May 17, 2009

perempuan terdesak memang sangat menakutkan - ira

entry adalah diplagiat dari sini. eh tak! apa plagiat lak...akak mintak izin apa. ira, kopipes dulu mintak izin kemudian takpe kan? kira cam prepaid la kaedahnya nih!
-----------------------------------

Pagi-pagi buta, kawan aku yang baru sahaja berkahwin beberapa minggu lepas telefon aku...

"Ini emergency! Macam mana nak masak nasi lemak?"
"Hah? Apahal nak masak-masak pulak ni? Selalu beli je."
"Mak mertua aku ada kat sini la... nak test aku la tu"
"Haha... ni la yang mak aku cakap 'nak terberak baru nak korek lubang' ni"
"FYI, aku berak pakai jamban, tak korek lubang. SEKARANG , KAU NAK AJAR AKU MASAK KE TIDAK HAAA?!!!!!"

Oh, perempuan terdesak memang sangat menakutkan...

-----------------------------------
betul! betul! betul!

akak sangat setuju dgn posting nih. sbb akak dulu penah kena mcm tu. sebulan lepas akak kawen, sazah & aji usop pun berangkatlah ke mekah menunaikan fardhu haji. mereka pergi dgn hati yg sangat aman dan tenteram. maklum la...anak mereka yg kuat bertenet tu telah selamat dinikahkan. takde la kesah lagi dia nak keluar dating balik malam2.

nak dijadikan cerita...2 hari seblm raya haji (sazah dah tentu la takde...diorang raya kat mekah), atok bagi duit suh beli barang. blakang dia sudah buat rekues.

"ngah, rayo sok kau takyah la susah2 masak bagai..."

fuhh!!! akak tarik napas lega.
itu je?
takkkk...ada sambungannya lagi...

"kau buek sop tulang, nasik impit, kuah kacang, rondang daging dah la. lomang sok kito boli 2 batang kek pasar ampangan"

waaa!!! teros rasa nak putus injap! 4 jenis tak byk katanya. yg nak masaknya akak sorang lak tu. cija cana 2-2 ekor ada kelas tak dpt balik awal. tak tau la kot2 diorang saja nak pedajal...

esoknya kat opis akak langsung tak buat keje. kulu kilir melangok dept org tanya mcm mana nak buat rendang & kuah kacang. sup tu ok lagi...agak senang.

balik je keje terus beli barang. start masak dari petang sampai la ke malam. masak sambil tengok resepi...rasa macam nak pitam. esok dah nak raya, assistant lak sekor pun takde.

dan alhamdulillah! hasil adalah agak membanggakan. berjaya juga akak mempersembahkan hidangan yg menakjubkan di pagi raya. atok puji rendang akak. sangat sedap lagi berperisa katanya. (hahaha! itu akak tambah sindri. padahal lasmenet terpaksa panjat pagar jiran petik daun kunyit sbb lupa beli...)

sejak pada tu akak jadi gigih memasak walaupun rela dalam terpaksa. habes...itu baru atok rekues dah panik gila! kalu mak mertua rekues plak amacam? teros pecah air ketuban kan?

har har har (lamo lak tak poie kodai abg azhar...)

moral : pegi la blajar masak sekarang! sampai bila nak makan kat luar je kan? (pesanan khidmat masyarakat ini juga ditujukan khas buat 2 ekor adinda tercinta di seksyen 7 shah alam dgn ucapan "ko tanya aku lagi mcm mana nak buat sop ikan mmg aku lempang...")

66 comments:

mummysya said...

Tijah... ooo ... Tijah....

Sekurang-kurang nya ko berjayo jugak buek rendang, den nie sampai sekarang, usahkan rendang kuah kacang pown blom ponah buek...

Mak mertuo den plak, tiap kali raya, duk tompah lauk pauk kat rumah orang... Blom ponah lagi den raso masakan hari rayo dio....

