Jan 29, 2009

sunnah!

ada banyak hadis yang menjelaskan bahawa mengurus rumah dengan membantu para isteri itu adalah sunnah Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam). dan amalan tersebut bukanlah sebagaimana anggapan sebahagian masyarakat sebagai “queen control”. malah perbuatan tersebut hendaknya dikekalkan demi kerukunan dan kebahagiaan rumahtangga.

haa!!! dengar tu wahai cik abang!!! (cik kak-cik kak! tolong bagi cik abang korang baca nih!)

ni tak! org laki zaman skrg ni kan...bila bab POLIGAMI jer baru nak ikut sunnah Rasulullah. tapi bila bab bantu-membantu dlm keje rumah tak nak ikut plak? padahal sunnah gak tu. (tak semua la. tapi sapa setuju sila angkat tangan!!!)

bukan apa. skrg ni kebanyakan laki bini sama2 bekerja. sama2 keluar cari rezeki lebih utk keluarga. bukan nak suruh buat semua pun. takat bantu mana yang patut jer. macam...basuh pinggan mangkuk lepas makan ker (basuh pinggan sindri pun cukuplah), basuh kain ker (humban jer dlm mesen pastu petik suis...bukan susah pun), siram pokok bunga ker (bukan nak kena angkat air dr perigi pun), buatkan susu anak ker, tolong bancuhkan bini pearl kacip patimah ker (utk sapa jugak nih kan??). alah!!! pendek kata tolong mana yang senang2 je la.

agaknye diorang takut molot orang bercakap "tengok tuh! tongah sidai spenda bini eh. dah kono bangang'an la tuh!"
percayalah!!! isteri anda pasti akan lebih menghargai & menghormati anda sebagai seorang suami. takkan jatuh martabat seorang suami kalau bantu meringankan beban isterinya.

INGAT!!! sunnah Rasulullah bukan pada POLIGAMI saja!!! (nak sodappp yo tau! tang yang payah2 tu pass kek bini kan?)

akhir kata...

LU PIKIR LA SINDRI!!! hahaha!!!

30 comments:

mak kintan said...

kak!!! aku dah buleh view blog kau balik..yeay!!!

muadzlife said...

mmg sgt2 mmg.kalo bab sunnah..ituuu je yg derang hengat,,nyampah taw!!

cokolat said...

nok.. mak setuju. laki mak selalu tolong mak buat keje2 rumah.... tak semestinya itu tanda mak kontrol dia. mak keje.. itu bermakna mak dah bantu dia!!! dia sangat memahami... malam ni mak akan hadiahkan dia whipped cream barang 2,3 spray!

aishifa said...

laki aku.. nak tolong basuh kan botol susu pun susah.. nak suruh dia baca nih..biar dia insap sket..

lupekanje said...

hmm..tk leh nk komen..

MisSy F said...

setuju sangat2.kalau org cakap dia kena queen control,saya akan kata suami hanya ikut sunnah.tak dosa pun kalau tlg.dapat pahala lagi ada.eleh yg cakap kena queen control tu,jealous sebenarnya.hehe.

kakpah said...

sotuju.. sotuju.. akak angkek tangan. hehe.. takyah basuh pinggan pun takpo lah. tolong angkek ko dapo pun kiro cukup hehe..

Hamirdin b Ithnin said...

kau suruh laki kau pasang janggut.
Itu pun sunnah.
Tak yah kena bayau.
Tak yah gaduh gaduh.
Ummph pun lebih.

Caye tak?

MasNurin said...

aku setuju. Laki aku pun selalu tolong tapi dia buat dengan rela hati.Aku tak paksa pun(sumpah tak tipoo)

mama iqa said...

den setuju! blh plak main mood2 kan kalau nk tlg kite. time angin baik, time nk 'sesuatu' itu laju je nolong..kalau tak..hmmmmmmm!

azreen said...

nok...cuba gak ko bayangkan si fahrin tu tengah basuh pinggan dalam bath tub cam gitu.....meleleh tak nok....muahahhahahaha

||alis|| said...

insap nari aku membaca komen ko kak, walaupun aku bukan isteri, QC apatah lagik... huhuu...
*kenan kuini dah hilang 100%, hahaha!*

Teacher said...

Aku selalu lupa nama lelaki lelaki yang berpoligami yang aku kenali

tentangseseorang said...

saya belum kawen. lalalalala

kakpah said...

bilo lak kau pasang musik ni jah.

cendawanintim said...

astaga, gambo tu...

lelaki memangggggggggggggggggggg!!

monas2petronas said...

adeh...adeh.......sunnah lain nak sgt ikut.sunnah tolong masak ngan basuh baju sorry la depa nak ikut..adeh...

Cakap Kosong said...

betul nok....diorang nih nok bersedap2 jer kan! huhuhu!!!

kakngah said...

TL.. pnjam maid ko yg dlm bathtub tu....

Ungku Nor said...

den pun nak ikut cam acik la..

tak buleh nak komen papo..lalalala ;p

iina said...

