Dec 23, 2008

suami anda beginikah?

ada satu kejadian ni. berlaku betul2 depan mata akak masa tengah tunggu order kat johan tomyam tuari.
.
ada la satu keta ni...park betul2 sebelah, tak jauh dr meja kitorang. wira kaler merah berbodykit evo dgn shark fin & spoiler tinggi feeling2 keta batman. 5 beranak semuanya. bapak & anak laki kat depan, mak & 2 lagi anak kecik kat belakang.

akak perati jer! paparazi kan? harus la otak ligat mencari bahan utk diblogkan. silap tak bawak camera jer mlm tu.
  1. lepas off enjin, laki tu keluar secara machonya sorang2...
  2. terus mundar mandir keliling keta. tepis2 habuk...usik2 spoiler...
  3. kendian berdiri tegak tepi keta...nyalakan rokok...
  4. bini di seat blakang terkial2 cuba bukak pintu. nampak mcm payah sbb parking adalah agak curam
  5. selepas bbrp percubaan, bini tu berjaya keluar. sebelah tgn dukung baby, sebelah tgn lagi pegang budak kecik lingkungan 2 tahun...
  6. tiba2 bini tu menjerit. dgn baby & anak kecik masih dlm pegangan, dia kejar anak laki yg besar tu plak sbb main tepi jalan...

laki dia buat apa??

LAKI DIA TENGOK JER!

pastu terus gi cop meja yg mengadap tv. english premier league sedang ditayangkan.
.
apakah itu selfish atau ego namanya?? sila afundi...

48 comments:

chronicles of angelzz said...

erkkk kak tue bukan ego mahupown selfish tp hanjengg...

nseb bek laki i x macam nie.. maklumla guna mak esah opssss

iina said...

uihhh ini udah melampau.. emmm memang tergamak sungguh laki tu.. kalau itu pakwe den mmg dah kena sound.. kalau adik den mau gak den lempang2 jek..(den mmg kakak yg garang heheheh).. kalau kawan den.. memang den p jumpa sound jek..

kalau peristiwa tu jadi kat negara nie.. awal2 lagik dah ada yg dtg tolong wife dia tu.. sedangkan kita yang nak lalu buka pintu pun.. org depan kita siap tahan pintu utk kita.. ini pulak camtu.. tak patut sungguh tak patut

Abahnajwa said...

ish..ish..ish...Ada gak laki spesis ni yek?

Abdul Wafi said...

haha. tu tak guna namanya.

isk. apa la teruknya kan.

kesian bini dia.

linn said...

itu adalah keparattt!!!!

azreen said...

lelaki tu jenis bangang tu Jah....huh!!!

hOtMaMa said...

laki dia bongok, tak der perasaan.. buat anak tahu.. tolong jaga anak sama2 tak mahu... hampehhh!

KAKTINY said...

mmg hampeh punya laki.. eeee... nak pesan memesan kt adik2 lelaki.. jgn dibuat perangai camnih.. baik takyah kawin.. kalau dpt jantan camtuh.. ni aku plak nk start emotional nih.. (sabar..sabar...)

Teacher said...

Babe... that is what we call egoistic male chauvinist pig! I believe even a pig has a higher value than the man. I have seen this kind of animal and he was married to a friend of mine. Good for her that he was divorced a year ago. That kind of man deserved to be castrated. There... I have given my point. STUPID ASSHOLE!!!!!!!

KaSiH said...

bukan setakat selfish dan ego je kak jah..yg buruk2 tu sume bg je kat laki tu...

err takleh ckp byk..sbb lum kawen...kang kot terdpt pulak yg cenggini kan...mamposss...

monas2petronas said...

lelaki semuanya sama,,,sebelum nikah kalu ada longkang dia pegang tangan kita,,,sesudah nikah sorry la....dia akan jalan cepat2 di depan sorang2...
bila shopping dia akan duduk di luar kedai atau paling tak dia pergi smoking room tunggu kita habis shopping....


just for sharing dari pengalaman :) :(

Amy Maznan said...

ces.....hampeh tul laki tu! sib baik laki aku x gile bola jah..dia gile kat *&%& aje! hahaha

julietchun said...

Itu jenis lelaki yg tuuuuuuuut,ko fhm2 sendirik yer.Komen aku sama cam dorang suma.

naz ilyn said...

