Mar 7, 2010

saya mcm ni. anda mcm mana?

Tij, I wished I had your funny-ness and light-ness in handling heavy things in life.
-from tic entry.

kenapa begitu ya?

tic, janganlah menge'judge book from its kaver. kadang2 luar nampak ceria. tapi yg terbuku dlm hati tuhan saja yg tau. apa yang aku tulis, apa yang aku blog adalah sekadar hiburan saja. salah satu cara utk entertain diri sendiri. nak melawak secara stand-up comedy tak reti. kalu tak dah lama aku masok raja lawak di tivi.

wah! fantun!

ye lah. hidup ni mcm roda kan? ada masa senang, ada masa susah. ada sapa2 tak penah rasa susah sila angkat tangan?

konfem kau gila!

akak...

bila down...bila sedih...akak tak suka cerita kat org. baik kat sazah, kat adik beradik, kat sapa2 pun la. ntah! mmg tak boleh la. ehh! tapi ada 2 org paling rapat ngan akak yg akak berani citer masaklah akak. u know who u are la kan? tu pun tak semua. adalah 60% je dr cerita sebenar. selain dr tu, akak lebih suka setel sendiri secara...

menyendiri...

tem ni akak akan offkan/silentkan hp. ko dial la 18 kali pun akak takkan jawab punya. ko ugut la nak bunuh diri ke akak pedulik haper. ye. masa ni akak akan gunakan sepenuhnya utk menanges & meraung sepuas hati. luahkan perasaan. konfem kepala rasa ringan. lepas tu lap air mata. tacap maskara. haa...dah boleh sambung usha mat saleh pakai swimming trunk tepi kolam renang.

tempat?

tepi laut. adalah sanggup drive jauh2 dr sbn ke PD utk itu. nak cari akak? hahaha! sowi arr. takdenye akak nak lepak kat telok kemang atau blue lagoon yg padat tu der. akak ada tempat khas utk tujuan itu. even avang carl pun tak tau. ye la. kang susah plak nak merajok ala2 lari dari rumah kalu dia tau tempat persembunyian akak kan? tak drama la mcm tu.

akak cepat panas. tapi cepat sejuk.
ai ken forgive. but kenot forget.

well...

tu la dia.

tiap org ada cara sendiri utk hiburkan hati kan?

korang lak cane?

mcm cem senang je. dia moody? belikan je cendol tepi sikamat family store tu. setelll!

58 comments:

eddie dewanaga said...

gua kalau susah ati, kena berasap, relax dan cari kopi...

caffeine dan nicotine adalah penyerap rungsing yg mujarab.

AZANI said...

salam tijah
rajuk....jnagan menyorok kat seliau dah la...

Tijah said...

eddie
ye la. kopi never fail kan? aku pun sama penagih kafein tegar


azani
siliau tu byk kelapo sawit bang. matik la kena sorok ngan bunian kang

S.I.D said...

kalau sedih..ke marah..pi dok tempat paling senyap..kalau kat kampus ni masjid je lah yang senyap..so situ la tempat.... hurm...
bagus gak tak cite sedih2 kat blog... hurm~

Tijah said...

sid
masjid mmg sesuai utk nanges senyap2 lepas doa kan? tapi tu la...takleh nak meraung la plak. kang kena halau ngan tok siak

Yunus Badawi said...

bila ko nak belanja aku cendol kat tepi famili store sikamat tu? Aku nak merajuk ni....

Ptg ni aku ada kat NS hehehe

kakpah said...

akak kok sodeh dok lam bilik, selimut ateh katil sehari somalam. Kok lapa, toguk yolah air lio.

Tijah said...

yb
aku pandai pujuk diri sindri je bang. pujuk org aku tak reti. err..ko merajok eh? ok aku kasik map cendol sikamat ko beli sindrik eh? kehkehkehhhhh!!!


k.pah
wuishhh. sey tak buleh centu kak. merajok merajok pun xleh lapa. kurang2 kono balun kopi o ais samo ghuti benggali.

xiiinam said...

ckLah dah malas cerita sedih2 kat blog...nanti kawan2 sedih sama baca temberang ckLah....ahaks!

