Jan 30, 2009

masuk jawi?

هاري ني تيجه راس نق توليس دالم توليسن جاوي. كورڠ بوليه باچ تق ني؟ كالاو تق بوليه باچ، ماري كيت بلاجر سام-سام كت سيني

ambik kau tajuk! rasa cam terpedaya tak?? tuhhh!!! tau baca tak mendalah atas tuhh? haaa! akak dah lama giler tak baca & tulis dgn tulisan jawi ni okeh. last masa form 5 kot. tu pun sbb ustaz salu paksa tulis jawapan dlm tulisan jawi nih. ada extra markah katanya. laaa haii! mekasih la ustaz!!!

"kona'an hurop eh dulu!" kata sazah jamilah...

atau pun jom kita try sama2 kat sini. dah ada jawi converter skrg. jgn memainnnnn!!! jgn lagi kata tak reti jawi lepas nih!!! lompang kang!!! widget tutorial kat blogger, edit html tu rajin plak kau study kan?? (mak aih! garang eh lak dak tijah tuh. padahal tuari kemain sakit kepalo edit template 3-column kojap2 tak jadi. huhuhu!)

btw, jumpa URL tu kat umah asben k.pah tadi nih! saja la nak share kan. cuba teka sapa asben k.pah?? hahaha!!! sapa teka tepat, akak hadiahkan trip ke bulan utk 7 hari/8 mlm. k.pah, umah akak ado helipad kan kak? kan? kan?

haih! rindu pulak ngan atok akak tu. atok kat kelantan skrg...rumah pakngah. masa duduk sini dulu atok salu suh akak belikan paper utusan utk dia setiap isnin. isnin saja. hari lain takde pun takpe. sbb apa? sbb ada ruangan jawi dlm tu. (sila abaikan mata & kening yang telah diphotoscapekan itu. tijah cinta lestari mana leh expose lebih2, nanti dikejar paparazzi. wakaka!!! mari muntah secara berjemaah!)

p/s: takziah pada peej yg baru kehilangan maktok kesayangan dia jumaat lepas. al fatihah!!!

31 comments:

~LIZA~ said...

jap.. jap.. liza nak try translate jap.. merangkak jugak ni. last tulis jawi thn 1998 ok! hahahahahahaha!

"hari ni tijah rasa nak tulis dalam tulisan jawi. korang boleh baca tak ni? kalau tak boleh baca, mari kita belajar sama-sama kat sini.."

amacam? :D

Tijah Lawa said...

wahhhh!! teralnyer!!! klep! klep! klep! dan hadiahnya adalah... header aci berbaju pepel ittew! hahahaa!!

chronicles of angelzz said...

noxx awat tetiba feelin2 nk jd ustazah nie??

dulu bukann maen cikcurannn opsss pecah lubang uollss...

hurm mungkin da smpai seru...

Nad Eusoff said...

aha
akakku sudah nek pangkat
jadi ustazah
ehehehe

nyway superb okeh cubaan itu

peej said...

perlu la kan edit pic mcm tu..kelakar ok..x suker..

owh apa2 pun terima kasih dgn ucapan takziah itu ye..

lupekanje said...

acik tulis jawi kalu, kdg2 sindrik tk reti baca..gi kelas, mang buat nota dlm jawi...sbb nk mahirkan smula...rsanya klu tulisan acik tu, Prof Hamirdin tu pun tk leh nk tarjim..kira kategori tulisan doktor la...heheh
Apapun, prektis mek pefek...idak gitu tijah???
bebudak skrg payah nk carik yg reti tulis dan baca jawi...bila jumpa sokkabar ari sonin tuh, hak jawi tu tk berusikpun..sib la budak tijah ni reti gak...tahniah tijah..(tapi ngko guna converter ke? toksah cenekel yo..)

azreen said...

amboi jah pagi2 aku dah kene baca tulisan jawi...lama tu tak baca tulisan jawi ni...sib baik bleh baca...kalo tak kene tusyen ngan ko la ek....hehehhe

kakpah said...

pandai la kau jah buek iklan kek sini. korang somo jangan donga cakap tijah tu. dio tongah morapu sobab noneh batu e dah loncun kek ujan.
btw ado sotongah jam tak kau naip tulisan jawi kau tu. Moghangkak yo akak tengok.

Tijah Lawa said...

angelz, mak tak larat nox, kerja2 cikcuran mak dah pass kat cok cok kendung plak. mak jadi cashier jer. wakakakaa

nad, misti la. sazah jamilah tgh passing baton tuu...hehehe

peej, sama2. perlu la edit kalu tak nanti abg nas terjah. :D

acik, ala..mano acik tau sey cenekel ni? hahaha..apo guno eh converter cik. pakai yo la kan??

reen, aku yang convert pastu nak baca blk pun mengesot2 cam suster ngesot nok, terk betul aku..

k.pah, alaaaa...k.pah jgn la cito pasal noneh loncun tu kek sini. malu la i. awww! hahahaaa.. bukan merangkak laie kak. mengensotttttt ngeliut2 cam ulek bulu!

