Jul 5, 2008

tayar

bawak cem ke KL lagi...seperti sabtu2 yg lalu. hari ni sampai ampang agak lambat sbb keta mcm tak best! laju sket je dia goyang. carlos kata nak kena buat balancing nih! lepas antar cem jumpa cikgu reen dia, terus kiterang ke kedai tayar michelin kat desa pandan tu.
kat sini nak buat apa2 mmg murah & workmanship dia pun sangat memuaskan hati. nak tukar tayar ke, alignment ke, balancing ke, mahupun mengisi gas sajork sbb kiterang pakai nitrogen utk tayar, tak pakai angin biasa (ada ke angin luar biasa?). balancing kat s'bn rm6-7 per tyre... isi nitrogen tak sure pulak, ada org kata sekali isi sampai rm20 utk 4 bijik tayar tapi kedai akak pegi nih baru rm1 je sebijik. bagusnyer nitrogen ni...tayar lambat kempis, top-up gas 6 bln sekali sajork....jadi, mmg sgt sesuailah utk org yg malas isi angin mcm akak nih!

kenapa nitrogen? sbb molekulnya sgt stabil & meresap keluar daripada tayar getah lebih lambat drp udara. comparekan dengan angin biasa yang kita isi kat petrol pump tu, bila panas dia akan increase at least to 3psi dari preasure tayar kita. ntah la!! tak amek pot pun...janji akak tak perlu isi angin selalu!!! tu paling penting! huhuhu!!

ni akak dpt masa menggoogle tadik....

Gas Nitrogen
  • Tayar Tahan lama sehingga 25%
  • Petrol Jimat hingga 5%
  • Pengendalian Steering Lebih ringan.

wallahualambissawab!!!

3 comments:

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

cija, booking ko teman aku gi KL sabtu depan bleh? carlos keje pagi la..ko tido umah aku la...aku banjer ko nando's nak??

NieZearm said...

klau xnk isi angin pun bole la. pakai tayar mati (macam beskal bdk2 kecik). larikk...!!

Yuz @ Dikja @ Kak Jah said...

ko nak larik ke mana dgn tayar mati ko tu? kemain ko kan?