...kekadang bila kita nak luahkan kesedihan kita di blog, tiba-tiba ada komen yang ala-ala hek eleh....rasa nak karate dinding rumah juga Jah...

annie said...

Jah,Assalamualaikum. Akk klu tgh bongih, habih kain baju dlm almari yg dah elok berlipat tu akak lipat balik, elok2 sofa kek tongah rmh, beralih ko topi, tibo2 yo rajin tahap bapak gaban...anak2 pun paham dah, apotah lai ayah eh.

Jah, jomputlah jongah blog akak yg tak glamor mcm blog awak ni yooo....tq

zonaku said...

mana jauh kak somban n pd



lyn ati jiwang kat tepi laut penah sekali serempak ngan geng mat rempit nk buat parti... larikkk trs balik rmh dok dendiam... dah la ms tu tetengah mlm...


skrg... lyn tv sambil nangis.. lepas jiwa kat blog sbb ramai x kenal sy secara personal... so ok laaaa

Hezesuze said...

Owh nmpaknye peribadi kita hampir sama ler noks...

tp mak xde tmpt persembunyian cam ko noks....

pasni haruss ler mak carik 1 tmpt kan kan...hehe

tp mmg sifat mak noks...citer2 sedey suka simpan sndiri jek....huhu

Yunus Badawi said...

cepatlah mana map nya? aku dah nak keluar rumah ni

putera aftus said...

kalo sedih, tido lagi bes..

huhu..

salam tumpang lalu kak tijah..

Daun Bidara said...

hiburkan hati sendiri? dah lama tak buat kerja ni jah.... entah la dah tetua ni makin kurang sedihnya pula

jyss said...

tetiba rasa nk gi makan cendol tuh kejap laie heheh

Erna said...

jah..kok nak poi pd nak meraong pun elok2 yo jah..jangan sampai tak jumpo jalan balik..
sian cem..akak pun macam jah..kalau masaklah..rumah tangga..akak tak penah cite kat ssesapa...akak pegang kata2.."bila kita ngau ngan orang..allah kan tambahkan...ujian..dan bila bila kita mengadu ngan ALLAH..ALLAH akan bukak kan jalan.".
tapi kalau hal kek tompek kojo..akak cite juga,..ada masalah kek tompek kojo pun sekarang ni ha..agak dah nak pencen...dulu tidak....akan akan cite juga,...dah tu ni..kekauatan nak menanggong sendiri masaklah kek tompek kojo tu dah kurang...

Erna said...

"ngadu" jah bukan ngau

Mya said...

aku kalau susah hati makan aiskrim banyak2

mamawana said...

Salam semuo

Den kalu sodey ko apo ko. Den buek2 golak, songeh2 dopan oghang lalu lalang. Bilo takdo sapor2 buleh tertungging tungging sodey taknak air mato banjir bersepah2, tadah jo dlm bolodi...

A.I said...

lebih kurang sama je ngan aku.. (-_-)

~Kak AZZ~ said...

Kito samo la Jahh... copek paneh... tp nk sojuk tu kono amek maso gak laa...

Pehtu, samo laie ni... akakpon tak suko nak cito semuo bondo kek org... Kok dh tak tahan sgt, luahkan kek blog tp kono renovate sikit la cito tu kannn... hahaha...

Yg tak samo ehh... ni haaa, akak kok nak nangeh, masok dalam bilik yoo la tekauu... Tak boghani akak nak lari jauh2 dohhh... sian kek omak akak tu... kang kok makin naik lak darah tinggi ehh.... huhuhu...

Apo yg ponting, org jgn la buek bondo yg akak tak suko.. Good to me...and i'll be good to you... (mcm ponah tgk lak ayat ni kann Jahh...hahaha...)

adibah said...

Jah,
kalo aku sedey.. aku makan.. aku hepi pun aku makan..gittew..!!

*menangis sorang2 memang best nok.. duk lak tepi laut kan.. heven!


