selemo...ujan maaa...

juliet, canteekkk. aku mmg dah lama nak menyeludup mercun nih

purple28, tanpa perancangan rapi...gitu ler!!!

~LIZA~ said...

banyaknya lauk!!

oh, liza suka tempe!!

K.Jah said...

liza, tempe bleh awet muda u...