Dec 27, 2008

destinasi yang tak pasti!

hari2 saya blog hopping. haih!! kalau la blog hopping boleh buat saya kaya...best kan?
.
saya adalah salah sorang drp ribuan peminat jutawan muda nih. boleh dikatakan tiap2 hari saya akan ke blog beliau utk check out latest entry. sangat inspiring. umur 28 dah bergelar jutawan. dan yg paling menarik, beliau jadi jutawan dengan melakukan sesuatu yang paling beliau suka...wedding photography.
.
saya pernah dengar ada 4 cara utk jadi kaya (oh! bestnya kalau dapat makan roti bakar sapu kaya + neskepe tarik time nih) :
  1. born rich
  2. strike lottery
  3. marry rich
  4. self-made rich

semestinyalah saya bukan tergolong dikalangan no.1 ~ 3 tu kan. dan yang ke-4 tu pulak...tak mustahil. tapi tu la. bagaimana caranya ye? alangkah bagusnya kalau boleh kaya dgn buat benda2 yang kita suka. tapi saya suka apa ye?? ok, yang saya tau setakat ni saya paling suka :

  • masak - perlukah saya venture into catering? mcm mana nak start? kalau jual nasi campur ala2 car boot sale bagus tak?? senang nak lari dr MPS a.k.a majlis perbandaran seremban yg suka halau peniaga melayu tapi backing kedai mamak tu.
  • fotografi - tapi saya cuma pandai ambik gambar makanan saja. itu pun dgn digital camera canon 7.1 mega pixels saja. teringin nak ada camera mcm ticer bai tapi tak jadi bila memikirkan saya akan jadi kurang comel bila galas camera dgn lens yg besar2 tu. jgn marah aaa ticer. nanti kena jual!! huhuhu!!!
  • baca - buka kedai buku dan kemudian difranchisekan? mungkin boleh jual peralatan kembali ke sekolah sekali? mesti cem suka dan akan rasa seperti berada disorgaaa!!
  • blogging - tapi nuffnang saya tak naik2 pun. ada cara lain ke? huwaaaa!!!

setakat ni tu je la. mmm...kalaulah boleh turn back time, pasti saya akan pilih hotel & catering drp buat electronics engineering tu.

wallahualambissawab!!

ohhh!!! adakah ini yg dinamakan midlife crisis?

23 comments:

lupekanje said...

ko jual jer la PM tu jah...kot2 leh kayo rayo.
Takpun nulis buku pun leh jadik kayo..
kalo kau nulis buku merapu...kompem laku...!!
pehtu pelahan2, ko tulih buku camno rasio kau leh bejaya jadik penulis buku merapu yg berjaya dan berkaliber.
takpun, citer pengalaman kau jadik blogger tegar...mana tau...tetiber namo 'TIJAH LAWA' jadik fofular lantas bertukar namo jadik 'TIJAH KAYO'.........ha....sapo yg untung.... kau gak untunggg..

linn said...

aku rasa nuffnang ko tak naik sb ko ada dua iklan kt sini. iklan tak putus2, reader ramai. uishhh...rugi tuh..

alis said...

kak tijah... ko nyer nukilan kalik ni sgt membanggakan haku sebagai pembacanyer~ (kembang hidung)
-sifulnang mmg mentor haku sejak 2thn lepas (hari2 check blog SN!)
-eh kak jah, kiter share byk benda yg sama... hmm... nak hamek hotcat, terambil kos lain.
-er... haku pong hamek bidang UT, huhuhu...
-suker pembaca..
-lain2, later la yek kak jah~, tata...

aishifa said...

sy pun suker business catering semenjak dua menjak nih.. aper org kata senang untung kalau business makan nih..

julietchun said...

Ko ni bagi mcm2 alasan la Jah, abih camno nak kayo? Takpe, kita wat amal byk2, kayo di akhirat lah,hahaha.

cokolat said...

nok.. bulehlah nak kayo... jual eskrem nok.. eskrem... any flavour.. just chooseeeeeeeeeeeee!!!!!!

aku ada projek besar ni dgn yeop... nanti kalo dah jadi.. aku inform ko! sgt2 senang nok... ni mak bukan melucah tau!!!

IRA said...

kita serupaaaaa.

sekarang ni ngah pikir2 mcam mana nak berniaga sendiri. tak tau nak buat apa. dah tak larat nak kerja ngan orang ni.

kita jv nak kak?

huhuhuhu

Anonymous said...

kak

dia kaya sebab pak mertua menteri, dapat job kat london pun sebab dulu belajar sana n wife dia still belajar sana masa dia start bisnes, dapat jadi photoG brunei pun sebab kebetulan amik gambar sedara kerabat brunei.... dapat bmw pak mertua bagi, SN cuma pada brand saja, gambar pada saya bisa saja..ramai lagi photoG yag hebat.. tapi tak la langsi cam him, tak caya, pergi forum dia...

Cakap Kosong said...

aku pun tgh memikir camne nak kayer nih............aku pun sama cam ko jah...kalau buleh nak buat bisness yg aku suker...tapi camne nak start?