** seremban ke PD tu jauh?? aku geget ko kang!

CiK AiDa said...

aha...tongah ari td aida bru gi tapau cendol situ..singgah la boli jambu muar kek topi tu!!!konyang!tak pyh mkn nsi..hehe~

moon said...

senanglah tu tijah, seremban ke PD cik moon cam gitu gak nak kena drive sorang2 tapi tulah shah alam ke cherating lak pulak...

Huda Ramlee said...

yep, tak perlu nak tunjuk kalo dlm hati ngah sedih berdarah..silap bgtaw kang tak pasal2 kna tuduh nak raih simpati..

yang penting kita hepi..

catz said...

errrr...meh lah ke bangi Tijah.
mak alone ni kat bangi.
bosan..hehehhe
:)
ko merajuk celah batu mana tuh..
kanggg kena sorok hantu kangg..isk..jgn men-men tijah oiii..
ahahahah...jgn lelama merajuk okies.
:)

hatim a.r said...

akak we are solmet!i also can forgive but kenot forget.sekali ko buat taik ngan aku smpai bila2 mesti akan ingat

Syima Boyd said...

kalau saya moody.. saya tido kot...

~Kak AZZ~ said...

wahhhhh.....stetmen dik Hatimm.... terkesima akak japp dikkk...hahaha...

Tijah said...

cklah
karate je kak jgn teragak2. isk. nyesal dulu tak amek kelas karate. penat ah silat ni byk nau bunge & kuda2


k.annie
hehehe. osah elok eh tu kak. lenkali kok akak tongah bongih bagitau la yo. jomput la datng umah. hikhikhikk


zonaku
wuish. ko jgn buat lagi cenggitu sensorang mlm2 dik. kang ko kena parti ngan mat rempit kang lagi haru jadinyer. bahaya tu


heze
ko cari la nok. kalu kat KL tu. ko bleh la lepak kat utan rimba ampang tu ker. agak2 jauh nak menapak ko borak2 jer dgn pak guard kat situ


yb
alaaa..aku sempat bgtau la plak. bz maaa niari. petang kang cadang nak pi umah sazah plaks


putera aftus
ok gak tu. jgn tido terus sudah kan?


daun
wakakaka. tua2 lagi kena jaga. kang sedih na terus naik darah tinggi caner?


jyss
ko dok sikamat gak ker dik?

hanie said...

ye la kak..samo la kita..
ken forgive..kenot forget..

satu lg..
cepat panas..cepat plk sjuk nye..
tp dgn syarat...time panas..
dendiam sudeh..jgn sebuk2 nk pujuk bagai..
ado gak kene hempuk pastu..

:P

Tijah said...

k.erna
tu la kan? cam sogan yo nak cito/ngadu kek org ni. kok buleh biar la org tengok kito hepi yo. tapi kok masaklah kojo mmg la kono cito kak. kok tak sampai bilo2 org pijak palo kito


mya
eskrem plak jgn yg murah2 kan? yg mahal2 terus siap topping ceklat & manik2 tu bagai. baru puasss atii...


mamawana
golak jgn sebarang golak lak. kok golak sorang2 kang org ingat lain plak kang. huhuhu



ai
tapi ko best la nok. ceria je ngan dek beradik ko yg happening tu.


k.azz
yo la. dah tu umah jauh dr laut kan? nak masok kobun kang kono sorok lak kek bunian. hikhikhik.




dib
kalu sbn ke pd pepesli nak nanges...jauh aaa tu nok. hehehh. bukak lak lagu fransiska piter ke kan? sekadar dipinggiran tu. perghhh!


aida
laa..akak pun pegi gak tadi. tapi tak mkn cendol. tapau taufufa je kat makcik lori tu...


moon
wahhh. cherating terus kannn? baru betul escapade ke clubmed tu...


huda
silap bagitau...terus citer sampai kat org lain plak ke kan? lagi haru


catz
yer jgn risau. no talipon abg burger oblong masih ada dlm simpananku


hatim
yer dik. adalah susah nak lupa benda buruk org buat kat kita kan? terkenang sampai matiiii tuu...


syima
saya plak. kalu terlebih tido..terus moody. heheh


k.azz
hehehe. stetmen cardiologist mmg cenggitu kak. dia main hati, perasaan & angioplasty tuu...

