Aug 14, 2010

hari keempat...

hai hai hai...
berjumpa lagi kita dalammmmmm...
ketok ketok romodhonnn...

tiba2 keempat?

ye ye cop tajok hari ketiga bagai kan?
tapi takde update.
malas uols.
byk pulak urusan letli.

pagi tadi ada retirement planning training.
best kira duit nih.
korang masa muda2 ni boleh la start menabung ye.
maklom la.
perlukan duit yg byk utk retire sok.
takyah la harapkan anak2.
diorang tu sok silap2 loan ptptn pun tah bila2 nak abes bayar.
lagi mau tanggung ko?

so...
lets plan skrg.
sok dah tua...tinggalkan je budak2 tu...
biar mereka tertonggeng2 dgn loan2 mereka.
rasain la pulak kan?
itu la namanya liku2 kehidopan (ewah!)
kita?
pegi la jln2 makan angin laki bini.
habeskan duit...spend quality time tugeder.
huiii...
best kann??

oh yer.
jgn biasakan cuci taik anak yer?
last week ada real case kat opis...
anak paksa bapak jual ut sbb nak kaver dia punya losses kat share market.
siap teman isi repurchase form kat kaunter tuu...
vodoh punya anak (takpe carots sbb dah buka pose kan...)
dah la tak menyenangkan...
menyusahkan lagi plak tu...
isk!
rasa nak lempang je mamat tu...
dah la muka macam degawan.

ok.
hari ni kita masak asam pedas ikan kembung campo terung je.
lawan dgn telo asin.
kuah kasi banjir bai.
perghhh!!!

kuih?
takde.

eh ada la...
tadi beli potugis egg tart kat baker's cottage.

nak resepi?
takyah la ek?
malas nak taip...

see u tumoro.
.

33 comments:

kak Erna said...

jah..asam podeh..memang sodap bulan poso ni jah..campur terong bulat..lagi la best..bagus ni..dah dapek idea nak masak esok..tapi..budak2 ni tak makan ikan..tu yang payah nak masak tu..

al-lavendari said...

cop .. sebelum pergi terawih !

Tijah said...

k.erna
ayam pun best gak kak. cubo la. org melako salu buek tu tapi syarat eh jgn masam2 bona

Tijah said...

al
hhehehee. ok bang. kang balik sambung tulih ehhh?

hatim a.r said...

lauk dah mantop.apasal tang kuih very the western kak?haha

SyimaSyaz said...

uuhh sedapnyee...

kak...btl kak.sok kang dah pencen, harap2 hutang mcm kereta, rumah, segala mak bapak hutang sume habis bersama2 habis tempoh pekerjaan.baru lah lapang dada...
saya selalu nasihatkan customer saya.buat ape nak restucture loan smp berthn2...sok dah pencen hutang tak habis lagi..ngeri wo...

h a n i e said...

pehh..asam pedass....sedap tuu..=P~
nasib baiklah arini buat nasik briyani..terubat jiwa raga ai..

[nasik briyani pesen ngelat..guna yg instant jek..campak beras, campak ayam..jadik..hehe]

afiq said...

bebi kesedihan mami. nak kuih tapi takde orang jual kat bawah nih.cih. mami hug bebi cepat.. sobss*

Yoa Ngadenin said...

lorr kak tijah ni..bes sape nak cebuk baby saya kalo bukan saya?
ke akk maksud laen?? huh? apa maksud sy pon sebenarnya?? haaa..??

Tijah said...

hatim
ahhh. akak kan universal soljer. huhuhu. eggtart lebih sedap dr tepung pelita apper...(larikk)




syima
kannn? pastu cer try suh anak sambung loan tengok diorang sanggup ke tak kan?


hanie
campak jer ek? ko mmg ganaz dik. akak tak campak. akak letak ayam dlm piuk dgn penuh kaseh sayang. kihkihkihhhhh


afiq
alololololo. meh mami hag mehhh. bebi nak tako takkkk?


yoa
biar ler dier cebok sindri. hehhe. xde la. maksodnyer jgn kaver anak2 yg dah besar tu. elehhh. purak2 tatau la tu...

ashley said...

Resepi tak sama hari ni.
Aku buat bihun goreng.
Kuih?
Of cos la masak sendiri..
bengkang pandan! hahaha
pastu beli juga kuih lopis 4 ketul.
.
.
nasi?
lauk telur tumis jer..

