Dec 26, 2008

saya sgt emosi bila tengok harganya!

"Secara purata rakyat Malaysia membaca dua buah buku setahun" kata Datuk Seri Dr Rais Yatim
__________________________________
.
saya sangat kagum dgn statement di atas dan terus berkata "WOW! MALAYSIA BOLEH!!"
.
tuan2 dan puan2...
.
nama saya tijah (bukan nama sebenar). saya suka membaca. saya lebih suka membaca dari bercerita. saya baca hampir apa saja. buku motivasi, ilmiah, majalah hiburan, mastika, komik, surat khabar, tabloid, blog, pamplet, brochure, permata yang hilang. oppss! tersasul. dan waktu puncak membaca saya pula adalah semasa menunggu organ di bawah sana menjalankan kegiatan peristalsisnya.
.
dan alhamdulillah tabiat itu turun pada anak saya. asal ada buku, tiada mainan lain tidak mengapa. belikan saja happy meal mcdonald nescaya tulisan diluar plastik mainan itu yg akan ditelitinya dulu walaupun tak faham apa.
.
ok! saya tahu itu bagus! cuma masalah saya sekarang ni adalah (mungkin masalah anda juga)...
.
HARGA BUKU ADALAH MAHAL!!!
.
beginikah caranya nak memupuk tabiat membaca dikalangan rakyat Malaysia? (wah! tiba2 saya feeling seperti berada di dlm parlimen). cuba masuk kedai buku tengok! buku kanak2 especially...harganya sangat memudaratkan! nipis saja tapi boleh cecah rm10 satu. dan utk kanak2 demanding seperti cem yang akan mintak buku 7-8 kali seminggu ni apa cerita?
.
Dua Kementerian Sedia Kertas Kerja Turunkan Harga Buku - July 06, 2006 20:14 PM
.
2 tahun lebih dah pun. masih buat kertas kerja lagi ke? lembab juga mereka tu ye? tapi ye la! diorang...LV 2-3 bijik buleh sekali sambar, buku 10 hengget apa ada hal??
.
nasib! nasib!
.

mana pulak la nak cari jumbo sticker book ben-10 utk cem with reasonable price nih!

38 comments:

iina said...

betul tu kak buku utk anak-anak mahal gak harganya.. tapi buku2 novel ada gak yang murah2 kan..

tulah raso22 ehh kan keno buek mogok buku tak?? hehehehe mana tau dapek free jek trus

chronicles of angelzz said...

noxx tetiba terpanggil nak meromen uollss oppsss clap nk mengomen da...

hu2 memang process legislative lambat so xleyh nak salahkan parlimen jugokkss...

kekadang nk amend satu akta tu pown makan masa 10 taun hu2...

Cakap Kosong said...

memang nok..........aku kalau nak beli buku terpaksa berkawat 4,5 kali dulu depan kaunter.....sambil pikir...beli, idak, beli , idak......bukan aper nokkkkkkkkk....mahal sangat!

linn said...

btol laa kak. aku yg takde anak ni pun, selain buku sendiri selalu gak kena 'cukai' ngan anak2 buah utk beli buku2 depa utk elakkan beli toys laa katanye. kalo sorang takpe, ni dua minggu sekali kna bli utk 4 org. adoiiii!!!!

cokolat said...

mak kdg2 nak beli buku utk afifpun congak2.. sebab yang murah bukunya entah apa2... yang mahal pulak omak ehh dintis... makanya harus mak menabung uol!!!!

julietchun said...

rega sebijik buku yg bagus sama ngan rega henbag ELLE lepas sale, jadi lu pikirlah sendirik, nak beli buku yg sekali baca pastu ko simpan dlm lemari je ataupun ko beli henbag pastu ko bleh pakai sampai doploh taun selagi tak rabak.

IRA said...

setuju!setuju! saya setuju dengan kenyataan yb tijah bahawasanya harga buku terlalu mahal.justeru, ianya perlu diturunkan dalam kadar yg segera!sambil tepuk2 meja (dlm parlimen kan?)

p/s: yb melakukan kegiatan penyahtinjaan dalam kadar yang agak lama agaknya... sampai sempat membaca.huhuhu

jane said...

salam tijah,

huhu...wa beli majalah tangan kedua di pasar malam. di ipoh ada satu apek tua jual. di pasa malam tg rambutan. kat dia murah. kat bini dia mahal, dah tu muka pun x leh senyum.

kalau buku ilmiah, wa beli di kedai buku tangan kedua juga di ipoh parade. novelhut nama dia. dari bujang sampai dah branak 4 ni, wa still pegi sana. masih happening!


pst...majalah impiana atau dapur, kat dia dapat 3 hengget aje tau !

alis said...

salam kak jah...
masa kiter kecik dulu.. ayah kiter penah belikan 4buah buku cerita kartun disneyland (4buah=4musim). 4buah tuh ade 365 cerita. 4buah tuh share 4beradik yg masa tuh pandai tak brape pandai membaca la... kualiti buku tuh amat superb. tahan >10thn...
tapi..
4buah rm1,200 maaa... bukan rupiah loh! itu citer kire2 15thn lalu oke... worth ke.. worth la kut..
sekarang, kalau nak membaca cerita best2.. jenguk kat kedai 2nd/3rd/4th hand.. rasenyer lagik berbaloi kut..