Tijah said...

hanie
a'ah. samo la. kok ado sapo2 nak pujuk mmg tak jln. silap2 makan penampar kan? kita jenis sindri cool down punya spisis nih...

ztzett said...

setahun 2 kebelakang ni, bila saya sedih, saya suka baca blog Tijah....

tapi kadang2 bila baca blog Tijah pun boleh jadi hangin juge...

tapi takpe...layan kan aje... :P

tasekM said...

tij, kita adalah sama dan sangat-sangat sama.

kadang2 yg paling tak tahan. ada jugak kawan2 yg pesen sentiasa mengharap agar kita dapat hibur dan gembirakan hati dia. apa ingat kita ni badut ke...?

[aku rasa nk mencarut ni tp aku tahan.... hahahaha....]

tij. aku sgt percaya. hanya seorg gemini yg benar2 memahami gemini....




.

||alis|| said...

samalah.

kita susah hati org takkan tahu.

tapi kalau orang susah hati kita akan amek tahu.

it's the gen. and nature of the gemini :)

Lifesaver said...

btol kak..kadang2 org baca entry macam happy je..ceria je..tp sebenarnya kita pon ada masalah jgk

ztzett said...

pstt...**terasa dgn stetment kak TasekM...**

babe...aku tak anggap kau badut k... ko jgn salah faham pulak.

Statement aku tu bertujuan untuk mengatakan bahawa disebalik kesedihan ko, ko masih boleh menceriakan hidup orang lain. Tak ramai orang cenggitu wujud di dunia yang fana ini. Maksudnya orang itu adalah collected, cool and hebat. A GIFT tu babe...GIFT... (**walaupun banyak kali aku akan jadi bahan lawak kau balik...gua takde hal babe....kalau nak tecit hati 17 tahun lepas lagi aku tak ngaku ko kawan)

and babe...kalo org 2 orang yang ko mention tu saket telinga ke...my ears are all open for you k..

khaty said...

salam..1st time sy komen ni.lama da ikut perkmbngn akak..well akak..smua org mcm tuh..ramai yg simpan dlm...x suka nk tunjuk org...well akak...syabas...bkn smua org boleh pendam gitu ajer...

nama saya aslina said...

bila sedih?

tido.

bila moody?

tido.

bila geram?

tido.

bila risau?

makan secara terlampau.

huhuhhh...

mamarempit said...

kerna cendol itulah den mencungap2 smpi ke ari ni....huuu...

PUTUBAMBU said...

mmg le..
masing2 ada perangai tersendiri..

kita pun kengkadang kalau merajuk.. lebih suka berdiam diri..
kalu boleh tak nak ada org lain kat keliling kita ni.. nak menyendiri jek..

tapi kan.. tak reti le kalau merajuk sampai tak lalu makan..
tak reti ahh..

kita makan lalu jek.. cam biasa..
hahaha...

~Kak AZZ~ said...

kakakakaka..... Tijah ni mcm tau2 yo laa...Ado kimia la kito ni Jah... Akak baghu yoo nak lotak status in relationship with Orang Bunian kek fb tu haa... hehehe...

Kalau dh memasing lotak status, akak pon nak gak lotak... yo tak Jahh... wakakakakka....