NenekPenne said...

samalah kita jah, makan menda sama... errrr tang telur masin jer sama....

mak dapat makan nasi kerabu akhirnya hari ni..yay!!!!!!

al-lavendari said...

sambung balik ..

itu anak punya pasal. lantak dialah nak ingat atau tidak. tanggugjawab kita adalah tanggungjawab kita. kalau dia orang samapi hati nak buat kat emak ayah dia .. nanti anak dia pulak akan mencontohi perangai dia orang. macam satu iklan kat tv tu.

al-lavendari said...
This comment has been removed by the author.
suehaily mohd jiwa said...

aik kena jgn biasakan cuci taik anak?
kalo cuci taik adik boleh?haha

kakpah said...

jah, akak solalu buek ayam masam asam podeh. maklumlah ..kito ni sobolah molako sobolah nogori.. tapi memang sodap tekau..

kakngah said...

lagi 1.. aku nyampah betul anak yg suh ontua jaga anak diorg.
banyak cantek...
beranak pandai
dah penat2 ontua tu besar dia, lagi nk bela ank dia pulak..
sendri branak
sendr jaga la..

eh.. awat aku emo sgt lak ni..


jah,
resepi hari kedua dah buat smlm. abg syg bagi signal ibu jari terangkat.. hiks!

Shifu67 said...

aku dah 4 hari, menu wajib... ikan bakar cicah air asam

aNiS tHe BumbleBee said...

fulamak kak tij...mengiurkan laa asam pedas tuh..haishh...!

anjang said...

memang sedap ni kalau makan berbuka

Tijah said...

k.ash
aku bihun plan nak buat esok kak. esok sazah dah booking nak siakap 3 rasa sama bihun. kemain order kan?


nenet
alah ciannyer telo masin jer net? mak dah lama x mkn nasi kerabu ni. ko citer buat aku teringin plak.


al
anak kalu masih dlm tanggungan ok lagi bang. tapi ni yg jenis dah tua bangka dah beranak pinak masih nyusahkan org tua yg tak tahan tu. dlm family sy ada mcm tu. rasa nak sepak jer. hehehe


suehaily
bolehhhh. akak pun ok. abang pon ok. hehehe


k.pah
a'ah. sey ponah raso sekali asam podeh ayam. makan dgn ruti canai pun sodap kak. ngan nasik paneh2 apotah laie.


k.ngah
lagi kuang ajar kalu anak2 semua pakat antar cucu umah uwan kan? dah cam nursery plan dah. cano uwan tak darah tinggi kan?


shifu
sodap tu. jeles tengok ko ada kebun buah2an blakang umah bang...


anis
ahahhh. jadi la jugak. tapi xde letak daun kesum tadi tu. nan ado uols.


anjang
yer. masam2 tu mmg sangat berselera...

Teacher said...

aku hangen dengan orang yang buang baby merata2; ada yang mati and ada yang hidup lagi. Aku heran... apesal mak bapak budak2 perempuan ni tak perasan anak dia pregnant huh? takkan tak nampak langsung kot? maybe nak kata budak2 ni lari dari rumah... tapi tak ke kau terpikir yang maybe ada mak diorang yang tolong cover and sekongkol sekali? HAMPEH! there goes my pahal puasa.. takpe... masih masa sahur. anyway... sorry tij... aku nak blog pasal ni sebenarnya... malas nak buat new entry... lagipun tarak orang baca blog aku. Kat sini ada orang baca kan? etlis kau baca tij...

Daun Bidara said...

telur masin,
nanti daun pergi cari hari ni...

Seri said...

sedapnya

Hezesuze said...

tak makan terung
tpi makan telur masin tu....huhu

momguess said...

susun cantik jer terung dlm pingan tu
mmg stanby nk masuk dlm blog erk...
hahahahha

kak wos said...

tetiba terus rasa nak baca doa mkn bila tengok nasik ko tu jah..pedih perut aku...

kucingorengemok said...

hari ke5 pun cuti? hihi

jo said...

arrrrrgggghhhhhhhhh....ptptn......tension aku..

Pnut said...

cisss tak pasal...
tetiba terasa nak makan asam pedas dan terasa nak makan telur masin..apekahh??

tasekM said...

pas ni ko lompat je ke hari ke-7, kan...?




.

Nizam.Ariff said...

Aku suka pajeri terung...

susudalambotol said...

Ketuk-ketuk Ramadhan sangat menjejaskan iman lah Kak Tijah oiiii :p