Sep 22, 2008

akak makey akok. uuu...sedaknyoohhh!!!

lokasi: di satu gerai menjual kuih muih di pasar ramadhan.

seorang minah berbaju hitam berseluar jeans size 30'an (gilo apo nak disklos actual size kat sinih?) berdiri sorang2 dicelah2 abg askar berbaju celoreng. minah tu tak tau nak beli apa. takpe lah, kasi abg2 askar tu beli dulu.

(tatabahasa agak2 je ni yer! takleh recall semua...)
askar kiri : hok tu...(tunjuk kuih kuning2 bulat kecik) kiro ghapo ghak?
penjual : limo butir seghiyarrr!!!
askar kanan : supekk kak! nok amekk tuhhhh!! (tunjuk kuih leper2 nih)

minah baju hitam tu perati je. mcm penah tgk kuih tu kat blog k.bed semlm. dia tunggu sampai askar2 tu blah. minah tu pun ambik tempat betul2 depan kuih tu.

minah : ni kuih apa kak?
penjual : akok
minah : (ooo...betul la tuh) nih?? (tunjuk kuih lain..)
penjual : buah tanjung
minah : nih plak?
penjual : tuh...tahi itik. nok tera?? (nak try?)
minah : aa...takpe lah. yg tu plak??
penjual : jalo mah (jala emas)
minah : ok, yg tu??
penjual : tuhh sekaya. sedakkk tuhhh!! tera lah sorr!!! (try la satu)

masa ni muka akak tu dah cam bengang!

minah : ok la kak. bagi saya akok 2, sekaya 1.
penjual : tu jah?? (tu jer? takkk...dia tak tau pun nama minah tu kak jah)
minah : a'ah. (sambil bagi duit rm10)

misti akak tu stress. tanya kemain...beli 3 bijik je.

so, merasa la kak jah berbuka puasa dgn dessert pantai timur hari ni. saja nak try. kata tekak universal. tapi sodap la pulak akok tu. nyesal beli 2 jer. patut la askar tadi memborong tak ingat siap mintak supek (plastik) bagai.

38 comments:

cokolat said...

mesti manis tak hengat niiii...

K.Jah said...

akok tu ok. xde la manis sgt. tp sekaya tu supermanis...menggigil aku makan

afiq said...

xtau ler.. pi klantan x tingin pon nk ghaso mondo tuh.. kihkihkih.. sni lgi la... ambo tok sir.....agagaggagaga

veeda_areena said...

akok ni kueh kebangsaan kak bed ni..... ko jgn gile2..........

IBU KUMBANG said...

amboi orang yg tak pose ni, nafsu mkn sakan... nak tera gakla...

Yan said...

Meme kalu kat Kelate ni, akok tu kuih kebanggae kami lar Kak Joh weiii :))

Tapi Kak Joh keno terra akok dirajo hok jual kat Kota Bharu...mahal sikik lar rego dio dale tigo butir serial. Mace jalo mah tu gak, demo tu jual dua riyal setengoh sutir...tapi meme kesedape tu gak menjilat jari...ala2 it's finger lickin good lar deh...:D Kat tempat hok jual ni meme glamer seantaro lar sapa tubik doh dale majalah Tigo...kuih2 demo ni dok manih benor mace hok jual kat tempat2 lain di Kota Bharu ni...:D

Mari Kota Bharu, acu cubo try test deh....:)


*** sila baca dengan bahase Kelantan yer Kak Jah :)

Cyberwira said...

Tak pernah rasa dan dengar nama Kuih akok.. lepas ni nak cari dan try.. sedap ke K.Jah kuih Akok tu? rasa apa? ada mcm rasa lempeng / roti jala ke?

MAMA IQA said...

sedap ke kj? rs ape? manis tak? tak penah rs akok lg ni..

Izzu Izzuri said...

Aku pun tak penah try la jek. Harus eden torai skali nih!

Anonymous said...

aah la..kuih akok nie banyak kek param.tapi den tak ponah lak boli,lom dapek seru nak makan eh,ihik.sodap koh?

-acu-

alicia said...

kak, seri muka tu mencabar keimanan saya...lupak lak nak beli semalam...pagi ni dah kecur...

ita.itu said...

haha..pandai ko speaking kelate ek..gelak aku..haha

IRA said...

tak pernah makan, tapi kak jah dah cakap sedap, kena try la ni

marinahunny said...

akok tu sedap kak jah tp kalu jala mas tu laaagii sedap...!

arep said...

haruslah sedap kak jah oi.. ore kelate panda masok2 nih..

*matilah angkat bakul naik lift tekan2 butang tingkat 88

Kos Serani said...

KAK JAH,selamat berpuasa dan selamat menyambut HARI RAYA yg akan menjelang tiba 7hari saja dari sekarang dgn ucapan dah buat kueh ker belum?

pearlEJ said...

akok memang sedapppp!! me sukaa... :D

mak kintan said...

kak joh tera lompak tike lar.. sedak jugok. kawe suko nise klate nih.. cubo yo! pahtu tera sigho labu pong sedak tapi manih sikik lar.

linahilmin said...

aduiii, jejes air lioooo... kak jah, ni PaRam area mana? nk g cari... ngidam nih!!!!

K.Jah said...

afiq, toksir sudohhhh! mu makey tomyey poktek sudohh! hikhik

kbed, wahhh..ko org kelate ko kbed? sib baik kuih aku xde rase pantekantu nok...

ik, tera..jange tak tera..kalu nok diskaung jange lupo sepiking..

yan, hok aloh! mace tu koh?? memey manih blako tapi buleh terimo gak laa...