Mak den plak pandai masak, anak-anak dia...hampeh!!!!!

cj7 said...

jah,i ada soklan untuk u jah

memasak ni memang perlukan bakat semulajadi atau hape.

tangan aku panas jah.tanam pokok mati,masak tolobih garam.

Pije. said...

o mai got kak tijah.
kalo sey tu da menangih tepon omak koba nak ikot p mokah.
heee.
nak blaja masak la.
semangat!

Cakap Kosong said...

jah.....ko buat aku seram sejuk nok......dah sepuluh taun aku kawin.....tapi setiap kali nak raya, aku mesti risau , memikir kan mak mertua aku nak dtg umah...padahal...ujung2 diorang gak yg bawak bekal kalau dtg umah aku!!!!

Yunus Badawi said...

kah kah kah aku gelak guling2 mendengar pengakuan ko.

Itu ajelah komen aku malam ni hehehe

IRA said...

ni royalti bila nak kirim? hahaha...

rendang , nasi impit dan kuah kacang pun jadilah.

ashley said...

Akak tak terer gak masak Jah tapi kat obersea dulu akak dah puas hantuk pala kat dinding..
Nyosal tak belajar masak..
Hantuk punya hantuk lelama pandai gak..

Takkan nak melantak KFC tak sembelih atau pizzahut yang bergelumang ngan lemak Al-babbbb.

peej said...

nasib aku reti masak..walaupun lite..rasa2nya boleh jadi calon menatu mithali x??(mata kelip2)

tp rendang semua tu x reti lg la..kena tulis resipi ni..takooot..

joegrimjow said...

nasi lemak??
haishh
kacang je!!
anak teruna ni pandai tau!
lalala~

Diva PariTs said...

aku lagik la kak jah, dah duk jauh dr kampung halaman ni baru lah terhegeh2 cari resepi. kalo tak main tunjuk kat kedai jek. ayam rentung tu biasa la, nasib la laki i tu konsep bedal je..

ai juge nak amik kesempatan utk feeling2 menang award ucapkan time kasih kat resepi uol kak jah, nak2 kari mamak ko tu.. mmg superbbb!! ailebiu kak jahhhh

sayaanakali said...

...pecah air ketuban?

hoho...dahsyat. cuak da. masak nasi lum tentu jadi. (-.-)'

Fatul Akrul Ramli said...

ya ampun..
senang gile kot masak nasi lemak..

Penari.Gendut said...

Hahah mmg aku patot belajar memasakk. Ada satu hari tu aku masak daging black pepper je, itu pon tak jadiiii, frustrated betuiiiii. Terus malam tu aku ajak makan luar. Hahahahahaah.

Tapi semenjak aku kat sini, mana je nak masak makanan melayu..semua western sajaaa, and western food sonang sajaaa, asal ada olive oil..oo makanan sehat diorg kata. Hahahahah

kakpah said...

skang ni ko dah teral masak kan? Masak ni macam molukis yo. Campur warna tu sikit, warna ni sikit, lamo-lamo lawa lah de. Masak ni main campak-campak yo macam yang kau slalu buek tu.
hehe.. akak dulu tokial-kial gak.

Sapo yang tak pandai masak nasik lomak tu bagi dio polompang skali. Torus pandai. hehe...

AfiQ said...

jantan terdesak ko penah jumpe kak??? lgik dasat...uhuhuhu
tpi musti mencieh poluhkan??
bak kato ko kak.....pocah toghuih ayer ketuban!
ahahhahahhahahhahaha
kot mak montuo
tetibo yo suh msak....
hakhak.. dpek aku byangkan....

tuh tando eh atok mmg yakin lagi maha
pasti tijah mampu buek!




aahhahahhahhahahahhahahahahhahahahhaha

paRi-paRi sYurGa said...

errrrrr.....
errrrrrrrrr.....
eeeerrrrrmmmmm.....


cam bakal terjadik kat aku jer nti...



syarat nak kawen kena pandai masak eh?
tak pndai msak tabley kawen eh?
pandai benda lain boley tak?

