Sep 6, 2009

kena beli lain nih...

ni yang akak bengang nih!
ice blended susu + kurma akak yg sepatutnya sedap tu kannnn...ada perisa udang kering ok!!!

mari bertafakur sejenak. cuba korang imejin sket mcm mana rasa dia? eewww!!!

lepas blend cili, bawang, udang kering utk buat bihun tadi...akak patut bilas dulu dgn air kopi (petua utk meneutralkan bau hamis/hanyir blender). maklum la blender 1 je kan?

tapi tadi lupaaaa...

silap arr!!! kan dah rugi kurma yusuftayub 7 biji.

banggggg...
(harus memanggil dgn nada manja...)

esok rembat lagi satu jom??? ai rela takde baju raya...janji ada blender!

p/s : pepatah cina ada mengatakan : sebuah kapal tidak seharusnya mempunyai 2 nakhoda. tetapi sebuah dapur (sebuah ke ek?) seharusnya mempunyai 2 blender.
sekian laporan dari tiwitige!

sori kak. aku pinjam gambar eh? jgn marah taw. puas aku gugel adegan yg sesuai utk dipadankan dgn pepatah cina diatas tapi tak jumpa. anyway...lebiu kak! larikkk!!!

55 comments:

Ms.Lilies said...

Ehehehe....aku ingat ko nak kata "ai rela tak berbaju asal ada 2 blender"

AZANI said...

baca komen lilies ni buat aku seram sejuk...chis ...bulan puasa tak boleh imagine bukan bukan....

TweetyPeak said...

huhu... camtu ek petua.. nak neutralkan balik.. hehe sama la blender buat kuih pun pakai tu.. sib baik kalau blender pandan.. tak bau belacan. huhu jadi kek pandan belacan kekdahnya..

tq for the tips.. coffee.. cam nak neutralkan beli perfume lak..

Monkey D Luffy said...

perisa udang kering pun sodap apa

xiiinam said...

Patutlah asyik tersedak masa bersahur tadi.....hambooooooi!


Errrr...tang mereka peribahasa tu, memang ada bakatlah serupa itu worang...

...karam Singh Walya melaporkan.......

faiz said...

eh...ok tue jah...resepi baru per....nanti blh la promo...hahaha..

bungacahaya said...

kurma susu udang kering....

Marina Monroe said...

Beli bekas dia jer, tak yah beli 1 set baru.

ashley said...

milk shake perisa cili ngan udang kering?
wah...
tiada di pasaran ni Jah wehh..

su said...

hehehe....tang gaso tau dah..tang bauan ey tuh..camno? hehehe...

linn said...

aku setuju nok ngan pepatah cina tu. bukan saja 2, tp 3,4 pun takpe.

tp btol ke tu pepatah cina? kompius seketika.

kakpah said...

akak dah bertafakur dan sudah imajin. Cam okay je perisa udang kering tu. Cubo tambah bolacan socubit. Tontu lobeh kowwww.....

ZARA 札拉 said...

blender itu penting~

kuih raya, baju raya tak kisah~

kucingorengemok said...

mengapakah tidah diolah menjadi mi kari korma? (susu tu kira ganti santan la)... jimat beb

ztzett said...

haha! aku suka komen aunty nani.
amik! suka je nak membazir2 tau :P

Nizam.Ariff said...

Aku musykil, apasal kena blender?

Kenapa tak kunyah kurma tu sambil kumur-kumur dengan air susu...?

Kira campur macam blender gak tu...

Tijah said...

lilies
err...asalnyer aku cam nak taip centu. tapi kang ramai lak yg cerca. wakakkaka


azani
hahahhaa. jahat kau banggg...


tweety
a'ah. centu la petua dier. konfem xde rasa/bau bawang lepas tu...


kapten
ewwww! tak sedap okkk...


cklah
tu la tu. puas aku gugel karam singh walia angkat2 tangan takde lak.last2 teringat ko ada 1 gamba centu kak. ahhaha


faiz
cer ko buat tart udang kering. agak2 laku tak buat jual dipasar ramadhan? hahaha


bungacahaya
kerr...udang kering bersusu masak kurma?


aunty
alaaa...aunty jgn ler ckp kuat2. sy saja nak paw carlos beli blender baru sbb blender yg ada ni dah lama sgt. hehhhehehee....


ashley
terbaru nih. rasa cam hampeh kak oiii...


su
tang bau laie toruk. siap becampo mo bau bawang sekali lak tu...