Tijah said...

zt
kenapa hangin? saya ada buat salah kah? hahaha


tm
yer betul. badut kalu dah mencarot lagi 23 kali ganda bisa dia kan? (aku dr semlm rasa nak maki org ni tapi aku tahan. hahaha. ko tau kenapa kan?)


alis
kita ni cam sevaiverrr kannn?


lifesaver
masalah ada. tapi takkan nak tunjuk/bagitau satu dunia kan?


zt
weh. apo akak. tm tu sebaya kita la. aisehhh. jgn la terasa plaks beb. tp bangga gak bila tiba2 terasa diri ibarat lilin yg menyinari kehidupan kan? wah tetiba. err...aku salu bahankan ko ke? mana ada beb. paling koman pun isu bengkung & iswara tu jer. hikhik


khaty
wuish. ko folo akak yer dik? rasa cam artis plak hah. akak mmg sker pendam perasaan. tu yg cepat nampka tua tu.


aslina
wahhhh! mmg mujarab gilerrrr ubat ko dik


mama
laa...somput ko? lenkali mintak la cendol suam


putu
kita pun centu. merajok2 gak. tapi selera tetap la mantap kan?


k.azz
kehkehkehhh. kok tak berupdate sok tau la apo kono eh tu kan?

Teacher said...

Aku seperti mu.. nangis melalak sekuat hati.. then rasa lega.

Tij.. Maklang aku.. my mom's biological sister passed away.. aku takut mak tahu.. she is still weak..

KAKTINY said...

kita serupaaaa.... kehkehkeh...

NenekPenne said...

betul laa tu tijah
tak hari2 kita sedih
tak hari2 kita mendung
tak hari2 kita happy
kadang2 ada gak rintik2
mcm aku ler... alahai...

aku suka pantai tapi harap nak drive ke PD sorang2? huh confirm tak lepas.... jaki wey dgn orang pompuan yagn boleh drive satu malaya sorang2....

jyss said...

a ah kat sikamat :D

ashley said...

Aku gi beli coklat jer jah Weii..makan puas puas..Lepas tu lega.

Tijah said...

tic
lepas dah lega pegi melantak kat theobroma kan? err..betul ke aku eja tu?


tiny
tu laa...isk. blm dapat lagik jmpa ko kan?


nenet
ala2 gerimis mengundang kan?? apa nak buat nok...


jyss
ko dok mana dik?


k.ash
nak lagi puas togok jer coklat sirap hershey's tu kak. pergh heavennn...

Eliza said...

jah, time moody, besanya akak akan sibukkan diri gi facial ke, tgk wayang 2-3 jamnyer movie, urut2 kaki etc. lps tu sure ko rasa refresh balik. (org mcm kita jgn dipujuk tem moody, silap2 angin puting beliung pulak mari).

lupekanje said...

tijah...acik tawu kau gi mana kat PD tu.....acik ado nampak aritu....sian tul ....tpi acik tk mo la kaco ketenangan kau tu tijah..acik kato kat diri acik...bio la tijah sendiri.!!

uji6june said...

akak pon camtu gak Jah
boleh mahapkan
tapi .. susah nak lupakan
apa yang orang dah buat kat kita

adakah ini
sifat-sifat pedendam?

Nazali Noor said...

Salam Jah..

Cubo kau jongok kek blog abah jap jah..kalau kau kono cam abah jo kak ain ni apo agak eh yang kau nak buek?

Dokek orang yang buek kek kau tu kalau kau jumpo apo lak gak eh yang kau dayo'an.

Yang sentiaso hepi bilo baco blog kau

Abahnajwa

http://abahnajwa.blogspot.com

Tijah said...

eliza
betul tu kak. biar kita sejuk sindri kan? pujuk2 kang ada plak yg makan terajang. wakakaka


acik
mano ado cikkk. taun ni sey lon ado merajok laie. tapi kok layan sg.linggi pun bestw gak kan? byk boyo situ. wakkakakaa...


uji
sipat pendondam tu ontah2 sumo org pun ado kak. tapi org cam kito ni jonih tak pandai nak surok2 kan?


abah
yolah bah. sey pun dah lamo tak jongok abah sojak bz bekojo nih. apo2 pun harap2 abah mo k.ain hepi2 selalu yo. kok ado yg dongki tu pedulik'an lah yo...

greenhall50 said...

cadangnya nak songlap duit pibg sket. bole buat kira x?








lari masuk jamban la baru cool kak oi!

Tijah said...

greenhall
masok jamban tak best ahhh. ado bau potai. huhu