Sep 3, 2008

param kurang meriah!

cuaca sangat best. hujan telah memberikan efek sejuk sepanjang 2 hari berpuasa ni. harap2 sampai raya lah mcm ni. hikmahnya, dapat mengurangkan pembaziran disebabkan malas nak keluar berbasah2an di pasar ramadhan.
.
tadi kul 4.45 akak dah keluar dgn cem. dah gelap sikit tapi blm hujan. hari ni selasa..so TTJ takde param. yg ada pasar mlm biasa saja. gagahkan jua sbb mmg dah ketandusan brg basah dlm fridge. sampai2 je beli makanan dulu. kuih seri muka 3 ketul, badak berendam 3 ketul, roti jala & bihun goreng 2 bungkus. utk cem nasi ayam hainan. lepas tu beli brg basah. udang, sotong, sayur, tahu, itu, ini...habis 30 hengget. dapatnya seplastik kecik je. ntah hape2 ntah!!!
.
.

ingat nak round sekali lagi cari air tebu tiba2 hujan turun lebat giler. maka berlari2 la akak 2 beranak ni menuju ke kereta. terkedek2 cem...sian dia!

1st day akak ke param hari ni (since semlm hujan), 3 benda ni betul2 buat akak panas hati.
  • kalau anak ko ramai, tak payah la berbondong2 bawak semua. ko sorang je cari makanan xleh ke? kesian budak2 tu kena hujan kena asap bagai!
  • boleh tak jgn potong Q org. kalau ko tu warga emas ke bleh la terima. ko tu cinos...tak pose. sabar la...ikut turn. kasi la kitorang yg pose ni membeli dulu. sebokkkk jer!
  • penjual2 yg muncul setahun sekali tu boleh jadi jiran anda juga. tapi tak payah la jam2 tu pulak ko nak borak sakan mcm 8 tahun tak jumpa. bleh plak PAUSE cedokkan kuah roti jala akak nak borak punya pasal. ntah2 air liur pun mecik2 masuk sama! eewwww!!!

apa2 pun, tahun ni nampak mcm kurang meriah. tak tau la tempat lain mcm mana, tapi area senawang ni mmg jauh beza dr tahun2 seblmnya. ke jadi begini sbb brg semua naik harga? i oso got no idea!

22 comments:

puan.cokolat said...

kakak aku ni suka betol g param lah!!! makanan kar param sana sedap2 kot... ek?
cino mmg pelahap!

IBU KUMBANG said...

hehe kat subang jaya ni sesak bagai nak mampus... meriah lagi..

cempaka.ism said...

pergh, roti jala la. (terus lapar walhal baru lepas sahur). adui!

NieZearm said...

masalah yg tak puasa ni pun terhegeh2 bawak keta time orang nk cepat. dah la tak puasa.

malas je rasa nk g param. barang suma dah mahal. kpdn & hep klau dh tak bole kawal harga barang, tutup je la opis tu..

shuzana said...

kak jah..bukan kat param je..ni dlm train pun dia sibok berasak2 nak balik gak..bg can la org nak balik buke posa ni jln dulu..penah tanye kat cinos ni..dia kata..diorang ni suke g param gak..

Mieza said...

kat tmpt mak mieza pun x ramai org n org berniaga pun sama...

mgkn psl harga naik kot...orng msk sendiri...hehe

cinos ni mmg cenggitu...semua perayaan klu ada sale...mesti ada muka diorng...bebulu je aku ngk...:D

Anonymous said...

kan kan..mahal kan ngah!aku semalam boli 2 3 jenis sajork abis lobeh 20 hengget tau..shana siap cakap..uishhh,apo maha na!,huhu..namun nak masak idok le teman..kahkah(*konsep dapo aku kan bling2 forever..tralala)

*ko len kali takyah la bwk cem,cian deh domam kang!!kan cayangggg!!..cem baco buku,'ibu hiris nenas nipis nipis,nenas itu manis'!!sooo sweetttttt!!!!