Salam...

emmm... banyak sangat laki kat luar sana yang macam (bukan semua)tu... egoan mengatasi sifat perikemanusian dan belas kasian...

p/s: malaslah nak komen banyak2 emo nanti...

mummycool said...

mummy takmo cakap banyak banyak dah.... sebab komen mummy adalah SAMA seperti diatas... SEKIAN..!!

cokolat said...

elok laki dia harus disula. syukur laki kita x gitu yerrr...

azila said...

ish,bkn stakat selfish @ ego,mmg hanj tau kak jah!!!!isk sibbaik la laki aku x cmni,tp,kalo la dia tebiat nk brubah jd gitu,harus la aku yg turun n isap roks,tepis2 habuk,bio dia deret2 dgn anak2!wakakaka amacam,bole tak kak jah aku jg ropa tuh???ekekekeke

adibah said...

Nauzubillah.. jangan ler jadi camtu kat kita.

Agaknya cemana la layanan dia kat binik dia time berchenta dulu ya.. ish ish ish

Alicia said...

geram kan nengok laki kalau gitu! kalau aku gitu dah aku pekik kan depan org..lantak la! sebab tu aku tak nak banak ramai2..:P

Kak Piah said...

wira kaler merah berbodykit evo dgn shark fin & spoiler tinggi feeling2 keta batman. 5 beranak semuanya

okeh kompem bukan aku..iskk..

kalo nasib baik dapat la 'laki draw' kalo dak dapat la laki spesis centu..
spesis yg paling ramai kt mesia nih..

MasNurin said...

Tak suka laki macam tu. Keldai punya worang lah..bole campak le laut.Apapun alhamdulillah laki saya tak macam iteww.

mak kintan said...

hmmm..nak komen..tapi semua org dh tulis mende yg aku nk ckp. apa2 pun kesian kat kakak tu ye.

NieZearm said...

macam kisah ibu tunggal, laki tunggul je...

alia said...

salam terjah...itu namanya tak dok ati perut..siannya kaum hawa.....minta d jauhi...

iman_qaisara said...

salam...

huiiishhkkk sgt trbakooo ati ngan laki cmnih... klu aku pon..aku pekikkn jugak..manyakkk cantikkk!

aishifa said...

sy afundi untuk kedua dua skali..

susudalambotol said...

itu adalah bangang.

Tijah Lawa said...

angelz, mak esah mana nok? ooo...ko pakai guna2 eh??

iina, konon2 org melayu berbudi pekerti tinggi. huh! nan ado...

abah, ado abahhh...buleh lak kontrol ensem sensorang tingga'an bini eh terkuntang kanting...

wafi, ko jgn jadi centu nanti taw?

linn, stujuuuuuu!!!!

azreen, bangang + bengong kan??

hotmama, tu br 3. cer bayangkan kalu 5..6??

tiny, tu la yg aku rasa bila tengok nasib bini dia aritu.

teacher, laki ppuan skrg sama jer. sama2 cr duit, sama2 la jaga anak.

kasih, ade bf tak? hehehe...kasi test tengok caner.

wina, pastu kalu terlanggar batu. "woi! mata letak kat mana?" bleh??

amy, giler ape nok? sila berterus terang ok. kawan2 nak tau gak tu. hahaha

juliet, mak pahamm tuuu....

naz, susah nak cr lelaki gentlemen skrg kot? dah pupus ke?

Tijah Lawa said...

mummy, pi mai pi mai tang tu gak kan mummy...

cok, ye la nok. alhamdulillah kan?

azila, bleh...kalu aku bukan hisap rokok dah,. hisap ganja terus tepi keta tu. wakakakak. gilo ko nok...

adibah, masa bercinta harus la tip top nok.

lisa, mak heran gak bini dia cam diammmm jer. kalu mak dah terpekik terlolong dah tu.

piah, spisis hampir pupus kan piah? errr...mmg budak tu bukan rupa rantaro piah. huhuhu

masnurin, patut tolong menolong la kan...namanya pun berkeluarga.

MK, kalu aku dapat nomo keta dia ko nak gi try 4D tak nok? huhuhu

jek, ko jgn buat jill centu taw???

alia, doa2 la byk dapat suami berhati perut kan??

iman_qaisara, sungguh penyabar bininyer itu. tgk relaxxx jer...

aishifa, syabbas inspekter sahabbbb!

hidd, nanti pesan kat bakal suami jgn buat centu tau? hehehe (misti debar makin kencang kan? hehehe)

Kak Piah said...

rantaro lagi encem la yerk? hikhik..
hari nih aku malas apdet blog la..
tanpa ada sebarang sebab musabab.
jd aku dok betenggek jer kt blog ko jahh....

jane said...

salam tijah,

tu ada potensi nak kawin lain...