*wink.....wink*

azreen said...

btul tu nok...aku dah jauh2 gini barula nak belajar....kalo tak harapkan mak ngan mentua je la.....kui3x

09892 said...

aku insaf...
aku puji kegigihan kau..

hmmm...aku dah tau dah gathering raya tahun ni harusla kat umah kau lagi sekali kan...aku pun nak rasa rendang yg diwar-warkan tuh...

linn said...

uihh...garang betul dpt kakak camni. sib baik laa aku tak penah garang2 kalo adik mintak resipi.

erkkk....sebabnye aku yg selalu mintak kt adik. hikhikhik.

Tijah said...

kin
haa...paa lagi. bleh la setat blaja masak skrg. tapi jgn blajar dgn piah...kang rentung piok kau. wakakak

cj7
tak. masak x sama cam tanam pokok. prektis mek perfek bak kata org kan???

pije
aku dulu nyaris2 nak tempat tiket kapatebang. sib baik air asia xde tambang murah ke madinah

ck
MIL aku pun kalu dtg misti bawak bekal jugak. tapi cam segan la...harus la lepas tu aku plak masak kan? hahaha

yb
yer. ejek la. tapi tu dulu taw. skrg ni ko suh aku masak utk katering pun dah buleh nih. hahaha. belagaknyer aku...

ira
kirim royalti? aku postkan briani segera brahim's tu jer bleh tak? hikhikhik

ashley
bila hantok tu cam byk jer idea keluar kan? hahaha. klakar la kak. tapi kalu dah terdesak mmg sumer jadi kan?

pija
aku tau ko teral masak nok...untung sapa dapat ko. siyes ni aku tak tipu. err...ko pegi la blaja buat nasi kambeng tu plak. terliur aku tengok...

Tijah said...

joe
terunakah? hahaha. moskel disitu...tapi nasi lemak mmg senangkan? nasi tu tibai jer...janji sambal adalah best!

diva
untung la ko sbb laki ko xleh nak compare masak yg x jadi tu. ayam rentung tu ko bleh kata ianya adalah ayam golek pengantin. wakakakaa...
ohyer! lebiu too...hehehe

anakali
kira cam xyah la air selusuh kan? mak metua ko rekues masak jer terus feeling nak bersalin. hahaha

fatul
wah! untung la sapa kawen dgn ko nih. cuci kaki jer kann? heheheh

alia
tu la aku tgk dak diva masak pakai olive, galik & cili kering jer. bapak la sonang kan mknan kat sana xyah perah2 santan kebagai...

k.pah
iyo boto kak. biaso eh masak campak2 ni la yg sodap. sey mmg x pandai sukat2 cam baking tu. semodang yo batat...

afiq
penah. aku ada jumpa skali kat kg batu. giler tedesak sampai nebes dia nak jumpa aku. wakakaka...
*sapo la gek eh tu kan???

Tijah said...

pari2
sampai bila ko nak bergantung kat pandai benda lain tu nok? wakakakaaa. manaleh. satu hari misti laki ko tingin nak makan masakan ko jugak nanti. percayer lah...

reen
aku dulu lepas kawen terus duk sindri. maka terpaksa la masak jugak kan? kalu dok ngan sazah harus la aku goyang kaki

zt
mana leh. kena take turn la...umah ko blm lagi kan? err...umah atie ker? heheheh. rendang bleh jer...aku potluck kan dr sini...

linn
syhhh! ni nak bagitau sket ni. adik aku tu umahnyer nan ada dapo konsepnyer. konon2 tanak masak nak diet. wakakakak...

cokolat said...

aku tau masak tapi malas... malas sangatlah kak!
aku tengah kira hari ni.. nak rasa hasil masakan ko yang maveles!

tasikmerah said...

aku kan jah... bab2 masak ni aku buat2 rilek je... time raya, mmg tonggang terbalik sorang2. hasilnya mantap. tapi org tak tau yg aku masak bukak buku. ha ha.



.

tasikmerah said...

ppstt... utk masakan yg pelik2 aku sampai skarang bukak buku. tak kira la... br kawen tak br baru kawen. ha ha.