Ungku Nor said...

eden paham.
ekau kok pepagi jemahat ni mang garang lain macam.
jangan la den gegata nak sms ko, miskol ko..mesti kono tongking punyo la..keh keh.

tau la kau baru lopeh mengaum kaaannn..;p

p/s jgn ngengado nak koringkan mo hairdryer. abih ilang khasiat eh tu karang.
kang elok2 dapek mengaum toruih mengiau yo yang tingga kang..kikikiki..

azila said...

sejuk perot sazah dapat anak macam kak jah ni,dah le cantik,bergaya,manja,pandai jawi pulak tuh! hahaahaha

~LIZA~ said...

header aci berbaju purple tu?? hahahahahahahahaha! tolong la..

NUR ZIHAN NASZERI said...

seb baik mak pak aku antar sekolah agama kak oi

seb baik aku tau bace jawi smpai skang..alhamdulillah...

oi kak..ko rase ape perasaan ko kak edit gambo ko gtu kak...???
haih...sakit perot aku

Tijah Lawa said...

ungku, tau takper..wakakakaa. kok mengiau xpo laie kak. jgn tingga mencicit2 yo cam tikuih. tu laie parah. hahaha

azila, hins! hins! hins! hins! (bleh tak aku xnak komen...nak kembangkan idung jer) hahahaha

liza, aci tu ada daya penarik okes!! omputeh kata...sex appeal. kahkahkahhh...(pengsan)

zihan, mlm tadi aku rasa cam gatal tapi laki aku xde sbb keje mlm. tu yg aku syok sindri edit2 gambar tu. wakakaka...ko nak gak ker? 10 hengget sekeping utk disalurkan ke tabung gaza. hikhik

Weed and Bandages said...

dulu ustazah mengaji cakap tulisan jawi ms weed lawaaa...


cecececece..teringat pulak

monas2petronas said...

asben ko sape wei?hihihi

Macham Iz Punye said...

haha nasib baik iz reti jawi sikit.

kak tijah yg lawa, belit tudung main belit belit je sebenarnye. tapi susah lah nak eksplen dlm blog. tapi kalau kau nak tau macam mana aku belit, nanti aku buat kan khas entry untuk kau eh. kalau kau nak lah.

cendawanintim said...

tajuk ko, memangggggg!!

mata saper yang bolat tu??!!

shija said...

alak mato itam ko satu pandang ateh,satu pandang bawah nok!confius ko?kahkahkahkah..

*teringat ayat power anak ko!..noo!awiff tanakkk ngaji uwan!tapi ngan omak eh otometik nak lak deh ngaji kan nok!kahkah

Cakap Kosong said...

alah....setakat baca jawi nih...celah gigi jer....(ayat takbur)

mebby a.k.a ezza said...

wahhhh..sangat faham untuk dibaca tulisan jawi itu..ekekke org johor kena tau baca jawi sebab kena g skola agama lau x kena rotan ngn mak abah huhuhu..tp slalu gaks le cabut...wakkaakk..huhuhu rindu atok jugakkkk

Tijah Lawa said...

ms.weed, fewitttt!!! err...ker ustazah tu nak ambik hati jer? hehehe

wina, asben aku? tuuu..kat tepi tuhhhh!!!! kat header tu pun ader..

iz, yer, sila buat n3 khas. besarnya hati tijah. lepas tu ada tak tips2 rahsia bagaimana nak sembunyikan dabelcin bila pakai tudung tu? penting tuh! hehehe

cend, hahhaaa..aku edit la nok. xde la mata aku seteruk ittew. (kecoli kalu anak2 ko betul2 dapat meja study jati. baru aku terbeliak. hahaha)

ja, uwan tu mmg...tang cucu cair jontik pun x ponah. cubo kito maghin...siap yo rotan panjang tu sebolah quran.

ck, celah gigi nok??? misti menggeletar gigi ko berlaga2 tem nak baca tu kan?

mebby, haa..ustaz yg paksa aku tulis jawi tu masa aku skolah muar la dulu tu. hahaha

muadzlife said...

elok gak ni..leh balaja...

saya semalam pun sangap je nak nolong anak wat homework jawi..wakakaa

Desert Rose said...

Jah , sey nak daftar la kelas masuk jawi ko tuh, tapi free kan??? Tabbaik mintak yuran tau, sb niat ko nak memartabatkan tulisan jawi kan kan. Atok bleh jadi cikgu bosar k....

~ Nana ~ said...

نه اميق كو تيجه....بوليه باچ تق...
تق تاهن اق تيڠوق مات جوليڠن ايت.....هيهي

Tijah Lawa said...

muadz, converter tu bleh buat cam kamus utk checking kan??

dessertrose, iyo. free. kito anggap yo la fardhu kifayah kan?? hahaha

nana, dah baca dah nok. hahahaa... kemain ko kan??

zali said...

ku tunggu janda mu tijah...

adibah said...

Jawi ni kadang2 salah eja lain dah maknanya.. :-)

Tijah Lawa said...

zali, tiada janda disini bang. anak dara ramai..cer check blogroll sy tengok.

deeb, betul nok. sib baik ada converter tu bleh check

cokolat said...

bluwekkkkkkkkkkkkkkk!!! bluwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!
kalo akukan.. harus dekat dada ko tu pun aku lukis mata yg sama mcm tu jugak!ada berannnsssss????

Tijah Lawa said...

cok, ko dengki kannn?? mata tang dada tu ko la buat dulu. akunyer alignment xde la lari centu. kahkahkahhhh!!!!