Tijah said...

linn
aaa...aku rasa la nok. tak pun pepatah korea. (tgh pikir kat mana aku jumpa tu...)


kakpah
ni misti bertafakur lalu terus tertido ni kan? lain macam yo den imajin yg bukan2 tu kak. heheh


zara
kisah gak sebenarnye. heheheh...


kog
sedapkah nanti? ko try dulu amacam? haha


zt
ala zet...blender tu dah 7 taun kauuu. nak gak bergaya dgn blender baru taun ni. dahla langsir tak tukar2...heheh..


nizam
wakakakaa. jahat la ko nih. itu dah mcm mr bean tu...

::narita:: said...

cmno eh rasonyo tu..
ahahha...

dayah said...

Salam Kak Tijah,
nak terguling2 saya baca setiap n3 akak.. lawak la.. can I add and link page akak? =D
Salam perkenalan kak.. Selamat Beribadat di bulan posa.

KV said...

ko buek aku golak pagi2 lps sahur tau! Tp tgh hari buto baru nak komen. Wakaka

eleh jah, ko beli jer lah blender tu. Satu untuk bawang. Satu untuk jus. Karang ko makan jus oren perisa lada kering.

Syima Syaz said...

hahahaha...
same lah mak kat umah,beli blender baru utk buat jus.

Yunus Badawi said...

Fairlady ko boleh beli takkan blender sebijik lagi tak boleh? hehehe

Larikkssss

dude said...

ni menu susuYT + udang kering ada letak kat side bar tak?
aku carik tak jumpa ponnnnn

sheila said...

ingatkan kopi tu buleh neutralkan bau lepas gile2 gi kaunter perfume tp x jumpa perfume yg sesuai jek..

Tulisan Dari Manjung said...

Tijah niat dihati TDM NAK UPDATE BLOG HARI NI...TAPI terbantutlah pulah sebab TDM terketawa tak sudah2 ni....lawak tahap chipanzi terpijak mr bean....udang plus kurma....adoiiiii boleh kena strok minum air tu....

~M i z a ~ said...

apa sy nk komen, suma org dah komen..

NenekPenne said...

ha ha ha...sorry...tapi still nak ketawa jugak...

cookie devine said...

haruslaa ada iras2 belacan.

Tijah said...

narita
raso eh? cer ko bayangkan minum cencalok? hahahah


dayah
jgn guling2 dipasar ramadhan dik. tak manis org tengok. hahhaaha...salam kenal juer. selamat hari rayer...


kv
tu la niat murni di hati..mmg nak kena beli 1 lagi kan??


syima
biaso la . omak2 mmg centu. biar xde baju...janji ada blender baru. huhuhu


yb
bang. fairlady tu aku baru test drive jer bang. blm letak donpemen lagi tu. tunggu ko arr...bila tah nak invest ngan aku. hahah


dude
ko kannn. kalu ko ada dekat2 sini mmg aku dah jentik telinga ko sampai putus...


sheila
aku amek idea dr situ la tu. sodap kan bau kopi dr bau perfume? hahaa


tdm
jgn ketawa byk2 tdm. makruh tu..wakaka. pandai2 jer tijah tu.


miza
komen la...errr...akak tijah nampak lawa niari??? lari topik pun takpe. ai tak marahh. wakakakaa...


nenek
ok la. aku kasi can. ko ketawa jer la kang bebuka tayah makann...ehhh???

Tijah said...

cookie
ada iras2 cencalok nok...ewwww..