Jah setuju.. sesangat setuju.. bilo dah smbg study nie.. masa pun terhad dengan mcm2 aktiviti.. keje.. study.. umah.. diri sendiri.. wahh kdg xmenang tangan.. kenalah sama2 kan.. tapi rasanya kebykkan laki zaman skrg nie dah terbuka sikit berbanding zaman ayah atau tok2 kita dulu yg very typical.. skrg nie kalau laki tolong sidai baju org tak kata kena queen ctrl dah.. org kata understanding and loving muahahah ;)

erna said...

arini kan,kalau ado orang nampak dah tontu dio kato akak tak boto,golak sorang2.menarik la,apo yang jah tulih,buek akak golak walupun tongah susah ati,bukan apo,anak yg baru dok asrama t.satu tu,dah sebulan pun hari2 tipun pun nangeh lai..ari ni akak pun dah ambik keputusan kalau dio tak o.k laie wak balik yo lah.pasal n3 jah kali ini.pengalaman akak maso dok merantau kek tg.karang dulu,dok kuaters,waktu menyidai kain.takdo nampak orang pompuan doh,sumo lelaki yo,sampikan satu hari tu,omak montuo jiran dopan rumah tu dtg,dio siap tanyo,kek sini sumo orang lelaki ko buek kojo rumah,kato e.ha ha,lucu pulak bilo dipikikan.pepagi org pompuan kan mcm2 nak disiapkan.mano ado maso nak sidai kain kan.boleh nak konal2 akak bebili jo.akak tak sompek nak lepak kek azhar maju doh,balik kojo dah dokek kul 6 baru sampi gumah,sesekali ado la ko sate hj samuri tu.

erna said...

pembotolan.bukan bebili jo.tapi bebilo yo.he,he,timo kasih...n3 jah boleh bek akak terhibor.ado gak guno e baco blog kan.

kakpiah said...

wah jah..
aku nk buat wallpaper la entri ko nih kat pc umah aku..

tak pon potostet tampal kat peti es..
kat tivi... kat dahi...

Tijah Lawa said...

MK, yayyyy!! baru la syok cenihhhh...tebaik taw opis ko membloking dulu...

muadz, kan?? nampak yg bestttt jer.

cok, tu tandanya laki sayang bini dan bini sayang laki kan cok? mak taww naper yeop makin rajin skrgg...

aishifa, ko tu nak tambah kuarga lagi...nanti lagi bz nok. print tampah kat peti ais nihh...ubah font besar sket. hahaah

acik, yo lah...takpo lah. (nanti kem salam kek ustaz aritu yo??) hikhik

farah, yer...kalu yg ckp tu ppuan, dia adalah jeles. kalu laki, dia adalah ego.

k.pah, botoooo tu kak. ni kang lopeh sendawo yo, basuh tgn terus angkek kaki kuar tengok tv kan? hahaha

prof, dah ado janggut sket dah prof. memang kan?? ado janggut ni ensem eh lobih kit. (*konyit mato kek k.pah. hehehe)

masnurin, haa..bagus, bagus. laki aku pun rajin tolong gak. rajin bancuh kopi kacip patimah. hahaah

Tijah Lawa said...

mamaiqa, cam tak ikhlas jer kan?? tolong sbb nak "upah'. hahahaa

reen, ko kan nokkkkk!!! ko dah angau eh dgn fahrin tuuu??? habis laa...hahahaa

alis, insap kan? hahahaa. buleh jer save as pastu simpan buat hantaran bakal somi sok.

ticer, iskk!! cam aku tau jer tu...jgn la centu nok!

ady, lalalala?? lala goreng podeh?? wah girangnyer org bujang ittew!!!

k.pah, hehhee. sodap kan kak??? soothing yo deh masuk telingo...

cend, ko kannn?? penat2 aku taip gambar jer ko nampak nok?? sesuatuuu taw ko nih. hahaha

wina, yer nok. bleh plak pilih2 kan? nak ikut sunnah yg best jer

ck, haa...ni kena kat batang idung rahim tu kan?? wakakaka. tak pasal2 rahim terlampau tu glamer skrg.

k.ngah, mano bulehhh!!! tu sey punyo...hahahahaa (tapi sey buleh supply yg lain. nak??)

ungku, apo pasal ko punyer lalalalaa tu cam ponah den donga yo? wakakakaka

Tijah Lawa said...

iina, org tuo2 dulu laie handa kan? tersanda yo kek kusi maleh. time makan...makan. kini tidak lagi yo tak??

kak erna, buleh lak bebili kan? beso la tu ahmad nabil pun buek silap. hikhik. yo la. bilo dah beketupeh tu kan mmg kono buek samo2. dah tontu la sidai kain tu kek luar kan. kito yg besilat kek dlm umah ni org tak nampak. umah omak sey jln 2/1 tu kak. dokekkkk bona kek kolam tu. aritu sib baik tak naik air...

PNN, hahahaa..tampal piahhh! jgn tak tampal. kalu bleh buat wallpaper dindinng umah ko terus.

[S]itie [B]Um [B]Um said...

btol tu!

umyra said...

ha'ah la kak.
plus..kalau betul la nak ikut sunnah yang bab poligami tu, nabi nikah dengan janda..yang suaminya mati syahid..yang susah..yang anak ramai.
yg skrang ni poligaminya dengan anak dara..bergotah..berkrim..aiyoo..sangat la hampagas..

eh..aku ni komen macam org dah kawen plak :P

pssst..kak jah..rasa macam aura sazah jamilah ada kat dalam entri kali ni :D

Tijah Lawa said...

siti, kan?? kan??

umyra, osah la kan?? pastu bila yg berkrim tu dah kurang krim eh buleh lak cr krim lain pehtu...