Jul 26, 2008

family outing

semlm seharian kj menghilang. seperti yg dirancang, kj 3 beranak ke jeti mamod lukut..mancing ketam. kul 7.30 kiterang dah gerak dr rumah. bapak la pagi. mula2 ingat mcm malas je nak ikut, best lagi begolek atas katil. tapi bila mengenangkan dah lama tak family outing nih...ikut la jugak. lepas bersiap ala kadar, berdesup carlos bawak keta nak kejar air pasang penuh kul 11 pagi punya pasal. untung2 dpt byk ikan/ketam. kepada kaki pancing diluar sana, bleh refer kat tide calendar ni utk table pasang-surut air laut. port dickson saja okeh! laut china selatan korang kena la cari sindrik!

jeti mamod, lukut. feeling CSI miami akak bila dikelilingi bot2 cengginih!

sampai sana, hujan dah start rintik2 & berangin. sejuk kemain. akak & cem dah menggigil2 atas kelong tu. casket errr...jeket lupa bawak la pulak. gegegege!!!

cem: mummy...it's windy!! (sambil terketar2 menahan sejuk)

wahh!! ckp omputeh ko pagi2 ni yer cem?? sian dia. sib baik lemak dia tebal cam mak dia jugak. hahaha. carlos kat jeti berhempas pulas sensorang pasang sampai 3 pancing (pancing takpe, bini jgn. akak hiris nipis2 kang!!). akak & cem tukang tengok jer. nak membantu tu takde la...tak reti. paling gigih pun, makan & berposing je yg mampu kiterang buat..

nelayan gigih memancing sementara anakminik nelayan lepak2 makan kuaci & minum dutchlady

berani dekat la...aku sepak ko laju2!!!

dekat kul 9.30 gitu hujan pun berenti. akak & cem gerak ke jeti kastam seberang sana cari bfast...lapar!! lepas pekena nasi lemak & nescafe panas, perut plak memulas. gi la membuang siap2 bagai. sampai2 kat jeti tempat carlos mancing...tengok2 dah dpt ketam 5 ekor. wahhh!! siap pasang niat pastu dgn harapan kalu dpt byk bleh bawak umah ibu! makan ramai2...

ketam bunga. fresh & manisssss sangat isi dia!!

takat besar ni, baik beli kat pasar ampangan jer dedi!!!

menjelang thari, akak mulai bosan. akak bawak cem gi teluk kemang...jauh gak dr lukut tu. tapi tak jadi hal, bleh gak cuci2 mata & test market. kalu org tanya...ni anak ke? akak ckp la...tak, ni adik i. huhuhu!! keji tak? kat teluk kemang kiterang lepak2 makan eskrem & jagung bakar. pastu jln2 tepi pantai, pegang2 tgn, main kejar2 mcm bofren-gefren...sgt hindustan okeh!

ombak besar, tak ramai org mandi. alaa...baru ingat nak cuci mata!

sampai rumah dlm kul 4 gitu. bapak la lama kan?? nasib baik seharian mendung, kalu tak cnfm akak akan rentung. lepas mandi manda terus bawak ketam ke ttj. ibu masak kari! sodap tekau!!

kari ketam ustazah jamilah yg setap!!!

seblm tu berkelahi dulu sapa nak masak. main tolak2 je ketam tu kat singki. akak siap merayu2 suh mak akak masak...akak malas tahap dewa dah nih!!

kj : ibu la masak yo? kan apo, dah lamo tak meraso masakan omak nih!! (sambil meleseh2 meminta simpati)

ibu: (golak bosa..) palo hayah kau!! bukan kau tu hari2 ko makan kek sinih??

huwaaaa!!!! dah pandai lezer tau skrg!! tak pasal2 kepala ayah akak jadi bahan cercaan. bu, raya sok mintak mahap balik kat aji usop tau!!! wakakakaka!!!

14 comments:

ita.itu said...

kah.kah.kah..lawak la mak ko..gelak beso aku..kan dah kena...hehe..mcm best je kan kat kg..ko duk mana nih kak...mancing tgk suasananye menarik jek

K.Jah said...

aku kat senawang, sbn. umah mak aku sepelaung jer. mmg hari2 pun dtg merempat tumpang mkn. wakakaka!!! tu mancing kat lukut, PD...

NieZearm said...

minggu depan nk pergi lagi ke?

K.Jah said...

bleh gak. tapi pegi ptg la..sbb 2aug air pasang penuh kul 8 mlm..leh dabel-det candle lite dinner atas jeti...wahhh!!!

hOtMaMa said...

hadoiyaiiii..gilo sakit perut den golak guling nih ha... bila den dok baco dialog duo beranak tuh.. harharhar!!

baru hari nih den tahu, nak tangkap kotam kono pancing dulu ko?? ingat an main cokau dongan tangan yo... sodap eh dpt makan kotam segar kan..!

K.Jah said...

hotmama - ada teknik dia mancing ketam nih. ujung umpan kena buh jaring..jadi bila ketam manjat nak mkn umpan, kaki dia akan sangkut kat jaring tu..gittew ler kekdahnyer!

MAMA IQA said...

huhu..sedas kena penangan laser omak sendiri yo k.jah..lawak gilo!
br kutau kena titik dulu kaki ketam tu..seblm ni msk ketam main bersih2 kan gitu je..muahahahhaha!

Anonymous said...

wahkahkahkahkah..(*sesungguhnye akak dapat membayangkan sosane dialog tuh!!)

*ya ammmpunnnnn!!!makin tombam anak buah aku soghang niek tekau..gewammmmm nyerkkkk acu nengok cengginik..cayangggggggg!!!!!

-acu-

Umi Mia said...

peberet I tuhhhh...kotam masak kari...ngehngehngeh....pancing sendiri, fresh kan.....tak dapek lah kat pasar mana2 cam gitu kan...

K.Jah said...

tu la tu..3 hari berturut2 mkn kotam sampai luko2 bibir. tapi pueh atiiii nyah!!!

K.Jah said...

mama iqa - iyo...kono titik dulu, kalu tak kuah x masuk dlm tu..hehehe. mana lama x hapdet?

IBU KUMBANG said...

hehe,.. aku sokong omak ekau.. kak J

p.e.e.p.a said...

xsuka ketam..susah nak mkn.huhu

K.Jah said...

IK - ko pun sama tau..kejam!!

peepa - makan bebola ketam lg senang kan?? hikhik