-acu-

K.Jah said...

cokolat, pasar mlm je aku layan sbb penjualnya muka familiar. param ni tak tentu lg rasanya...

IK, ye la, KL konjestet maaa...nak blk masak pun x sempat. harus la meriah tempat membeli ye tak?

cempaka, gambar pin up poster lagi. ahh...setappnye!

jek, ntahnye...ntah hapa keje ntah diorang. kawal perut sendiri je agak eh!!

shu, puak tu mmg rakus sket. dlm apa jua hal sekali pun lah...

mieza, tu la. terpaksa gak la beli sikit2 masak sendiri. seb baik la x ramai org kat rumah ni...kami 3 beranak sajork.

ja, ko beli apa sampai rm20? beli la dapo sebijik masak wehhh!! cana tu..posan kit. mcm mana nak impress mak mentua cenih??

bestkan cerita nenas tu? hahahaha...

cendawanintim said...

perghhhhhhh, roti jala tuh...mengancam...

sabo..sabo..poser nih!

K.Jah said...

cendawan, best kannn??? amacam menjala kite hari ni??

IRA said...

param tu pasar ramadan ek? hahaha baru tau. ingatkan param pelakon tu huhuhu.

kak, toksah la letak gambar2 makanan tu... mencabar kredibiliti betui

Anonymous said...

ntah eh kan..pehtu sibuk cakap calon mak metue pandai masak la,apo la..tapi calon nantu...nannn aadoooo dapo katenyerk,hikhik.aku boli lauk 2 jenis sikit yo,kuih 2 jenis mo roti john satu rm20> tekau eh.

-acu-

Anonymous said...

ntah eh kan..pehtu sibuk cakap calon mak metue pandai masak la,apo la..tapi calon nantu...nannn aadoooo dapo katenyerk,hikhik.aku boli lauk 2 jenis sikit yo,kuih 2 jenis mo roti john satu rm20> tekau eh.

-acu-

ita.itu said...

kah.kah.kah..gelak beso aku psl pause tuh..haha

manje said...

salam k.jah

gmbr roti jala tu memikat ati...
cantik la 'presentation' di dlm
pinggan tu :p nak wat roti jala gak la...

> kite pon rasa cmtu gak... biar ibu ayah aje yg pegi membeli bagai, takyah bawak ank... sian sgt bile terpksa berlari2 di dlm ujan, kalo
sakit ibu ayah juga yg teruk...

> lagipon baik msk kat umah aje, tak kene ujan huhu

Adriana said...

hahahha... lawak...lawak... akupon kene semalam. dahla hujan... pastu memasing perangai cam cibai. taulah lapar dan penat poser. :))

Hiddsta. said...

kueh kaler hijo tu gila memberangsangkan ;p

julietchun said...

apsal la suma org nak ltk gambo kuih ni? Aku posa la.

along said...

akak selamat ber puasa..makam banyak x pe janji MaiNtAIN.....kan kak......

K.Jah said...

ira, ye, pasar ramadhan. param pendek tu takde sebarang flavour. x sedap! hahaha...

ja, tu la. time aku masak dia bkn nak tgk. suh goeng papedom pun tak menurehh!

ta, stress ok. jam tu la dia nak mesra jiran bagai

manje, bwk anak kang mcm2 dimintaknya. itu nak ini nak. sudahnya tak mkn pun..

kak riana, ko masak je la kak. ko teral haper. aku tgk pun meleleh air liur..

hidd, sedapkan kuih2 retro nih? tu blm lagi kole kacang, cara, etc, etc...slurp!

juliet, saje jer...nak tgk ko kebal ke tak. hahaha

along, nak menten mcm mana tu ek? hikhikhik...

Kujie said...

roger...lapuran di sini

tak tahu lagi meriah ke tidak..belum sempat meronda..tiap petang je ujan..eee....melekitlah nak keluar kat tempat orang ramai mcm tu..

K.Jah said...

kjie, sini ujan start thari. biasa masak cepat2 pastu tido..dkt nak watu bangun bancuh air saja. best!