.

ai said...

bagi aku lak..masak memasak n automatik jadik pandai bila dah berlaki. kadang tu aku rasa aku masak lagi sedap dari org kedai tu masak..apekah??kah kah kah..

wei, tijah..gi le singgah kedai tudung aku tu.. http://kedai-ai.blogspot.com

dah sampai stok baru..murah2 lak tu.. :P

Tijah said...

cok
kira la. aku ingat nak tukar menu la. kita makan beskot hupseng cicah milo jer la eh? wakakaka..

tm
aku pun kekadang bukak buku gak. tak pun bukak blk blog sindri bila dah lama x masak 1-1 resepi tu. kejis tul...

ai
yer. lagi best kalu dpt laki yg x pandai masak kan? so dia tak leh la komplen lebih2. orait. nati aku pegi kedai ko okes...

Nomee said...

Tijah, ada gak den guno akak nyo resepi. Tah napo bilo akak tulih tu cam sonang jo nak buek. (memang sonang pun sobona eh.. cumo den yang maleh!) Makaseh la yoooo... lotak la bebanyak laie.

sayanghasni @ yus said...

hahahhahh..lawok ler..
teringat first year raya rumah mertua..
habis segala majalah masakan hari raya aku gunting bawak balik kg..
nasib baik menjadi..
fuhh... lega...

||alis|| said...

huhu! ini citer lawak how aku mula pegang kuali peok bagai. (bleh buat n3 sekali nih... mahap awal2 ya kawan2~)
==========================================
bondaku cerita kisah benar:
satu hari, sorg isteri yg baru berkahwin, 1st time masak bekfes untuk asben dia. pastuh ujung2 asben dia makan skit jer.

"bang, ok tak nasi goreng tuh?"
"ok" asben jawab, snyum skit.

si isteri call mak dia dikampung, mengadu asben dia makan skeet jer..

"hang bubuh apa dlm nasi goreng tuh?" mak bertanya.

"biasa jer la, rencah ikan bilis, sayur campur, garam skit, gula dlm dua sudu, err.."

"KO STOP KEJAP! apsal ko buat nasi goreng letak gula dua sudu nih????? sapa ajar? ha tuh la, aku masak dulu tak nak ngadap dapur..pot pet pot pet.."
===============================================
sumpah, lepas dgr citer tuh, terus aku rajin kak! tak nak laa asben aku esok2 makan nasi goreng BERSIRA!

kakpiah said...

siyot ko jah..
tp aku ngaku..
aku tak pandai masak..
*angkat bendera putih belang2 ijau*

adik2 ko kt seksyen 7?
sejiran la ngan adik aku..
tp adik aku terer masak..
tlg jgn lempang dia..
ngahaha!!

AfiQ said...

i het u kak!!!??
benci2 manje giteww...
kng pelok2 ciom balk...
opsss
bini owg ghupenyer...
huhuhu

julietchun said...

tetibe aku rasa nak carik boypren yg yatim piatu,buleh ke?

09892 said...

eh? rumah aku dah sudahlaa..yg tem ko "pegi" IJN tu kann...

cokolat said...

jah kodokut!
mentang2 dah jadi pendakwaraya skarang!!!!!!
huh!

manusia~normal said...

cayalah kak jah..mmg sejati sungguh wat juadah ghayo..sey tiap kali ghayo tolong potong2 yo..tp adolah kemahiran sket buek keputat...tu yo yg buleh sey banggo'an 7 keturunan sok..ahaha..

tentangseseorang said...

aku tak kisah kak.
aku boleh masak. muahahahaha

Tijah said...

nomee
resepi aku mmg senang main campak2 jer dlm piok kan? err...resepi tolo dadar kau nak tak? hehehe

yus
aku kat umah mertua nasib baik ad akak ipar pandai masak. sempat la aku blajar sementara nak pandai buat sindri. hihihi

alis
wakakkaa. klakar ok. nasik goreng bersira? dgn kondifen jer bagitau bahan2 kan? tapi ko aku konfem la...mmg enitaim jer bleh berlaki skrg nih. pizza pun ko dah bleh buat kan???