HappyIrfa said...

salam kak tijah..
pertama kali masuk sini.salam perkenalan dr saya.anak minat ben10 yer?samalah kita..

Abahnajwa said...

Salam Jah..

kau koba'an kek abah ni..buku apo kau nak..buku kek sini murah amek kalau second hand yang elok2 tu..kalau kau tak cayo..kau tanyolah dokek dak IIna tuu..

Meh abah pos dari sini nak?

Tijah Lawa said...

iina, novel tu tak kisah sgt. lagi pun bleh pinjam library or beli 2nd hand punyer. ko buat ler mogok...masuk ISA kang caner? huhuhu

angelz, weeee...tak efisyen la centu kan? nak amend akta yg tak merbahaya centu pun makan taun. dan budak2 yg patut minat baca tu pun dah malas nak baca dah kekdahnyer sok tu.

ck, tu la kan? pastu kang buku tu blm tentu best lak tu isi dia. nak beli 1 pun bercinta ni kan plak 2-3.

linn, mmg tinggi betul cukai ko tu nok. sabar je la ek??

cok, anak mak pun. buku harus kaler2 ok. itam putih harga rm2 tu tak pandang. ye la..mak sindri tgk tak menarik apelagi la budak2.

juliet, beli ELLE kang org kata "wah! buku anak berkira, beli handbag bleh plak" caner tuh?

ira, tu yg pameran buku lebih byk jual brg kembali ke sekolah kan? buku mahal maaa...sapa nak beli? yer! yb anda ni ada masalah sembelit sket. huhuhu

jane, fuyooo!! bestnyer ipoh patut yasmin ahmad sket pi sana. sbn ni nan ado la tempat2 mcm tu. salu g library pun buku tepahaper.

alis, skrg ni buku2 centu misti dah 2-3 kali ganda harga dia. tapi utk budak2 cam kesian la nak belikan yg 2nd hand punyer. dah tak cantik!

happyirfa, hehehe...ko nih! teringat lak kat happymeal. a'ah...ni cuti skolah hari2 tgk ben10. adoi la...

abah, tau bah! buku2 kek sanun mmg murah2 pehtu best2 kan?? abah buek la shopping online bah esp buku kanak2...sey misti order punyo!

mak kintan said...

kak - kek pasar malam jalan sungei bosi aku boli sticker book ben10 tu 3 buku = rm10 saje. sungguh besar2 stickers dia. PASAR MALAM. sekian

Tijah Lawa said...

kau ni MK, sampai ke sg. bosi. kok sg. linggi tu dayo'an juo la mak nak mencari'eh....

::SRISUFI:: said...

salam kenal wat sis Tijah...

sri juga pencinta buka maka sri sgt2222 suka membaca...apa sahaja yang leh kembangkan otak nih...

setuju ngan akak...buku2 terutamany buku motivasi terlalulah mahal...versi omputeh lagilah...

kan best kalo diturunkan harga runtuh berpanjangan supaya koleksi buku kat umh kita pun kalah MPH tu kan..

amin said...

elok le pelaburan buku untuk anak-anak ni walaupun buku tu hargenye singgit... jadikan tabiat membaca sejak kecil lg...

p/s lentur buluh biar dari rebungnye...

azreen said...

Jah...itula kan...nak beli buku pun bukan main susah lagi ek....majalah pun bleh tahan mahal gak skrg nih....abis2 pun baca berita online je senang....murai.com ade...mangga online pun ade kan....hehehe

Tijah Lawa said...

srisufi - betul kan? rich dah poor dad reprint pakai kertas kuning buruk tu pun dah dekat 40 hengget. caner nak beli byk2 kalu centu.

amin - sangat setuju. kalu dah tua2 baru nak lentur alamat patah la jawabnyer kan?

azreen, tapi tak puas actually online ni. best lagi kalu bleh bawak kemana2..

cendawanintim said...

ala nok, ko baca jer online, pehtu power mata ko naik mencanak2!!!

pehtu dia bagi ko subsidi spek mata plak...!!

