Sep 26, 2009

raya (part1)

salam semua!!!

ada sihat?

brapa kilo sudah naik?

hahaha!

akak? turun 2, naik 4. standard procedure arrr. raya maa...

baiklah. sekarang mari kita bercerita serba sedikit tentang lawatan yb tijah ke kawasan tempohari.

seperti mana yang telah disediamaklum, akak balik penang sabtu last week. tak jadi balik pagi jumaat atas bbrp urusan yg masih blm selesai. so, sabtu pagi tu lepas subuh kitorang terus gerak. lebih kurang 6.30 pagi dr senawang.

sepanjang2 jln ke utara...hiway adalah bapak jam. kejap2 berenti. kejap2 berenti. yg bengang tu...bukan ada eksiden apa pun. diorang slowing down sbb nak tengok keta berenti tepi jln jer pun. adat la. bila dah jln jauh2 tu...ada yg berenti nak muntah. ada yg berenti anak nak kencing. dsb. prihatin betul pemandu kat m'sia ni kan? kalu dah concern sgt...apa tak berenti jer terus tolong cebokkan kencing budak tu sekali kan?

apa daaa...

tak tahan punyer pasal, kitorang keluar exit bidor. carlos ajak ikut jln lama je. bawak lek-lek masuk kampar, lalu teluk intan (tingat kat cklah), ipoh, sg siput, kole kangsar pastu masuk balik hiway kat taiping. lepas juru jam balik. haih...tak sudah2. kuar balik. ikut bukit mertajam plak. lalu perda, kubang semang, penaga segala last2 sampai gak la rumah.

total perjalanan?

ngam2 10 jam.

gilo kan? tau centu naik keretapi lagi best. koc bilik tu baru 70 hengget je sorang. dah la privacy. ada katil lak tu. bleh gak geli2. oppss!

ok...

esoknya ahad tu raya kan?

macam biasalah. lepas solat haruslah jln2 cari makan pulak. rumah wajib pegi adalah mak anjang piah, makcik sirah, mak anjang embun & wa bah. (mcm korang kenal pun kan? kehkehkeh)

on the way ke permatang elong rumah mak anjang embun tu, view adalah sgt cantik. kiri kanan sawah. hijauuuuu jer.

wuiii! byk giler bangau kan? geram tengok. nak kejar tak larat. tangki dah penuh dgn ketupat palas, rendang, bihun sama laksa. tapi tu la. dapat 2-3 ekor...marinate buat bangau rosmeri sedap tuhhh!

meriah! sungguh meriah!

kat tepi2 jalan pun penuh banner...
ni pas punyer...
ni pkr punya...
ni plak errr...awat kak cah? baju raya tak sempat siap kaaa?? ni yang tijah marah nih. kan tijah dah post baju aritu. sampai hati kak cah tak pakai...
tengok nihhh!!! marka tijah pakai. segak appaaaa...

51 comments:

~Kak AZZ~ said...

alhamdulillah.....dah solamat balik yo Jah....Ni mesti abeh semuo sondat ni haha....

*apohal lak banner bulan tu dok dalam somak....cubo ekau tolong alih an kek dopan Jahh.....bosa pahola ehh te kau....opppssss....

nurul@cokolat said...

aku raya ke-2 turun umah MIL kat langkap, perak. kuar exit bidor bleh jem dari lepas umah tol bidor sampai ke pekan bidor.. kenapakah tatkala raya kampung2 yang jem??? sawan aku bila jem di jalan yang berlorong hanya satu!!!! nak menyelitpun tak bleyyyy....

nurul@cokolat said...
This comment has been removed by the author.
xiiinam said...

ckLah nak t-shirt hitam cap Tijah tu jugakkkk!!!!




Ada berapa part lagi cerita ni Jah? Nak penaja tak? He..he..

hatim a.r said...

fuh!akhirnye update jugak akak ye.ingatkan tadi dh x ingat nk update blog dah raya punya pasal

||alis|| said...

hamboi.. soploh jam kak? bengkok pinggang weh...

i vote for yb tijah, always n forever.. *cam iklan ibumi harr mee plak!

Ayda said...

kalo akak jah 10jam sampai dah ke florida....

rindu la kat ko jah....... selamat kembali kepangkuan peminat2 mu... ha...ha....ha

joegrimjow said...

hehe
stylo la baju tu
kekeeke

appy raya

kuIna LadyInRed said...

nasib baik ckLah tak buat roadblock kat teluk intan...

encem la jejaka tu!