piah
ko memang. masak cucuq...pastu bila rentung pastu salahkan aku kan??

afiq
kau lak bilo nak berbini? osah sonang bini kau sok tebungkang kan sbb dapek laki pandai masak buek kek cekelat bagai kan???

juliet
itu satu cadangan yg baik. wakakakaa.
*sapa2 anak yatim piatu diluar sana sila register dgn juliet yer....

zt
woi! itu dah lama daaa....IJN eh? pandai tak aku? err..agak2 idop lagi tak org tu ek? hhahaha

cok
apolak. aku peguambela okehhhh! akhakhakh!
*gelak pun dah lain pesen skrg khannn????

manusionomal
keputat mmg den awal2 serender. tapi nasi impet segera tu ok gak per. hahahahaha....

ady
aku tawuuuu!!! so...bila nak tawen? hahaha...

HappyIrfa said...

sblm kawin saya cukup risau kalau2 dapat mak mentua cerewet.tp bila dah kawin,dapat mak mentua yg
'amat suka memasak'..so saya cuma basuh pinggan jelah.hehe

shija said...

errrr.....nok!!camne nak buat sup ikan merah erk?alaaaa..yg atok suke tuuuu...miahahahahhahah...

Ungku Nor said...

semonjak kono chic.pox ni kan, den nak ubah perangai.

'despret' camno sekalipun den nak buek bangang yo sekarang..har har har..

Che Sue said...

hak hak hak..! sib baik laa teman tercampak ke negara org..takdo sesapo nk rekues2 baik omak sendri or omak mertuo..tapi bila encik asben rekues, menggagau juga telipon omak tanya resepi!

manusia~normal said...

berkat kutukan & kejian dari abah den, den cubo gak blaja buek keputat..akhir eh..bejayo gak..skrg ni dio main rekues yo kak..agak2 time ghayo tokak nak makan 50 bijik dio order yo kek den..hoh!!!!sambil pojam yo buek...

sheila said...

ngeh ngeh ngeh..

abah mentuo den ponah skali tu request den masak kari ikan kek kg..montang2lah abah den india..dan dan tu nak suurh den masak kari..ayoyo..

den pun ngan resepi yg kojap terbayang kojap ilang tu masaklah..

sudah eh den ghaso pait kari ikan den tu..terlobih ghompah gak eh..tp abah totap ckp sodap .. sajolah tu nak amik ati menantu antu eh ni

lupekanje said...

jah...
acik suka masak bantai2 je...jarang makan kat luarpun...

Takat rondang tu, lopeh lagi la acik ni...
tpi acik mang tabik springla kat kau...yg bjaya hadapi suasana hari raya centu...
mudah2an anak2 acik sok cam kau la..pandai masak dan rajin masak.

tapi jgn la dia mintak resepi kat acik..mang acik jawab...
"pegi la tengok kat internet tu jer!!!!" heheh

iina said...

hahahha... susah2kan ambik chef peribadi yo wakakakah.. camtulah jah.. camno tinggi pun belaja n pangkat ee.. kono gak poei dapur masak.. lagik pun masak nie skill juga.. kalau ari2 masak terer ler.. sesekali masak lupa trus.. alamat balik mesia sok den pun gantung kuali n periuk.. buat balik masak sebulan sekali yo.. lain taim.. boli yo.. abih dah kojo.. oustation lagik.. poei keliling satu mesia gik..

kalau aku jadik suri rumah tangga.. mau gak aku masak ari2 ;)wakakakah.. tapi itu tidak ada dlm kamus hidup aku.. pencen umur 58.. mau aku tambah tahun lagik kojo..