Kujie said...

arrrgghhh...nak jerit mcm hulk juga
buku budak2 mmg mahai..kadang2 tak berbaloi dgn mukasurat dia


erk....

Kujie said...

arrrgghhh...nak jerit mcm hulk juga
buku budak2 mmg mahai..kadang2 tak berbaloi dgn mukasurat dia


erk....

Tijah Lawa said...

cend, tanak la nok...huhuhu! sementara mata aku sihat nih kan. aku x pakai spek maaa...

kjie, lagi menarik lagi nipis dan lagi mahal kan? mencikk aaa!!!

NUR ZIHAN NASZERI said...

aku rase cm masuk blog politician je neh..

mmg sy setuju sgt kak..
tapi tulah kan ralat sgt rasenye asyik2 kene beli menan je dr buku2..yele..rege buku tu je leh dpt 5 menan afiy kak..

hehhee...lalu sy nunggu time MPH ke BORDERS ka buat sale sajork..tp tulah..sale nye pon kot celah gigi je..sale mende namanye..huh..

lupekanje said...

tepakse la beli gak...walopun mahal Jah ooii..
tk de pilihan eekk...

Tijah Lawa said...

zihan, aku ade je kad diskaun tu. tapi ala...bbrp sen na bleh kurang pun. beli menan plan kang tak sampai 10 menet dah rosak. lagi la ralat...

acik, nak wat caner cik kan? kuasa bukan ditangan kita...apa bleh buat!

Tidak perlu said...

Saya amat tertarik dengan isu ni..huhu pasal tu lah tak ramai org² kt negara ni x suka baca buku..sbb mereka rasa buang duit..
govrm kene buat sesuatu

Tijah Lawa said...

tidak perlu, dah dua tahun asik dok kaji kertas keja dik. mungkin diorang pun malas baca usul kot. tu yg lambat tu...

Eida said...

memang harga buku amat mahal... kadang2 terpaksa menabung dulu baru dpt buku yg dikehendaki.

Tijah Lawa said...

sementara tunggu tabung cukup, keluar plak buku baru. dah tak tau nak pilih yg mana satu. haihhh!!!

lunaticg said...

salam....
orang bisnes buku jugak yang kaya raya yek...

Tijah Lawa said...

ye la. end user cam kita ni jer yg merana...

Teacher said...

Women would rather buy pairs of shoes in a month compared to 2 good books that contain knowledge. What is it that we are complaining about? While waiting for the parliment to do something about the damn book price, change our buying habits heh?? Instead of making a stop kat Carlo Rino ke, VIncci ke, Nose ke, let's stick our noses kat bookstores like popular, kunikuniya (whatever spelling it should be) and of course me Favourite bookstore that always gives discounts to loyal customers, MPH. See... don't just nag about the price, for a pair of RM69 shoes you buy everymonth, buy a book with the same price. It is all about the discipline of the minds people. Wasaalam...

Tijah Lawa said...

ticer, the problem is that...i don't buy shoes every month pun. wakakaka!!!! sandal 29.90 ni pun dah 6 bln mak pakai nyah!!! mungkin some ppl out there are like that meh? mak ade dengar org mampu pakai LV but complain susu baby mahal pun ada. tu lagi haru! kan? kan? wey..makaroni bakar jadi tak??

Teacher said...

lupo lak macaroni bakar.. aritu jumpo cik ani lupo nak ditanyo... tengok lah canno. KAu ni.. den tak cayo kasut kau 29.90. Pasal yg boli LV tu... tulah.. aigner ado nak jugak pakai LV.. kenapalah hidup kena keji kan?

Tijah Lawa said...

ticer, wakakaka. percayalaahhhh!!! kasut mak murs2 jer asal selesa. mak dr beli LV baik la buat d/payment beli properties...

Ungku Nor said...

seb baik la skang ni buku teks dapat pree.

kalo tak, mau abih luruh bulu roma satu badan..ahakss

Tijah Lawa said...

tu la tu kak. takyah pi buek waxing dah kan?? luruh abih dek takut tgk bill tu...

l0veyd0veyd00 said...

tumpang lalu... terbaca post ni and terpanggil utk mengomen gak :P Saya jugak alhamdulillah mempunyai hobi suka membaca. Parents saya kalau nak belikan buku utk kami adik beradik, selalunya beli yang satu2 set. Harga memang la rm500-rm800, tapi sangat2 berbaloi sebab buku yang dibeli tu, setahun pun tak habis baca and interesting. Contohnya: Encyclopedia Fajar Bakti and walt disney punya encyclopedia. Memang menarik kandungannya... and bley dijadikan rujukan sampai bertahun2...