Tart LovEr said...

hoih, lama den tunggu blog nak diupdate....sedap gak bangau rosmery tu yek tijah...neway, selamat hari raya sekali lagi...

lupekanje said...

bagus nyer vote..haha..
tijah...lenkali, jom hajak acik gi kg mentuha kau tuh...cam damai je..
and... tupat palas tu ader lagi tak..? jap lagi acik lalu kt umah kau..nak singgah..nk gak merasa tupat palas tuh..ko buat air sesiap. passenger acik ramai ni..
ado omak, anak..anak sedara...ok..roger n out...hehhe

+a.z.i.e+ said...

kak tijah,

Selamat Hari Raya! Maaf Zahir Batin :)

Seronok tengok kak tijah dah kembali beraksi di medan blogging! Rindu tak terkata.. Hehe

Yunus Badawi said...

aku pun nak t-shirt hitam yg ada gmbr ko tu

ashley said...

Jah,
Len taun hang buat macam cek..balik lepas semayang ghaya..jalan smooooooottthhhh jer..tak sangkut sangkut.he he he..

wei,
aku dah dekat doploh tahun dok terhinggut hinggut kat jalan time raya sebab tu dah malas sesangat nak bersesak sesak.
terpeleot pinggang.

aku bukan kamu. said...
This comment has been removed by the author.
rashiD said...

rayo buek rondang la kak..
asek-sek rosmeri, rosmeri, heeeee..

ha ha ha..

bungacahaya said...

Bilo nak balik venezuela?

Leen said...

Mana nak cari baju lagu tu Kak Tijah.. ceq nak jugak~~

Teacher said...

how come aku tak dapat baju ni?

kakpah said...

jah, oder tshirt satu. nak buat kenangan hehe..
Lomang ado lai tak. Nak jalan ghayo ni. bagi alamat!!!

kupaslaroren said...

baju tu bila start ade kat pasaran kak?? nak oder 50 wat baju penanggah leh tak hehehehe

Selamat Haru Rayo kak =)

AZANI said...

glamour siut Tijah ni....bagan pinang ni masuk kempen tak..atau join jentera penggempur umno...aku nak turun jugak nak tengok pesta tradisi kat kuala klawang ni...28.09.09...gi tak?

Tijah said...

k.azz
iyo tekau. kain aritu nasib baik buek gotah. kok tak tu tak maun deh kancing laie dah...


cok
hahaha. jam tu sbb sumer pakat turun jln lama. sbb hiway pun jam nok...apa bleh buat...


cklah
bulehhh. nanti tijah print byk2 yer? tapi janji vote taww....hehehe
part? ada 2-3 kot. tengok tahap kerajinan jugak tu. hehehe


hatim
rindu jugek ko dgn akak ko ni yer? hehehe


alis
yer dik. ni esok lusa nak pi cari mak esah nih...nak urut badan. jgnkan pinggang, peranakan pun bleh turun ko taww....


ayda
yer dik. kalu byk duit dah lama akak sewa helikopter saja.


joe
appyraya to u too. mau order satu? heheh


kuina
kalu cklah buat roadblock...i rela di block. heheheh


tartlover
tu la tu. bangau rosmeri tu tang kaki kena lipat2 sket kan? kalu tak tak muat masuk oven...


acik
ketupek dah abih cik. tapi den dah teral buek dah. sokgi sey try tengok daun paleh kek pasar tani paroi kok ado....


azie
slamat hari raya. u rindu i ker? aishhhh. ni yg buat i blushing nihhh...


yb
buleh banggg. tapi kang kak ros tak marah ko kalu ko pakai tu? hehehe

Tijah said...

ashley
tu la kan kak? tapi kang kalu carlos nanges takpat merasa pagi raya ngan maknyer caner? heheheh


rashid
rosmeri tu elok dik...sihat. kok rondang tu kang kelapo pokat yo maun 2 bijik tu. tu bolum kerisik eh laie. wehhh! kau ni doktor cubo la nasihat yg elok2 kit...kihkihkih


bungacahaya
venezuela? tunggu krismes sok. hikhik


leen
kalu nak akak leh print kan. tapi ko sanggup ke pakai? akak sindri tak sanggup dik. wakakkaka....


tic
ko nak baju yg mana? gamba paklah ker gamba aku? kihkihkih


kpah
humangaih. ghamai eh lak nak baju tu. maun sey bukak kodai printing kang nih. hehehe


adik kupas
penanggah? wakakakak. kau mmg zalimmmm dikk....


azani
ada pesta ker? laaa..tak tau lak aku bang. insyaalah kalu xde aral nak gak try tengok...bagan pinang? mana leh bang. aku dun senawang...hahhaha

pearl'E.J said...

permatang mana tijah oii?? rumah toksu cheq kat permatang pasiaq...

siggplus said...

masuk ipoh bukan nak singgah..heh

seronok oo guna jalan lama..x jam, xda tol, tp mcm highway..straight je..

selamat hari raya kak..xda semprit utk aku ke?

Zyma Saad said...

Tijah Laling....