Yunus Badawi said...

aku nak invest warung bubur lambuk ko yg kat KLCC tu bila ko berniaga nanti. Kira melabur dgn ko jugaklah tu hehehe

Che Sue said...

owh blend kopi ek utk neutralkan? che sue baru tauu...bagus, dpt gakk petua...
tijah suka nau ke kurma? hoh negara ni pengeluar utama kurma terbaek dunia..nt balik coti raya harus guwe bekal kurma algeria utk tijah..che sue tak suka kurma..ngeh ngeh ngeh!

tentangseseorang said...

ahhhh
alasan ko nak blender satuk lagik kan???

kalau ko rendam dengan air pandan pun ilangnye rasa udang tuh :p

k.e.r.i. said...

nak raya ni semua nak mintak dua.
kalo encik carlos nak mintak dua jugak boleh?
muahahhaha

Tijah said...

yb
haiih. brp la sewa 1 warung kecik kat situ agaknyer ek??


che sue
aku suka kurma blended jer. makan mentah2 tak suker. hehehe


ady
pandaiiii. pandan? umah aku pandannyer baby lagik. aku cabut kang konfem dier mati...


keri
heppp! jgn sekali2 ko ajar tu ehhh???? (ni yg mak nak senseng lengan nihh)

faiz said...

jah, tart udang kering tue kalau ko yg promo kat bazar ramadhan aku berani konpim la mesti laku punyer...ahahaha...

Tijah said...

faiz
lepas tu sekali jer la org datang beli kannn?? haha

kak wos said...

jgn beli bang kalos!
soh jer tijah rendam blender tu ngan klorok..
jimat!
ahakks!

Lifesaver said...

agak2 ada kram singh walia nak filekan saman utk ko kak tijah??

Cahaya said...

apa rasanyaye kak?? udang kering yusuf taiyoob jadinya:-p

Tijah said...

wos
wos mmg dengki kannn? takper..pandai la tij nak ejas bang kalos tu nantiiii...huhuhu


lifesaver
tak kottt. abg karam tu jiran akak tuuu...


cahaya
rasanyer sesedap eskremsoda. wakakakkakaka

Lazyf... said...

kak, lopeh ni leh torai lak buek jus kurma YT + udang kogheng...resepi baghu tu...wuahahaha

kupaslaroren said...

Tengah ngantok-ngantok kt opis ni memang sesuai baca blok ko kak tijah... :D
hehehe

bOnda said...

isk, memang tak dapek nak bayangkan lah jah Oiii =)

Ungku Nor said...

alah..redho yo lah Jah..
ekau kono ingat orang yang langsung takdo duit nak boli blender..tumbuk kurma mo losung yo kan?

ahakss..tazkirah di pagi senin ;p

siggplus said...

i feel u sis..
gila tak sedap mcm tu..
sabar-sabar..bulan puasa ni..hehe

tasikmerah said...

tij,
resepi baru ni... harus kau jual resepi ni ke coffee bean. ha ha.


.

Aminah said...

blender lagi penting dr bju rye...bju bole bli lg..

Aspalela said...

Raya ni pakai baju T-set dgn kain batik je kak Tij...bila org dtg beraya, keluarkan blender tu atas meja...

keh3....

**ada unsur perli nih... xD

Tijah said...

lazyf
ewww...mengingatkannye saja bleh buatku loya...



kupaslaoren
aku cas ko singgit per reading nak?


bonda
sila bayangkan yg indah2 saja. hahaha


kd
wakakakakaa. lopeh tu misti ado peraso halio mo kunyit sekali kannnn???


siggplus
mmg x sedap giler. frust taw. dah itu stok kurma yg terakhir. huwaaa...


tm
dried shrimp iceblended? wakakak...


aminah
betolll. pakai baju pagoda pun best kan? nipis dah berangin saja...


aspa
hahhaha. mak mmg malas nak beraya dah tua2 nih...

Zyma Saad said...

Salam Tijah....

Tipah tumpang lalu utk b`main mata di sini. Ngeh....3x.

Salam ukhwah.

isabelle said...

kalo ada perisa belacan tmbhn, mesti lg kick. huahuahua

Aminah said...

pleas la kak..xkn pakai bju pagoda kot??seyes???

Tijah said...

zyma
marilahhh. mata ai pun tgh gatal nihhh....


isabelle
lepas tu esok cherry berry kan??


aminah
seyes laa...tapi akak ada pagoda kaler itam. putih xleh arr...sekkkseyyyyy. hehehe