K.Jah said...

cyberwira, sedap gak kat tekak kjah ni. rasa dia manis..mcm bahulu. ada rasa telur tapi xde la kering cam bahulu. ntah!! pi ler try tgk...beli 1 dulu

mamaiqa, rasa telur. cam puding pun ada. manis tu depend la kot. yg aku beli tu lite2 sugi jer manis dia. best!

jill, try la. aku beli kat ttj semlm. ptg ni aku nak gi stadium lak. ada kot...ko tgk gerai kelantan yg biasa jual laksam, nasi kerabu sumer2 tu.

K.Jah said...

ja, try la. kau ni mano la den tau ntah sodap kek tokak den tak sodap lak ko kek tokak kau. caiittt!!

lisa, sekaya tu pun best provided dia x manis sgt la.

ita, bleh laaa sikit2. pak sedare aku kawen org sana. pastu dulu cuti2 skolah mmg bedesup aku naik ketapi gi lepak kota bahru tu..

ira, tapi rambut sama itam tekak lain2 tau?? hehehee..try la dulu beli 1. kalu best lenkali beli lagi

K.Jah said...

marina, ye ke?? wahh!! ptg ni jugak kjah cari. ahhaha....

arep, ko org kelate ko? ko pandai masak ke? kee...ambik order sajork? air suwer sor...larikk!!

kos, time kasih kos. kuih tak buat lagi. esok lusa baru nak pi cari..errr..tunjuk2 jer. nak buat tak reti. hikhikhik

ej, haa...see???? tgk ko org utara pun ske makan akok. gimme 5!!!

mk, wahhhhhh!! ko lagi teral sepiking yemk?? yo lahh..nati kjah tera lompak tike, buke alompak agogo yoh??

linahilmin, param ni kat sbn. tapi rasanya kat mana2 pun ada nih.

julietchun said...

Suma kuih tu feveret Kanda Mizan,kalo dia tau ko puji kuih2 tu suma,harus dia bagi pangkat Tun kat ko,ngahaha.

K.Jah said...

juliet, hikhik...nanti bagitau kanda mizan yer? tak dpt tun, dato' pun jadi lah. err...pastu jgn lupa kem salam sayang dr hamba rakyat ni yer. isk! raja paling hensem tuh!!!

veeda_areena said...

mak org shah alam la... tapi dulu kak bed penah berlaki kan org kelate tu yg taww tu kuih akok..... dulu laki kak bed penjual kuih akok tersohorrr di shah alam.... gitoooooooooooooooo... tapi sekarang tidak lagikk....... laki kak pen skarang penggoreng car koew teow tersohor di pucong... indon lagik... ko jgn gile2 jahhhh oi...

veeda_areena said...

ko dah buat ke tag pukimak hanjeng dr si coklat tu.... tak kuasa aku nak buat nyerrr....... baik mak buat qiamulailll

Mummy Lieza said...

kuih akok memang sedap yang.. tapi manis tak hingat... hehehehe

K.Jah said...

kellas ko bertukar2 jantan kan kbed. tak baik tau. jatuh nusyuz nanti. wakakaka...aku baru baca nyah. kambing tul pempuan tu. mak baca entry dia pun dah separuh gila nak paham, ini plak mak nak buat. nanti2 mak pikirkan. mungkin
mak buat taun depan. mak pun nak qiamulail gak mlm nih. hahahaah!!

K.Jah said...

mummy, agaknyer sbb akak tu tau dia meniaga kat n9, so dia buat tak manis sgt kot. sedap la. manis2 buah gittew. hahahaa...

cokolat said...

woiiiiii.. hanjeng2 ni memukimakkan aku kat sini rupenyerrrr.... yelah kowang nak qiamulail konon... ujong2 ko kak bed balek2 dok tepok2 nonok dekat kedai abg pojie ko...
ko lak kj.. jgn nak verangan jadi diva muslimah okeh... ujong2 nanti ko akhernya pergi berzina dalam hutan belacan tu..........
qiamulail sgt lah tu kowang ehhhhhhhhhhhh????
ahhhhhhhhhhhh.... larikkkkkkkkk.... kak bed nak tukor jadi hijooooo!!!
kak jah dah nak mula bersumpah dlm mesjiddddd!!!

linahilmin said...

adehhh.... kek somban ko..
area ni tak nampak la pulak! harus wat kerahan tenaga kat asben, carik sampai jumpa! kakjah, pah ni, acu tera lompat tikam lak.. takpun, nekbat sira... perghhh!

K.Jah said...

woiii cok, ko komen ke nak buat entry tuh?? lawan tokei nampak? hahaha....zina halal xpe, hahaha.. lahar je ko kan?? awasss!!!! aku suh kbed langgar ko dgn lori bajak!

K.Jah said...

lina, bulehhh!! lompak tikam yer. nekbat tu tgk gugel nampak cam manis jer? tak eh??

Cakap Kosong said...

kj,ko buat aku terliur tengok kuih akok ko, terus je...aku beli tadi buat berbuka.

K.Jah said...

ck, amacam best tak?? ko jgn komplen lebih2 aa...tekak aku ngan tekak ko mana sama nok!! hahah

NieZearm said...

ape ko tak test je kuih tu masa dlm keta.. klau sedap bole la beli lagi..

K.Jah said...

a'ah kan??? caner leh lupe lak yg aku x pose. wakakakak!!!