Sakan ko raya ye.
Uishhhhh,tak tahan aku tgk baju hitam tu. Tomei sgt....
:)

buyuiazliana said...

selamat ari raya kak jah!!!

zonaku said...

dah balik br update
dok la menunggu panggilan open house nk makan itik nila rosemary

berdarah idung pun sanggup ja......

saya lah said...

org baru balik kenuri kat pmtg pak elong...hahaha!

Syima Syaz said...

rindu penang....

Che La said...

wah, jah kejab je cuti.. sambung la seminggu lagi..nanti lagi ramai yang rindu kat ekau

Hezesuze said...

humanggaiii tijah smpai 10 jam carlos drive...garenti sume sengal2 kan....ekekeke

pic yg last tu xbleh blah....wakakakaka

kucingorengemok said...

akak bn tu pakai sarung kusen kaler hijau... belot ke apa? kih kih kih

faiz said...

10 jam..???? kematu pungkok jah oiiii...anyway, alhamdullilah selamat balik kg dan slmt kembali..

sheila said...

buek ghondang bangau cili api pun best jugak gak eh kan...

ketupat palas tu mmg best..tahun sudah gi ghayo kek umah arwah paksu den..mmg itulah juadah eh..

Nizam.Ariff said...

Pasal Bangau oh Banagu tu, ko bukan tak larat kejar sebab tangki penuh.... tapi ko takut dengan pacat-lintah kan? kan?


Selamat hari raya...

hana said...

aku tiap2 hari balik kampung..
Raya petama dah ziarah Pavilion tengok wayang pasal nak beraya umah orang, jiran tetangga sume balik negeri..huhuhuh..

monas2petronas said...

i'm back....wei..kubang semang, permatang tok elong tu masa kecik2 tmpt main aku la :)

Tijah said...

ej
pematang tok elong cheq...tang mana tu mak ak pasti, mak ikut jer jln mak mmg tak hapal. hehehehe


siggplus
alaa...masuk ipoh pun bln pose tem tu. kalu singgah pun xpat makan kannn??? hehehehe


zyma
yer laling. err...budak yg pakai baju tu tomei kaaaa...gamba budak yg kat baju tu? hikhik


buyuazliana
slamat hari rayer dik...


zonaku
hkhik. tak sempat nak merosmeri pun. itik nila pi mana tah...sumer dah ilang terbang takut kena semelih kot. berdarah idong pun sanggup? hehhehe. jgn la centu...


sayalah
umah tang mana tuuu???


syima
saya rindu senawang. heheheh


che la
amboiiii koooo...kemain perli mak kannn? mak coti 3 bln kangggg bari tawu. huhuhu


heze
yer. jenuh mak urut lepas tu nok. satu badannn koooo. hikhik


kog
wakakakaa. dier tu contoh 1 malaysia tu. hikhik


faiz
yer. selamt jugak sampai kekdahnyer kan? cem pun dah jenuh tido baring kat blakang. nasib baik dia sorang


sheila
a'ah. den pun dah teral buek dah tu. MIL den ajar. kok ikot'an sazah...robuih ketupek nona yo sonang. buh daun pandan 2-3 lai...


nizam
wakakakak. ko ni pecah lobanggggg aaa...mana tau nihhh. aku pacat kurang takot..tapi lintah tu mmg takotttt. sbb dier ala2 rakus sket kan?


hana
wakakaka. kesiannyer ko. cer ko tengok bawah jambatan masjid jamek tu..mesti ada yg tak blk raya kat situ. hehehe


wina
hoiiihh! kabare kauuu??? lama tak mai sini nok. pemtg tok elong tu kawasan sawah2 dier cantik kannnn? ko tak blk m'sia ko?

Shifu67 said...

peh... semangatnyee model BN tu.... sebulan puasa pun tak de perubahan langsung....hehehe

aku mentennnn dietttt

adibah said...

Tijah.. plusizes punyer ada tak?

Tijah said...

shifu
semangat badan ke semangat politik? hehehheh


dib
adeeeee. brp X ko mau? hikhik

ztzett said...

hey! aku pun nak gak t hitam tuh!

~zuera~ said...

kak tijah....
awat lalu penaga tak singgah???

Lifesaver said...

kak tijah....aku balik penang tak sampai 5 jam..berdesup laju...

saya lah said...

tang dewan kenduri tu...kat pintu gerbang matang pak elong

Tijah said...

zt
bulehhh! ko nak tshirt ke...nak sticker letak kat keta? wakakaka


zuera
dah tu cheq tak bagi alamattt. hikhikhik


lifesaver
ko nek apa? helikopter kaa? huhhu


sayalah
woohh! ikut jln besar tu eh? akak salu ikut jln dlm tu...yg sempit sket tu.

ztzett said...

sticker keter? erm...seram kalo drive malam2....

Lazyf... said...

akak, ese lik Pilah xdo jem pun...

Tijah said...

zt
aku penah tengok org buat gamba nik aziz. lawa per...


lazyf
humangaihhh. osah jobo eh kau kannn? hahahah