Tijah Lawa said...

piah, sejak tgk histeria tuari ko dah jadi cam mak lampir la kekdahnyer ek? bertenggek kat blog org...sian blog ko dianak tirikan piahhh...gi la jengok2. huhuhu...

jane, tu la tu. mmg berpotensi besar nampaknyer. blaja caner nak jln sorang2 blk ek??

cendawanintim said...

aku heran ni TL, si cok asyik rekemen sula ajer...kat n3 aku pon disuruhnyer di sula...

ko ada pape idea??!!

IRA said...

apsal tak calar kete mamat tu? patahkan shepot rim dia ke?... ish hangin satu badan!

Tijah Lawa said...

cend, sbb dia salu kena sula la tu. cer ko tanya dia tang mana. wakakakaa...

ira, takleh nok. dia kejap2 tengok keta..kejap2 tengok keta...

Cakap Kosong said...

aku tak bleh lah baca citer2 camnih...mula lah nak emo......aku kekadang nyesal kawin pun ader gak!

alis said...

itu sume spesis "selego"=selfish + ego... ckp byk pon tarak guna.. cit!

NUR ZIHAN NASZERI said...

emak tiri die kot..
die bengang ngn mak tiri die neh kawen ngn bapak die..bapak die dah ninggal die lak yg kene take ober
rete seme jatuh kat mak tiri ngn anak2..

seb baik kete tu bapak die lupe nak tuko kan gak nama kat bini die

tu pasai die wat perangai cm hanjing je kot kaaak...


hehee..akak terima ke pendapat sy..

F A R Y N said...

kak,ko baling je garpu ke mata dia.
biar jadi kasim selamat.hahaha

♥.misz luna.™ said...

klu azmie wat mcm tu bile dh kawen nnt...huda sepak2 die...amboi...pndai wat anak...tp x reti lak jg anak..cian kt bini laki tu..

Tijah Lawa said...

ck, ko jgn la emo sampai centu ok. kawen ni org kata satu perjudian. nasib2 la bahagian masing2. tapi kena gak la belajar give n take kan...

alis, ko mmg kaya dn vocab yer nok? hahaha

zihan, ni misti byk tgk drama dr seberang nih. wakakaka...dah cam citer bwg merah bwg putih aku tengok

faryn, ko baling dulu eh? aku ikut kemudian...:P

huda, kalu agak2 perlukan talian hayat...sila roger akak eh?? m free to help! hahaah

lupekanje said...

sori..I'm late darling.. heheh
maklumla..org demam yg pi merayap memalam krismes..bz
okeh..tentang tajuk ni... somi yg mnunjuk gaya centu, senornya bukanla susah nak menafsirnya..sian dia tau..ngkorang kutuks gitu..
dia senornya mungkin:
1. mintak tk dpt.
2. sakit tangan nk tlg bini.
3. Nak kasik pahala bebnyk kat bini sbb kt umah salu torpedo dia.

besangka baik la kita biler melihat sesuatu yang di luar pengetahuan kita..
atau pun,
1. dia senornya dah jemu ngan bini dia..org da lamaaaa..
2. dia tgh dilamun cinta dgn anak dara muda jauh lebih cantik dari bini dia..
3. diorg tu baru lepas gaduh...
3. dia tgh mikir camne nk klentong bini dia sebab nk gi nikah kat siam dgn awek muda dia.... 'Pahhh...butang baju melayu abang mana Pahhh....!!!'
(sesekali kener sangka buruk ngan laki...)
hehehhe...kuar tanduk den..
kesimpulan;
saper dpt ong laki camni senornya amat betuah...tapi kener banyak2 besabo dan redha..jangan merintih atau mengadu kat org lain. Pahala yang tak ternilai akan menanti di sana.

Tijah Lawa said...

acik, kena bersangka baik ek cik? huhuhu. tapi tu la...mak ni mmg dah jenis bertanduk 2. tak maun den nak sangka baik tengok org laki centu do cik...tapi kalu betul bini dia penyabar, alhamdulillahh....

maza said...

Den memilih afundi kali ini ialah..

suaminya tgh mendidik isterinya cara2 survival ala2 harimau belantara...

hahahhahaaha

Tijah Lawa said...

hahahah..byk la konyer survival nok!

sheila said...

bukan aje selfish, ego..bodoh sombong, belagak nak mampus..sume ado..
tau buek anak..x ghoti nak jago anak..jom sepak dio laju2

Tijah Lawa said...

jom...ko sepak perut, aku sepak kepala....

vi0let chem said...

laki y xde perasaan!!!!!!!!!

hampeh,,,