Monkey D Luffy said...

kakakaka

saiko ko sekarang ek

Tijah said...

irfa
kemain suka hati yer? bak sini no tepon mak metua ko. aku nak suh dier test menantu dia nih. hahaha

cija
kau tapau yo la kek nedah. sonang...

k.nor
yo la tu. den sikit tak cayo tu doh. wakakakaka.

che sue
bilo asben rekues tu..kau buek kan bubur nasik dah. hahahah

bp
den kok nak ketupek boli yo la kelonsong eh tu...lopeh tu pandai2 la isik boreh. kok nak sonang laie nasik impit yo...

sheila
hahhaaa. apo lak kono eh pait lak? tu misti tumih tak cukup masak kau dah lobo'an ikan kan?? tak tercirit lak pak metuo kau mkn nok?

acik
tu la deh. bilo dah terpakso tu sumo jadi. cubo hari2 biaso tu...tak maun deh do..

iina
den lak maleh kojo. sodap kok dapek pencen awal nih. hahahah...duk umah tapi duit masok yo kan???

kapten
aku yg mangsa saiko sebenarnyer beb! hehehe

rizz said...

hahhahah harusla blja masak yer skang kan kak tijah kah2

i.am.belle said...

hahaha, betul cakap ko tijah. nak masak tapi malas tapi nak makan tapi nak masak... takpe resipi tijah ado. anytime den drop by amik resipi kek sini. hohoho

Tijah said...

rizz
yer. aku ade dengar kes laki tinggalkan ppuan sbb selama bekawen mkn luar...mana tahan beb.

belle
buleh jer. resepi den mmg paling sonang tahap cipan. sesuai utk manusio pemaleh nak masak tapi terpakso cam den nih...

atty's said...

tijah ko kira terror ler jugak..
1st time terus menjadikk ko..

theconfused said...

den dah kono dah kak, tuh lum kahwin laie dah konooooooooooo....

kak, camne nak msk sup ayam? ngeh3

Teacher said...

i was never asked to cook at the mertua's house... i guess they knew i am a bad cook

Tijah said...

atty,
maunyer tak jadi...senduk tgn kanan, resepi tgn kiri. heheheh. tu blm lagi jerit2 panggel makcik jiran sebelah mintak tolong rasakan kuah kacang aku

theconfused
aku dah tulis resepi kat blog ko. hehehee..

tic
ko teral masak western kot? oh! terbayang2 baked macaroni ittew.

theconfused said...

siap anto resepi.... dmm2 nih best mkn sup.. nak pulak kalo org yg msk.. heheheheh... :P

Tijah said...

theconfused
lalalala...
(dlm hati...ko masak la sindri)
hahahahahaha...

My Spirit Finger said...

pssssttt....pssssttt....tijah! meh sini nak bisik. Nak cakap kuat-kuat malu. Boleh bagi resepi masak air tak? I masak tak menjadilah.....huahuahuahua...guling-guling turun bukit

Tijah said...

dzaza
mari sini dekat2 sket...

*phanggggg!!!!

si dzaza sudah kena lempang dgn tijah lalu jatuh terguling2 turun bukit

kahkahkah...

kuIna LadyInRed said...

apa susah pakcik google kan ada... sedia membantu..

bantu bg resepi aje..

orensangkuit said...

haha harus ke kedai abg azhar masuk dlm senarai
kehekehke

saya masak time ade mood bosan je.

lulu jr said...

kak jah.
bravo, bravo.
jiran kak jah ada ladang kunyit ke?

hikhik.

Tijah said...

kuina
kann? ndak seribu daya...xnak seribu dalih gittew

oren
misti la. kedai abg azhar..macam-macam adaaaaa. hahaha

lulu
takde. kunyit dier sepasu jer. aku petik selai. hehehee

vidadarisakura said...

kak tijah!



resepi sop ikan tu betul2 wujud ke x?


haha

aKu buDaK CiWeK said...

hahahhah!!bab rendang aku memang fail la..jadi warna hijau..dah macam nak bagi incredible hulk makan!!

nasihat mu itu akan pegang sekemat-2 mungkin!!...

Ceera said...

nasib baik saya dah start belajar masak, tak la terasa sangat posting nie, haha