Tijah Lawa said...

acik, buleh ke jd kaya kalu tulis buku merapu cik? kot sey ni berimaginasi tinggi leh tulis series cam harry potter tu takpo gak. ni nak tulis blog yg sekangkang kera pun jenuh nak perah otak. huhuhu. apo2 pun amiinnnnn. mudah2an masin la mulut acik tijah kayo tu.

linn, ye ke? sbb ada advertlets tu jugak eh? kira cam tamak kasih sayang gak nuffnang ni ek?? dia jer leh masuk kat sini. hahaha. matilamak kalu nuffnang baca.

alis, byk benda sama eh? wah!! ni kena diskas dlm kelambu nih. huhuhu. later2 kite kenal2 lagi eh??

aishifa, betul kan? ekonomi lembab mcm mana pun org tetap akan makan gak.

juliet, org tongah krisis cam aku ni biaso la nok. tak tau nak buek apo. kayo akhirat yo pun xbleh do...kono seimbang! hikhik

cok, ko memaaaanggggg!!! flever apo sodap nok? durian? nati cer2 la kat mak yer?

ira, jv nak buat apa tu? bukak kodai buku? ok...aku jaga buku, ko jaga alat tulis yer? wakakaka...

anon, ye ke? kalu betul, itu mmg dah rezeki & tuah dia lah. tapi apa2 pun sy tetap salute dia. sebab dia melayu. dan dia buat saya bangga. hehehe

ck, ko suka apa nok? ko tanak join venture bisnes masak2 dgn abah ko? kepakaran dah ada tu..ko manage jer.

linahilmin said...

lamaaaaa x masuk sini, arini saya wat sesi 'khatam blog tijah' sambil makan biskut jacobs & ketawa cam orang x betul! blog tijah ni best arrrr...

ADEX KAWANBOXX said...

errmmm adex dah reply kak jah punya komen kat blog adex...errmmm nak buat business...adex pun nak buat business yang adex suka...

adex suka buku!!
adex suka muay thai aka tomoi!!!
adex suka dia!!!
adex suka masak jugak....!!! tapi ada orang lagi terer masak dari adex!!!
adex suka makan!!!
adex suka lepak sembang dengan kawan2!!!
adex suka metafizik!!!


arrgghhhh tapi OTAK adex bukan OTAK business and i dont have MODAL...

he said we can open kedai makan, but he said that's only in our day dreaming....so berangan boleh la akak..saya kan menumpang ja..

Teacher said...

Why do we aim to be rich? Why can't we aim to be just OK with life. Cukup makan, cukup kereta and cukup suami.. uwaakakkaaaa

Tijah Lawa said...

lina, sapai ati lama tak datang. ni yg tijah kecik ati nih. wakakaka

adex, sama la kite. otak bisnes tu agak kureng sket. huhuhu

teacher, ikhlas ke statement ittew?? mcm takkkk jer! cukup suami? ape bleh buat. bkn kita bleh kawen 4 pun...hahaah

MAZEMIE MAZ said...

salam,

perlu usaha gigih untk jadi kaya.
tp ada org berusaha gigih tak juga kaya.
entah belum masa lagi kot?

iina said...

tijah ko bukak jek boutique heheheh leh cantikkan diri.. dan jadi kaya masa yang sama.. sure ko leh promote kat member blog ko.. dah mesti reramai yang p kan kan.. den antaro yo.. leh den singgah sok balik kolo klawang tu ahh

Umie said...

Tijah..ko wat online bisnes la...contohnye ko jual kraftangan org minang...advertise benda2 tu kat web yg ko set up tu...ehh,aku penah baca psl bdk remaja nie jual tikar buluh sarawak tu secara online...gilos buat duit budak tu...foreigner kan suka benda2 craft nie..chaiyokk!!!!

ADEX KAWANBOXX said...

ingat kalau kawin DATO ok tak kak jah...

adex naik TARAF sikit boleh dak...wakakakakakah (p/s hati berdarah punya statement!!!)

azreen said...

Jah...aku pun mcm ko nok....bljar penat2 ambik engineering tapi tak kayo2 pun....huhuhuhu... :-(

Tijah Lawa said...

mazemie maz, kena double up usaha kot kan??

iina, butik? huhuhu..sudahnyer sumer brg dlm tu den yo yg pakai.

umie, menarik gak tu. ko ada apa plan nok? jom la ym...

adex, blehhh..datok mana? pukul brp dato harimau? wakakaka...

azreen, nak kaya kena meniaga gak nok. 9 dr 10 punca rezeki tu. mkn gaji xpat der...

Nad Eusoff said...

ekekeke..
kalo dak pepuan muda skunk nih carik je dato, tan sri kak...
konpom kaye..
ekekeke

tp buat je la keje mcm biasa, lipat gandakan effort ke, cube itu ini ke..
rejki dimana-mana saja kan..
uhuhu..

tp mana nak cari rejki nak bli benda yang dah ilang nih...
ehehe

Ungku Nor said...

orang cakap, banyak duit pun belum tentu senang hati.

tapi kalo kita banyak duit, banyak perkara yang menyenangkan hati yang kita buleh buat..kan? kaann??

Tijah Lawa said...

nad, tu la. masalah nyer dato' tan sri tu nak ke kat kite? wahahahah...kalu dapat tu bagus gak. bleh cukur sampai botak.

ungku, betul! betul! setuju bona tuuu...contoh, layan diri ke spa ko, sopping kek milan ko, dubai ko, kan? kan??